Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Закриха българската църковна община в Рим

Закриха българската църковна община в Рим 13 Окт 2014 16:48 #38224

10721193 746489292089204 998227809 nВ периода 10-12 октомври Западно- и Средноевропейският митр. Антоний беше на посещение в Рим. Основната цел на визитата на владиката беше провеждане на общо събрание на Българската православна църковна община „Св. Кирил и Методий” в италианската столица. Общината стана скандално известна у нас през последните години. Оттам тръгна така наречена „архонтска афера” в БПЦ, организирана от тогавашния викарий на Западноевропейска епархия епископ Тихон, заедно с други двама, тогава млади и неизвестни, а днес вече доста „популярни” архимандрити – Дионисий (Мишев) и Климент (Бобчев). Последният, постриган за монах и издигнат в архимандрит без решения на Св. Синод, става причина БПЦ да загуби предоставения от Ватикана храм в центъра на Рим, както и за закриването на общината в Рим, в която той години наред беше енорийски свещеник.

На общото събрание в края на миналата седмица е било взето решение църковната община да бъде закрита, тъй като документацията и печатите й са останали у Климент Бобчев, който е в неизвестност и не е ясно, как се разпорежда с тях. Новоназначеният свещеник о. Емил Ангелов, който обслужва и малката община в хърватската столица Загреб, няма достъп до документите, което затруднява работата му. В същото време владиката, а и българите в Рим не са уверени в лоялността на Климент. Затова е решено общината да бъде закрита, за да не се допуснат по-нататъшни злоупотреби. Климент (Бобчев) беше отстранен от поста енорийски свещеник и от ръководството на общината в началото на тази година, след като стана ясно, че системно е нарушавал споразумението за използване на храма „Св. Викентий и Анастасий” на площад Фонтана ди Треви, което принуди Ватикана да затвори църквата за ремонт, за да избегне дипломатически скандал с БПЦ. Опитите на сегашния Западноевропейски митрополит на БПЦ (тогава като викарий) да ограничи действията на Климент бяха спирани от високопоставени закрилници на архимандрита.

Read more...
The administrator has disabled public write access.

Закриха българската църковна община в Рим 14 Окт 2014 10:51 #38225

 • arhimandrit Ioan
 • arhimandrit Ioan's Avatar
Ехааа....кой уши байряка? Избран ли беше знаменосец?

Радвам се, братя, че един нищожен проблем в Рим беше решен, след като беше направено от мухата слон. Проблем, който можеше да се реши с едно епископско писмо, че архимандрит Бобчев е запретен в служение, пратено до сестрите църкви в Рим..., ама не... имало, разбираш ли, "високопоставени закрилници".... Питам тогава: кой управлява епархията, епископата или тия?

Проблемът тогава и сега е, че концентрацията отново е върху "българите", "родината", "напуснали родния край в търсене на препитание и по-добър живот."....

Има една римска! сентенция: Ubi bene, ibi patria.
Където ми е хубаво, там ми е родината.

Когато се спре с тези възрожденски залитания на национална основа в ПРАВОСЛАВНАТА църква, тогава Бог ще напълни храмовете в нашата епархия.

Моля се да доживея времето, когато в нашата епархия няма да се говори за родината, а за Царството Небесно, за небесния Йерусалим......

Бог дано помогне на отец Емил да бъде един истински мисионер!
Last Edit: 14 Окт 2014 22:46 by arhimandrit Ioan.
The administrator has disabled public write access.

Закриха българската църковна община в Рим 14 Окт 2014 21:38 #38230

 • despotis
 • despotis's Avatar
И в България за това се молим. Живеем и се опитваме да верваме, в един бездуховен свет. Но! Болестта е смъртоносна отче Архимандрите. Докато не ни закарат в небигието заедно със суеверието си, нема да ни остават. Като прочетох горното, веднага разбрах защо не си станал Владика, а искам да Ви успокоя, че нема да станеш.
The administrator has disabled public write access.

Закриха българската църковна община в Рим 15 Окт 2014 06:35 #38231

 • ivan61
 • ivan61's Avatar
Разбирам ,че сте българин arhimandrit Ioan а след като сте нашенец не може да не споделяте любимият на народа шопски принцип "Не е важно на мен да ми е добре........"

Та по повод молитвата ви "Моля се да доживея времето, когато в нашата епархия няма да се говори за родината, а за Царството Небесно, за небесния Йерусалим......"

да ви "успокоя" ,че не само вашата епархия е "препасана " с национализъм.
.
Няма идея как е в българска епархия тук в САЩ /най-близката Православна Бг църква е на 1500 км от нас/,но национализмът е "над" и в Румънската Православна епархия,Гръцката , Руската и особенно в Сръбската ,като в последната по някакъв повод имаше празник и някакви там отговорни фактори в църквата бяха препасани с националният сръбски флаг по време на църковната служба.

......Ако питате да уточня ,ще ви кажа ,че не беше по времето на Милишевич нито на Тито а много след това / преди има няма 2 години/

Не искам да коментирам Вселенската патриаршия отностно национализма защото те са ту гърци ,ту византийци и вселенци....според ситуацията

Разбирам и споделям болката ви защото и ние сме в подобен "котел" на национални /поместни/църкви макар и не български
Last Edit: 15 Окт 2014 06:51 by ivan61. Reason: грешки и допълнения
The administrator has disabled public write access.

Закриха българската църковна община в Рим 16 Окт 2014 02:29 #38237

 • Николов
 • Николов's Avatar
Скъпи отец Йоан, недоумявам, защо толкоз много монаси с високи и скромни звания изпадат в изкушение да съдят и осмиват събратята си. Винаги съм смятал, че призванието на монаха е да се подвизава зад високите стени на манастира. А то така по светски не бива.
С любов в Христа
Георги
The administrator has disabled public write access.

Закриха българската църковна община в Рим 16 Окт 2014 09:18 #38243

 • arhimandrit Ioan
 • arhimandrit Ioan's Avatar
Уважаеми Георги, Вие в кое изречение на моя постинг прочетохте осъждане на брата ми?

Или Вие смятате, че изказването на мнение, основано на 20 годишен мисионерски опит, е осъждане?

Елате на Богуслужение при мене и вижте как е пълна църквата и че средната възраст на еноряшите е 19 години, и после идете по епархията и вижте празните храмове, пък после ми говорете, че съм бил осъждал...

Интересно ми е винаги, как немонаси ми обесняват какво е и как се живее монашеството....

След подобен Ваш постинг мога само да Ви кажа...благодаря Учителю благий!

Към високите манастирски стени трябваше да добавите и : да яде само вода и хляб.

Ние тука сме мисионерска епархия Георги и нямаме време да залитаме в масоно-възрожденски национализъм.

Иначе казано, не сте прочели и не сте разбрали какво съм написъл, а просто се заяждате за да стане диалог....
Last Edit: 16 Окт 2014 09:23 by arhimandrit Ioan.
The administrator has disabled public write access.

Закриха българската църковна община в Рим 18 Окт 2014 17:11 #38248

 • Николов
 • Николов's Avatar
Моля да ми простите архимандрит Йоан ако съм се сторил показал неуважение. Моля да си прочетете отново коментарите защото намирам голяма доза горделивост и надменност. Инак служенето и дългогодишният ви труд на Божията нива заслужават уважение. И простете, че един прост мирянин си позволява да изказва мнение. Бог да ви помага,
Георги
The administrator has disabled public write access.

Закриха българската църковна община в Рим 18 Окт 2014 17:39 #38249

 • arhimandrit Ioan
 • arhimandrit Ioan's Avatar
Георги,

аз не Ви имам за мирянин, а за брат в Господа, така че изказвайте мнения, колкото искате.

Това което написах в коментара си, го говоря от години в проповедите си пред верни и неверни.

Това, че Вие все още не различавате духовете, кое е горделивост и кое е ревност по Господа, само ми дава повод да Ви обичам повече и да се надявам, че някой ден Бог ще Ви даде таланта на различаването.

Но пак Ви казвам: Национализма няма място в Църквата.

Особенно в нашата хилава епархия, защото не знам дали и 30 човека ще се намерят от Унгария до Португалия, които да не са българи и да са приели Православна вяра в нашата епархия.

Защото истинския православен християнин идва в храма да слави Бога, а не родината си. Не за да си говори с "хората" на български, а за да участвува в най-великото чудо на Църквата-...Евхаристията.

Не се сърдете, че Ви говоря така, аз не съм от меките китки ......
Last Edit: 18 Окт 2014 17:42 by arhimandrit Ioan.
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]