Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Превенцията може да е по-успешна от патрулите

Превенцията може да е по-успешна от патрулите 30 Сеп 2014 16:15 #38172

2cbcc3ce134fece7463df50a4313b1bdЕдва ли патрулирането на учители и родители ще опази децата от която и да е секта, подобна „опека” не можа да опази немалко тийнейджъри от наркотиците, особено в големите градове, нито пък от други вредни за младия организъм „опити”, към които те се стремят. Няма по-мощно средство от просветата и затова в този случай не може да има по-благотворно средство за предпазване срещу сектите от християнската просвета. Благоевградските църкви по-скоро трябва да организират неделни училища, християнски клубове, библейски курсове или занимания, да създават съответни брошури (но не с нападателно съдържание, а с конкретна просветно-разяснителна насоченост), да организират за младите хора любими за тях занимания с участието на християни (дори тези „занимания” да са младежки партита, концерти, „информационни социални групи”, излети и т. н.), да използват най-пълноценно местните медии за християнска просвета и т. н.

Както в училище децата научават немалко истини от областта на морала и нравственото поведение, така и чрез християнската просвета те ще научат немалко истини за християнството като световна религия с двехилядолетна история и за различните секти като измислени новообразования от последните няколко десетки години. Иначе без това нито патрулирането, нито полицейските мерки ще спрат младите да се стремят да „опитат” онова, което е нетрадиционно и екзотично.

Read more...
The administrator has disabled public write access.

Превенцията може да е по-успешна от патрулите 02 Окт 2014 06:49 #38173

 • ivan61
 • ivan61's Avatar
..."Както в училище децата научават немалко истини ......., така и чрез християнската просвета те ще научат немалко истини за християнството "
Звучи ми доста "пропагандно"
И как моите племеници ще научат каквото и да е за християнството когато баща им не е стъпвал в църква и не иска да чуе за религия.
За него православната просвета е точно толкова неприемлива каквато е всяка друга религиозна пропаганда.
Ако не е баба им да ги кръсти и води на църква когато има възможност тези бг деца ще са напълно загубени за Православието .Но тя е на 82 а те са на 5 и 3 .До кога ще може да ги възпитава ?

Семейството ,семейството нещо го няма и то вече от години в България а семейното възпитание няма алтернатива.
The administrator has disabled public write access.

Превенцията може да е по-успешна от патрулите 02 Окт 2014 18:40 #38176

 • kozhuharov
 • kozhuharov's Avatar
Напълно съм съгласен: не се ли начене християнска просвета още от семейството, по-нататъшното християнско „ограмотяване” на децата става изключително трудно. А известно е, че в един изключително малък процент български семейства (имам наблюдения и данни за 0.4% - нула цяло и четири десети!!) децата биват възпитавани във вярата. Същевременно трябва да се съгласим, че щом в семейството няма християнско възпитание, то трябва да бъде получено другаде, което става преди всичко в неделните училища и чрез някои други дейности, организирани от отделните храмове. А конкретната ситуация в Благоевград (пък подобна ситуация съществува и в други градове) изглежда действително налага организирането на просветни християнски дейности, където младите да бъдат запознавани с основите на вярата и да научат кое е християнска църква и кое е секта. Ако децата и младите веднъж посетят конкретни християнски инициативи, възможно е да продължават да ги посещават и в бъдеще и така да се сформират християнски просветни центрове (клубове, кръжоци, библейски занимания, християнско „парти,” посещения и т.н.), които по-лесно биха ги опазили от сектите, отколкото полицейщината (макар тя на първо време и да може да помогне, тази помощ обаче ще е само временна – нужно е нещо по-постоянно и по-привлекателно за младия човек). Ето защо колкото и да е вярно донякъде, че „семейното възпитание няма алтернатива,” повече от ясно е, че в днешното секуларно време трябва да се търсят алтернативи, и такива се намират – могат да се посочат хиляди примери от други страни, където с младите се работи ефективно и действено.
The administrator has disabled public write access.

Превенцията може да е по-успешна от патрулите 05 Окт 2014 00:19 #38182

 • ivan61
 • ivan61's Avatar
"...Ето защо колкото и да е вярно донякъде, че „семейното възпитание няма алтернатива,” повече от ясно е, че в днешното секуларно време трябва да се търсят алтернативи, и такива се намират – могат да се посочат хиляди примери от други страни, където с младите се работи ефективно и действено...."

И това е вярно
А след данните които цитираш по отношение на семейната православна просвета остава май само "уличната" просвета.А за това трябват подготвени пастири ,подготовката на които пък е работа на Българската Православна църква.

Умишлено не споменавам религиозна просвета в у-ще .Те протестантите това и чакат .В момента в който се приеме религиозната просвета в у-ще /НЕ само Православна ......след като си член на Европа.....ще и спазваш законите......./ .Тогава смятай ,че протестантите ще превърнат у-щето в дискотека с безплатни лакомства.И вместо да се изпишат вежди ......
The administrator has disabled public write access.

Превенцията може да е по-успешна от патрулите 05 Окт 2014 11:31 #38183

 • kozhuharov
 • kozhuharov's Avatar
Е, надявам се, че последното е казано в рамките на шегата. Защото едва ли някой може да си помисли, че протестантите ще превърнат часовете си по Религия в едно държавно училище „в дискотека с безплатни лакомства” – такова нещо не се случва в никоя страна. Просто защото държавните администрации не могат да позволят подобни неща.

Използвам обаче намека за протестантите, за да спомена, че и в православна среда децата и младежите трябва да чувстват, че са добре дошли, че са желани и че с любов общуваме с тях, без да сме прекалено назидателни и поучителни, а още по-малко укорителни и осъдителни (както понякога се случва). Първо с благожелателност, откритост и усмивка ще спечелим доверието им, сетне ще стане дума и за Бога, за Христос, за Откровението и т.н., а едва по-нататък в православната просвета ще се стигне и до назидание, поучение и дори укори, ако е необходимо – вече просветените младежи ще ги приемат по много по-естествен начин, отколкото ако започнехме с назиданието и укорите още при първите ни срещи с тях или при първото им влизане в православния храм (както понякога се случва).

От друга страна е справедливо да се каже, че отвъд песните и славословията на протестантите, в редица техни общини молитвите и поучението в евангелието и цялото Свещено Писание имат действителен християнски дух; в тази връзка и ние би трябвало по-добре да познаваме Писанието (както и Преданието) и често да го четем и препрочитаме, а не да го слушаме единствено в неделите, когато сме на служба. Разбира се, „подкупването” или „спечелването” на нови вярващи чрез пари, храна, дрехи и други подобни е осъдително и е противно на Бога, и макар това да се случва в протестантски среди, подобни неща могат да стават (и стават) и в православната църква, макар и рядко.

Ето защо както в християнската просвета, така и въобще в християнския си живот всеки вярващ в Христос (православни, католици, протестанти, англикани) има от какво и от кого да се поучи, като приеме онова, което евангелието изисква от нас, което традицията ни повелява като неизменно и непреходно, и да отхвърли онова, което противоречи на Благата вест, което е битово и дори езическо, като го отсече отведнъж, без забавяне.
The administrator has disabled public write access.

Превенцията може да е по-успешна от патрулите 11 Окт 2014 09:54 #38210

 • Иван
 • Иван's Avatar
:dry: Кожухаров,пишеш някакви "съновидения" от "Сън в лятна нощ"!Истината ,ако искаш да я видиш, САМО една НЕДЕЛЯ влез и присъствай на Служба в храма "Въведение Богородично" в Благоевград,ама от начало до край!САМО гледай ,какво се върши от КЛИР и МИРЯНИ и ТОГАВА може да коментираш тази тема!Да не говорим за големите празници!Не ИСКАМ да пиша подробности и имена за да не стана "съдник" на някого!Но само това ще кажа :В БПЦ МЕРКАНТИЛНОСТТА и СЕКУЛАРИЗМА са на "ВЛАСТ"!!!Не от "онези" с "етикетите" на снимката ни "идват" проблемите!!! :evil:
Last Edit: 11 Окт 2014 09:58 by Иван. Reason: корекция
The administrator has disabled public write access.

Превенцията може да е по-успешна от патрулите 11 Окт 2014 18:04 #38211

 • kozhuharov
 • kozhuharov's Avatar
Не зная, драги Иван, какво става във „Въведение Богородично” в Благоевград, и не мисля, че трябва да съм бил там, за да имам право да пиша по темата за християнското възпитание. Пиша по нея, защото имам някакъв опит в тази област и този опит се опитвам да споделя с другите. Ако за Вас „в БПЦ меркантилността и секуларизма са на власт,” направихте ли нещо това да не е така? Поне едно действие предприехте ли? И ако да – успяхте ли да промените нещо или останахте разочарован? Ако сте разочарован, какъв друг „изход” от това положение виждате? Ако не виждате изход, потърсихте ли поддръжка и от други и тъй с общи усилия нещо да може да бъде направено? И накрая, като виждате „меркантилността и секуларизма” в БПЦ, Вие неин член ли сте или сте член на друга Църква, която е изчистена от тези недъзи?

Извинявайте, че тъй Ви задавам въпросите, но аз лично познавам немалко православни храмове, в които отношението към децата и младите е тъкмо такова, каквото го описах – доброжелателност, общителност, любов и загриженост към всеки човек в енорията, и особено към младите хора. Не мога да си обясня, защо Вие не познавате такива енории у нас. Не искам да привеждам банални съпоставки (от рода на изразите „за недостойнството на свещениците и достойнството на свещенослужението”), но все си мисля, че опитът Ви от „Въведение Богородично” (а може би и от други православни храмове) и мнението Ви за тази енория не може да са формирали у Вас мнение като за цялата БПЦ (или пък може би и за други православни църкви). Че има недъзи за изправяне – има, и това всеки го знае, но да виждаме само черното в една картина и да не забелязваме другите цветове означава непознаване на християнството и, в нашия случай – на православието.
The administrator has disabled public write access.

Превенцията може да е по-успешна от патрулите 11 Окт 2014 20:37 #38212

 • Иван
 • Иван's Avatar
:angry:"кожухаров" НИЩО не си разбрал!Не смятах да ти отговоря ,но се сетих за една сентенция:"Мъдрецът сочи звездите ,а глупакът гледа в пръста му"Нито се смятам за "мъдрец",нито смятам ,че си "глупак",просто АЛЕГОРИЯ "кожухаров"! :angry:
The administrator has disabled public write access.

Превенцията може да е по-успешна от патрулите 11 Окт 2014 22:31 #38213

 • kozhuharov
 • kozhuharov's Avatar
Извинявам се, Иван, ако действително нещо не съм разбрал и написаното от мен не е адекватно на онова, което Вие сте искали да кажете. Но аз писах, съдейки само по откъслечните фрази, особено онези, които сте изписали със заглавни букви. Ако обаче ме просветлите повече за онова, което наистина искате да кажете, тогава може би ще получите и по-адекватен отговор от мен. Същевременно трябва да се придържаме и към темата на дискусията (която е за християнската просвета като превенция срещу сектите), за да не ни обвинят, че тук само ние с Вас си пишем един на друг. Разбира се, онова което писахме по-горе, се отнася към темата, макар и в по-косвена форма.
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]