Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Днес Църквата получава нотариален акт за храм-паметник „Св. Александър Невски”

Днес Църквата получава нотариален акт за храм-паметник „Св. Александър Невски” 01 Окт 2014 11:37 #38167

img 5sДнес Негово Светейшество Българският патриарх Неофит лично ще получи нотариалния акт на храма-паметник „Св. Александър Невски”. Това ще стане на скромна церемония в Министерския съвет. Според шефа на Дирекция „Вероизповедания” Емил Велинов за пръв път Български патриарх ще влезе в правителствената сграда (това не е вярно – бел. ред.). Така храм номер 1 на България ще посрещне 90-ия си храмов празник на 23 ноември 2014 г. с нотариален акт. Развръзката идва след дълги и мъчителни преговори между църквата и държавата. БПЦ отдавна искаше да получи юридическите си права не само за храм-паметника, но и за други подобни култови сгради, които са и паметници на културата, като Боянската църква и Земенския манастир. Ябълката на раздора в случая с Патриаршеската катедрала се оказа статутът на криптата, която Министерството на културата не искаше да отстъпи, и дори издигна идеята тя да бъде юридически обособена. Това беше категорично отхвърлено от Св. Синод и преговорите почти блокираха по време на правителството на Пламен Орешарски.

Пробивът беше извършен на 15 август т. г., когато служебният премиер Георги Близнашки уважи празника на Троянския манастир – Успение Богородично. Там той се е запознал с проблема лично от Патриарх Неофит и е обещал разрешаването на случая с акт на Министерския съвет, доколкото поправките в Закона за вероизповеданията, които визираха решаването на подобни проблеми с храмове на всички религии, не успяха да бъдат гласувани от предишния парламент. В крайна сметка Министерството на културата се отказва от претенциите за собственост върху криптата, а БПЦ от своя страна я предоставя за безвъзмездно ползване за двадесет и пет години, въпреки че изкуствоведите първоначално са искали половинвековен срок. В условието за ползване изрично се казва, че в криптата не само не бива да се правят никакви преустройства, но и оттук насетне се слага край на коктейлите, които досега се правеха по различни поводи.

Read more...
The administrator has disabled public write access.

Днес Църквата получава нотариален акт за храм-паметник „Св. Александър Невски” 02 Окт 2014 00:04 #38168

  • despotis
  • despotis's Avatar
Е! И комунистите получават - криптата за 25 години. Църквата ще ремонтира кубета, стенописи, мозайки и всичко за което се сетиш, а другарите отдолу - ще развиват теорийте за православно-славянската естетика. И ще хулят поповете, че не ремонтират сградата. Това е? Па след 25 години - я камилата, я камиларо.
п.п. Тея комунисти да беха в Румъния, и след сто години близките им щеха да плащат репарации на Църквата. Още от Екзархията наще църковници са слуги на враговете и разрушители на Българина.
The administrator has disabled public write access.

Днес Църквата получава нотариален акт за храм-паметник „Св. Александър Невски” 02 Окт 2014 06:15 #38171

  • ivan61
  • ivan61's Avatar
Не е много ясно за какво говориш.
Те "нашите другари" са влачели и ще продължават да влачат ......докато им се позволява.

Ясно обаче едно , че след 90 години от построяването на храма /от които 30 г са преди комунистите да се докопат до властта/ храмът не е бил собственост на църквата или нещо друго ще излезе по късно?

Да живее служебното правителство щото май не само червените а и няколко "народни " и страшно демократични правителства имаше от 10 Ноември насам но н.акт все така и не се получаваше .....или нещо греша?
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]