Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Български и сръбски духовници отслужиха тържествена литургия за св. Сава

Български и сръбски духовници отслужиха тържествена литургия за св. Сава 28 Сеп 2014 18:18 #38165

09За първи път български и сръбски духовници отслужиха заедно тържествена литургия за покровителя на сръбския народ св. Сава в средновековната църква „Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново. Литургията оглави Великотърновският митр. Григорий, като му съслужиха протосингелът на епархията отец Слави, прот. Добромир Димитров и отец Михаил, секретар на митрополията.

В храма и днес е запазен гробът на св. Сава, починал в българската столица, припомня Соня Петрова от Великотърновския музей: „Св. Сава заболява и ненадейно почива в столицата Търново през януари 1236 г. и по заповед на царя, Йоан Асен Втори, той е погребан в царската гробница. Малко по-късно Сръбската църква получава мощите на светеца и те тържествено са пренесени в Сърбия в манастира в Милешево”.

Сръбските духовници, църковният хор и миряните бяха именно от Милешевска епархия. Гостите подариха на Великотърновска епархия мощи на светите Четиридесет великомъченици, св. Григорий Кумански, св. Текла, Козма и Дамиан и др. Те ще се съхраняват в митрополията, тъй като църквата "Св. Четиридесет мъченици” е музей.

Миро Лукич от посолството на Сърбия коментира за БНР: „Такива служби не е имало. Сега се случва пръв път по повод 800-годишнина от основаването на манастира Милешево”. Сръбските духовници и миряни са тръгнали по поклоннически път „По стъпките на св. Сава”. Те ще се поклонят и на мощите на св. крал Стефан Милутин, които се покоят в катедралния храм на София „Св. Неделя”.

Read more...
The administrator has disabled public write access.

Български и сръбски духовници отслужиха тържествена литургия за св. Сава 30 Сеп 2014 07:04 #38166

  • ivan61
  • ivan61's Avatar
Разбирателството между поместните православни църкви а не шовинизма Те по това отстъпваме много на католиците
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]