Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Римокатолическата църква може да преразгледа позицията си за развода

Римокатолическата църква може да преразгледа позицията си за развода 28 Сеп 2014 23:08 #38160

cr2Папа Франциск заяви намерението си в Римокатолическата църква да започне дебат по въпроса за развода. Миналата събота Ватиканът обяви създаването на нова комисия, която ще се занимава именно с тези проблеми. Римокатолическата църква категорично отрича възможността бракът да се разпадне и съпрузите да се разведат. Милиони членове на тази църква по целия свят са засегнати от забраната. За голям брой обикновени хора тя е болезнен знак, че тяхната църква ги поставя в списъка на „неприемливите” хора, като убийците например, пише Guardian.

Кардинал Валтер Каспер предложи Римокатолическата църква да приеме позицията на Православната църква, според която на хората, преминали през развод, се налага период от църковно покаяние, след което те отново се присъединяват към църковната общност. Според Каспер, предложената реформа ще премахне твърдата позиция за неразрушимостта на брака и ще направи Римокатолическата църква по-приемаща и толерантна спрямо вторите бракове на хората. Според теолози в тази насока може да бъде постигнат компромис.

Read more...
The administrator has disabled public write access.

Римокатолическата църква може да преразгледа позицията си за развода 29 Сеп 2014 20:33 #38161

  • kozhuharov
  • kozhuharov's Avatar
Това, което се съобщава в „Гардиън” (и което бе оповестявано многократно от римокатолическата църква от февруари насам, когато кардинал Каспер обяви мнението си относно развода) е, че римската църква няма да се откаже от формулировките си относно неразтържимостта на църковния брак, но може да допусне (или може да не допусне – това ще стане ясно в скоро време) разведените от съответната гражданска власт да бъдат допускани до свето причастие след съответен период на покаяние и на „индулгенция” (извършване на съответни дела на милосърдие и вяра с цел изкупване на вината поради конкретен грях). Както всекидневникът съобщава на 27 септември (новината тук), между 5 и 19 октомври ще се проведе извънредно заседание на синода на тази църква, на което ще се обсъди темата „За семейството” и на което вероятно ще бъде разгледано мнението на кардинал Каспер.

Тъй че не трябва да очакваме, че Рим ще заеме някаква православна позиция по отношение на брака, нито пък ще промени отношението си към развода като към едно от големите прегрешения срещу Бога и срещу ближния.
Last Edit: 29 Сеп 2014 20:35 by kozhuharov. Reason: Вмъкване на интернет-линк
The administrator has disabled public write access.

Римокатолическата църква може да преразгледа позицията си за развода 30 Сеп 2014 06:56 #38164

  • ivan61
  • ivan61's Avatar
И все пак това е светлинка в тунела.

И не бих се учудил ако един ден бъде поставен на обсъждане въпроса - католическите свещеници да могат да сключват брак......с жени!!!.....както го е казъл и Апостола.......в смисъл ,че ако свещеника може "да издържи " без жена е добре,но точно токова е добре и ако си женен
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]