Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Царят на помаците

Царят на помаците 03 Юли 2014 18:43 #37708

hpim1117Ако някой би могъл да се върне във времето до април 1989 г. и да се разходи по малките часове в Католическата махала в Пловдив, то би забелязал много странна гледка. В тъмнината под един от блоковете, тъкмо между магазина за карантия и колониалния магазин, стоят Ваньо Пицарията и отец Димитър Амбарев и ровичкат в някакви кабели. Всъщност са отворили телефонната кутия на щаба на комунистическите доброволни отряди в квартала и тъкмо от тях крадат връзка, за да се обадят с подвижна слушалка до радио „Свободна Европа”.

Тази линия никой не би тръгнал да подслушва. Никой не може да разбере и как така в края на месеца най-верните комунисти трябва да плащат огромна сметка за разговори с вражеския запад.

Димитър Амбарев обаче много добре знае защо е направил поредната си стъпка срещу „народната” власт. Докато е втори клас ученик в пловдивското училище „Никола Вапцаров”, баща му и вуйчо му са в концентрационни лагери. Една сутрин изкарват малкия Димитър пред цялото училище и му казват да се откаже от баща си, за да стане пионерче. Стотици деца срещу него започват да крещят: „Ууу, баща му е фашист! Фашист! Долууу!”.

Митко поглежда директорката Ангелова, напсува я на майка и бяга от училището, за да не се върне никога повече. Така и не става пионерче. В неговия живот е започнала дългата серия от „асоциални прояви”, както ги наричат комунистите, която ще продължи до самото падане на режима.

Read more...
The administrator has disabled public write access.

Царят на помаците 10 Юли 2014 05:40 #37709

  • ivan61
  • ivan61's Avatar
Нека отче Димитре милостивият ни Господ наш ти дава на теб и твоите блиски и съратници дълъг живот и здраве.


"...Затворите, побоите, големите демонстрации и рискове не са били достатъчни поне за една минута телевизионно време на 10 ноември...."
На 10 Ноември 1989 БГ Национална беше много заета на показва най-супер ,гореща - както сега се нарича новина "на деня",десетилетието,столетието и т.н.
Как "добрите" ни другари -Младенов,Луканов, Атанасов и вся остальная с..лач" в един глас обясняваха на цялокупният ни народ -"Колко лошо другарче бил Т.Ж. и как те днес на този исторически ден ни "освободили " от неговата диктатура .А той горкия седеше на призидиума /доволно упоен с необходимите л-ва / и гледаше аудиторията като олигофрен/да ме простят болните от тази болест.
А народът се пулехме като идиоти и се питахме да не е това някоя закъсняла "първоаприлска"шега.
Денят наистина остана в спомените на много хора като исторически.Ден за разпределението на "голямата баница " НРБ т.е. Родината ни .
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]