Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: В Пловдив бе извършена хиротонията на Знеполски епископ Арсений

В Пловдив бе извършена хиротонията на Знеполски епископ Арсений 06 Юли 2014 21:35 #37667

largedДнес в пловдивската митрополитска църква „Св. Марина” беше извършена хиротонията на Знеполския еп. Арсений. В Литургията взеха участие четирима митрополити: Пловдивски Николай, в качеството му на домакин на хиротонията, Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий и Плевенски Игнатий. С тях съслужиха епископите Велички Сионий, Месемврийски Яков, Траянополски Киприан, Браницки Григорий. Молитвено присъства и Деволският еп. Теодосий.

Бъдещият епископ бе воден от архимандрит Симон, игумен на Бачковския манастир, и архимандрит Поликарп. Архиерейския жезъл и митра бяха връчени на епископ Арсений от Пловдивския митр. Николай. Като най-голямо достойнство на младия епископ митрополит Николай изтъкна неговата вярност: „верността към светото православие, към светата Църква и към своя духовен старец – качество, което в безверното време на интриги и злоба, е велико достойнство”.

Read more...
The administrator has disabled public write access.

В Пловдив бе извършена хиротонията на Знеполски епископ Арсений 06 Юли 2014 22:39 #37668

 • Стефан Брадистилов
 • Стефан Брадистилов's Avatar
Според мотивите на митрополит Николай излиза ,че всички други монаси в диоцеза на пловдивската митрополия нямат вяра в Бога.По жалък и същевременно тъжен мотив не съм чувал.
Боже пази и спаси България, българският народ, православните християни, целият човешки род и мен грешният!
Last Edit: 06 Юли 2014 22:40 by Стефан Брадистилов.
The administrator has disabled public write access.

В Пловдив бе извършена хиротонията на Знеполски епископ Арсений 06 Юли 2014 23:55 #37670

 • Кандидат-епископ
 • Кандидат-епископ's Avatar

Attachment phoca_thumb_l_dsc_6224.jpg not foundХиротония напук на Канон, Устав и Църковно-народен събор...
Песента "На инат" - химн на Пловдивска митрополия!

(И аз съм вярно куче и нямам 30 г. Къде да се запиша за епископ? Мерси.)
Last Edit: 06 Юли 2014 23:58 by Кандидат-епископ.
The administrator has disabled public write access.

В Пловдив бе извършена хиротонията на Знеполски епископ Арсений 07 Юли 2014 00:12 #37671

 • Кандидат-епископ
 • Кандидат-епископ's Avatar
Точно тук е моментът да припомним едно изказано особено мнение по решение на Св.Синод на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил, което коментира точно приета от Синода наредбичка уж за "неотложен случай". Да видим каква е дефиницията на "неотложени случай" и да се уверим за кой ли път, че Св. Синод изпълнява неоснователно и във вреда на общия мир лични прищевки на някой си. Публикацията на цялото мнение е тук: www.bg-patri...p?id=15531
"Правомощие на Св. Синод съгласно чл. 52, т. 12 е „да приема синодални наредби за устройството и управлението на Църквата в неотложни случаи и да ги внася за разглеждане в първия свикан след издаването им Църковен събор".
Най-важният въпрос, който в случая трябва да бъде изяснен, е кой случай е „неотложен”? На първо място - това може да бъде само случай, за който липсва уредба въобще в Устава на БПЦ - БП, че да се налага Св. Синод да законодателства вместо Църковния събор. Второ - това трябва да бъде случай, който не засяга духа на Устава и неговите основни начала, а именно - съборност, единство, каноничност... С взетото решение на Св. Синод се нарушават тези основни принципи на Православната църква. Нещо повече, те се използват за манипулиране, за да се “оправдае" поведението на Св. Синод."

Кое е неотложното на това един 28-годишен архимандрит да стане епископ? Що за монашеско търпение се демонстрира?
Ще изплати ли Св. Синод обезщетение на всички владици, изчакали да достигнат изискваната от Устав и Канон възраст и духовна зрелост, преди да се издигнат?
Да започнем ли събиране на молби за епископи в детската градина (в Пловдив, пък скоро и в други градове)?

Attachment 10504769_293119980860667_570417557080384389_o.jpg not found

Last Edit: 07 Юли 2014 00:14 by Кандидат-епископ.
The administrator has disabled public write access.

В Пловдив бе извършена хиротонията на Знеполски епископ Арсений 07 Юли 2014 11:14 #37673

 • poptolev
 • poptolev's Avatar
А какво ще стане, ако бъдещия събор не приеме прословутата наредба ?
The administrator has disabled public write access.

В Пловдив бе извършена хиротонията на Знеполски епископ Арсений 07 Юли 2014 11:37 #37675

 • феникс
 • феникс's Avatar
Размахвате канони , все едно сте Вселенски патриарх. Дори и той не би реагирал като вас, просто защото сте си намерили една агитка, която съществува благодарение на един професор, чиито интелект много хора недооцениха, И сега той разярен злобее срещу всичко и срещу всички, защото го изгониха като мръсно коте от министерство от Бог. фак. и може би скоро и от еофорията на Зограф.Това разбира се е основателна причина да съскате и вие защото явно си приличате с гордия професор, сигурно сега ще коментирате нетърпеливо, но каквото и да коментирате не може да промените мнението ми. Още по голяма тежест имат думите ми с това, че самия аз съм му бил студент, през цялото ми студентство исках да се запозная със Новия Завет и неговото тълкование, но така и не успях. Но виж запознах се с тънкостите в оплюването на Висшия клир, същия този професор да не забравяме че има агентурно минало и то не какво да е а най високата степен агент, може би и пистолет е носил, щом покойния Патриарх Максим се страхуваше от него, преценете сами какъв беше този враг на Църквата какъвто сте явно и вие ! Дори и не разбрахте, че аз ви пиша не за това дали вие лично постите или се молите това не е било от значение за мен, а начина на този протест. Спомнете си сега св. Сава Освещений как реагира на на епископ еретик( Духовни полета, бл. Йоан Мосх), отиде пред вратите на Константинопол с цялото си братство опънаха шатри и останаха там на постоянна молитва и пост, без да кажат нито дума. След няколко дена самия император махнал този епископ. Слава Богу християните във Варна последваха този Светоотечески пример и имаха резултат. Разбира се това е само пример който в случая с епископската хиротония в Пловдив е напълно неуместен, защото нямаме догматични нарушения.
The administrator has disabled public write access.

В Пловдив бе извършена хиротонията на Знеполски епископ Арсений 07 Юли 2014 12:06 #37676

 • Кандидат-епископ
 • Кандидат-епископ's Avatar
Фениксе, де да беше само агитката около професора! За твое сведение - професорът ме блокира и пак ше ме блокира оттука, така че най-малко връзка с него може да търсиш при мен. Размахвам ти правилата, та дано ги видиш догматичните нарушения:
С избора на 28-годишния архимандрит Арсений за епископ Св. Синод нарушава и Устава на БПЦ (Чл. 83.) и Канона (правило 11 на Неокесарийския събор: „Презвитер да се не ръкополага по-рано от 30 годишна възраст, ако ще би и да е много достоен човек“. Това правило е потвърдено и от 6-ия Вселенски събор, правило 14: „ Правилото и на светите наши богоносни отци да се спазва и в това, щото презвитер да не се ръкополага по-рано от 30-годишна възраст, ако ще би и да е много достоен човек, а да се отлага, докато навърши речените години. Защото Господ наш Иййсус Христос в 30-та година се е кръстил и почнал да учи. Също така и дякон да не се ръкополага по-рано от 25 годишна възраст или дякониса по-рано от 40-тата си година“).
Св. Синод или спазва правилата, или те се отменят.
Не може Синодът да поставя Църковно-народния събор пред свършения факт на една спорна хиротония! Дайте да си гласуваме каквото ни скимне, а пък клир и народ са длъжни да го приемат, защото ние сме го казали. Що за авторитаризъм е това и къде отива единството на клир и народ?
Извадка от епископските обещания, които е дал всеки един от владиците ни и които те с удоволствие са нарушили: ""Аз обещавам и изповядвам, че се считам длъжен да пазя неизменно всичко предложено в устава за управлението на Българската православна Църква"...
"обещавам, че нищо няма да правя по принуждение, макар и от силни на деня или от множество народ, ако и със смърт да ме застрашават, когато ми заповядат да сторя нещо, противно на божествените и свещени правила".
Пази Боже!
Last Edit: 07 Юли 2014 12:15 by Кандидат-епископ.
The administrator has disabled public write access.

В Пловдив бе извършена хиротонията на Знеполски епископ Арсений 07 Юли 2014 23:16 #37678

 • sedalen
 • sedalen's Avatar
А... сега разбирам, че човекът има "шеметна кариера". Той станал монах едва преди почти 7 години без малко, а на следващата година е станал йеродякон и йеромонах, а архимадрит едва след 2 години и през това време (От 2008 г. до 2010 г) е бил енорийски свещеник в селата Борец и Говедаре. На следващата година е вече "директор и ръководител на първата църковна православна телевизия - ППТВ", а от 2010 г. е назначен за духовен надзорник на Пловдивската епархия. Две години по-късно е председател на митрополитския храм „Св. Марина” - гр. Пловдив: bg-patriarsh...?id=145077
Е, време му е! ...докато не се минали 7 години...!
Какво ли ще си сложи обаче на номера на колата (PB 2828 АА)? (Просто предложение)!
Last Edit: 07 Юли 2014 23:18 by sedalen.
The administrator has disabled public write access.

В Пловдив бе извършена хиротонията на Знеполски епископ Арсений 08 Юли 2014 02:56 #37683

 • iwan
 • iwan's Avatar
Срамим се пред Бога, драги хора! А оправдания ще си намерим всякакви... Дано да останат валидни и на Страшния Съд Господен! Сърдечно се моля за това! Инак, стореното - сторено, желая успех на най-младия ни епископ! Нека никога не забравя, че гордостта е в смирението и себеотрицанието, а величието - в това да слугуваш всекиму! Да му дари Господ разум и мъдрост!
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]