Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Простихме се с иконом Димитър Амбарев

Простихме се с иконом Димитър Амбарев 05 Юли 2014 17:28 #37649

20140705 o.AmbarevDimityrДнес в София се простихме с починалия от коварна болест преди няколко дена виден български свещеник Димитър Амбарев. Не го наричамe столичен или софийски, защото служението му в София всъщност беше по-кратко от годините, посветени на Божия народ в Пловдивска епархия под ръководството на митрополитите Варлаам († 1987 г.) и Арсений († 2006 г.). След участието си в драматичните борби в столицата за фактическото сваляне на комунистите от власт в началото на 90-те години на миналия век о. Амбарев беше приет от Българския патриарх и Софийски митрополит Максим след застъпничество на тогавашния софийски викарий, Крупнишки еп. Натанаил (сетне Неврокопски митрополит, 1994-2013 г.), за свещеник в столичния старинен храм „Св. Петка”. Истината е, че покойният о. Амбарев се постара да бъде полезен на целокупния български народ, при това не само на християните, както се видя и от публикациите в медиите след смъртта му.

Отец Амбарев, както всички го наричаха, беше опят в старинния столичен храм „Св. София”. С благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит опелото беше извършено от патриаршеския викарий, Тивериополски еп. Тихон и свещеници от столицата и страната, начело с храмовото свещенство, първи сред което бе протосингелът на Софийска митрополия ставроф. ик. Ангел Ангелов. За съжаление нямаше нито един свещеник от храма „Св. Петка” – Стара, където отец Амбарев служи през последните 20-ина и нещо години. Известно е защо ги нямаше, но тяхното основание не е оправдано от човешка, още по-малко от християнска гледна точка, а пък от свещеническа (ама истински свещеническа) – никак! Бог да им прости за липсата на братолюбие и човеколюбие.

Read more...
The administrator has disabled public write access.

Простихме се с иконом Димитър Амбарев 05 Юли 2014 17:50 #37650

 • Vladislav ATanassov
 • Vladislav ATanassov's Avatar
Бог да го прости!
The administrator has disabled public write access.

Простихме се с иконом Димитър Амбарев 05 Юли 2014 19:39 #37655

 • Стефан Брадистилов
 • Стефан Брадистилов's Avatar
Бог да прости греховете на отеца и да бъде милостив към него! А предстоятелят на Храм Св.Петка Стара не е в България и вероятността да не знае е много голяма , така че критиката в случаят е неуместна.
Last Edit: 05 Юли 2014 19:41 by Стефан Брадистилов.
The administrator has disabled public write access.

Простихме се с иконом Димитър Амбарев 06 Юли 2014 00:07 #37658

 • Zhelev
 • Zhelev's Avatar
 • Offline
 • Moderator
 • Posts: 217
 • Thank you received: 57
В материала на Двери не се казва нищо за председателя - нека "гузният да не бяга негонен". Но в тази църква все пак служат още поне 5-6 души - никой ли от тях не можа да намери сили в себе си да покаже знак на прошка към събрата си? За това става дума, а не за председателя на храма. Ще се радваме да научим, че са направили заупокойна молитва за починалия техен събрат, колкото и да не го обичаха приживе.
The administrator has disabled public write access.

Простихме се с иконом Димитър Амбарев 06 Юли 2014 11:02 #37660

 • Стефан Брадистилов
 • Стефан Брадистилов's Avatar
Начина по-който е написана статията се чете осъждане. Вие по-добре от мен знаете ,че не трябва да се осъжда. Аз съм обикновен мирянин черкуващ се там. Мога да ви кажа, че свещениците, които служат са 70-80 годишни достолепни старци, които четат молитви за всекидневни треби на нуждаещите. Не вярвам да четат фейсбук или двери. Не видях никъде около храма, а дори и на сградата на митрополията некролог за това, че е починал Божи служител, а вие упреквате дядовците. Съмнявам се, че някой си е направил трудът да уведоми когото и да било от тази църква. Имайки в предвид, че тези неща най-вероятно не ги знаете, нека ви бъде простено от тях и от Бог. Бог да прости починалия и да го въведе в царството си!
The administrator has disabled public write access.

О. Амбарев 06 Юли 2014 12:23 #37662

 • Zhelev
 • Zhelev's Avatar
 • Offline
 • Moderator
 • Posts: 217
 • Thank you received: 57
Щом се черкувате в "Св. Петка", знаете, че там има и поне 2-ма млади свещеници - нека да си говорим само истината! Не вярвам всички млади свещеници, които служат литургиите и другите богослужения в олтара (не говоря само за старите о. Даниил, о. Иван и о. Христо, дето четат молитви в притвора), да са в отпуск или в чужбина. А сред хората, които бяха на опелото, имаше и такива, които познават свещениците в "Св. Петка". Особено пък ги знаят близките на о. Димитър Амбарев. Това е едната страна на въпроса.
Втората е, че в църковните среди (църковнослужители и свещенослужители) хората не се информират от интернет, а има чудесно действаща система на информиране "от уста на уста". За 4 дена и свещенослужителите в старинния храм все са научили за смъртта на о. Димитър. А в такъв случай винаги се питаме: кога и къде ще е опелото? Нима Пловдивският митрополит не беше научил за смъртта на своя събрат митр. Натанаил Неврокопски, та затова не беше отишъл на опелото?! За такива явления става дума, които трябва да са за урок на всички. Така че не клеветя никого, нито осъждам, но истината трябва да се казва.
Благодаря Ви за снизхождението към моето пристрастие по въпроса за липсата на братска любов между клира в БПЦ.
Last Edit: 06 Юли 2014 12:28 by Zhelev.
The administrator has disabled public write access.

О. Амбарев 06 Юли 2014 18:15 #37664

 • Стефан Брадистилов
 • Стефан Брадистилов's Avatar
Има един свещеник, който е дежурен в църквата. Нека не изпадаме в дребнавост и търсене под вола теле.
Жив и здрав да сте!
The administrator has disabled public write access.

О. Амбарев 06 Юли 2014 19:51 #37665

 • Zhelev
 • Zhelev's Avatar
 • Offline
 • Moderator
 • Posts: 217
 • Thank you received: 57
Господин Брадистилов, постоянно ме обвинявате в дребнавост и търсене под вола теле. Аз в качеството си на журнарлист на свободна практика просто отбелязах един факт, който е 100% истинен: отсъствието на всички свещеници, които са на ведомост в "Св. Петка" - Стара, от опелото на доскорошния им колега иконом Димитър Амбарев. И наблегнах на братската любов, на която те по задължение учат хората и която няма дежурства - поне на това се съгласете (в себе си, не ми го пишете!). Щях да съм радостен те да вземеха отношение по въпроса, а не Вие да се явявате техен адвокат. Аз съм в БПЦ от близо 70 години, видял съм какво ли не (дори как в енорийската ми църква 2-ма свещеници след 1944 г. се сбиха в олтара и единият намушка другия с копието, с което подготвя агнеца за евхаристията!), но никога не съм се примирявал с лицемерието и бездушието, каквото и да ми е струвало това (а ми е струвало много, уверявам Ви!). Но нали изобличителната реч на Иисус Христос в Мат. 23 гл. не е просто един исторически текст, а преди всичко заповед за всички нас?! Да не казвам за това, кой ни е ближен и какво трябва да бъде отношението ни към него (Лука 10 гл.). Аз щях истински да се радвам да видя поне 1 свещеник от "Св. Петка" вчера, защото бяха научили за опелото и дошли свещеници от селата извън София дори, които едва ли имат интернет в селските си църкви... Ако това го смятате за дребнавост и търсене под вола теле, кое е същественото в християнството тогава?
Last Edit: 06 Юли 2014 19:56 by Zhelev.
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]