Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Московска патриаршия създава служба за предотвратяване на конфликти в храмовете

Московска патриаршия създава служба за предотвратяване на конфликти в храмовете 02 Юли 2014 11:04 #37633

0fВ най-скоро време в московските храмове ежедневно ще започнат да дежурят мисионери, в чиито задължения ще влиза посрещането на енориашите, предотвратяването на конфликтите и консултацията на хората, които за първи път влизат в храма и имат въпроси. Председателят на синодния отдел към МП по взаимоотношенията между Църква и общество прот. Всеволод Чаплин заяви за „Известия”, че появата на това допълнително служение е свързано с неотдавнашното изявление на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, който е притеснен от атмосферата на грубост и невежество, царяща в някои енории. По думите на о. Чаплин, вече е започнала разработка на програма за тези мисионери.

„В много храмове вече дежурят енорийски мисионери, но само в делнични дни: понеделник, вторник и четвъртък. Тяхната задача е да бъдат първите, които влизат в контакт с хората, влизащи за първи път в храма и задаващи въпроси. Запознаването с Църквата трябва да започне с разговор не с клисаря или лелката, продаваща свещи, а с консултация с пълноценно подготвен мисионер”, заяви о. Всеволод Чаплин.

Read more...
The administrator has disabled public write access.

Московска патриаршия създава служба за предотвратяване на конфликти в храмовете 04 Юли 2014 23:07 #37634

  • kozhuharov
  • kozhuharov's Avatar
Изглежда някои в Руската православна църква отново (за кой ли път) объркват понятията, с които борави Църквата. За Църквата мисионерът е проповедникът на Благата вест и на Царството (както в чужбина, така и в страната си) и за Църквата мисионерът не може да бъде някакъв служител на реда, както това са добре известните във всички страни полицейските служби – те са, които се грижат (или трябва да се грижат) за реда в държавата. И, както при полицаите, така и руските „мисионери” ще бъдат обучавани две години, за да придобият опит в борбата с невежеството в родната им църква, ще дават дежурства, ще получават вероятно и възнаграждение за труда си и в крайна сметка ще направят (или се очаква да направят) православните храмове едно уютно и приветливо място, където ще цари ред и благополучие. Както писах и по-рано по този въпрос от 21 юни, патриархът на РПЦ добре разбира какво означава християнският мисионер, но някои хора около него явно не му позволяват собствено мислене и по този въпрос и са му влезли под кожата с тази нова полицейско-мисионерска инициатива. Е, да им е на слука! Както руснаците казват – „поживем-увидим”, може пък в РПЦ да се роди и нова форма на мисионерство в Църквата, каквато тя самата изначално не е виждала в Христовите апостоли и Христовите мисионери.
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]