Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Българските учени и църковната общност имат да решават общи задачи

Българските учени и църковната общност имат да решават общи задачи 03 Юли 2014 11:16 #37615

Picture1nОбръщение на о. Атанасий от българския Зографски манастир при подписването на договора между Софийския университет и манастира за дигиталния архив. В словото си библиотекарят на Зограф очертава основните задачи в областта на научното дело, които манастирът възнамерява да реализира през следващите години в сътрудничество с българските учени. Посочени са и основни проблеми в българската историческа наука при осветляването на теми, свързани с църковния живот и реалии.

Ваши Високопреосвещенства,

Уважаеми г-н Ректор,

Уважаеми г-да преподаватели и учени,

Бих искал първо да ви поздравя с вчерашния и днешния празник на светите апостоли, който свидетелства за едно от великите чудеса на християнството. Макар повечето от тях да бяха прости и неуки рибари, те заляха света със светлината на Христовата вяра. В днешния ден тук са събрани предимно учени хора и по повод на събитие, което мисля, че за всички е радостно и което по някакъв начин се явява продължение на дейността на онези неуки апостоли, но в контекста и със средствата на съвременния свят. В този ред от мисли бих искал да се спра върху две основни теми – първо, историята на възникването и узряването на идеята за създаване на манастирски дигитален архив в Университета; и второ, какъв е за нас смисълът от този дигитален архив.

Read more...
The administrator has disabled public write access.

Българските учени и църковната общност имат да решават общи задачи 03 Юли 2014 17:52 #37616

  • Vladislav ATanassov
  • Vladislav ATanassov's Avatar
Страхотно изявление на о. Атанасий респективно на целия Зографски манастир. Такова задълбочено аргументиране от страна на черното ни духовенство почти не съм срещал. Също и много дипломатично формулирана критика за царящото безделие (и бих допълнил безхаберие) в областта на изследванията. Много хубаво е посочен основният проблем, че не се борави с изворите, а това е първичната работа за всеки изледовател било на Св. Писание, на църковна история, на литургика, на патрология. Само ми е едно интересно: как ще третираме критико-историческия метод при работата с изворите?
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]