Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Двоен празник в Енорийския център на храм „Покров Богородичен” в София

Двоен празник в Енорийския център на храм „Покров Богородичен” в София 29 Юни 2014 21:17 #37591

IMG 1116Малка се оказа днес голямата зала в Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен”, за да събере всички, дошли за откриването на иконографската изложба на школата по иконопис и официалното закриване на учебната година в църковно-просветния център. И началото на учебната година на 1 октомври, и краят й на 29 юни съвпадат с големи празници в Църквата. Затова и днес всички, събрали се в центъра, носеха радостта от празника на св. апостоли Петър и Павел и от празника на общото просветно дело в Енорийския център.

Иконографската изложба беше открита с водосвет и благодарствена молитва, отслужени от свещ. Георги В. Янъков. Песнопенията по време на богослужението изпълняваха певците от курса по източно-църковно пеене, но пригласяха и всички присъстващи.

О. Георги поздрави от свое име и от името на останалите енорийски свещеници – о. Николай Танев и о. Живко Лозанов – всички преподаватели и служители в Енорийския център за неуморните им трудове. Благодари на ръководството на центъра, което често остава в сянка, но има голяма роля във функционирането на просветното му дело. Свещеникът благодари и на курсистите, които, водени от жажда за знания и стремеж към Бога, се събират тук всяка вечер, а също в събота и неделя.

Read more...
The administrator has disabled public write access.

Двоен празник в Енорийския център на храм „Покров Богородичен” в София 30 Юни 2014 09:45 #37592

  • ptankov
  • ptankov's Avatar
Спонтанна реакция на невъцърковен човек след посещението му на изложбата:

- Литургията беше много хубава.(Той си мислеше, че водосветът е бил литургия, но няма значение. А и отецът спомена, че заради ремонта се е служила литургия в енорийския център та това е спомогнало за объркването му). Много се радвам, че дойдох. Беше на български !!! За първи път разбирам за какво става дума! За пръв път да видя свещеник млад, сретнат, който да каже след това и няколко думи по същество и конкретно.

Каква голяма бариера е езикът за хората при влизане в Църквата...
The administrator has disabled public write access.

Двоен празник в Енорийския център на храм „Покров Богородичен” в София 30 Юни 2014 23:07 #37598

  • despotis
  • despotis's Avatar
Езикът не е и нема да бъде бариера за верващия. Църковният език е бариера, страж, охрана за да не нахлуят всички комунисти, безбожници, врачи, баячи, гностици в Църквата. Лично познавам един автентичен турчин - мохамеданин, който се кръсти от един свещеник, сега покойник, и новопросветения православен за 4 години научи да разбира църковния език, даже и некоя дума богословски термин от гръцки. Учи и невмите, а си обработва към 20 декара собствен имот. Многодетното му семейство полага същите усилия, стига певците и свещениците да изговарят правилно думите. Поляците, като вера и Църква, са много, много напред в сравнение с една Франция, където от двеста години служат на Френски, а в Полша на латински. Тази "модернистична констатация" е една мода на мързеливия съвремен човек - "дембель", а не реално отражение на нещата. Този проблем е бил и по времето на св. Йоан Златоуст, който казва, че "може да не го разбираш, но дявола знае и изпада в ужас"
Last Edit: 30 Юни 2014 23:08 by despotis.
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]