Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Николай Пловдивски залага матрица за духовници

Николай Пловдивски залага матрица за духовници 27 Юни 2014 08:54 #37588

3027mНай-добрата атака е мнимото отстъпление. Тази стара тактика очевидно се опитва да следва тихомълком Пловдивският митр. Николай, след като не успя да наложи свои фаворити сред новите митрополити и да бъде патриарх в сянка. В ход е първата кандидатстудентска кампания за Православната духовна академия (ПДА) в Пловдив. Николай я основа и е неин духовен наставник.

Св. Синод му даде разрешение едва ли не като утешителна премия, след като протежираният от владиката кандидат изгуби битката за заможната Варненска епархия в края на 2013 г. В безхаберието си митрополитите и патриархът дори не осъзнаха, че си залагат бомба със закъснител. Всичко започва от неудовлетвореното преди време желание на владиката да контролира катедра „Теология” в Пловдивския университет. „Положихме усилия да намерим общ език с митрополита, но се оказа трудно”, признава ръководителят на катедрата доц. Мария Шнитер. Когато усеща, че няма да му позволят да си разиграва коня в университета в града, Николай решава да си създаде ПДА.

Един от аргументите му е, че липсата на синодален контрол в богословските факултети създавала предпоставка в тях да преподават неправославни, дори нехристияни. За да го докаже, обявява доц. Шнитер за еврейка. Николай е Пловдивски митрополит от седем години, но очевидно още не се е осведомил, че Шнитер не е еврейска, а чешка фамилия и е носена от първия архитект на Пловдив – прадядото на доц. Мария Шнитер е построил и 4-5 православни църкви в града край тепетата. Заради незадоволените си властови амбиции сега Николай вкара висшия клир във война с богословските факултети.

Read more...
The administrator has disabled public write access.

Николай Пловдивски залага матрица за духовници 28 Юни 2014 16:07 #37589

  • Православен
  • Православен's Avatar
Безумна, абсурдна статия, изключително тенденциозна, необективна и злонамерена!
Не ви ли е срам да говорите по този начин за един архиерей на БПЦ и то в публичното пространство?!
Изглежда, че обезумялата богословска и интерконфесионална пасмина взима връх в очернянето на всичко и всички, различни от нея.
Last Edit: 28 Юни 2014 16:12 by Православен.
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]