Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Продавачка на „Църковен вестник“ остана на улицата

Продавачка на „Църковен вестник“ остана на улицата 25 Юни 2014 20:58 #37575

IMG 4825-1В седмицата, в която в Богословския факултет на СУ се провежда конференция за социалната дейност на Църквата, съвсем наблизо, на бул. „Дондуков” в София, случайни минувачи викат „Бърза помощ” и полиция заради припаднала на улицата жена. Тя е в безпомощно състояние, насинена, слаба, дезориентирана. Една от случайните минувачки обаче я познава, защото се знаят от руската църква. В немощната женица тя разпознава Ваня и я взима в дома си, за да я изкъпе и облече.

Тези, които често посещаваха руската църква в София, сигурно помнят Ваня. Тя продаваше „Църковен вестник” в криптата на храма. Слаба, измъчена жена. Повечето хора, които купуваха вестника от нея, го правеха от жал, за да й помогнат, въпреки че тя понякога използваше странни похвати, за да „рекламира” стоката си… Но Ваня беше част от църковния колорит на столицата. Тя вършеше две невъзможни неща едновременно: продаваше „Църковен вестник” на хора, които никога не биха си го купили, и се издържаше от продажбата на църковната преса.

Всички знаят, че Ваня е много бедна, самотна, без роднини, живее в общинско жилище на „Стамболийски” и се хвалеше, че е далечна братовчедка на Пловдивския митр. Николай. Не се знае, какво се е случило с нея до деня, в който е намерена на улицата – без лична карта, без пари, без да помни къде живее…

Read more...
The administrator has disabled public write access.

Продавачка на „Църковен вестник“ остана на улицата 25 Юни 2014 23:27 #37576

  • геновева кочовска
  • геновева кочовска's Avatar
На Църквата ще може скоро да се разчита и за осезаема, освен небесна помощ,която все пак е основна. Тя бавно се възстановява от комунизма. Попитайте митр. Нико
The administrator has disabled public write access.

Продавачка на „Църковен вестник“ остана на улицата 26 Юни 2014 08:56 #37579

  • vency_82
  • vency_82's Avatar
В Русе има защитени жилища за хора с проблеми в психичното здраве. В София не може да няма подобна услуга към Центъра за психично здраве.
The administrator has disabled public write access.

Продавачка на „Църковен вестник“ остана на улицата 26 Юни 2014 13:37 #37581

  • poptolev
  • poptolev's Avatar
Само до преди няколко дни пак там в Богословския факултет се проведе конференция за социалната дейност на БПЦ. Даже стана известно, че свещеници ходили били в Румъния и Италия да изучават техния опит. Ами ето им един повод да приложат на практика наученото.

Интересно отец Иван от Нови хан например чий чуждестранен опит е проучвал. Хайде да не говоря за стотиците безплатни трапезарии към храмовете.
The administrator has disabled public write access.

Продавачка на „Църковен вестник“ остана на улицата 26 Юни 2014 19:30 #37582

  • despotis
  • despotis's Avatar
БПЦ,РПЦ или което и да е НПЦ от съвременните "Православни" Църкви, не знаят как е действувала и требва да действа Православната енория, за да можеш да вземеш некакъв опит. Православието след средата на ХІХ век е една римо-католическа пародия и - "яваш, яваш" се отдалечава от Православното енорийско предание. При отец Иван стана нещо, защото не се опира на безплодния "институционален" опит на Епархийския съвет. В момента, в който ще започне да се съветва и разрешава, за година - две ще приключи този личен, плодоносен опит. Това е!
Трапезарийте към храмовете са един хаотичен рекламен опит на .... Язък за десетките, стотиците свещеници, които действително искат да свършат една по всеобхватна програма, но се разбиват в чиновническата стена на действителността и отиват да си пият кафето в близкото кафене.
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]