Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Паднаха два кръста от бургаския храм „Св. Кирил и Методий”

Паднаха два кръста от бургаския храм „Св. Кирил и Методий” 17 Юни 2014 23:20 #37522

Picture1ggДва кръста от куполите на храм „Св. Кирил и Методий” в Бургас са се срутили снощи, съобщи Флагман.бг, позовавайки се на сигнал на граждани. В писмо бургазлии изразяват притеснението си от опасността да рухне цялата сграда, което застрашава преминаващите наоколо хора. Жителите на града настояват отговорните институции и строителят на подземния паркинг в съседство веднага да вземат мерки. Някои видяха в инцидента Божие предупреждение. Реликвите липсват на два от куполите, които се намират над абсидите, сочещи към кръговото движение в посока ул. „Св. Кирил и Методий”.

Преди два месеца експертна комисия, ръководена от заместник-кмета по строителството Костадин Марков, направи оглед на рушащата се църква, като накрая взетите мерки бяха да се затворят прозорците, за да не влизат повече гълъби вътре.

„Външен оглед не сме правили, може да се прецени кога са паднали кръстовете откъм северната страна, само ако се видят следи от металните им части върху самите куполи. Би трябвало сега да стърчат металните им стойки, правили сме оглед вътре във връзка с предстоящата реставрация, но отвън не съм чувал специалистите да се произнасят за стабилността на сградата”, заяви източник, участвал в тази комисия.

Проливните дъждове през последните две седмици със сигурност са допринесли за свлачищния процес на сградата, която няма основи. Вече няколко години храмът се руши поради строежа на подземния паркинг пред него.

Снимка: е-Burgas: Мъж прибира падналия от купола кръст

Read more...
The administrator has disabled public write access.

Паднаха два кръста от бургаския храм „Св. Кирил и Методий” 18 Юни 2014 07:49 #37523

  • ivan61
  • ivan61's Avatar
..."Проливните дъждове през последните две седмици със сигурност са допринесли за свлачищния процес на сградата......."

Дъждове валяха и преди "строежа на прословутият паркиг" на площад Св.Св.Кирил и Методий пред храма.
Лошо ,лошо за храма ,край който израстнах и може бе по-лошото идва за моите съграждани от Бургас.

Храмът просто си "отива".....може и да влезе в историята като пърият храм "разрушен" в епохата на "посткомунизма"
..."Преди два месеца експертна комисия, ръководена от заместник-кмета по строителството Костадин Марков, направи оглед на рушащата се църква, като накрая взетите мерки бяха да се затворят прозорците, за да не влизат повече гълъби вътре...."
Опппппа....
Някога гълъбите си бяха там ,но и прозорците и камбанариите бяха преградени с мрежа и гълабите стояха далеч ......."сериозна " работа са свършили ........тези от комисията......няма що
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]