Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Публикуваха труд на архим. Методий Жерев, станал повод за обвинения в плагиатство

Публикуваха труд на архим. Методий Жерев, станал повод за обвинения в плагиатство 08 Юни 2014 12:00 #37489

IMG 0754В края на миналия месец излезе от печат книгата Дванадесетте апостоли Христови и върховната власт на Църквата на архим. Методий (Жерев).

Тя беше издадена от професора в Шуменския университет Румен Ваташки, след като той обяви, че големи части от книгата са били плагиатствани от неговия колега Ангел Кръстев и са влезли в негов хабилитационен труд, с който е станал професор. Книгата на архим. Методий (Жерев), писана през 60-те години на миналия век, така и не е била отпечатана по редица църковно-политически причини. Две машинописни копия са били съхранени: едно в Църковно-историческия и архивен институт на БПЦ, където проф. Ангел Кръстев работи на половин щат, и друго – в архивите на Държавна сигурност, където проф. Ваташки случайно го намира.

След като дава гласност на откритото от него плагиатство, проф. Ваташки издава книгата на архим. Методий. Той посочва, че изданието притежава неоспорими академични качества, от които обаче неправомерно се е възползвал Ангел Кръстев.

Read more...
The administrator has disabled public write access.

Публикуваха труд на архим. Методий Жерев, станал повод за обвинения в плагиатство 08 Юни 2014 16:29 #37490

  • dbachev
  • dbachev's Avatar
Следя развитието на този случай по медиите още от самото му начало – месец февруари, защото в моя блог от ноември 2012 година съм написал кратък отзив за професурата на г-н Кръстев, тоест книгата „Приматът в Църквата”, за която Ваташки твърди, че е на друг човек – архимандрит Методий Жерев, под горепосоченото заглавие. Наистина е скандал от високо ниво. Във вестник 168 часа от петък има статия на три страници за плагиатството и кратко интервю, взето от г-н Ангел Кръстев. Също така има и едно интервю, което г-н Кръстев тези дни е дал за радио Шумен (публикувано в Ютуб под заглавие „Без рамки на радио Шумен срещу плагиатството в академичните среди”). Съзирам неща, които според мен са противоречиви, а именно – кой е истинският автор: проф. Събев или отец Методий?

Но да караме поред.

Г-н Кръстев твърди пред 168 часа и пред радио Шумен, че книгата, издадена преди месец и посочена тук по-горе, е на проф. Тодор Събев (1928-2008), тоест тя е негова интелектуална собственост; същата не е излизала като печатно издание в България. Книгата представлява цикъл лекции по Нови Завет – за светите апостоли и има също догматична насоченост; това са лекции срещу Римокатолическата църква. Събев подарил машинопис на Кръстев от същата книга и му казал да го ползва без кавички – тоест от собственост на Събев, става собственост на Кръстев. Обаче още през 60-те години, без Събев да знае, отец Методий Жерев взел за себе си тази книга, съставена от въпросните лекции, като втори машинопис, под индиго, защото по молба на Събев я написал на пишеща машина.

С други думи, макар от чиста куртоазия да не го казва, се подразбира, че Кръстев говори за един покойник – отец Методий Жерев, че е присвоил чужд труд. А тази книга от 1971 година е депозирана в Държавния архив и носи като автор името на архимандрит Методий. Това, че книгата е на Събев го твърди пред 168 часа и заместник-ректорът на Шуменския университет Колев, очевидно вярвайки на Кръстев. Пред радио Шумен Кръстев заявява, че не е ползвал книгата на отец Методий (разбирай – на Събев). Не е знаел, че в Държавния архив има такава книга. Да, но Анула Христова, служител в Синодалното издателство, през 2012 година говори, цитирана от Ваташки в предговора към „Дванадесетте апостоли Христови и върховната власт на Църквата”, че такава книга има и е на отец Методий (подразбира се, че не е на Събев). Възможно е същия машинопис да го има в библиотеката на Св. Синод (мое предположение), или пък Кръстев да е ползвал втори, подобрен и допълнен машинопис, който с малко да е по-различен от този от 1971 година (пак мое предположение).

Говорих със Станимир Антов, роден през 1942 година, студент в Духовната академия в годините 1965-1969, бил е докторант там след това. Каза, че проф. Тодор Събев е в Изпълнителния комитет при Световния съвет на църквите (ССЦ) още от 60-те години и никога няма да си позволи да говори против Римокатолическата църква, нищо че тя не е член на ССЦ. Става дума, да говори против тази църква в тези лекции, за които Кръстев твърди, че Събев ги е чел на студенти в Духовната академия и които отец Жерев ги е присвоил като свои. Антов не помни Събев да е чел такива лекции.

Ще разберем ли точната истина? Кой е истинският автор? Събев, отец Методий, Кръстев?
The administrator has disabled public write access.

Публикуваха труд на архим. Методий Жерев, станал повод за обвинения в плагиатство 08 Юни 2014 17:10 #37491

  • vladikov
  • vladikov's Avatar
Че то е ясно кой е авторът, дори и от публикациите досега. А оправданията които се дават са абсурдни. Как може да вземеш на някой десетки страници труд, дори и да ти е разрешил, и да си го издадеш от твое име? Но и изобличителят явно си преследва някакви свои лични интереси като си позволява да пише предговор от 80стр.

Но пък от друга страна стана добра реклама за книгата. Ако не се бе провела тази своеобразна рекламна кампания много хора нямаше изобщо да разберат че има такъв труд -привличащ такова внимание.
Last Edit: 08 Юни 2014 17:11 by vladikov.
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]