Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Осъдената на смърт християнка в Судан ще бъде освободена

Осъдената на смърт християнка в Судан ще бъде освободена 02 Юни 2014 10:51 #37460

meriam-tabloidСуданката, осъдена на смърт заради отказ от исляма и брак с християнин, ще бъде освободена през следващите няколко дни, съобщава в-к „Гардиън”. Мериам Ибрахим, която роди дъщеря във вторник, окована във вериги, е в затвора от януари.

На 15 май тя бе осъдена на смърт чрез обесване, защото не се отказа от християнската си вяра, но в неделя суданските власти решиха да я освободят. Абдулахи Алазрег, зам.-министър на външните работи на Судан, заяви, че държавата му гарантира свобода на вероизповеданията и правителството е решило да защити Мериам.

До този обрат се стигна след кампания по целия свят за спасяването на майката на две деца. Синът й, който е почти на две години, беше също принудително в затвора заедно с нея.

Правозащитната организация „Амнести интернешънъл” се обърна с петиция към суданското правителство да спре екзекуцията на Мериам Ибрахим. Заедно с нея предаде на властите и 200 000 подписа. Отделна подписка беше организирана и на сайта change.org, където до събота вечерта освобождаването на Мериам беше подкрепено от над 718 000 души.

Read more...
The administrator has disabled public write access.

Осъдената на смърт християнка в Судан ще бъде освободена 04 Юни 2014 15:41 #37461

  • kozhuharov
  • kozhuharov's Avatar
Искам да отбележа, че Двери би предоставял по много по-достоверен начин информацията в съобщенията си, ако посочва източника, от който цитира, в случая – горното съобщение, в което се казва: „Суданката, осъдена на смърт заради отказ от исляма и брак с християнин, ще бъде освободена през следващите няколко дни, съобщава в-к „Гардиън”. Добре би било да се посочи линка към британския вестник и човек да може да чете от извора, освен от Двери. В статията си от 2 юни „Гардиан” казва точно обратното (вж. www.theguard...ahim-freed). Заглавието на статията е „Судан оттегля думите си, че Мериам Ибрахим ще бъде освободена,” и от разказа, поместен във вестника (който от своя страна цитира агенция „Франс прес,” която има представители в Хартум), става ясно, че думите на суданския министър на външните работи били цитирани извън контекста, в който той ги е изрекъл.

Отбелязвам това тук, защото съм запознат със случая, както и с факта, че Судан едва ли скоро ще промени законите си, по които Мериам е обвинена (за отстъпление от вярата и за прелюбодейството, но разбирано от гледна точка на шариата и на суданската съдебна система), и че Мериам може да бъде освободена само от съда, а не по думите на някакъв министър. Струва ми се, че има още дълъг път да се извърви към освобождаването на суданската християнка; кампанията на „Амнести интернешънъл” (www.amnesty....-christian) може да спомогне за това, но думата имат преди всичко правителствата на демократичните страни, които търсят дипломатически канали за оказване на въздействие върху суданското правителство, което от своя страна трябва да преразгледа упоменатите закони и евентуално да направи промени и в съдебната си система.
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]