Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Спор в Кранево за изграждането на спортна площадка до храм

Спор в Кранево за изграждането на спортна площадка до храм 20 Май 2014 15:05 #37355

P1Жителите на черноморското село Кранево влязоха в конфликт с местния свещеник о. Стойко, който не желае до новостроящия се храм да бъде изградена спортна площадка, съобщи „БНТ2-Варна”.

Отец Стойко е заявил, че изразява лично мнение. Според него на площадката може да се разгорят спортни страсти и езикът да загрубее. Той смята, че храмовете трябва да съжителстват с читалища и училища, а не със спортни съоръжения. В разгара на спора свещеникът поставя ултиматум, щом ще се строи спортна площадка, църквата да се събори, преди да бъде осветена.

Read more...
The administrator has disabled public write access.

Спор в Кранево за изграждането на спортна площадка до храм 20 Май 2014 23:44 #37356

 • Zhelev
 • Zhelev's Avatar
 • Offline
 • Moderator
 • Posts: 217
 • Thank you received: 57
Преди 30 г. един католически свещеник в германско село ни показваше в прицърковния дом стая за спортни игри на деца, вкл. джага (не тип трион - който знае какво е другото значение на думата, а "футбол на маса"). Питам го: "Защо в църковната къща тия спортни игри?" Отговори ми: "Защото искам децата да са повече време в близост до храма!" Прав беше. И слава Богу, че митр. Йоан е дал правилно решение на ненужния спор в Кранево. Ако пък свещеникът стои повечко време на игрите на младежта, те сигурно ще се съобразяват в изблиците си на спортна злоба.
Last Edit: 20 Май 2014 23:46 by Zhelev.
The administrator has disabled public write access.

Спор в Кранево за изграждането на спортна площадка до храм 21 Май 2014 01:38 #37357

 • Димов
 • Димов's Avatar
Понякога в стремежа си да изпъкнат някои хора действат първосигнално,без да се замислят за последиците в дисонанс с нормалното,лошото е когато това са духовници.Какво е накарало поп Стойко да се направи на интересен,да дава мнения по теми които не рзбира,толкова ли няма усет този човек?Правилно дядо Йоан е подчертал "Та нали Варненската митрополия си има футболен отбор..."

Добре е духовниците във Варненска епархия да влязат в час,да проумеят че вече го няма д.Кирил,който поради прекомерната си ангажираност с общите дела на БПЦ ,беше оставил нещата в епархията на автопилот.Поне малко духовниците трябва да се събудят от летаргичния си сън и да осъзнаят новата действителност,да осъзнаят че трябва да работят и мислят като духовници а не като селски кметове и горски пазачи.

Не на последно място,няма да е зле многобройните роднини на д.Кирил да освободят митрополията от присъствието си,да не чакат подкана.Сградата на митрополията не е база нито гараж на роднини на покойния д.Кирил...явно и неговите роднини са оперирани от този "усет".
Last Edit: 21 Май 2014 01:46 by Димов.
The administrator has disabled public write access.

Спор в Кранево за изграждането на спортна площадка до храм 22 Май 2014 16:09 #37369

 • dona070566
 • dona070566's Avatar
Господин Димов, Вие сте чудо на природата!!!! Оставете убития според мен митрополит Кирил да е покойник поне. Стига сте му ровили кокалите. Доколкото знам той имаше една роднина - готвачка в сградата на митрополията. Не ми е ясно какво имате предвид с ъс следното:"...явно и неговите роднини са оперирани от този "усет". Буквално разбирам, че и дядото е нямал този усет да напусне митрополията.
За свещениците във варненските храмове, лично моето мнение е противоположно на вашето. "Поне малко духовниците трябва да се събудят от летаргичния си сън ". Например кой от всички , които ще ви посоча , трябва да се събужда? отец Василий, отец Георги , отец Стоян и т.н. Посочвам ги като възлови фигури в реализирането на функционални храмове, където никой няма време да похърква.
А колкото до Кранево и игрището - ако наистина свещеникът се е изказал така , сигурно е имал предвид вандалщината на феновете по футболните мачове. Предполагам, че не се бои от спортсменския дух на дечурлигата.
The administrator has disabled public write access.

Спор в Кранево за изграждането на спортна площадка до храм 23 Май 2014 11:28 #37374

 • Димов
 • Димов's Avatar
Дона,вие не знам какво чудо сте,мъж жена...с фалшив профил или не,но не сте разбрали нищо от това което написах.
Не ровя кокалите на никого.....роднините са много,на работа се води готвачката,но другите си влизат и излизат от митрополията,паркират си колите и т.н.Говоря за 'усет",който поп Стойко е следвало да има в случая Кранево.Не съм и загатнал дори че д.Кирил е трябвало да напусне митрополията,още един път повтарям обаче,че роднините му трябва да напуснат сградата ,повече нямат място там.Сам д.Кирил беше вдигнал ръце от роднните си,но това е друга тема.

Има много летаргици между духовенството в епархията,естествено тези които споменахте,едва трима ,не са от тях.Не знам кой о.Стоян имате пред вид,този който гони зли духове или някой от другите двама.

Свщеника в Кранево се е изказал точно така,надявам се не мислите че едно селско игирище,където децата спортуват и изразяват емоциите си,може да се сравни с обстановката по големите стадиони и вандалските прояви на феновете по футболните мачве.

И накрая пак повтарям думите на Негово ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ ИОАН ;"Та нали и митрополията ни си има футболен отбор "...само да вметна ,че д.Иоан има научна титла която се равнява на докторкска но не я използва,което Негово действие напълно споделям .

Господ да поживи и да дава сили на д.Иоан,много неравности има да се изправят в епархията но:"невъзможното за човеците е възможно за Бога"
Last Edit: 23 Май 2014 11:34 by Димов.
The administrator has disabled public write access.

Спор в Кранево за изграждането на спортна площадка до храм 23 Май 2014 22:08 #37377

 • dona070566
 • dona070566's Avatar
Г-н Димов, определено сте будната съвест на Варненска митрополия. Цялото Ви същество милее за нея и за правдата.
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]