Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:
 • Page:
 • 1
 • 2

TOPIC: Относно клеветническата кампания срещу БПЦ

Относно клеветническата кампания срещу БПЦ 01 Дек 2012 17:58 #32810

След като в последно време с особено настървение отправя упреци към Българската православна църква и на 28 ноември в студиото на БТВ изказа открита клевета срещу Ловчанския митрополит Гавриил по начин, лишен дори от елементарна човешка почтеност, архимандрит Касиан очевидно е решен да продължи своя медиен поход. Този път обект на неговото „изобличително слово“ ще бъде каноничният статут на самата Българска патриаршия. Кога и как – вероятно интересуващите се вече знаят. По всичко личи, че става дума за една широкомащабна кампания за дискредитирането на БПЦ и в частност на митрополит Гавриил от една страна, и самореабилитирането (в случая това е слаба дума) на архим. Касиан в очите на вярващите.

Но ако неговата офанзива и откровени лъжи са подчинени на една печална антилогика и безпринципност (след малко за това), то, напротив, съвсем логичен е въпросът, защо името на този „онеправдан“ апологет и рицар на Православието е свързано по недвусмислен начин със следните събития и факти от живота на  Българската старостилна църква:

1.Архимандрит Касиан, след като се самоотлъчва от единството на БПЦ и минава към старостилния разкол, на 4 ноември 2005 г. бива официално изгонен и оттам поради следните съображение (информацията се базира на официалните изявления на църковния съвет към Старостилната църква, публикувани на тяхната интернет страница):

Read more...
The topic has been locked.

Относно клеветническата кампания срещу БПЦ 01 Дек 2012 19:28 #32811

 • toshev2006
 • toshev2006's Avatar
За старостилеца "архм." Касиян, праведния архим.Назарий -игуменът на Кокалянския манастир край София, многократно казваше, че е изпаднал в прелест още от първата година на монашеството си. Делата на Касиян само доказаха, че проницателния о.Назарий го е претеглил правилно още от пръв поглед. Той винаги съжаляваше, че се е наложило тогава, в онези години да го води под мантия, при замонашването на Касиян. Лошото е, че светските журналисти нямат "тънкия" усет да разпознават обърканите личности облечени в расо.
The topic has been locked.

Относно клеветническата кампания срещу БПЦ 04 Дек 2012 21:45 #32822

 • vladikov
 • vladikov's Avatar
Не знам дали знаете, че на Касиян, в програмата на „Златния ритон“,който тече сега има посветен документален филм „Малки истории:Касиян“, на реж. Николай Василев.И четейки представянето на филма изглежда че ще е представен в положителна светлина.
The topic has been locked.

Относно клеветническата кампания срещу БПЦ 05 Дек 2012 00:18 #32823

 • dimitar
 • dimitar's Avatar
Здравейте! Казвате, че Касиан е разколник. Не го познавам, но сериозно се интересувам и чета за православието от доста време и особено каноните. Напоследък се разочаровах от БПЦ, заради досиетата, които бяха оповестени безспорно с доказателства. Не искам да посещавам повече БПЦ заради това. За мен това е голям удар.И не само за мен. Никой от синода не опроверга досиетата, нито пък се извини. Защо? Разбрах също, че БПЦ е в ерес, заради служенето на светската власт от доц. Николчев (експерт по църковно право) по телевизията. А и заради симонията. Това са изключително сериозни обвинения. Излиза, че БПЦ не е православна и не е църква, според каноните!! Срещу Касиан се говорят някакви неща лични, които не звучат сериозно. А, че бил разколник, то като БПЦ е в ерес, то значи, че това е плюс за него. Никой не съм чул да го обвинява в нарушение на канони на православната църква, което все пак е най- важното.
The topic has been locked.

Относно клеветническата кампания срещу БПЦ 05 Дек 2012 00:40 #32824

 • dimitar
 • dimitar's Avatar
Тук също прочетох, че Назарий е казал, че Касиан е в прелест. Но висшия служител на ДС от миналото- Христо Латинов заяви публично пред медиите, че Назарий е бил агент на ДС, както каза и Касиан. Излиза, че думите на Касиан са подкрепени от хората, които се занимават точно с това- църковно право и ДС. Много мои приятели от години са разочаровани от БПЦ (и това е меко казано), заради аморалността там. Просто е очевидно. Гледам филмите по телевизията за Касиан. Ами те работят почти денонощно и то земеделие. Не съм виждал досега друг такъв манастир. В манастирите на БПЦ съм виждал и са ми разказвали страшни работи. Дано Бог промени нещата към добро, защото хората напускат БПЦ все повече. А и нямят пари за тайнствата. Като няма здрава църква и народът се деморализира.
The topic has been locked.

Относно клеветническата кампания срещу БПЦ 05 Дек 2012 13:16 #32832

 • vladikov
 • vladikov's Avatar
dimitar, това някаква скрита защита на разколниците ли е, или просто си изграждате категоричното мнение по въпроса за църковните канони, от едно,две интервюта и статии?
The topic has been locked.

Относно клеветническата кампания срещу БПЦ 05 Дек 2012 18:06 #32833

 • bore1
 • bore1's Avatar
Димитре, недей да ровиш кокалите на приснопаметния архимандрит Назарий! Той беше един от малкото истински духовници в България. И да се е подписвал в ДС /защото не вярвам да е доносничил/ това не може да се мери с подмолното и хлъзгаво поведение на Касиан. Достойно ли е един архимандрит/претендиращ, че е истинно православен/ да излезе пред медиите и да сипе г..на върху православни архиереи/каквито и да са те, все още са епископи на Църквата Христова!/ Между другото, ти архимандрит Назарий познаваше ли го, че говориш толкова безотговорно? Въпросът ми е риторичен. Ако го познаваше щеше да си мълчиш за него.
А за Касиан какво да кажем? И старокалендарните разколници на Фотий не го щат. Аз него не познавам, но знам чадото му Петрослав Гаджински, /подвизаващ се с някакво монашеско име, което съм забравил нарочно/ както и други "монаси" от същата групичка, така че съм си изградил мнение.
А изобщо да не говорим на какво отгоре групичката "истинни" могат да имат някакви претенции в канонично отношение. Известно е, че са в евхаристийно общение само със себе си, като цяло, тоест отпаднали са от Едната Съборна и Апостолска Църква. Неоспорим и необорим факт. Църквата е Тялото Христово а разколниците се опитват да Го разкъсват, но като трагична реалност отпадат.
Димитре, пишеш че хората нямали пари за Тайнствата... Ако посочиш някой свещеник, който взема пари за изповед и Евхаристия посочи го! Аз не знам за такъв. Изобщо наясно ли си какво е Църква или и за нея знаеш от слухове? Защото това, което го говориш, аз съм чувал също, но не съм го виждал, а съм мирянин на БПЦ, който се черкува редовно повече от 20 години и познавам много свещеници и монаси. А да. И не съм се подписвал в ДС.
Last Edit: 05 Дек 2012 23:01 by Kosio.
The topic has been locked.

Относно клеветническата кампания срещу БПЦ 06 Дек 2012 11:50 #32849

 • dimitar
 • dimitar's Avatar
Първо, повтарям, че висшия служител на ДС- Христо Латинов заяви в медиите, че Назарий е сътрудничил на ДС, второ, повтарям, че доц. Николчев, експерт по църковно право заяви в меддте, че БПЦ е ерес, заради нарушение на канони и престъпване на архиерейска клетва. Трето, завършил съм богословие и не градя мнението са върху статии, а върху канона на св. църква. Четвърто, Касиан и братството му не представляват сами себе си, а са към гръцкия каноничен синод на Калиник. Пето, може ли човек да се причасти, ако не се е кръстил? А кръщението се заплаща. Как тогава причастието- не? Или за вас кръщението и венчанието не са тайнства? Та дори и шестте тайнства да бяха безплатни, само едно да не беше, това пак е нарушение на канон.БПЦ е в ерес и това хората го виждат. КАНОНИТЕ са критерият за православие. Вижда се, че не сте осведомен. Касиан е каноничен. Никой не го е обвинил в престъпване на каноните. Само в отцепване, но от еретици, което още повече привлича към него разочарованите от агентите- еретици в БПЦ. Агентите и техните съучастници са озурпирали БПЦ и това вече не е православие и не е църква. Това е публична тайна и упорството и безочието на синода само акумулират народния гняв. Хората са отвратени и това е меко казано. Не ги правете на малоумни! "БПЦ" са престъпили канони на св църква - служене на светската власт, която е атеистична, съслужене с еретици, симония (заплащане на тайнства), новокалендарие и т.н. Вижте, аз искам да спася душата си, а не да се самозаблуждавам. В тези лукави времена само каноните, както винаги са пътепоказател, не личното мнение, облаги и пристрастия. Желая спасение на всички вас! Бог да ви пази!
The topic has been locked.

Относно клеветническата кампания срещу БПЦ 06 Дек 2012 12:59 #32857

 • bore1
 • bore1's Avatar
^ Димитре, къде си завършил богословие? Кой ти даде диплома? Ти не знаеш какво е Църква. Дай ми определение, ако обичаш, обясни какво сметаш, че е Църквата.
The topic has been locked.

Относно клеветническата кампания срещу БПЦ 06 Дек 2012 17:50 #32867

 • dimitar
 • dimitar's Avatar
Св. Православна Църква е небесно- земна институция, чиито основател и глава е Христос. Тя пази учението на своя основател непокътнато. Така пази и последващите апостолски правила и правилата на седемте вселенски събора, които са вдъхновени от св. дух. Когато някой свещенослужител наруши някой от каноните той престава да бъде такъв. Ако цялото ръководство на църквата наруши каноните и не се покае, то това вече не е църква. Това вече е само земна институция със властни, финансови и други интереси, скрити под наследеното име "православна църква" и ползваща се неправомерно от материалната база на истинската православна църква, опазила чистотата на вярата с много мъченическа кръв, но не послужила на светска власт. Тази лукава подмяна стана в БПЦ по време на комунизма и до днес нищо не се е променило. Дори няма покаяние или извинение за това. "БПЦ" е в ерес, защото е нарушила канони- служене на светската власт, която е атеистична, дори ОТРИЧА БОГ и в трите Му лица, съслужи с еретици, поменава еретици по време на "литургия", икуменизъм, (поради който сменя и православния календар през 1968г.), вземане на пари за тайнства (симония), кръщава не с три пълни потапяния, а с поливане и т.н. Въпросът е вие какво сте учил, защото вие очевидно не сте православен, както и целия сайт. Не целя спорове, а да изясня тези неща, защото тук прочетох доста преднамерени лъжи. Бог да ви пази!
The topic has been locked.

Относно клеветническата кампания срещу БПЦ 06 Дек 2012 18:25 #32869

 • bore1
 • bore1's Avatar
Нямам думи. :S Димитре, ако някой лъже преднамерено, това не съм аз.
Първо Църквата е Тялото на истинския Христос, чиито членове сме ние, които участваме в Евхаристията. В Църквата непрекъснато действа благодатно Светия Дух. Това с институциите си го чел в някой католически катехизис. Евхаристията конституира Църквата, а не каноните. Защото канони има много и някои дори си противоречат. Второ симония е купуване на сан, а не вземане на пари за треби. Трето, ще ме извиниш, но който ти е дал изпита по обща църковна история е магаре! Предай му.
И ми кажи кога БПЦ е отрекла троичния догмат? Това е преднамерана лъжа. Това за съслужението и поменаването на еретици също е лъжа.
Вероятно си измисляш, че си завършил богословие, също така. Освен ако Касиан не е отворил духовна академия в Копиловци.
Last Edit: 06 Дек 2012 18:49 by bore1.
The topic has been locked.

Относно клеветническата кампания срещу БПЦ 06 Дек 2012 21:46 #32876

 • dimitar
 • dimitar's Avatar
"БПЦ" е отрекла троичния догмат в лицето на своите "архиереи", които са служили на светската атеистична комунистическа власт, която пък отрича Бог. Поразително вие нищо не разбирате. Каква евхаристия сред еретици, какво "евхаристийно общение" сред агенти от ДС? Как така агентите на ДС са тяло Христово? Чувате ли се какво говорите? Бог поругаван не бива! Къде поставихте тези деграденти редом със св. Климент Охридски, Йоан Рилски, патр. Евтимий, мъчениците от турско робство? Вие сте в силна прелест. Относно заплащането на тайнствата ви цитирах 23 правило от 6 вселенски събор, което забранява да се продава св. евхаристия, понеже: "благодатта е безплатна", а и Христовата заповед към апостолите: "даром получихте, даром давайте". Как продават кръщението, миропомазването, венчанието...Те са все стъпки към венеца на тайнствата. Така, че не можеш да се причастиш, ако не си платиш. Виждам, че не сте компетентен, но ереста, която поддържате заслепява. "БПЦ" съслужи и поменава еретици- икуменисти, направили същите или подобни отстъпления. Например вселенския патриарх, който признава папата за по- голям брат, новокалендарци, такива служили на тайните служби в техните страни, и т.н. А и това за св. дух, действащ сред агентурата от ДС ме потресе. За вас "БПЦ" е същата и непокътната от царБорисово време. Това е наивитет и прелест. Няма смисъл да говорим повече. Ясно за какво става въпрос. Пък и трябва да се пазя от еретици. Ще се моля за вас.
The topic has been locked.

Относно клеветническата кампания срещу БПЦ 06 Дек 2012 23:42 #32880

 • bore1
 • bore1's Avatar
Явно малко се молиш... Както и ние за теб. :( Ако бяхме по-усърдни в молитвата, щеше да хулиш и фантазираш по-умерено някак си. Кога и къде дядо Вартоломей е казал такова нещо? Обосновавай си твърденията.
Last Edit: 06 Дек 2012 23:46 by bore1.
The topic has been locked.

Относно клеветническата кампания срещу БПЦ 07 Дек 2012 16:08 #32885

 • Руслан Аврамов
 • Руслан Аврамов's Avatar
Уважаеми Димитър, съгласен съм с всичко, което сте написал! Мисля обаче, че само си губите времето, тъй като презвитер Козма е казал: „Добичето ще вразумиш, но еретика – никога!”
И все пак, нека отговорим на прасчо и останалите „официални” със словата на блажения архиепископ Аверкий Таушев (въпреки че те не признават нито него, нито светата Православна Църква, а само себе си и собствените си "канонични" нововъведения и мъдрувания), а именно:

„Там, където е прекъсната духовно-благодатната връзка със св. Апостоли и приемниците им - апостолските мъже и св. Отци, където има нововъведения във веро - и нравоучението с цел “да се влезе в крак с времето”, “да се прогресира”, да не се изостава от съвремието и да се приспособява с изискванията и модата на този свят, който в зло лежи – там не може да става и дума за истинска Църква.
Всичко, което стои на пътя на Христовата Истина е идол. Затова ако човек следва указанията на църковен ръководител, които противоречат на Христовите заповеди, то този човек си е създал идол от “официалността”. По този начин някои християни могат да се окажат в такова положение, че да са напълно “легални”, но дълбоко чужди на Христос” / Размисли на видния йерарх на Руската Православна Задгранична Църква архиеп. Аверкий Таушев (+1976), поместени в книгата “Церковь перед лицо отступления”/.

„Христос не е създавал цялото това изобилие и разнообразие от „църкви”, които сега съществуват на земята… Христос е създал само една Църква – Православната, но далеч не всичко, което се именува „православна църква” е действително Православна Църква, а не само една лукава имитация, афиширане, което въвежда в заблуда наивните и доверчивите, които не умеят да се ориентират във всички съвременни човешки лукавства… Не виждаме ли ние и сега ширещото се отстъпление от Христа…? И не само в така нареченото „инославие”, но и в самото Православие, което остава само един параван… Нека ни обвиняват в каквото искат, чак до там че сме сектанти или разколници, ние ни най-малко не трябва да се смущаваме от това… Измислените от човешкото лукавство, отстъпилите от Христа лъжецъркви или икуменическото обединение на всички тези лъжецъркви, за нас не са нищо повече от безблагодатни сборища”... /Архиепископ Аверкий Таушев - „О Московской Патриархии”/.

„Умножилите се отстъпници, наричащи себе си и външно представящи се за "християни" (! !), с това по-лесно ще могат да преследват истинските християни. Те ще ги обградят с безчислени козни, ще поставят безбройни препятствия пред тяхното добро намерение да се спасяват и да служат на Бога, както казва св. Тихон Задонски. Те ще действуват против Божиите раби и със силата на властта, и с клевети, и с лукави хитрости и козни, и с различни измами, и с жестоки гонения... Истинските християни са обявени за "врагове на народа, на общественото благо и обществения ред", смятат се за "размирници" и "разколници"… /Архиеп. Аверкий Таушев – „Солта губи силата си”/.

Който има уши да слуша, нека слуша!!!
The topic has been locked.

Относно клеветническата кампания срещу БПЦ 07 Дек 2012 17:40 #32886

 • zlatina
 • zlatina's Avatar
 • Offline
 • Junior Boarder
 • Posts: 35
 • Thank you received: 11
До Димитър, Руслан и другите почитатели на сектата в Копиловци: Вярвайте си, че около вашия "най-истински, духовен и спазващ каноните отец Касиян" е единствената, истниска, основана от Христос Църква, а всички останали, които не познават отец Касиян са заблудени и се препъват. Наистина, трудно ми е да си представя до каква степен трябва да е заблуден, да не каже оглупял някой, че да вярва, че само около неговия гуру е Църквата. Ами стотиците старостилни църкви, всяка от която си има по един отец касиян и взаимно се анатемосват, обвиняват в отпадане от истината и т.н.? Те всички до една биха написали панигирици на своята секта с цитати от светите отци, отец Аверкий и какво ли още не с абсолютно идентично съдържение - тази им уж обща вяра срещу "отстъпниците в каноничните църкви" обаче не ги е довела до една единствена "истинска църква", а до стотици групички, най-истински, най-православни, най-старостилни и т.н. църкви. Ако има хора, на които това не им се струва подозрително и гнило, но се хвърлят с главата напред в мрежите на първия авантюрист-старостилец и се отдават изцяло и безрезервно на неговото учение, то те наистина са безнадежден случай. Защото за да ни помогне Господ все пак търси за какво да се хване у нас - някаква тревога, някаква самокритика, някакво съмнение, някакво подозрение в самите нас, че нещо не е наред и имаме нужда от Неговата помощ и подкрепа. А всички разколници-старостилци в България, които се анатемосват и люспят от разкола на Фотий, са като сиамски близнаци. Толкова си приличат - по омразата едни към други и по прелестта.
The topic has been locked.

Относно клеветническата кампания срещу БПЦ 11 Дек 2012 14:44 #32903

 • ОбСНВ Благоевград
 • ОбСНВ Благоевград's Avatar
Каква национална трагедия! В толкова трудно време, когато губим децата си - духовно и физически чрез наркотици, секти, пошлост, сексуални извращения, алкохолизъм, вярата не ни прави по-силни, защото духовните ни водачи не са единни, не са сила чрез Христа. Възхитена съм от нашия митрополит - Н.В. Натанаил - истински монах. Но съм видяла и нарушаващите обикновените задължения, но основни, като пост и смирение други владици и свещеници. Благославят в петък месо и след прекръстване - си хапват. Какво доверие да си имаме? Каква жертва във вярата правят? Времето ни изисква истински вярващи, а не лицемерни служители. Отец Касиян - познавате ли го? Нека пишем и говорим това, в което сме сигурни и да не лъжем пред Бога, защото Той знае и мислите ни. Страшно, жестоко време - не искам и моля Бог да не ми праща по пътя свещеник със златен часовник и джип, по-скъп от издръжката на един несъществуващ приют за гладни и бездомни!Ако това съм заслужила - няма по-грешен човек от мен.
The topic has been locked.

Относно клеветническата кампания срещу БПЦ 12 Дек 2012 00:10 #32908

 • bore1
 • bore1's Avatar
Госпожо ОбНС, примерът който давате с ядене на месо в петък не е много църковен, ако мога така да се изразя. Днес честваме паметта на св. Спиридон Чудотворец, който веднъж ял свинско през великия пост, защото дошъл странник в дома му. Това отклонение от типика не е попречило на молитвата му да стига до Христос, до такава степен, че да възкресява мъртви! Още се сещам за св. Иоан Кронщадтски, който носел скъпи дрехи и така нататък, но това му е пречело да живее в Светия Дух и да е по-нестяжателен от всички нас. Когато човек живее Бога нито бедността, нито богатството могат да го отклонят. Да не съдим прибързано. Знаете ли кой пости най-много? Дяволът пости повече от всички. Изобщо не яде. Обаче обърква хората и ги кара да се отделят от Църквата, защото знае, че спасението е в нея. Учи ги на гордост и те се увличат в разкол, което е грях срещу Тялото Христово. Така, че Касиан, /аз не го познавам, но познавам негови чада - без коментар/ може и да пости много, и да изглежда смирен, но не е в Църквата. Всъщност, кажете ми, уважаема ОбНС, смирено и църковно поведение ли е да обвиняваш всички наши архиереи в ерес? Касиан обвини всички, в това число и вашия митрополит Негово Високопреосвещенство Натанаил.
Last Edit: 12 Дек 2012 00:17 by bore1.
The topic has been locked.

Относно клеветническата кампания срещу БПЦ 18 Дек 2012 06:53 #32927

 • toshev2006
 • toshev2006's Avatar
Г-н Боре1, подкрепям ви в гореказаното. На Димитър и Аврамов и тям подобни ще заявя, че горепоменатият о.Назарий никога не е бил агент нито е служил на ДС. Измамници като Хр.Латинов, който десетки години подкрепяше разколниците и работеше за тях, откъдето си осигури добро препитание (и чрез продажби на църк. имоти и разни далавери), не са и не могат да са гаран за истина, нито говорят истината. Касиян го познавам малко от 1993г., но за необуздания му гняв, за шамарите, които раздамал преди в Жабленския м-р, за убитата (в яросно състояние овца) разказваше покойния Атонски монах о.Антоний. Това е не малко да си изясним, кой е Касиян.
The topic has been locked.

Относно клеветническата кампания срещу БПЦ 18 Дек 2012 12:19 #32928

 • Руслан Аврамов
 • Руслан Аврамов's Avatar
Уважаеми toshev2006, щом сте толкова убеден в своята "правота" и в "кривотата" на отец Касиан, защо не отидохте на проведената от него и негови съмишленици пресконференция, и именно там да го оборите?! На въпросната пресконференция не видяхме и никои от "невинните" и изпълнени с любов (към еретиците!) другари от т. нар. "БПЦ"! Там като апологет на "БПЦ" се изявяваше дървеният философ Калин Янакиев, който повтаряше като папагал клеветите и измислиците на "бъкстонци"!
Драги Тошев, Боре и всички останали, начетохме се на вашите глупости и небивалици по адрес на отец Касиан, но така и не видяхме някакво обвинение относно чистотата на неговата Православна вяра, което е единственото съществено в случая!!! А останалото нека тежи върху вашата съвест!
Завършвам с част от пророческото видение на св. Йоан Кронщадски за последните времена:
„Господи, благослови! Аз многогрешния раб Иоан, иерей Кронщадски, записвам това видение. От мен е написано и от моята ръка това, което видях, и което предавам писмено. В нощта на 1-ви януари 1908 година, след вечерната молитва седнах на масата да отдъхна малко. В килията ми беше полумрак, пред иконата на Божията Майка гореше кандило. Не мина и половин час и чух лек шум, някой леко се докосна до лявото ми рамо и с тих лек ласкав глас ми каза: „Стани, рабе Божий Иване, ела с мене”. Аз бързо станах. Виждам, пред мен стои дивен чуден старец, бледен, с побелели коси, в мантия, в лявата си ръка държи четка...
… Старецът ми отговори: „Храмът, свещениците и хората са еретиците, отстъпниците, безбожниците, които са отпаднали от вярата Христова и от Св. Съборна и Апостолска Църква и са признали еретическата живообновленческа църква*, която няма Божията Благодат. В нея не трябва нито да се говее, нито да се изповядва, нито да се приобщава, нито да се приема миропомазание” (* Такава „църква” е създадена след болшевишкия преврат през 1917 г. – бел. прев.).
Отидохме по-нататък. Старецът вървеше бързо, така че едва успявах да го следвам. Изведнъж се обърна и каза: „Виж!”. Ето, върви тълпа гонена от страшни бесове, които немилосърдно биеха и нараняваха хората с дълги пики, вили и куки. „Какви са тези хора?, - попитах стареца. „Това са тези, - отговори старецът, - които са отпаднали от Вярата и Светата Апостолска Съборна Църква и са приели еретическата живообновленческа. Това бяха: епископи, свещеници, дякони, миряни, монаси, монахини, които са приели брак и са започнали да живеят развратно. Тук имаше безбожници, чародеи, блудници, пияници, сребролюбци, еретици, отстъпници от Църквата, сектанти и прочие. Те имат страшен и ужасен вид: черни лица, от устата им излизаше пяна и зловоние, и страшно крещяха, но бесовете ги биеха немилосърдно и ги гонеха в дълбока пропаст. Оттам идваха смрад, дим, огън и зловоние. Аз се прекръстих: „Избави, Господи, и помилуй, страшно е всичко това, което се вижда…”.

/ПРОРОЧЕСКОТО ВИДЕНИЕ НА СВЕТИЯ ПРАВЕДЕН ОТЕЦ ИОАН КРОНЩАДСКИ ЗА СЪДБАТА НА РУСИЯ И НА СВЕТА - преведено от текста публикуван през 1998 г. в електронната библиотека “Неизвестные страницы Русской истории”.

П.С. Препоръчвам ви когато обвинявате някого в нещо, да излезете с истинските си имена, а не да се криете зад паравана на анонимността!

С най-добри чувства!
The topic has been locked.

Относно клеветническата кампания срещу БПЦ 18 Дек 2012 12:32 #32929

 • Руслан Аврамов
 • Руслан Аврамов's Avatar
А ето нещо и от св. мъченик патриарх Тихон:
„Чеда! По време на съветската власт Православна вяра няма да има. И толкова време няма да има Православна вяра, колкото трае и съветската власт. Но, ако ние се молим непрестанно и постим, след това ще има за кратко време някаква религиозна свобода. И тогава, всички църковни революционери, попове и владици, съветски служители, убийци и губители на християнските души, отново ще заемат местата си в църквите, от които те вече са отпаднали. Но вие, избраните служители на Господа, недейте има никакво общение с тях и не ходете при тях, за да се молите, защото те всички се намират под Анатема и проклятие” /Писмо на Св. Патриарх Тихон от болшевишкия затвор, до всички християни - 1923 г. - публикувано на сайта grigorsimov.blog.bg/
The topic has been locked.

Относно клеветническата кампания срещу БПЦ 18 Дек 2012 13:37 #32930

 • zlatina
 • zlatina's Avatar
 • Offline
 • Junior Boarder
 • Posts: 35
 • Thank you received: 11
Относно "пророческото видение" на св. Йоан Кронщадтски.

Забелязала съм, че всички православни сектанти имат особен афинетет към всякакви видения, чудеса, пророчества. Обожават ги, защото с тях се чувстват въоръжени като с някакъв "духовен чук" и удрят по главите на несъгласните с тях. Понеже "смеете ли да ми възразите, като имам толкова видения свише в моя полза?!" Това е страшно нечистоплътно и жалко за вярващите, които се опияняват от подобна "власт". Говори не само за лош духовен вкус, но и за тотална обърканост на християнските ценности. По правило в огромната си част "чудесата" и "виденията", с които са въоръжени, са фалшиви и измислени. Не е необходимо да си специалист, за да установиш това. Всеки човек с що годе запазени критерии за различаване на истината от лъжата би трябвало да се смути от фалшивото им звучене. Ако след това се позаинтересува, ще разбере, че въпросното "чудо" или е измислено, или е преиначено и т.н.

Така и с тези "видения на св. Йоан Кронщадски". Те са толкова чужди на стила на този руски светец, че повече от това няма накъде. Само в главата на фанатизирани сектанти (православни)може да се роди такава обща представа за църковните светци - по техен собствен, сектантски образ и подобие - размахват кръстове, анатемосват, пращат в ада, плашат и насилничат.

Тези "видения" на св. Йоан Кронщадски се появяват в Русия в зората на демокрацията, за първи път през 1991 г. в малък провинциален вестник и оттогава започват скоростно да се разпространяват, защото става дума за бъдещето на Русия и защото времето е болно и поглъща всичко свръхестествено.
The topic has been locked.

Относно клеветническата кампания срещу БПЦ 18 Дек 2012 14:39 #32931

 • zlatina
 • zlatina's Avatar
 • Offline
 • Junior Boarder
 • Posts: 35
 • Thank you received: 11
И писмото на св. патриарх Тихон съм 99% сигурна, че е също фалшиво, макар да не съм се занимавала с неговото наследство. По онова време, 1923 г. от затвора той поема курс на признаване на болшевишката власт - къде доброволно, къде под натиск и подобни думи звучат крайно недоумително в неговите уста. А и това не е толкова важно.

Руснаците умират да си създават фалшиви документи - до наши дни, в църковните среди се разпространяват фалшиви копия на разпореждания на Московската патриаршия, лъжливи писма на патриарха до властите и обратно. Прес-службата на патриаршията мине не мине време и прави опровержение за поредната "фальшивка". Особен бум на това апокрифно творчество пък има в годините на революцията и установяването на съветската власт, а след това с нова сила - след демократичните промени.

За мен лично е симптоматичен интересът на някои християнски среди към такъв род "творчество".
Last Edit: 18 Дек 2012 14:40 by zlatina.
The topic has been locked.

Относно клеветническата кампания срещу БПЦ 18 Дек 2012 16:18 #32932

 • Руслан Аврамов
 • Руслан Аврамов's Avatar
Уважаема госпожо Златина, първо, не помня да съм искал Вашето "компетентно" мнение?!
Второ, за разлика от вас - "официалните", ние не търсим чудеса и знамения (като падането на благодатния огън например), а търсим Истината! Силата на Православната Църква е в Истината, а не в нейната численост!
След като не се посвенихте да отречете Анатемите, които е провъзгласила Православната Църква срещу новия папски календар, комунизма, масонството и икуменизма, сега вие дръзвате да отречете и великите светци на Православната Църква и техните благодатни видения и пророчества! И как няма да е така, след като те очевидно ви изобличават!!! Но за отстъплението на "официално православните" са пророкували не само св. Йоан и св. Тихон, а и много други светци - св. Серафим Саровски, св. Оптински старци, св. Игнатий Брянчанинов, св. Теофан Затворник и мн. други, които вие явно не признавате! Единствено "достоверни" и "истински" за вас са само вашите си "канонични" съждения и мъдрувания!
Така и не можахте да кажете с какво отец Касиан е отстъпил от светата Православна вяра и на какво основание го наричате разколник, което е единственото съществено в случая!? Светител Генадий Схоларий, Константинополски патриарх, ученик на св. Марк Ефески, е казал: „Проверявайте вашите епископи САМО В ЕДНО: узнавайте дали те са Православни, дали не учат на догмати, противни на истинската вяра и не служат ли заедно с еретици или с разколници“. Иначе нравствени немощи има у всички ни, но те не ни отделят от Църквата и от нейното единство, за разлика от ереста и разкола на "БПЦ"!

Не желая повече да коментирам! Бог да ви е на помощ!
The topic has been locked.

Относно клеветническата кампания срещу БПЦ 18 Дек 2012 20:43 #32934

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
Руслан Аврамов wrote:
Уважаема госпожо Златина, първо, не помня да съм искал Вашето "компетентно" мнение?!
Уви, типично. Винаги готови да рецитирате и никога готови на общение (или поне на общуване).

Руслан Аврамов wrote:
Не желая повече да коментирам! Бог да ви е на помощ!
Ето получихте правото си да се изкажете, сега Ви пожелавам всичко най-добро!
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
Last Edit: 18 Дек 2012 20:47 by Kosio.
The topic has been locked.

Относно клеветническата кампания срещу БПЦ 18 Дек 2012 22:53 #32935

 • zlatina
 • zlatina's Avatar
 • Offline
 • Junior Boarder
 • Posts: 35
 • Thank you received: 11
Няма да престана да се удивлявам на такава логика: "Виденията на св. Йоан Кронщадски са фалшификат" - следователно "Вие отричате св. Йоан Кронщадски" и "Бог да ви е на помощ"... Отново заплаха. Има хора, които Бога за нищо го нямат - размахват името Му и плашат с него опонентите си все едно са Му господари. Крайно типично за старостилците-сектанти. Вашият Касиян е излязъл от Църквата и си е направил своя. Дори само този грях да имаше и да беше иначе безстрастен като ангел, това е достатъчно изобличение. А който иска да се заблуждава и да упорства в заблудата си и ангел да слезе от небето и да му каже истината, пак няма да му повярва, но ще повярва на Касиян или десетките други подобни на него - да не споменавам имена, че ще се обидят, но те се разпознават безпогрешно, сигурна съм.
The topic has been locked.

Относно клеветническата кампания срещу БПЦ 26 Дек 2012 14:21 #32960

 • Драгомир Георгиев
 • Драгомир Георгиев's Avatar
Очевидно този сайт е силно антиправославен и служи на официалната еретическа лъжецърква, която изгони вярващите хора със своята потресаваща аморалност, вследствие на ЕРЕСТА. ЕРЕСТА води до безнравственост и безнравствеността води до ерес. В този сайт има агенти- доносници от ДС (както и в "БПЦ") и богослови- рокаджий с цигара и чаша в ръка. Ниското ниво на изказа, обидните думи и пр. възмущават. Точно като в "БПЦ". И все пак не мога да подмина просто така мненията на г-жа Златина и др. които никога не се базират на каноните на църквата, а само на личностни клевети относно архим. Касиан. Какво означава "старостилни сектанти"? Що за буквално бесовско изявление? Преди смяната на календара през комунистическата 1968 г. цялата българска църква старостилна секта ли беше? Когато Господ Е казал: "Дерзай малко стадо" това, че са били малко неговите последователи секта ли ги прави? Как може такова брутално стъпкване на КАНОНИТЕ, КОИТО СА ЕДИНСТВЕН КРИТЕРИИ ЗА ПРАВОСЛАВИЕ? Единственото обвинение срещу архим. Касиан остава това, че не е с една организация, която е в ЕРЕС. "БПЦ" е секта, според каноните. Клеветите срещу игумен Касиан винаги са базирани на думите на покойници също агенти на ДС и засягат само неговата личност. А както знаем, всички сме грешни. КОИ КАНОНИ НА СВ. ЦЪРКВА НАРУШАВА ОТЕЦ КАСИАН? Защото "БПЦ" служи на атеистичната власт, съслужи с еретици, взима пари за тайнствата и т.н. Това, че архим. Касиан не е с тази антихристова организация е достойно за уважение. От завист богоотстъпниците убиха Христа. И пак същата тази завист на съвременните модернисти- реформатори богоотстъпници руши църквата и православието. Понеже е тежко за предателите- доносници да гледат в очите този, който не се е продал. Както блудницата ненавижда девицата. Как така отец Касиан не се е съгласил да служи на ДС, когато ДС е "пречупвала" всички, според някои митрополити? Относно споменатия "старостилец" Фотий- той също е в ерес, отново според КАНОНИТЕ на църквата. Той е към гръцкия синод на Киприян Куцумбас, който е низвергнат, понеже счита, че има благодат и в новостилците!!!?? Ами, като има благодат при новостилците, Киприян и Фотий защо не са при тях е логичният естествен въпрос? Излиза, че те са избягали от благодатта! "Човек двуедушен във всичките си пътища е неуреден". Това противно на Бога двуедушие и служене на двама господари е отличителен белег на старостилците, които признават благодатта в новокалендарците и на самите новокалендарци. Впрочем стар стил няма, има православен календар. Всичко останало е нов стил. За съжаление в такива лукави времена живеем- истината се нарича лъжа и лъжата - истина. Болестта започва от църквата, където са се настанили паразитиращите богоотстъпници, от продажните политици и университетите, служещи на онези, които искат да унищожат истинската Христова вяра и да я подменят с нещо друго, което външно прилича на нея, но всъщност е предтеча на антихриста. Дори пак тук се прокламира от друг агент на ДС и "осми вселенски" събор на неправославни реформатори на православието. Бог да пази тези от "малкото стадо", които пазят Божието, имат страх Божий и не смеят да променят Църквата Му от предателство. Останалите да си вървят по широкия път на погибелта и дано се покаят един ден!
The topic has been locked.

Относно клеветническата кампания срещу БПЦ 26 Дек 2012 15:27 #32962

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
Уважаеми Драгомир,

Очевидно привържениците на сектата ви вече се изчерпаха, защото забелязвам, че влизате от същия IP адрес, като потребителя Димитър, който последно реши, че няма какво повече да ни каже, разкъса си дрехите и демонстративно напусна форума.

Да не би разкъсването на дрехите да Ви се услади твърде много, затова сега влизате и като друг потребител, за да ни заплювате пак и пак. При цялата ми толерантност, ако още един път се регистрирате с фалшиво име, колкото и ултра-православен да е този акт, ще трябва да блокирам достъпа до IP адреса Ви и след ще Ви се наложи да вземате уроци на тема "какво е това прокси"...

Последното си участие на форума под друго име завършите със "Ще се моля за вас!". Ами молете се де! Защо всички много обичат да приказват, какъв "обет за мълчание" са дали, но никой не желае да го спазва?
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
Last Edit: 26 Дек 2012 15:38 by Kosio.
The topic has been locked.
The following user(s) said Thank You: bore1

Относно клеветническата кампания срещу БПЦ 27 Дек 2012 10:14 #32972

 • zlatina
 • zlatina's Avatar
 • Offline
 • Junior Boarder
 • Posts: 35
 • Thank you received: 11
Драгомир, архим. Касиян не може да наруши никои канони на Църквата, защото е извън нея. Не може да живееш в Америка и да нарушаваш законите на България.
The topic has been locked.

Относно клеветническата кампания срещу БПЦ 31 Дек 2012 08:03 #32990

 • Иван Първанов
 • Иван Първанов's Avatar
Уважаеми събратя от официалната църква, Косио и Златина, не мога да разбера, защо всички нападки са на личностна основа, а не се акцентира върху същината на обсъжданите проблеми. Тези хора, които изобличават официалната църква в България, го правят с много мъка, защото ние като християни искаме това, което и нашия Господ – спасение за всички, но да си мисллим, че можем да се спасим в лъжата, е просто кощунствено. За какво говоря. Вие най-вероятно не сте прочели обръщението на манастир „Благовещение” отправено към православния български народ изобличаващо отстъпленията на т. нар. БПЦ. Намерете го, прочетете го, и бъдето конкретни и аргументирани по темата. Към Косио: разбирам, че като администратор имате достъп до информация, скрита за нас потребителите, но виждам, че съвестта ви започва да ви гризе и давате израз на емоцията и страстите и затова се хващате във всяка думичка, буквално, с цел да спасите, тези, които така ревностно защитавате. А защо, все още не разбирам. Защо изключвате двама различни човека, но с еднакви възгледи, да пишат от един и същ компютър, и желанието им да изразят собственото си мнение? Към Златина: Когато казвате кой е в Църквата и кой не, трябва и да го докажете, защото не зная вас кой ви е въвел във вярата, но явно не разбирате основни истини за св. Православие. Мога да предположа, само, че е защото сте в организация, излязла от църквата, когато е тръгнала към икуменическата си погибел и цяла плеяда анатеми от православни архиереи се струпва върху вас и ви се отнема разсъдъка. Дано, обаче, не съм прав. Ако се абстрахираме от етикетите, които близките на църковната власт у нас, лепят на схиархимандрит Касиан, братството и всички, които се черкуваме в Копиловци, прочетете всичко написано, всички изнесени изобличителни факти и доказателства, и потърсите Бога с чисто сърце, безкористно, без да си задавате въпроса „ама как те да са прави, това е невъзможно, Бог ще го допусне ли?” и изпитате собствената си съвест, ще видите, че отец Касиан е прав. Моля ви, като християни, за каквито претендирате, че сте. Не бъдете като тези, които разпънаха Господа, защото те много добре знаеха кой е Той, но не им изнасяше, че техния Бог ги изобличаваше за беззакония им. Но уверявам ви, от собствения си опит, отец Касиан по евангелски изобличава, като Господа, защото очаква вашите лъже пастири да се покаят и да си спасят душите. Ако вие наистина обичате обгрижващите ви църковни служители, изобличете ги. Като ги защитавате, вие се грижите и за тяхната погибел и за вашата, защото лъжата отделя човека от Бога и го доближава до нейния баща. Затова с болка и надежда отправям молбата си към вас. Абстрахирате се от страстите и погледнете с любов към проблема. Да не търсим истината в количеството. Да в Копиловци сме малко, но това не може да бъде мерило за истинност. Знаем, че св. Православие някога се е запазило само от 1 човек, който не е подписал унията с папата – св. Марк Ефески. С Господа бяха много, но после останаха само 12. Мога и още да изброявам, но не в това е въпроса. Зная, че лъжата е толкова голяма, че на обикновенния човек му е много трудно да повярва, но ние знаем, че и най-грозната лъжа, е по хубава от най-хубавата лъжа. Нека бъдем в Истината! Това е моя апел и пожелание към вас.
The topic has been locked.

Относно клеветническата кампания срещу БПЦ 02 Ян 2013 10:42 #32993

 • monah_german
 • monah_german's Avatar
Здравейте на всички от форума,

Обръщайки се към Вас бих искал братски да Ви призова относно ясен критерий за Църква, като единствен носител на Истината, както и какво е необходимо човек да е в Църквата. Църквата има Божествен произход, като сам глава й е Господ Иисус Христос. Той устроил този дом на премъдрост, като е поканил човека в него да спасява безсмъртната си душа. Човек трябва само да е послушен на Бога и така чрез послушание да пребъдва в този кивот на спасение – Църквата. Впоследствие апостолите и светите отци със съизволението на Светия Дух, написали правила, канони и догмати, които всъщност произтичат от св. Евангелие, с други думи улесняват и гарантират изпълнението на Евангелието на дело и така очертават оградата на Църквата. Така че основно задължение на православния епископ е да пази вярата, правилата, каноните и догматите и така да съхрани неизменен този дух на Истина завещан ни от Господа „Истината ще ви направи свободни“, а Апостола казва: „Да говорите всички едно и също, и да няма помежду ви разделения, а да бъдете съединени в един дух и в една мисъл“ (1 Кор. 1:10). Недвусмислено е, че това което ни съединява в Христа е единодушието и единомислието в Истината. Всички други обединения на разномислещи са извън Църквата. Фактически, кое гарантира нашето спасение? – Несъмнено когато сме с Христа и в пълнотата на изповеданието на нашата вяра.
Относно мен грешния, в началото на моето съзнателно обръщане към Бога, аз се черкувах в БПЦ, но не виждах някакви съществени разлики между мен (тогава като светски човек) и духовенството там. Аз се молих на Господа простичко: „Боже спаси ме както знаеш“ и внимавах над обстоятелствата, които Той устройваше. Ето какво се случи един ден – беше извършена обща молитва на наши архиереи с еретици, на която аз не присъствах, защото бях смутен. Това за мен беше сигнал и с малко пояснения от мой близък богослов разбрах, че е недопустимо. Реших, че това не е моята църква. Впоследствие (не след дълго) срещнах о. Касиан и душата ми се успокои, а именно, че намерих хора с чисти стремежи към следване примера на Христа и св. Отци не на думи, а на дело. Аз живея 15 години вече с о. Касиан и съм свидетел на всички събития станали в братството. На всички хули изливани върху нас, като виновни заради чистия ни стремеж да служим на нашия Спасител, о. Касиан винаги ние учил да отвръщаме по евангелски – с любов. Мили хора, знаем, че Божията благодат дава плодове и най-главният е любовта, а как да вярваме на вас, когато плодовете при вас са противоположни на Христовия пример –отгоре до долу светски дух (от висшия клир до свещенослужителите), „Който, прочее, поиска да бъде приятел на света враг става на Бога“ (Иак. 4:4). Ако човек е тръгнал да търси истината, виждайки вашия пример, по никакъв начин не би се уверил, че Христос е между вас. Човек за жалост ще види само едни слепи водачи с развратен ум (масони, аморални типове и прокатолически ориентирани…). Всичко това пиша с болка и с цел наистина нещо да направим, за да възтържествува св. Православие у нас. Целта на атеистичния режим беше да узурпира материалните бази и да постави свои „предани служители“, които да „демократизират“ Църквата отвътре и да я приземят, скъсвайки връзката й с небето. Отец Касиан е духовник останал непокорен на правилата налагани от атеизма и по чудо е оцелял, за да запази вярата си чиста от молитвено общение с вече приелите съглашателството с атеизма. Заради това му изповедание на вярата отстъпилите от нея го обявяват за виновен. Що за вина е това?! Защо не благодарим на Господа, че този духовник, (нямащ никакъв страх от човеци, а само от Бога) се е осмелил, да последва примера на онези, които ублажаваме като светии. Друга негова „вина“ е, че с чисти средства, денонощен трудов подвиг на братството и Божията помощ построи православен център, в който всеки търсещ Истината ще намери утеха за душата си. Нашите обвинители по-скоро да престанат да защитават онези, по чиито доноси са били избивани доблестни духовни водачи, защото по този начин всички ставате съучастници в това престъпление. Народът не е вече като преди години, омръзнаха му лозунгите, лъжите и целия този театър (който вие наричате Църква). Той иска дела. Нека народът реши кои са Христовите, а не вие да манипулирате общественото мнение, защото по този начин си навличате Божия гняв „а който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре да му надянат воденичен камък на шията и да го хвърлят в морската дълбочина“ (Мат. 18:6). Не ви ли е страх?
През комунизма св. Православие бе подменено от назначени висши клирици, сътрудници на атеизма, за да бъде лишен по този начин православния народ от тайнства и благодат. Страшно звучи но е факт, който може да се докаже по дати и събития и не само в България, но тази подмяна се състоя и в целия православен свят. Това е най-новата история на Църквата, за която всички вие мълчите, защото ви е срам. Следващата крачка на отстъпление ще е когато всички лъжееипскопи станат част от световната църква на антихриста, което вече се подготвя с т.н. „свети велик събор на Православната Църква“. Христос не се молеше за целия свят, а само за онези, които Отец му е дал – всички верни.
„Светлината в мрака свети и мрака я не обзе“ (Иоан 1:5). Само истината ще просветли помраченото съзнание и ще освободи душата от греха. Само изповядващите истинско Православие могат да принадлежат към Христовата Църква. Всеки прави своя избор сам.
Бог с вас
The topic has been locked.
 • Page:
 • 1
 • 2

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]