Мобилно меню

Mel Gibson's Passion of Christ

 • Levskar
 • Visitor
 • Visitor
20 Авг 2004 10:29 #2698 by Levskar
Replied by Levskar on topic Re: Mel Gibson's Passion of Christ
Преди време попаднах в интернет на едно мнение на йером. С. Роуз относно филмовото пресъздаване на евангелски събития, което трябва да ни направи внимателни. За съжаление съм загубил линка (беше някаква статия в The Orthodox word). Идеята (доколкото си спомням) е следната: "Когато дойде антихриста той ще имитира Христос във всичко, включително и по външен вид ще прилича на Него. И тогава много хора, които са формирали мирогледа си главно от масовата култура ще се подведат поради простата причина, че ще си кажат - аха, това нещо някъде съм го виждал, ще трябва да е истина."

За въцърковения християнин такива филми едва ли са проблем, но аз лично не мога да преценя дали невярващия или съмняващия се не би си изградил невярна представа за Христос, която да го отведе например в някоя протестантска групичка или пък до приемането на антихриста, като му дойде времето. За щастие все пак, както изглежда, все още не сме навлезли в последните времена.

Please Вход to join the conversation.

 • Levskar
 • Visitor
 • Visitor
22 Авг 2004 13:00 #2721 by Levskar
Replied by Levskar on topic Re: Mel Gibson's Passion of Christ
По повод на мнението на о. Серафим Роуз се сещам за един виц който разказа преди години Коцето от "Медикус".
Решил Иисус Христос да се разходи по земята, да види как ще Го приемат хората. Обикаля Той, тропа от врата на врата, навсякъде Го гонят. На края, в една къща Му отворило някакво детенце, което много се развълнувало като Го видяло, личицето му грейнало, и то се развикало: "Мамо, мамо, ела да видиш кой ни е дошъл на гости - ...... Коцето от "Медикус".

Please Вход to join the conversation.

 • An
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
07 Сеп 2004 03:14 #2914 by An
Replied by An on topic Re: Mel Gibson's Passion of Christ
Благодаря ви за отзивите към филма. Много ми е интересно да чуя вашите мисли и реакции. Ето моите:

Моят проблем с филма е, че повечето зрители имат впечатлението, че ”точно така е станало”, че филма представя събитията ”едно към едно”. Кой може да твърди, че Христос е бил бит точно по този начин, че точно така е текла кръвта Му, че така е преминал пътя си към Голгота, че така е изглеждал (висок, бял, мускулест и т. н.)?

Правилно беше отбелязано, че филма се различава от иконите, защото иконите ги почитаме, а филма изисква от нас дистанциране. И ако целта на филма е да ни дистанцира от Христос и неговото страдание, тогава филма е успял. Отличителния белег на светсткото искуство е да настоява на разликата между субект (наблюдателя на картина/филм) от обект (картината, филма, скулптората); не да сближава, а да отдаличава, да налага дистанция. То набаляга на триизмерни—искуственто настояващи реалността изображения. Като сме в музей и гледаме картина се опитваме да намерим най-доброто място за възприемана на картината; предполагам, че това място е същото, на което художникът се е отдалечавал периодично докато рисува картината за да види как изглежда. Като ходим на кино гледаме да вземем мястото с най-добра видимост.

За разлика от светското искуство, православното не изисква такава дистанция. Православните икони са дву-измерни (някой може ли да допълни кога се взема решението да не се рисуват три-измерни икони?). В много ресурси на интернет може да се прочете за историческото развитие на православната иконопис. И можем да научим че в дебата за иконите са участвали следните аргументи:

Please Вход to join the conversation.

 • An
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
07 Сеп 2004 03:15 #2915 by An
Replied by An on topic Re: Mel Gibson's Passion of Christ
1. Какво право имаме да изобразяваме Бог след като ни е дал заповед да не си правим Негови изображения?

2. Защо да постъпваме като елините, които са си правили статуи и изображения на техните божества?

И на двата въпроса е имало отговор:
1. Първо, даже и евреите са имали изображения в техните храмове (виж особено Jaroslav Pelikan; не мисля че е преведен труда му в 5 тома). Преображението на Тавор е визуално явление на царството небесно. (можете да прочетете в Църковен Вестник из "Слово за Преображение Господне" на Св. Йоан Дамаскин.) и след като Бог се е явил на учениците си зримо, значи може да бъде изобразяван.
2. Не постъпваме като елините защото като целуваме или се покланяме на иконите, ние не мислим, че тяхната предметност е Христос или изобразения светец. Елините мислят че истукана, т.е. статуята на Зевс е самия Зевс, а ние мислим за иконите като снимки. Като видим снимка на скъп познат, ние я целуваме, не защото си мислим, че това е той, а защото ни напомня за него. И още, ние целуваме иконата, защото Бог е осветил материята като се е въплътил.

В резултат като гледаме една икона не си мислим ”Христос е нарисуван тук едно към едно”, а отговора ни и мислите ни са съвсем другаде: да отдадем почит, да целунем иконата и изображението на иконата.

И все пак за да не се бъркат хората, като гледат три-измерни образи, св. отци са решили, че иконописците трябва да изобразяват дву-измерно Христос и светиите.

От тук и трудностите на филмовия директор, които все още не съм си изяснила как могат да се разрешат: Как да се изобрази Христос в триизмерното филмово пространсво така че да не наблегне на ”съвсем точно така стана”? Не искам да бъда разбрана погрешно—не искам да кажа, че ще ми хареса филм, в който се изопачава Православието. Това което ми се иска е филм, който да кара зрителя да участва във филма.

За това и си мисля, че за един филмов директор е практически по-лесно да се справи с филм, чиято тематика засяга живота на един светец отколкото да направи филм за Христос.

Please Вход to join the conversation.

 • An
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
07 Сеп 2004 03:24 #2916 by An
Replied by An on topic Re: Mel Gibson's Passion of Christ
Що се отнася до забележката на Portos,

”Абе,хора!Как може да прилагате аршина на догматиката към изкуството”

искам да отговоря с думите на К.С. Луис--нека да не показваме ”хронолигично снобарство” (”chronological snobbery”). Нека да обърнем внимание на това, че едва в началото на 20-ти век на Запад започват да експериментират с двуизмерно изображение. На която и интернет страница да отидете на големи световни музеи ( www.mfa.org , www.moma.org , например) ще видите как модернистите изпозват 2-измерното изображение. Аз бих казала, че са закъсняли по-скоро, а не че иконите покзват назадничавост в изкуството. Що се отнася до иконите във Варна не мога да коментирам защото не съм ги виждала.

В заключение бих казала, че филма ми хареса. Въпреки, че чета житията на светиите и оставам дълбоко впечатлена от това как са страдали и от мъченията, които са понасяли, все пак визуалната представа, която филма ми даде за бичуването беше силна. Но за съжалиение сам гледала твърде много екшън филми, за да има този филм покъртително влияние върху мен. Това обаче си е изцяло мой проблем до колкото виждам от другите събщения.

П.с. Не знам дали на вас не ви направи силно впечатление, че изображенията във филма са определено повлияни от католическата църква.

П.с. Една от сцените във филма не ми допадна много--сцената когато Исус се смее с Богородица докато той прави някава маса. Този епизод за мен беше доста американизиран, поне на мен така ми се стори. Не си спомням къде четох, че Христос никога не се е смял, защото той е истинската радост…. Не си спомям какво беше обяснението…

Please Вход to join the conversation.

 • An
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
08 Сеп 2004 20:24 #2932 by An
Replied by An on topic Re: Mel Gibson's Passion of Christ
Portos,

Нямам време в момента да отговоря на всички неща, които си засегнал в съобщението си. Просто искам да те помоля, ако можеш отново да прочетеш моите събщения (знам, че това е много да искам понеже много писах), но причината поради, която ми се иска отново да ги прочетеш е за да видиш, че никъде не казвам, че иконите са безплътни, или, че Христос бил меланхоличен; обърни внимание, че писах, че Христос е ”истинската радост”. Сложил си в кавички ”безплътни..." все едно, че аз казвам това—направих търсене CTRL+F и никъде не видях да съм написала това? Виж, че наблягам на материята като казвам: ”И още, ние целуваме иконата, защото Бог е осветил материята като се е въплътил.” Поздрави!

Please Вход to join the conversation.

More
09 Сеп 2004 13:32 #2940 by Kosio

Знаеш ли,Аn...Май трябва да спра по тая дискусия,защото съм твърде пристрастен...Харесвам го просто тоя филм...
Извинявай-вкарах излишна риторика...

Може би дойде време да заключим дискусията. Мисля, че беше доста интересна!

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.