Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Кръгла маса "Духовното в живота на младия човек"

Кръгла маса "Духовното в живота на младия човек" 24 Ное 2005 00:10 #9550

  • ЛИЯ
  • ЛИЯ's Avatar
В рамките на Националната седмица против зависимостите "Стоя до Теб", 21-27 ноември, първа по рода си инициатива с национален характер, която се провежда с благословението на Светия Синод на Българската Православна Църква, днес в НДК се проведе кръгла маса по проблемите на младите хора и борбата със зависимостите "Духовното в живота на младия човек".

Кръглата маса се проведе с участието на Русенския митрополит Неофит, Сливенския митрополит Йоаникий, ректора на Духовната семинария в София архимандрит Сионий, протойерей Георги Фотакиев и дякон Михаил Манов от Варна, свещеници от София, представители на държавни институции, бивши зависими и техните родители, журналисти и миряни.

Водещият дискусията Пламен Сивов, директор на фондация "Покров Богородичен" предостави началото на ползотворния диалог на митрополит Йоаникий, който в своите встъпителни думи изтъкна, че Църквата винаги е била близо до страдащите, болящите, търсещите подкрепата в храма. В своя доклад владиката каза, че младите хора не познават Бога, израстват извън Църквата без благодатта Христова и изкушенията са големи. Църквата трябва да посочи основата на наркоманията - греха, и да насочи в пътя на покаянието, изповедта и причастието. Наркотиците създават измамно чувство за блаженство, а душата е жадна за общение със своя Създател. Божествения Дух животвори. Митрополит Неофит заяви, че манастирите с добри игумени могат да направят много за младите хора, като им осигурят място - духовен оазис - в тях. Свободната воля на човека би трябвало да избере доброто, богоугодното, а не зависимостта от греха и порока и пожела с Бога напред да имаме успехи.

Росица Станимирова, главен експерт в Комисията по правата на човека и вероизповеданията към Народното събрание, прочете приветствие от председателя на тази комисия проф. Герджиков, в което обеща активно да съдейства за единодействие между Църквата, държавните институции и неправителствените организации. Надя Желева, главен експерт в Комисията по правата на децата, младежта и спорта към НС, прочете приветствие от председателя на комисията Светослав Спасов, посочващо, че проблемите на младите хора са свързани не само с наркоманията, а и с детската престъпност и проституция.

Министерство на науката и образованието бе представено от зам.-министър Ани Добрева, която изрази своето удовлетворение, че Църквата се включва активно в този диалог, тъй като в хилядолетната ни история тя винаги се е грижела за духовното и очаква взаимодействие. Подготвя се нов учебен план за включване на религията като задължителен предмет и в момента тече дебат за формата на обучение. Министерство на правосъдието бе представено от г-н Маринов, дирекция "Осигуряване на религиозните потребности на лишените от свобода". Той съобщи, че във всеки един затвор има параклис, а също и задължителни неделни училища. Ако адвоката може да разговаря с осъдения в определените за целта помещения, то на духовното лице е позволено да влиза в стаята на осъдения за личен разговор и изповед. Г-н Маринов предложи всяка неделя в храмовете да има неделно училище, а също и затворниците, които полагат труд в полза на обществото да могат да ремонтират необитаеми манастири и те да се превръщат в центрове за възстановяване, по подобие на комуните за наркозависими на запад.

Протойерей Георги Фотакиев сподели своя опит и предложи да предаде начина на духовно обгрижване и на другите епархии в България. За сега само в София отец Кирил Дидов от храм 'Св. Петър и Павел" в Красна поляна и отец Иван Карамихалев от храм "Св. Андрей Първозвани" на ул. "Опълченска" се занимават с обгрижване на наркозависими.

От изказалите се по темата участници може да се обобщи, че гражданите очакват взаимодействието на Църквата и държавните институции в борбата със зависимостите на младите хора. БПЦ може да подпомага обществото в превенцията, лечението и ресоциализацията. Основното е назначението на човека и смисъла на неговия живот и Църквата може да се облегне на това си послание на семейството и училището. Бе съобщено, че вече има православно радио, изказаха се мнения да се създаде и православен канал.

Вечерта завърши с пожелания за по-чести дискусии по програма "Стълбица" и "Стоя до Теб" и подобаващ през постите коктейл.
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]