Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Догмати и полемика

Догмати и полемика 01 Ное 2005 10:26 #9131

 • Ivailo
 • Ivailo's Avatar
Съществува ли догмат за свободната воля?
В своите разговори с невярващи забелязах, че често ми се налага да говоря за свободната воля на човека като за аксиома, едно от нещата които приемаме без доказателство. Струва ми се, че това често помага в полемиката. В тази връзка наскоро се запитах, дали тази истина е изказана като догмат. И въобще, въз основа на какви критерии е избрано кои истини да се формулират като догмати? Ето какво казва в тази връзка дякон Андрей Кураев (не съм добър преводач от руски но мисля, че и така е ясно ;) ):
Если у черепах толстый панцирь - значит, у кого-то слишком острые зубки. Если у христианства толстый панцирь догматов - значит, было от чьих зубов защищаться.

Новозаветные книги явно полемичны. И как любые полемические сочинения, их нельзя вполне понять, если не знать, какие идеи и доводы выдвигали оппоненты, на какие положения церковной веры они нападали.
(От "Сатанизм для интеллигенции", глава "От автора").
Това означава ли, че критериите за избор на това коя Богооткровена истина да се формулира като догмат, са до голяма степен полемически? И в такъв случай, да се върна на началото на въпроса си - правилно ли е в дискусиите (когато е удачно) да използвам твърдението, че човек наистина има свободна воля като аксиома, или трябва да се основавам на нещо друго, на догмат от който следва това?
The administrator has disabled public write access.

Re: Догмати и полемика 01 Ное 2005 11:23 #9134

 • Anonymous
 • Anonymous's Avatar
не виждам пряка връзка м/у проблема за свободната воля и цитата.

за цитата - безспорно, за да се разбере едно писание, то трябва да сме наясно най малкото за кого е писано, какво е било положението (най -общо) по времето на написването и др.под.

По тази прина, едно време в училище, като се отговаряше на литературен въпрос, трянваше обезателно да се опише обстановката, при която е писана творбата.

например романа 'Дон Кихот' - ако не се знае, че по онова време са били на мода 'рицарските романи' (точно като сега вървят сапунките), няма да е ясно каква пародия е това, и този роман би изглеждал безмислен...

колкото до свободния избор, нешата стоят така - от твоя си гледна точка можеш да избереш да постъпиш по един или друг начин. Обаче Господ, който знае всичко, знае какъв избор синаправил (ще направиш) , т.е. за Него всичко е детерминирано.
The administrator has disabled public write access.

Re: Догмати и полемика 01 Ное 2005 12:14 #9136

 • Ivailo
 • Ivailo's Avatar
Връзката е в смисъл, да не се окаже че използвам друга система от "догмати", а не тази приета от Църквата. Аз приех наличието на свободна воля като първично твърдение, и казвам на моите опоненти така: "всяко човешко разсъждение се базира на неща които приемаме за верни, и оттам нагоре градим разсъжденията..." като просто от опит забелязах, че говорейки за отговорността която носи човек и за свободния избор на разумните същества, и за възникването на злото ако щете, най-удачно (според мен) е да се предложи като "аксиома" наличието на свободен избор. Обаче дали е по-добре да се стъпва на приетите от Църквата догмати, а не на някакво следствие от тях? Това беше половината от моя въпрос.
The administrator has disabled public write access.

Re: Догмати и полемика 01 Ное 2005 14:28 #9139

 • Anonymous
 • Anonymous's Avatar
е, сега вече те разбрах!

аз си мисля така:
набора от факти, които избираме за аксеоматична база е пряко свързан с целта, която си поставяме.

В исторически план първата база е била онази, която ни е известна като аксеоматика на "евклидова геометрия".

По-натък се появили и други аскеоматики, с които се развива друга геометрия - напр. Пиманова и на Лобачевски, кото описват явленията в други моледели на света... т.е. в зависимост от нуждите се прави подбора.

за беда не съм много навътре в теологията и не виждам необходимостта от друга аксеоматична база. във всеки случай в момента, в който подмениш някоя аксеома приета от Църквата, излизаш от областта на модела на Църквата и в резултат въпроса е безмислен!

с други думи ако изхождаш от друга система, не можеш да очакваш чче изводите, които правиш ще са приемливи за цървния модел. не става дума за вярност или невярност, а аз примане/отхвърляне

ако се върнем в геометрията, в една от алтернаивните геометрии даден триъгълник МОЖЕ да има сбор на ъглите си различен от 180 градуса, докато в еклидовата - не. И ако на изпит в 6-ти клас го кажеш, най вероятно ще останеш неразбран, защото там се прима че става дума за евклидова геом. :-) )

аналогично ако се позовеш на друга догматита в Църквата, най-вероятно ще останеш неразбран ;-) )

(пак добре, в по-стари времена са се прилагали (от инквизицията) по-драстични методи от пасивното неразбиране, ха-ха-ха)
The administrator has disabled public write access.

Re: Догмати и полемика 01 Ное 2005 14:40 #9141

 • Ivailo
 • Ivailo's Avatar
Далеч не става дума за приемане на нещо, неприето от Църквата, напротив. Свободната воля е фундаментална за християнския мироглед и живот... И разбира се, че първична спрямо нея се явява волята Божия. Бог ни е сътворил свободни...
Но въпросът ми беше по-скоро от областта на догматиката - как са избрани (догматите) измежду всички Богооткровени истини, дадени на Църквата, и тяхното (на догматите) приложение в полемиката с невярващи...
The administrator has disabled public write access.

Re: Догмати и полемика 01 Ное 2005 14:55 #9142

 • Anonymous
 • Anonymous's Avatar
така де

както в геометрията някой понятия са избрани за основни (почти произволно), така и с догматите от всички Богооткровени истини, дадени на Църквата.

импровизирайки мога да предложа следното:
когато това е ставало - избора на догматите, е имало различни схващанния, после (вероятно на някой събор) са се спряли на избраното от един свещенник; или той се е издигнал в иерархията и е наложил схващанията си; или Бог е решил да се примат имменто на този свещенник догматите.

поне в историята на науката нещата се развиват по този начин

колкото до свободата на избора, сам по себе си, бих добавил следното.

Ако можеш да предскажеш какво ще избере някой (кото анализираш причините, които го карат да постъпи така), можеш ли да тввърдиш че той има свободен избор. Още по-силно - ако наредиш така нещата, че даден човек да постъпи както ти искаш, то твърдиш (примеш) ли, че той е направил 'свободен' избор??

Ако си чел/чувал за Фондациите на Азимов, ще се сетиш какво имам в предвид :-) )
The administrator has disabled public write access.

Re: Догмати и полемика 01 Ное 2005 16:06 #9143

 • Ivailo
 • Ivailo's Avatar
ivan dimitrov wrote:
импровизирайки мога да предложа следното:
Там е работата, че предположения не ме удовлетворяват :) ) ) да ми даде "смлян" отговор. За съжаление, в момента съм доста зает, за да ровя в догматиките, ако имам време ще почета и сам но последователно, а не само по конкретен въпрос (което и отдавна се каня да направя)...
The administrator has disabled public write access.

Re: Догмати и полемика 01 Ное 2005 17:56 #9144

 • Anonymous
 • Anonymous's Avatar
Успех ! :D
The administrator has disabled public write access.

Re: Догмати и полемика 07 Ное 2005 20:31 #9234

 • legion
 • legion's Avatar
 • Offline
 • User is blocked
 • Posts: 383
Като източник препоръчвам "Изложение на православната вяра" от св. Йоан Дамаскин - книга ІІ, глава 25 и нататък.

Все пак това е най-ранното общопризнато систематично богословие на Църквата.
The administrator has disabled public write access.

Re: Догмати и полемика 07 Ное 2005 21:15 #9235

 • Ivailo
 • Ivailo's Avatar
Благодаря.
Имам въпросната книга само в електронен вид на руски, но се справям добре. Но все пак друго си е да хванеш книжката в ръка нали? Някой чувал ли е да се продава въпросната книга, аз съм търсил но не я открих. Дали се преиздава въобще?
The administrator has disabled public write access.

Re: Догмати и полемика 07 Ное 2005 21:45 #9237

 • legion
 • legion's Avatar
 • Offline
 • User is blocked
 • Posts: 383
На български все още би могла да се намери тук-там в не особено превъзходен превод от руски. Поне справочният материал отзад е солиден.

Ако ще се преиздава, най-добре да се преведе наново - този път от правилния език.

Иначе онлайн я има в няколко различни превода на английски.
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]