Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Относно филма "Константин"

Относно филма "Константин"​ 11 Апр 2005 23:23 #6034

 • Servant_of_God
 • Servant_of_God's Avatar
Здравейте! :)

Значи въпросът ми е относно православната критика към този наскоро излязъл филм.Извинявам се,ако не питам на място за това,но просто видях тук форум и за друг филм(Страстите Христови),та затова и аз питам във форума "Църква и общество".(А между другото,поне на мен ми изглежда странен фактът,че има много мнения и обсъждания на книги в тукашните форуми,а като цяло за филми малко се говори.Или поне аз съм останал с такова впечатление)
Та значи въпросите ми относно филма са най-обикновени-може ли да се гледа от православни християни(и особено от тепърва навлизащи във вярата като мен),доколко филмът изисква предварителна подготовка(предварително запознаване с учението на Църквата по въпросите,които се третират във филма),доколко е полезно и доколко вредно гледането на този филм.Все пак,чух филмът че третира религиозни теми по "доста особен начин",ако мога така да се изразя.А и е сравнително нов и доста хора са гледали,съветвайки ме и аз да направя същото.
Това е.Благодаря ви,че поне ми отделихте малко време да прочетете моят въпрос.Благодаря предварително и на всички,които отговорят на него! :)
The administrator has disabled public write access.

Re: Относно филма "Константин"​ 11 Апр 2005 23:31 #6035

 • Servant_of_God
 • Servant_of_God's Avatar
А,забравих да поясня за кой точно филм става дума(да не вземе да стане недоразумение!).Филмът се казва "Constantine",произведен през 2005 година(или поне така посочват) в САЩ.Продължителност-121 минути.
The administrator has disabled public write access.

Re: Относно филма "Константин"​ 12 Апр 2005 11:47 #6038

 • konstantin
 • konstantin's Avatar
За филма "Constantine"

Първо, филмът не бива да се възприема сериозно, въпреки добрите холивудски ефекти. Базиран е върху известни на запад комикси. Нелош екшън, макар че не бих го препоръчал на начинаещи във вярата.

Главният герой е детектив Джон Константин (Киану Рийвс), който при неуспешен опит за самоубийство попаднал в ада за няколко минути. След като е бил съживен от лекарите, той осъзнал и възможността за изкупление на този си грях - да отстранява демоните от този свят и да ги връща в ада - използвайки екзорсизъм, светена вода от река Йордан, и странни оръжия от рода на драконов огън.

Характерно за героя на Рийвс е че пуши страшно много - доколкото се разбира също е някакъв стремеж към самоубийство.

Странните идеи започват с това че нашия свят е точно по средата между ада и рая, и нито ангелите, нито демоните могат да присъстват в него. Те се явяват във вид на т.нар хибриди - нещо средно между човек и духовно същество, което може да бъде унищожено. Нищо общо с християнското виждане.

Неприятна е интерпретацията на архангел Гавраил - лицемерен, презиращ хората, и накрая се оказва че, помага на сина на сатаната, който иска да завладее света. Заради което остава без Божията подкрепа. Тази идея е в пълен разрез с християнството, както и подхвърлените, но запомнящи се реплики че "Бог няма планове, а е просто дете което си играе с мравуняк".

Киану Риивс (Джон Константин) като цяло играе положителен герой, който се опитва да заслужи Божието опрощение. Накрая успява да го получи чрез една саможертва, с която подлъгва и дявола (който прилича на герой от "Кръстника") и архангел Гавраил - дяволът връща сина си в ада, Гавраил пада от ангел и става човек, а светът е спасен...засега.

Струва си да бъде гледан от всички пушачи заради финалните кадри - където дяволът казва на Джон Константин - "Не, ти няма да умреш, ще живееш за да докажеш че си достоен" , при което изважда всичкия катран от дробовете му - две пълни шепи...Пушете си спокойно после :)

Като цяло все пак е интересен за гледане, доброто побеждава и не остават неприятни чувства. Просто не бива да се възприема сериозно, това са комиксови герои.
The administrator has disabled public write access.

Re: Относно филма "Константин"​ 13 Апр 2005 19:18 #6104

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
konstantin wrote:
Киану Риивс (Джон Константин) като цяло играе положителен герой
Е как иначе, нали ни е адаш :-)
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
The administrator has disabled public write access.

Re: Относно филма "Константин"​ 12 Юни 2005 22:14 #7014

 • Фенерски
 • Фенерски's Avatar
Понеже вчера гледах филма - мога да кажа само, че е добра пропаганда против пушенето...
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]