Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: публикация в "капитал"

публикация в "капитал" 22 Мар 2005 10:04 #5486

 • 's Avatar
ето какво става, когато говоренето на тези теми е обсебено от външни на църквата хора:

http://www.capital.bg/show/index.php?br ... =obshtestv

поздрави
The administrator has disabled public write access.

Re: публикация в "капитал" 22 Мар 2005 16:35 #5495

 • borisdd
 • borisdd's Avatar
Здравейте!

Интересна е статията! С какво най-вече не сте съгласни?
На мен например винаги ми е било интересно (съжалявам, че тук пак намесвам исляма!) защо в западните държави религията като че ли все повече отслабва, а в ислямските не?
The administrator has disabled public write access.

Re: публикация в "капитал" 22 Мар 2005 16:38 #5496

 • n_antonov
 • n_antonov's Avatar
borisdd wrote:
Интересна е статията! С какво най-вече не сте съгласни?

С това, че за православието авторитеттно се изказват хора, които не го познават. Всъщност проблемът не е в това, че се изказват за православието, а че се изказват за друго неща от името на православието. Слагат в устата на църквата тези и твърдения, които не й прилягат. Очевидно имат някакъв конфликт с вярата, но приписват конфликта на друг.
The administrator has disabled public write access.

Re: публикация в "капитал" 22 Мар 2005 16:42 #5497

 • borisdd
 • borisdd's Avatar
А по-конкретно?
Наистина, мисля, че темата е особено интересна! Поне на мен, де :wink:
The administrator has disabled public write access.

Re: публикация в "капитал" 22 Мар 2005 18:19 #5499

 • n_antonov
 • n_antonov's Avatar
Няма да се конкретизирам върху статията. В нея с дебели букви виждаме основните постановки, които трябва да ни внушат, че православието по природа е асоциално и аполитично. Тази теза се споделя дори от мастити съвременни (наши) авторитети, които виждат това като сериозен проблем.

Всъщност, тази постановка е фалшива, но е удобна за някои цели дори от страна на православните - за да оправдаят своята инертност и незаинтересованост от проблемите на света, които все пак са проблеми на хората.

Истината е съвсем друга. След като в църковната история имаме ярки примери на светогорски монаси, исихасти, които в дадени моменти ограят важна роля в политическия живот, изразяват ясно изразена социална и гражданска позиция, значи нещо с горепомената постановка не е наред. Изследователите смеят да говорят например за социално учение на св. Григорий Палама (Мандзаридис). Социално учение и социално-политическа позиция на един светогорски монах, исихаст, който никога през живота си не е преставал да бъде монах и исихаст!? Парадоксално, нали?
The administrator has disabled public write access.

Re: публикация в "капитал" 22 Мар 2005 18:39 #5500

 • legion
 • legion's Avatar
 • Offline
 • User is blocked
 • Posts: 383
Да не говорим за Василиада-та пък, почти хилядолетие по-рано...

Имам чувството, че такива изказвания обвиняват Православието как не било играело по свирката на светската, политическата, бизнес и пр. мода. Ми не играе, много ли е чудно. И без това църквата ни (поне в България) е тежко болна, оставаше и това - да се повлече по социални и бизнес мисии, където светът диктува правилата... И какво - вместо църквата да преобрази света, той ще ни моделира по свой образ и подобие.

"Дейностите" ще си дойдат сами, ако си стъпим духовно и църковно на краката. Не ако учим православните на бизнес, политика и плурализъм, а ако родим бизнесмените, политиците и плуралистите за Православието
The administrator has disabled public write access.

Re: публикация в "капитал" 23 Мар 2005 16:33 #5517

 • Smilen
 • Smilen's Avatar
В статията мен ме смущава понятието "етика на капитализма". Това е едно много овехтяло понятие от времето на Адам Смит. Освен това аз не съм сигурен доколко е коректно да се говори за капитализъм в съвременното общество. Може би по правилна е фрмулировката "секуларна етика", или може би по-точно "секуларен морал". Показателно е, че в думите на Калканджиева на едно място се появява "православен морал" - е такова животно няма.

Вярно е, че днес Европейският съюз се гради на принципа "без Бог". Не се знае колко ще продължи това и дали тенденцията няма да се промени. Например и в САЩ доскоро се вихреше секуларизацията, но сега май задухаха други ветрове. Това обаче опира до обществени нагласи, а, както е известно, нагласите на хората са непостоянни и силно манипулируеми. И в единия, и в другия случай с нагласите се търгува. Така че, дори и в Европа да започне някаква десекуларизация, за Църквата едва ли ще настъпят по-добри времена.

Питър Бъргър в едно е напълно прав - че има шанс за реализиране на един православен проект в рамките на Европа, в която ние живеем. Но никой не е длъжен да познава православието и на никого не можем да се сърдим, че не го познава. Освен това много православни полагат усилия православието да иглежда колкото може по-неразбираемо и екстравагантно. Православният проект обаче не може да се реализира чрез "модернизация на православието", защото това би означавало отказ от православието. Необходимо е разгръщане на християнския опит по начин, адекватен на ситуацията в наши дни. То няма и как да има модернизация, защото православието не е доктрина. Няма какво да се изменя, пренагажда. Просто трябва да се преутвърди опитът от живота в Църквата, съобразно реалностите в света.

Не бива да очакваме, че някой неправославет или атеист ще се отнася приятелски към православието. Интересът към православието най-често е мотивиран от това доколко то може да бъде използвано за едни или други цели. Затова според мен в бъдеще на православието ще се гледа като на разменна монета, с него ще се търгува, ще се сключват сделки. Това, от което има нужда Църквата са църковни политици, които да лавират между различните центрове на интереси с оглед съхраняване на Църквата и създаване на възможности за разгръщане на християнския живот.
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]