Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: за познавачите на Толкин

за познавачите на Толкин 18 Ян 2005 19:49 #4607

  • 's Avatar
знайте, че в дир-а е започнала интересна, но засега повърхностна дискусия за християнските внушения в Толкиновата сага. ако някой от вас се чувства силен (и то повече в Силмариона, отколкото във Властелина), да осветли малко темата на адрес

http://clubs.dir.bg/showflat.php?Cat=17 ... 1942693495

поздрави
The administrator has disabled public write access.

Re: за познавачите на Толкин 19 Ян 2005 10:36 #4608

  • Kosio
  • Kosio's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • Posts: 2255
  • Thank you received: 39
Ще си кажа мнението тук, защото отдавна изгубих акаунта си в дир-а.

Първо, ето интервю с един руски свещенник, доста трезво:

http://www.kulichki.com/tolkien/podshivka/040617.htm

Че силмарилионът е гностическа книга, вярно е. Гностическа и съответно без Бог - Толкин е бил добросъвестен към преданията на келтските народи, освен това е бил убеден, че намесването на творец в митологоята на средната земя ще бъде изкуствено - не е желаел да се занимава с извращаване на християнството и да подхранва теософите. Не е намесил Христа в Силмарилиона именно защото е вярвал в Христа.

Нелогично ли звучи? Не е нелогично, ключът към тази загадка може лесно да бъде намерен, той е в есето му "вълшебната приказка". Толкин е бил убеден, че колкото по-добра е е една вълшебна приказка, толкова по-далече от действителността трябва да е тя. Затова не е искал да намесва Бог в приказната страна, която е създавал. За него колкото по-близка до действителността е - толкова по-малко е приказка. Толкин е бил убеден, че приказното битие има собствено право на съществуване, и то съществиване в Бог и закриляно от самия Бог (подобни мисли сподели с мен и един мой приятел - дъбоко вярващ детски драматург: "Знаеш ли Косьо, понякога имам чувството, че Бог бди над вълшебните приказки, защото много обича децата").

Според жена ми Толкин е бил луд. Според мен - гений. Толкин не е искал да основава секти, където да се изучава неговия "елфски" - просто се е старал да "изпипа" всичко - така както е можел (по своят луд/гениален начин). Но за съжаление толкинистите в много страни наистина са се превърнали религиозни култове - това също е вярно. И несъмнено това е *пряко* волята на Толкин. Отделен е въпроса, доколко това явление е масово - доколкото знам повечето толкинисти просто дрънчат с мечове и играят ролеви игри, но за съжаление наистина съм чувал за извратени толкинисти (особено в Русия) - курсове, където изучават "елфски" и *се молят* на Валларите. Ако това е истина, то този факт не следва да бъде премълчаван и трябва да предизвика погнуса във всеки християнин (а и във всеки истински ценител на толкиновото наследво).

Но не бива да търсим най-лесните решения - да се изолираме на чисто и безопасно остовче и да анатемосаме всичко, което не разбираме. Да кажем, че Толкин не е християнски автор, да изгубим и предадем в ръцете на варвари поредното съкровище от християнското наследство на Европа. И да оставим разни Ник Перумовци да говорят от името на Толкин. И всяко дете, което чете Толкин да отива при Ник Перумовците.

Междувпрочем, Толкин се е черкувал в ето този храм (св. Ана)
http://www.virtualbrum.co.uk/tolkien/stannes.jpg
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
The administrator has disabled public write access.

Re: за познавачите на Толкин 19 Ян 2005 13:37 #4609

  • 's Avatar
Kosio wrote:
Според жена ми Толкин е бил луд. Според мен - гений.

интересна работа - и в къщи е същото :-) )
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]