Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:
 • Page:
 • 1
 • 2

TOPIC: Един текст за размисъл

Един текст за размисъл 11 Ян 2005 09:40 #4530

 • Nasko
 • Nasko's Avatar
Здравейте всички!

Предлагам на вашето внимание един текст, който получих на мейла си. Не знам кой е автора. Какво мислите по този въпрос?

По повод терористичната атака на 11 септември

Гледахте ли в Ърли Шоу преди няколко дни интервюто на дъщерята на Били Греъм за терористичната атака на 11 спетември, когато Джейн Клейсън я попита: “Как можа Бог да допусне да се случи такова нещо?”. Ани Греъм даде изключително дълбок и проницателен отговор. Тя каза: “Вярвам, че Бог е дълбоко наскърбен от това, което стана, както самите ние сме, но дълги години ние казвахме на Бог да се махне от училищата ни, да се махне от правителството ни, да се махне от живота ни. И като джентълмен, какъвто е Той, мисля, че Той тихо си отиде. Как можем да очакваме Бог да ни даде благословението Си и защитата Си, ако искаме от Него да ни остави намира?”
Нека помислим. Мисля, че се започна, когато Маделин Мърей О’Хеър (тя загина, тялото й беше намерено наскоро) протестираше, че не иска никой да се моли из нашите училища. И ние казахме “Добре”.
След това, някой каза, че не е нужно да четем Библията в училищата... Библията, която казва “не убивай, не кради, обичай ближния си както себе си”. И ние казахме “Добре.”
След това Д-р Бенджамин Спок каза, че не бива да наказваме децата си, когато грешат, защото чувството им за човешко достойнство ще се накърни и можем да им създадем комплекс за малоценност. (Синът на Д-р Спок се самоуби.) И ние си казахме “Един специалист знае какво говори.” И казахме: “Добре!”
След това някой умен член да директорски борд на някакво училище каза "Понеже момчетата са си момчета, дайте да им дадем достатъчно презервативи, че да могат да си правят кефа както им се иска, но да не умират от СПИН. И няма да сме длъжни да казваме за това на родителите." Ние казахме – "Добре."
След това някой каза "нека дъщерите ни ако искат, да си махат бебетата като забременеят, и нека са свободни да не казват за това на родителите си." И ние казахме "Добре."
След това някой каза, че е по-добре учителите и възпитателите да не наказват учениците в училищата и колежите, и директорите на учебни заведения им забраниха да докосват който и да е ученик, независимо от поведението му, защото “не искаме да си създаваме лошо име и да ни дават под съд”. И ние казахме “Добре!” (Има голяма разлика между възпитание и побой!)

След това някой от управляващите по върховете каза, че няма значение какво правиш насаме, стига на работа да правиш това, за което ти плащат. И съгласявайки се с него, ние казахме, че няма значение за никого (вкл. за президента) какво върши скришно, стига иначе да си върши работата, и икономиката да е добре.
След това някой каза “хайде да печатаме списания със снимки на голи жени, и да ги наречем благотворно и разумно оценяване на красотата на женското тяло. И не казахме “Добре!”
След това някой друг взе това благотворно начинание и направи още една крачка, като започна да публикува снимки на голи деца, и още една – като ги пусна в Интернет. И ние казахме “Добре, човекът си има право на свобода на словото.”
След това развлекателната индустрия каза “нека правим телевизионни шоута и филми, пълни с простащина, насилие и извратен секс. И хайде да записваме песни и да пишем текстове, които говорят за изнасилвания, наркотици, убийства, самоубийства и сатанизъм.” И ние казахме “...ми това си е само развлекателен бизнес, шоу, нищо повече. Със сигурност няма странични ефекти и никой не го взима насериозно, така че – карайте нататък!"
Днес се питаме защо децата ни нямат съвест, защо не различават добро от зло, защо не им "пука" като убиват случайни хора, собствените си съученици, самите себе си. Може би ако помислим достатъчно дълго и достатъчно дълбоко, ще се досетим защо. Мисля, че това има нещо общо с "ЖЪНЕМ ТОВА, КОЕТО СМЕ ПОСЕЛИ".
След това се появи ученикът, който написа "Мили Боже, защо не запази малкото момиче, което се самоуби в класната стая? Искрено твой – загрижен съученик" И отговорът: "Скъпи ученико, Мен не ме пускат в училище. Искрено твой – Бог."
Интересно е как лесно хората изхвърлят Бог в боклука и после се чудят защо светът отива към пъкъла. Интересно е как вярваме на всяка дума във вестниците, но не вярваме на това, което пише в Библията.
Интересно е как всеки иска да отиде в рая, стига само да няма нужда да вярва, мисли, говори и върши каквото и да е, което Библията казва.
Интересно е как казваме "Аз вярвам в Бога", но правим, това, което прави Сатана, който, между другото, също "вярва" в Бога!
Интересно е колко лесно съдим, но никога не се оставяме ние да бъдем съдени.
Интересно е как пускаме мръсни картинки по електронната поща и те се разпространяват за секунди като огън сред сухи тръни, но ако вземеш да изпратиш нещо, което говори за Бога, хората не се и замислят да го разпространят.
Интересно е как похотливото, просташкото, вулгарното и неприличното минават свободно през киберпространството, а обществени дискусии на тема Бог всячески се потискат и в училище, и на работното място.
Интересно как някой е така "изпълнен с Христос" в неделя, но е абсолютно "невидим християнин" през цялото останало време.
Още ли ви е смешно??
Интересно как като се замислите да препратите това съобщение, няма да го изпратите на много хора, защото не знаете в какво вярват, а особено – какво ще си помислят за вас. Интересно как може много повече да съм загрижен за това какво мислят другите за мен, отколкото какво мисли Бог за мен.
Размишлявате ли все още??
The administrator has disabled public write access.

Re: Един текст за размисъл 11 Ян 2005 10:28 #4532

 • Nasko
 • Nasko's Avatar
Попитаха ме не е ли това спекулация с вярата, а аз мисля, че не е. Горе долу това е реалността и у нас. Вие какво мислите?
The administrator has disabled public write access.

Re: Един текст за размисъл 11 Ян 2005 11:01 #4533

 • Gergi
 • Gergi's Avatar
чела съм го този текст някъде в дира, но не и в православие. Мисля, че е верен, но и малко пресилен, изборените неща не се позволяват току така.
The administrator has disabled public write access.

Re: Един текст за размисъл 11 Ян 2005 11:16 #4534

 • Smilen
 • Smilen's Avatar
Нещата са принципно верни, но по протестантски опростени. Според мен...
The administrator has disabled public write access.

Re: Един текст за размисъл 11 Ян 2005 12:03 #4537

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
След такива текстове много се радвам, че не съм се родил в протестантска държава!

За мен този текст не е спекулация с вярата, той е израз на изкривена вяра. Дълбоко нередно е, когато на един човек се случи нещастие, да бъде намеквано "така ти се пада, не си слушал Бог и затова Бог те наказва". В Библията има цяла книга, съсредоточена върху този проблем - книгата естествено е Йов.
<i>
Маделин Мърей О’Хеър е искала да изгони Бога. Бог е казал "добре" и я е изоставил в смърния й час.

Доктор Спок е либерална гадина </i>(всъщност това е може би най-добрият педиатър на двайсти век). <i>Синът му се самоубива като Божие наказание. </i>Мръсничко и дълбоко нехриястиянско заиграване с човешката трагедия!

За себе си можем да открием Божият промисъл в нещастието. За себе си - да. Защото само от нас зависи как следва да продължим нататък, да превърнем бедата си в победа и ние сме тези, които трябва да протегнат ръце нагоре. Но това никога не се прави за другите, никога! Защото е грозно, нередно и е осъждане.

Относно изречението: <i>Интересно е как пускаме мръсни картинки по електронната поща и те се разпространяват за секунди като огън сред сухи тръни, но ако вземеш да изпратиш нещо, което говори за Бога, хората не се и замислят да го разпространят. </i> Сетих се за следното. Преди около 7 години имах един спор (по списания) където опонентът ми много правилно ме резна, казвайки ми "не говорете ние правим еди какво си, не говорете от наше име, звучи малко комсомолски".

Сори, но аз не съм пускал на никого порно картинки. И ако ги пусна, приятелите ми ще се възмутят много повече, отколкото ако им пусна богословски текстове. Говоря за светските си приятели и колеги.
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
The administrator has disabled public write access.

Re: Един текст за размисъл 11 Ян 2005 12:33 #4538

 • Nasko
 • Nasko's Avatar
Косьо, много си прав.

Наистина не може да се говори от името на другите.
The administrator has disabled public write access.

Re: Един текст за размисъл 11 Ян 2005 13:14 #4540

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
Като в текста стана стана дума за Били Греъм се сетих за "До Чикаго и назад, 100 години по-късно" на Георги Данаилов. Там той разказваше една история за телеевангелистите в контекста на доверчивостта на американците. Показва се Били Греъм по телевизията и пита зрителя "Е ли е СПИН Божие наказание?". Дълга пауза. В този момент десетки хиляди американци стоят притихнали "Били Греъм зададе интересен и труден въпрос. И сега ще ни каже отговора. След малко ще знаем дали Бог е изпратил СПИН като наказание или не". Били Греъм обаче само свил рамене и казал "I don't know". :-)
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
The administrator has disabled public write access.

Re: Един текст за размисъл 11 Ян 2005 13:26 #4541

 • n_antonov
 • n_antonov's Avatar
Kosio wrote:
<i>Интересно е как пускаме мръсни картинки по електронната поща и те се разпространяват за секунди като огън сред сухи тръни, но ако вземеш да изпратиш нещо, което говори за Бога, хората не се и замислят да го разпространят. </i>

Ох, най-обичам някой технически некомпетентен човек да вземе да морализаторства на гърба на програмистите. Един интелигентно написан компютърен вирус може да разпространи каквото и да било за час-два из цялата мрежа благодарение на "достойнствата" на най-използваната операционна система. Ами дайте да използваме силата на вирусите тогава, за да докараме благовестието до всяко PC.

Ако вместо спам и порно вирусът разпространява християнски проповеди, това обаче няма да го направи по-малко компютърно престъпление. Ако ползвах система, която е уязвима от вируси, веднага бих реагирал както спрямо всяка друга компютърна "гадина".
The administrator has disabled public write access.

Re: Един текст за размисъл 11 Ян 2005 13:34 #4543

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
Значи вече имаш още едно знание, което да ти бъде от полза - че има и "боговдъхновени" chain mail-ове. :-)

От всичките ми съвипускници в СУ информатика (90 човека смесени групи, при което много мои състуденти се "чифтосаха" помежду си), засега знам само за една двойка, която се разведе - и то защото мъжът си беше патологичен кръшкач. За сравнение <тук написах нещо за църковните среди, но сред кратък размисъл реших да го изтрия>.

Та учудващо, но сред коегите ми-програмисти е пълно с нормални и щастливи семейства. Може би защото имаме други начини да развращаваме въображението си - не толкова елементарни :-) Или може би защото жените, които са се решили да живеят с програмисти са доста по-търпеливи.

Освен това за професия, където преобладават само мъже (или поне в България е така), сексуалната ориентация на повечето ми колеги е изненадващо правилна.
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
The administrator has disabled public write access.

Re: Един текст за размисъл 11 Ян 2005 15:01 #4547

 • Nasko
 • Nasko's Avatar
Така и така замесихме и браковете, :) кажете ми какво общо има фазата на луната с определяне датата на годежа, че дочух за такива изисквания.
The administrator has disabled public write access.

Re: Един текст за размисъл 11 Ян 2005 15:50 #4549

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
Какво изискване за годеж? Изисквания за брак разбирам, но изисквания за годеж чувам за първи път! Няма изискване дори да има годеж. :-)

Иначе някоя "църковна" баба ще ти обясни всичко на бърза ръка:

<i>Е как какво? Нали по време на годежа се срещат двете семейства на младоженците. Какво ще стане с роднините на булката по време на пълнолуние, ако младоженецът е вълколак - просто не ми се мисли . :-)</i>
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
The administrator has disabled public write access.

Re: Един текст за размисъл 11 Ян 2005 16:05 #4550

 • Nasko
 • Nasko's Avatar
Може и да съм се объркал за годежа, значи за брака е ставало въпрос. Има нещо, не си спомням къде съм го срещал преди време.

Е, не си мислете, че ми влияе лунната фаза :wink: просто исках да разбера откъде накъде го намесват с брака. За определянето на Пасхата го разбирам. А и в църковното календарче са показани лунните фази - но защо, питам аз и се чудя дали някой ще ми каже :idea:
The administrator has disabled public write access.

Re: Един текст за размисъл 11 Ян 2005 16:11 #4551

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
Ще трябва да питам - лично аз не съм чувал нищо. Единственото, което мога да кажа е, че семействата трябва да се стараят да правят празниците си дните извън строг пост, но това е напълно очевидно. През Великият пост това е свързано и с лунния календар, но връзката е твърде индиректна. Много е странно и нелогично примерно през Страстната седмица да се интересуваме от луната, а не от страданията на Христа.

Ако вземеш църковните календарчета за две различни години, датата на Великден вероятно ще бъде различна, но лунният цикъл ще съвпадне с пасхалния всяка година - без изключение.
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
The administrator has disabled public write access.

Re: Един текст за размисъл 11 Ян 2005 17:26 #4553

 • Smilen
 • Smilen's Avatar
Никола wrote:
Ох, най-обичам някой технически некомпетентен човек да вземе да морализаторства на гърба на програмистите.

Чакакйте, чакайте - къде видяхте в текста нападки срещу програмистите. За съвсем друго говори човекът.

Че по Интернет много по-бързо и ефикасно се разпространява порнографията, това е факт - за това не е виновна технологията, естествено. Порнографията е социален феномен, който е много приспособим към новите медии.

Все пак да не забравяме, че авторът е американец и описва нещата така, както те се виждат отвъд океана. Нали знаете, че всяко нещо, което премине Атлантика в посока от изток на запад променя качествата си. Това важи не само за европейските вина, но и за много други неща, а също и за зхристиянството.Така че не бива да ни учудват странните и налудничави идеи на американците.
А в крайна сметка ние си знаем, че светът "по дефиниция" е затънал в зло и е във вражда с Бога. Това само по себе си не е нещо ново.
The administrator has disabled public write access.

Re: Един текст за размисъл 11 Ян 2005 17:45 #4554

 • n_antonov
 • n_antonov's Avatar
Smilen wrote:
Чакакйте, чакайте - къде видяхте в текста нападки срещу програмистите. За съвсем друго говори човекът.

Ама кой говори за нападки, и в моето изказване става дума за съвсем друго нещо:) Както и да е, Косьо ме разбра. Ставаше дума за това, Смилене, че въпросните писма с порно и спам се разпространяват автоматично и без намесата на потребителя, така че специално този морализаторски елемент от текста е безкрайно невалиден.
The administrator has disabled public write access.

Re: Един текст за размисъл 11 Ян 2005 20:01 #4555

 • Smilen
 • Smilen's Avatar
Аха, ясно, аз това не го разбрах. Но мисля, че той има предвид друго. Нали понякога се пращат писма с молба да бъдат препратени. Аз съм получавал такива писма от мои познати. И идеята му е, че, ако получа някакъв богословски текст, аз едва ли ще се задълбоча в него и съответно едва ли ще го радзпратя на моите приятели. Съответно няма да има ефект. Но, ако получа порно, веднага ще разбера за какво става дума и ще го разпратя на куп хора. Така че порното би имало ефект като огън в сухи храсти.
The administrator has disabled public write access.

Re: Един текст за размисъл 11 Ян 2005 20:28 #4556

 • konstantin
 • konstantin's Avatar
Никола wrote:
Ами дайте да използваме силата на вирусите тогава, за да докараме благовестието до всяко PC.

Идеята не е толкова лоша :roll:
The administrator has disabled public write access.

Re: Един текст за размисъл 11 Ян 2005 20:41 #4557

 • n_antonov
 • n_antonov's Avatar
Smilen wrote:
Аха, ясно, аз това не го разбрах. Но мисля, че той има предвид друго. Нали понякога се пращат писма с молба да бъдат препратени. Аз съм получавал такива писма от мои познати.

Това е въпрос на култура на потребление на интернет. Протоколът SMTP, който се използва за разпращането на писмата, е неподсигурен. Това означава, че ако във FROM: пише nikola@logos-bg.net , по никакъв начин не може да се удостовери, че това писмо е изпратено именно от мен, освен ако не е подписано с PGP или някаква друга криптираща технология, доказваща произхода му. Затова не разчитай, че писмата, които получаваш от познати адреси, са непременно изпратени от твой приятел.

Ето защо се налага писмата се филтрират и по тема. Ако получа писмо, идващо от твоя адрес, това още не означава, че е изпратено от теб. Особено ако в темата пише нещо от рода на "Hi, see here!", можеш да си сигурен, че ще отиде директно в коша;)
The administrator has disabled public write access.

Re: Един текст за размисъл 11 Ян 2005 21:11 #4558

 • konstantin
 • konstantin's Avatar
Това писмо според мен е добър пример за такъв спам. ( по дефиниция целта на компютърния вирус е да се разпространява максимално; пораженията са само страничен ефект и то - нежелан). Вижте само финала
...
Интересно как като се замислите да препратите това съобщение, няма да го изпратите на много хора, защото не знаете в какво вярват, а особено – какво ще си помислят за вас. Интересно как може много повече да съм загрижен за това какво мислят другите за мен, отколкото какво мисли Бог за мен.
Размишлявате ли все още??

Ха посмей сега да не го пратиш на целия address book! Веднага попадаш под присъдата на всички тия грешници :-) )

Освен че е пълно с осъждане на всички и всичко и с гаднички примери, има и някои попадения. Например че за всяка злина може да се намери благозвучно определение и оправдание, и то понякога се оказва по-важно. Не знам защо, ама като четях за тв шоу-та, се сетих за биг брадър .... Но какво пък, то е само шоу :)
The administrator has disabled public write access.

Re: Един текст за размисъл 11 Ян 2005 22:11 #4559

 • n_antonov
 • n_antonov's Avatar
Само за илюстрация показвам кратък нагледен пример за това как си изпращам писмо от името на parvanov@president.bg ;)
nikola@logos-bg:~$ telnet logos-bg.net 25
Trying 84.21.192.120...
Connected to logos-bg.net.
Escape character is '^&#93;'.
220 logos-bg.net ESMTP Postfix (Debian/GNU)
HELO logos-bg.net
250 logos-bg.net
MAIL FROM: <parvanov@president.bg>
250 Ok
RCPT TO: <nikola@logos-bg.net>
250 Ok
DATA
354 End data with <CR><LF>.<CR><LF>
Hi!
.
250 Ok: queued as B442489E2F9
quit
221 Bye
Connection closed by foreign host.
The administrator has disabled public write access.

Re: Един текст за размисъл 11 Ян 2005 22:20 #4560

 • konstantin
 • konstantin's Avatar
Само не обявявай война на Америка ;-) )
The administrator has disabled public write access.

Re: Един текст за размисъл 11 Ян 2005 22:53 #4561

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
konstantin wrote:
Това писмо според мен е добър пример за такъв спам. ( по дефиниция целта на компютърния вирус е да се разпространява максимално; пораженията са само страничен ефект и то - нежелан).
Нали знаеш за албанския вирус от времето на BBS-ите? Текстов файл със следното съдържание <i>"Здравейте, този текстов файл го написа един приятел по телефона, защото в Тирана нямаме компютри. Моля, ви, бъдете така добър и направете няколко неща ръчно. Разпратете този текст в 5 BBS-a. Проверете дали датата е петък триндесети. Не е ли - повторете процедурата утре по същото време. А, петък тринайсти ли е? Напишете format c:, и след това потвърдете с Yes. Благодаря ви!'</i>

Ако трябва да бъдем сериозни, за да създаде chain mail от "благородни причини", човек трябва да е докарал себе си до ужасно отчаяние - до такава степен, че да не може да се владее. Chain mail-овете никога не са хубаво нещо, колкото и благовидно да звучат.
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
The administrator has disabled public write access.

Re: Един текст за размисъл 12 Ян 2005 00:00 #4563

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
Smilen wrote:
Но, ако получа порно, веднага ще разбера за какво става дума и ще го разпратя на куп хора. Така че порното би имало ефект като огън в сухи храсти.
Сухите храсти се запалват по-бързо, но и изгарят по-бързо. Изгарят и се забравя. Както PR-a - може да накара всички да повярват в посланието, но не може да направи лъжата истина. Некачествената стока няма да стане качествена, защото се рекламира. Героите от Биг Брадър могат да станат част от хайлайфа, могат да се почувстват известни, но вътре в себе си ще си останат същите. Биг Брадър няма да направи примерно от Виктор добър зъболекар или от Здравко добър барман.

Човешката добрината е невидима. Но топли повече и е по-истинска. Обратното на рекламираната стока - разкрива се когато си най-неплатежоспособен. Авторът на реклами е категоричен в качеството на рекламираната стока. Свидетелят на човешката добрина обратното - страх го е да я изрази с думи, за да не вземе да я отвее вятъра.

Навремето Църквата е записвала житията на светиите именно защото сме се "вкопчвали" в доброто, в добият пример. Сегашните християни толкова са се фиксирали в идването на Антихриста, в признаците на последните и в "благочестивото" си възмущение от света, че изобщо не забелязват за святостта, която тихо и ненатрапчиво продължава да съществува в Църквата. Богословието на омразата, както се изрази един епископ от Вселенската патриаршия (същият, който първо поканихме като почитен гост на един семинар в София, а след това и заклеймихме). А християнска есхатология може да се събере само в три думи "Да, дойди Господи!" Къде е Антихриста между тези три думи, къде е порнографията, къде е Интернет - аз не ги виждам!
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
The administrator has disabled public write access.

Re: Един текст за размисъл 12 Ян 2005 00:00 #4564

 • n_antonov
 • n_antonov's Avatar
Косьо, подписвам се две ръце под думите ти;)
The administrator has disabled public write access.

Re: Един текст за размисъл 12 Ян 2005 11:32 #4569

 • n_antonov
 • n_antonov's Avatar
Kosio wrote:
За антиженският елемент на порнографията не се бях замислял, но вероятно е така.

Той не е просто антиженски, а античовешки. В нормалния игрален филм актьорът играе роля, герой, характер, изобразява личност. В порнофилма - напротив, там човекът е сведен до предмет, до вещ, инструмент на животинско удоволствие и нищо повече. В този смисъл порнографията е повече от антиженска, тя е античовешка.
The administrator has disabled public write access.

Re: Един текст за размисъл 31 Ян 2005 18:57 #4753

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
portos wrote:
Малко информация за някой, дето тука цитира "прецедента Иов". Иов страдаше, поради особено причини, свързани с конкретен промисъл с живота му. А Ананий и Сапфира, например...
Тях не ги убива ап. Петър, а ги убива собствената съвест. Защо смъртта им да не е промислителна? Ананий и Сапфира умират не защото са твърде лоши, а защото са твърде добри, защото не издържат на съда на собствената си съвест!
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
The administrator has disabled public write access.

Re: Един текст за размисъл 31 Ян 2005 19:15 #4754

 • n_antonov
 • n_antonov's Avatar
От разказа в Деяния 5 глава изобщо не става ясно каква е причината за смъртта на Ананий и Сапфира. За убийство и дума не може да става дума. Думите на апостола имат пророчески характер.

Интересно да проследим обаче какво става ясно от този разказ:
  апостолите са тези, които действително имат страшната власт да връзват и развързват;

  думите на апостол Петър са промислителни, както казах по-горе, имат пророчески характер;

  хулата срещу Светия Дух, която е непростима, представлява собствено опит да измамиш Самия Бог, "Духа Господен", както се изразява апостолът;

  а лицемерието по същество представлява да допуснеш сатаната в сърцето си.
The administrator has disabled public write access.

Re: Един текст за размисъл 01 Фев 2005 12:57 #4763

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
portos wrote:
А Бог с "лична съвест", депресия и емоционален срив ли съветваш да Го
заместваме в случайте, когато не ни харесва поведението Му?
Човече, ти християнска антропология учил ли си? Какво е съвестта, ако не Божият глас в човека?

В случаите, когато не можем да разберем (а не "не ни харесва!!") поведението на Бог ("поведение" - що за дума - сякаш е въпрос на маниери) - остава ни упованието в Него! Никой не смекчава истината и никой не предлага захарен памук! Упованието в Бога следва да се изстрада. Упованието в Бога е личен път. Това е и Божият промисъл за всеки от нас, гехопадналите хора!

Какви са тези сложни интелектуални конструкции? Как не те е срам да използваш името на Бога и да го размяташ, сякаш е бухалка! Хайде, нас да отблъснеш от вярата няма, но по-неукрепналите можеш атеисти да направиш с подобни игрички!

Нека започнем с по-простите неща! Прочети отново притчата за добрия пастир! За Бог всяка овца има значение, всяка. Ако забравим и зачеркнем това, заменяме християнството с нещо чудовищно. Това вече съвсем не е Новият Завет. Това вече не е Христос, въчеловечилия се Бог, това е някой от езическите богове. Тези от Илиада, които си играят с хората - сякаш са шахматни фигури. Аз не вярвам в тези богове и не вярвам съвсем съзнателно!
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
The administrator has disabled public write access.

Re: Един текст за размисъл 01 Фев 2005 13:59 #4764

 • konstantin
 • konstantin's Avatar
Косьо, напълно си прав. Да кажем че не "ни харесва поведението Му" освен неуважителния тон, означава че най-малкото Го поставяме наравно със себе си и преценяваме дали да харесваме Божията воля или не. Това води, до малко опасна горделивост. Предполагам че това е просто лапсус на уважаемия portos, от който не бива да се гради капитал.

Мисля никой няма да спори че съвестта е Божият глас в човека. Никак не е задължителна градацията "лична съвест, депресия и емоционален срив" . Спокойно би могло да е "лична съвест, разкаяние, отричане от греховете"...

Да, до емоцинален срив се стига когато липсва упование в Бога. Но лесно ни е да теоретизираме сега. Колко ни е било упованието можем да разберем само при някое изпитание. Дано Господ ни даде сили тогава...
The administrator has disabled public write access.

Re: Един текст за размисъл 01 Фев 2005 14:28 #4766

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
Портос,

Естествено, че понякога имаме нужда и от здрава доза целебен негативизъм. Всичко, обаче зависи от чувството ти за другия до теб.

Например ако единствено знаеш, че споделяш вярата си с един художник, какво следва да направиш... дали да му поговориш за творческото назначение на човека за да преодолее предразсъдъците си спрямо християнството, или другата страна на нещата - да му поговориш за разпуснатостта и безизходицата, която се чувства в неговите среди и за нуждата смирение - за неговата по-дълбока нужда (по-дълбока нужда от това всички да му се възхищават) - нуждата да наведе глава пред Бога.

Едното или другото? Не зная и никой няма да ти даде отговор на този въпрос. Защото това именно е усещането за другия. Художникът може да се нуждае да чуе и едното и другото в различни моменти на живота си и само духовният ти опит (ако имаш такъв) може да те ориентира в правилната посока. И свещениците и миряните имат тази благодат, но тя не е нещо, което идва веднага и което може да се обясни с думи - за да го придобием всички. Това се опитах да обясня и на твоя съгражданин Любимец, съжалявам, ако не съм успял.
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
The administrator has disabled public write access.
 • Page:
 • 1
 • 2

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]