Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: За старостилците и реалната вреда от тях

За старостилците и реалната вреда от тях 15 Дек 2004 15:38 #4343

 • 9334gaius_aurelius
 • 9334gaius_aurelius's Avatar
Привет на всички от този тъй интересен и полезен форум!
Понеже темата за старостилния разкол ме вълнува от известно време, но никъде не попадам на систематизирана история и коментар на проблема (говоря за България), моля ви да ми разясните, при възможност, "догматичното" му съдържание и "основание", реалното влияние на старостилците (брой, число на храмовете, манастирите им), напоследък чух ужасяващи неща за терор, едва ли не, и издевателства над последователи на старостилците - главно отделили се и завърнали се в лоното на БПЦ, чух също и за нечовешко третиране на послушниците в Жабленския манастир (довело дори и до психически отклонения и сривове на някои от тях), чух също и, че били свързани и финасирани от масоните (!?!?)... Вярно ли е всичко това??? Моля Ви за коментар по темата и благодаря ви предварително:-)))
The administrator has disabled public write access.

Re: За старостилците и реалната вреда от тях 15 Дек 2004 17:20 #4345

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
Старостилстилните разколи имат стара история - още от началото на 20 век. В Гърция има над 50 (последно) старостилни разкола, повечето се анатемосват един друг. Основната разлика между тях е отношението им към каноничните църкви. За една част от тях ние сме напълно безблагодатни, за друга - ние сме просто техни заблудени събратя, но сред нас още има благодат.

В България има няколко групи от старостилци. Едните от тях (на еп. Фотий) са сравнително по-умерени. Много от духовните чеда на дядо Серафим бяха свързани с тях, но през годините след разкола малко по малко ги напуснаха и се върнаха в БПЦ. За друга старостилна група (тъй наречената руска автономна църква) ние сме абсолютни еретици, не сме православни християни - приеманите в тяхната църква биват отново прекръщавани.

Доколкото до масоните - ще трябва да питате самите старостилци, те много обичат да разсъждават за масоните. Повечето конспиративни теории са свързани с липса на доверие. И често това ти се връща в лицето. Наскоро имаше един слух, че хората на Фотий са взели дарение от ротъри клуб, но по-вероятно този слух е пуснат от друга старостилна група в България. В един момент бях склонен да вярвам в тази история, но направих малко проучване и стигнах до извода, че е клевета. Но дори да не е, точно това едва ли е повод да ги осъждаме - тези пари може да са отишли за бездомни деца.

За извращенията в Жабленския манастир, за които говорите, лично аз не съм чул нищо, но съм склонен да вярвам.

За нашето отношение към проблема със стария и новия стил - прилагам една статия от "Църковен вестник" от времето, когато моят приятел Благовест Ангелов работеше там :-)

<i>
Календарните различия като повод за оказване на християнска любов

Какво се случва, когато клирик от една канонична автокефална поместна църква, следваща новия (т.нар. Грегориански) календарен стил, посети друга поместна църква, която ползва стария Юлиански календар? Или обратното? Анатемосват се взаимно, би отсякъл всеки старостилец по схизматическата си логика.

Нищо подобно. Онзи, който е на посещение, без никакво смущение и с чиста съвест се съобразява с домакините и съслужи с тях по местния обичай. После, като се върне в своята църква, продължава да бъде в съгласие с нея. Ако вече е празнувал Рождество Христово у дома на 25 декември, но му се случи след това на 7 януари да е в Москва или в Белград, той ще се черкува с тамошните братя и сестри християни и ще празнува Рождество Христово и с тях заради любовта и християнското единство. Но това за него няма да е друг празник нито друго Рождество, а продължение на същата радост с ближните от далечни места. Защото за нас, християните, всичко е тук и сега подобно на онзи Ден един, който очакваме в Царството Божие. Настоящето е израз на вечността.

Цариградската патриаршия е преминала по новия стил, а на Света Гора, която е на пряко подчинение на Вселенския патриарх, се служи по стария. Това не само не води до конфликти, но и създава условия за послушание и взаимна любов. (Изключение и там правят малцината зилоти разколници, които са се изолирали в един-два манастира и са се обрекли на духовна деградация.)

В недрата на всички поместни православни църкви, възприели новия стил, е оставена свобода на желаещите да практикуват стария. Стига това да не става самочинно и да не води до нарушаване на църковното единство - нещо, което допуснаха т.нар. старостилци.

Изобщо, ревнителите на стария стил избягват да си задават въпроса за безпрепятственото общение между каноничните поместни църкви с календарни различия. Сякаш не го забелязват. Защото не всички, които са запазили Юлианския календар, са "старостилци". Последното е станало нарицателно за болнавата ревност на една духовно незряла група православни християни, които в своите крайности стигат до цифропоклонство и сами се отлъчват от благодатното общение с Църквата.

Не казваме, че всичко е съвсем наред. Съзнаваме, че идеалното положение би било пълното единство и по тези въпроси, ако Вселенското православие успее един ден съборно да го постигне. Но идеалната абстракция е по-лошо решение от реалната преценка за нещата в сегашно време.

Живеем в реалността на календарни различия между православните църкви. Минало е доста време, което усложнява рязкото им преодоляване.

Врагът на спасението ни се е възползвал твърде умело от тази ситуация, като ни е внушил дух на разделение, а от друга страна е замъглил и объркал разсъдъка ни за добро и зло, за правдиво и неправедно, за изповедничество и отстъпление.

Има един народен израз, който гласи: "Да счупим рогата на дявола!"

Сега е добър повод за това. Докато църковните въпроси се решават на официално ниво, да не пропуснем случая да си окажем взаимна християнска любов, взаимно зачитане и послушание едни на други. Да проявим търпение и кротост в пълнотата на истинското Православие, а не на онова, което някои превърнаха в тесногръдо законничество. Да не превръщаме поместните обичаи в догмати, защото и това е грях.

Така ще покажем по-добре и на инославните, че благодатта наистина е в каноничните поместни православни църкви, съставящи Едната свята, съборна и апостолска църква в света.
</i>
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
The administrator has disabled public write access.

Твърде много са разколите. 27 Ян 2005 17:18 #4703

 • Vasco
 • Vasco's Avatar
Преди години четох една книжка на старостилец за календара и ми направи впечатление, че там няма нито едно каноническо свидетелство за запазване на Юлианския календар. Няма канон, който да определя този календар за вечен и не подлежащ на промяна. Вътре се привеждаха все някакви странични аргументи - че григорианския бил "папски", че бил наложен "с огън и меч", че не бил астрономически точен и пр. несъществени неща. А Юлианския какъв е - езически и е приеман не по желание на завладените от Рим народи.
При старостилците се наблюдава едно странно прилепване към буквата и обичая, а не към духа на учението.
А колкото до отец Серафим Алексиев (неправилно наричан от Косьо "дядо" - той не е епископ) може да се каже, че е един от най-добрите богослови в България. Бил е доцент по догматика в Духовната академия, но е изгонен от там, заради отказа да приеме новия календар. За отбелязване при него е, че до смъртта му неговата група продължава да споменава името на патриарха. Само че служат по стария календар. Нещо като старостилна формация в БПЦ, подобно на Атон и Цариградската патриаршия. След смъртта му обаче се появява Росен Сиромахов (еп. Фотий) и отцепва окончателно тази старостилна формация от БПЦ.
За съжаление не съм намирал писмени сведения с хронология на разкола. Само устни кратки разкази. Ако някой има повече сведения за тези разколи, моля да разкаже.
The administrator has disabled public write access.

Re: Твърде много са разколите. 28 Ян 2005 09:29 #4715

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
Вчера отскочих по работа до книжарницата Хеликон на св. Неделя и Стамболийски. Точно до касата, където предлагаха най-обортните книги, продаваха един много добре изглеждащ църковен календар. "Брей, кой го издава, я да видим". И чета - "списва се от българската Истинно-Православна Църква". Изненада, още едно старостилно движение - вносът от Гърция продължава. Не съм особен специалист по старостилството, но тези май не са на Фотий, а нови.

Любопитното беше, че в самия календар, датите бяха подредени по *нов* стил, старият беше само отделен с тиренце. Похвална толерантност към новия стил, или бизнесът си е бизнес??? :-)
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
The administrator has disabled public write access.

Re: За старостилците и реалната вреда от тях 28 Ян 2005 09:33 #4716

 • n_antonov
 • n_antonov's Avatar
Въпросната "Истинно-Православна църква" е клон на Руската автономна православна църква в България с екзарх Людмил Спасов.
The administrator has disabled public write access.

Re: Твърде много са разколите. 28 Ян 2005 17:00 #4717

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
Vasco wrote:
А колкото до отец Серафим Алексиев (неправилно наричан от Косьо "дядо" - той не е епископ)

Сигурно е така, но се замислих за обръщенията по принцип. Ако трябва да посочваме точно сана на един духовник, църковният език предлага богати възможности "ваше преосвещенство", "ваше високопреосвещенство", "ваше преподобие", "високопреподобие", "всепреподобие" и т.н. Таблицата я има в "Нашата Вяра" и всички преписват от нея.

Защо всичко трябва да е толкова трудно? Едни правят аналогия с армията, но богословът-провокатор Кураев без заобиколки нарича сложните обръщения "благочестива игра". Етикетът на поведение изисква да се стараем да бъдем коректни. Но... обръщенията "отче" и "дядо" винаги са признак на уважение и винаги са неформални.

Ако един свещеник можеше да изисква от себе си да го наричаме "отче" или един епископ - "дядо" и имаше някакви задължителни правила, или това се изискваше от нас, то тогава ние с пълна сила щяхме да попаднем под ударите на Христовите думи <i>"и никого на земята недейте нарича свой отец, защото един е вашият Отец, Който е на небесата; " (Матей 23:9)</i>

Та наричам дядо Серафим "дядо", защото го уважавам, а не защото е епископ. Същото се отнася и за дядо Назарий.

От друга страна, ако един епископ е от тези, които <i> говорят, а не вършат: връзват бремена тежки и мъчни за носене и ги турят върху плещите на човеците, а сами не искат и с пръст да ги помръднат; и всичките си работи вършат, за да ги видят човеците; разширяват своите хранилища и правят големи полите на дрехите си; обичат първо място по гощавките и предни седалища в синагогите, и поздрави по тържищата, и - да им казват човеците: учителю, учителю! (Мат 23:3-7) </i>, то към този епископ бих се обръщал като "ваше Преосвещенство/Високопеосвещенство", но никога с "дядо".

Може това мое лично мнение да звучи доста пресилено, но за мен санът "дядо" е по-голям от "Ваше Високопреосвещенство". Уважението на паството е голям дар, дар, който се се заслужава много трудно.

Но да се върнем на темата. Дори да ние да не сме способни да уважаваме част от епископите си - уважението или неуважението никога не оправдава разколниците. Първо, защото това са твърде лични чувства и второ (но на първо място), защото Църквата ни е една.

Примерът със старостилците го показва прекрасно. Не могат да избягат от проблемите, основавайки си малко, уютно кътче далече от света. Така единствено пренасят същите проблеми със себе си - защото грехът е в нас. Само Бог може да изгори греха, без да изгори нас самите - както огънят не е изгарял къпината. Думите ми се доказват от всички ужасни истории, свързани със злоупотребата с "послушание" в старостилните манастири - духовно наставничество от безблагодатни духовни наставници, сектантско "послушание", което унищожава не само греха, а и човешката личност.

Църквата ни е една - и колкото повече разколниците се отдалечават от Църквата и единството, толкова повече разколи се появяват между самите разколници. Пъпкуването на всички "истинни" и "най-истинни" православни църкви се разраства в геометрична прогресия.
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
The administrator has disabled public write access.

Re: Твърде много са разколите. 10 Фев 2005 03:54 #4963

 • o. Ivan
 • o. Ivan's Avatar
Драги Косьо,
Казвате:"Не съм особен специалист по старостилството", но това не Ви пречи да пишете "авторитетно" за "50(последно) старостилни разкола, повечето се анатемосват един друг". Няма да Ви карам да ги изброите поименно, и освен това, въпреки че не сте особен специалист, да посочите кои конкретно считат официалното православие за безблагодатно и кои не. Само ще Ви замоля да бъдете по-внимателен в квалификациите и обобщенията си относно "злоупотребата с "послушание" в старостилните манастири - духовно наставничество от безблагодатни духовни наставници, сектантско "послушание", което унищожава не само греха, а и човешката личност." Защото много добре знаете, че злоупотребата с послушанието не е "запазена марка" на старостилците, тя може да се види (стига да имаме очи за това) особено сред съвременните "старци", които призовават чедата си да не правят "разколи" заради ересите на епископата в официалното православие, а смирено да търпят всякакви предателства на вярата. А у чедата на тия "старци" се развива една болезнена геронтомания, която няма нищо общо с понятието за истинско православно старчество и послушание.

А що се отнася до "добре изглеждащия църковен календар" (благодарим за оценката), къде видяхте дати по "нов" стил и разни тиренца за стария? Ако Вие не можете да отличите църковна дата от гражданска, то това е вече друг въпрос. Тъй като календарчето е именно ЦЪРКОВНО, то в него се посочва на първо място църковната дата, а след нея - съответстващата й дата от гражданския календар. Т. напр. Църквата празнува Рождество Христово на 25 декември, но след въвеждането в ГРАЖДАНСКА употреба на Григорианския календар през 1916 (ако не се лъжа), този църковен празник си остава за Църквата на 25 декември, но в светския календар става 7 януари. За промяната в края на 1968 направена от Св. Синод на БПЦ мисля е излишно да се говори - някои невежи и до ден днешен твърдят, че тогава всъщност са се върнати старите дати.

Поздрави
The administrator has disabled public write access.

Re: Твърде много са разколите. 10 Фев 2005 12:17 #4970

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
o. Ivan wrote:
А що се отнася до "добре изглеждащия църковен календар" (благодарим за оценката), къде видяхте дати по "нов" стил и разни тиренца за стария? Ако Вие не можете да отличите църковна дата от гражданска, то това е вече друг въпрос.
Въпросът не е дали аз мога да ги отлича или не - въпросът е, че сте подвели в заблуждение продавачките от книжарницата. Когато ги предупредих, че този църковен календар е на старостилна общност, спонатанната им реакция беше - "не, донесе ги един свещеник, имаше си и расо".

Цитирате непрекъснато древни апостолски правила, а това, че си самоназначавате епископи на места, които вече си имат епископ въобще не Ви притеснява. Издавате църковен календар на територията на БПЦ, а дори не споменавата негово Светейшество. Логиката да го правите е ясна - но ясна ли е на тези, които продават книгата? Ясна ли е и на читателите?

Защо не предупредихте продавачката, че смятате всички, черкуващи се в църквите на БПЦ безблагодатни и еретици? Нека те да преценят при такива обстоятелства дали ще разпространяват календара ви и дали ще си го купуват. Искрени сте, но сте искрени с едни повече, а с други - по-малко. Когато Ви е удобно сте искрени, когато не... сте ".... разсъдливи...'. В крайна сметка това е и бизнес - лошото е, че разменната му монета са човешки същества.

Пожелавам Ви някой ден да поемете по трудния път на руската задгранична църква. Дотогава какво да говорим - нали не ни смятате за свои събратя и не пиете от една чаша с нас?

Постигнахте каквото искате - вече сте си в "истинската' църква. Какво тогава правите сред еретици, какво точно искате или търсите от нас? Имате си всичко, от което се нуждаете! Или нямате?
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
The administrator has disabled public write access.

Re: За старостилците и реалната вреда от тях 10 Фев 2005 17:00 #4972

 • o. Ivan
 • o. Ivan's Avatar
Драги Косьо,
Както и в темата за "50 старостилни разкола" малко прибързвате с квалификациите и крайните си заключения относно опонентите си. Не Ви дължа никакво обяснение за това как календарчето се е появило в книжарницата, но за да бъдем акуратни и към самите хора от "Хеликон" ще Ви кажа, че продавачката не пожела да продава календара, ако не й го спуснат от централата и съответно отидохме там и им го предложихме. Обяснихме много ясно на съответното отговорно лице какъв е този календар, кой го издава (и изрично, че не принадлежим към официалната църква, нито към "алтернативния" синод) и каква е цената, която искаме за него. Толкоз.

В друга една книго-верига отказаха да продават календарчето щото "не е с благословението на Патриарх Максим". Опитахме се да ги разберем, но учудващо е как така същите тези "патриаршисти-ревнители" нямат никакви скрупули да продават всякаква окултна, еретична и сектантска литература, която също е "без благословението на Светейшия", а за едно православно календарче проявяват БОЛЬШАЯ принципност. Та и за Вас се замислих: как не алармирахте продавачката от "Хеликон" че по рафтовете им е пълно с богохулни, теософски и всякакви скверни писания, а тръгнахте да ги предупреждавате за "вредното" старостилно (което май според Вас е подвеждащо новостилно) календарче.

Ние от бизнес не разбираме, макар че според Вас, в последните Ви два постинга, от някакви бизнес-мотиви ние сме скрили някаква "плашеща" информация или сме изманипулирали датите в календара. Средствата за издаването му са от църковни пари, събирани от в течение на цяла година от членовете на нашата общност и желанието ни е естествено да си върнем поне по-голяма част от тях, за да можем да издадем и догодина, пък и за още някоя книжица да има. Не виждам нищо лошо в това, наричайте го ако щете и "бизнес". Но ако искахме да печелим, щяхме да издадем едно календарче "ала БПЦ" от 16-тина странички на подбивна цена, малко по-лъскаво от официалното и готово. Ама в това няма смисъл...

Относно констатацията Ви, че сме си "самоназначили епископи на места, които вече си имат епископ" мога само да Ви призова да не манипулирате толкова нескопосано четящите, защото ние не сме назначавали никакви епископи, просто в момента Българската църква, на която сме членове няма епископ, а е под духовното ръководство на епископа, благословил издаването на календара. Той няма претенции да е Епископ на София и цяла България. У нас може да има епископи, проблемът е правоправещи ли са?

Питате ме какво искам от вас. Ами нищо, любовта нищо не иска в замяна, тя не дири своето. Записах се в този клуб защото исках да защитя Църквата и разбира се да участвам където мога в дискусиите. Но явно няма смисъл от това, тук цари особен дух на самовлюбено чувство на превъзходство на хора, претендиращи за знатоци в богословието, четящи св. отци на оригинални езици, но за съжаление дълбоко чужди на истинската вяра и благочестие.
Четейки темите от този форум често се натъквам на ужасяващи становища, претендиращи за православност, но всъщност отразяващи древни и нови ереси. За съжаление нямам никакво време, но ако имах щях да си направя труда да съставя един "Пан-ересиологион" от мнения в тоя клуб, и то мнения, споделяни от мнозина тук (само примерите с "наличието на благодат извън Църквата" и "спасението на еретици" са достатъчни).

Не се обиждайте, но истинската любов е длъжна да изобличава и да казва Истината. Но май прав ще се окаже възлюбления ви дякон Кураев, който някъде беше казал че да се работи с "традиционно-православните", т.е. тези които си мислят че знаят повече от всички за Църквата и се изживяват като нейни членове и на които не можеш да затвориш устата, е почти безсмислено, а усилията ни трябва да се насочат по-скоро към невярващите, протестантите и новите езичници.
Затова, простете, че участието ми тук беше толкова кратко, останете си с "единомислието" и "едната чаша", пък дано един ден допуснете Господа до себе си. Всъщност не се заблуждавам че ще Ви липсвам...
С обич в Господа
о. Иван
The administrator has disabled public write access.

Re: За старостилците и реалната вреда от тях 10 Фев 2005 17:08 #4973

 • n_antonov
 • n_antonov's Avatar
Моля ви, не си хабете нервите и силите в безплодни дискусии. Вярвам, че можем да използваме възможноста да обсъждаме общи теми ползотовроно и в контекста на теми от по-сериозен богословски характер, отколкото политиката на издаване и разпространяване на православни календарчета.
The administrator has disabled public write access.

Re: За старостилците и реалната вреда от тях 10 Фев 2005 17:17 #4974

 • n_antonov
 • n_antonov's Avatar
o. Ivan wrote:
Питате ме какво искам от вас. Ами нищо, любовта нищо не иска в замяна, тя не дири своето. Записах се в този клуб защото исках да защитя Църквата и разбира се да участвам където мога в дискусиите. Но явно няма смисъл от това, тук цари особен дух на самовлюбено чувство на превъзходство на хора, претендиращи за знатоци в богословието, четящи св. отци на оригинални езици, но за съжаление дълбоко чужди на истинската вяра и благочестие.

Да, така е, чужди сме на истинската вяра и благочестието и много се радваме, че сред нас вече има и такива, които са им близки. Но моля Ви, самовлюбеността не е сред тачените тук добродетели, така че ако смятате да ни я демонстрирате, считайте, че не сме достойни за Вашето внимание. Ако Ви притеснява фактът, че някои четат отците от оригинални езици, веднага ще спрем да го правим, за да не Ви караме да се чувствате неудобно.
Четейки темите от този форум често се натъквам на ужасяващи становища, претендиращи за православност, но всъщност отразяващи древни и нови ереси. За съжаление нямам никакво време, но ако имах щях да си направя труда да съставя един "Пан-ересиологион" от мнения в тоя клуб, и то мнения, споделяни от мнозина тук (само примерите с "наличието на благодат извън Църквата" и "спасението на еретици" са достатъчни).

Подобно пособие ще ни бъде наистина от полза. Особено ако бъде съставено поне от бивш асистент по догматика. На мен лично ще ми бъде интересно обаче, ако успеете да покажете, че можете да беседвате и по теми различни от тези, по които изглежда сте фиксирани.

А сега, шегата настрана. Начетохме се на високопарни душепастирски изказвания в дух на любов и загриженост, и т.н., и прочее, та сега предлагам, ако занапред ще дискутираме нещо, да не се взимаме толкова насериозно, а? Какво ще кажете?
The administrator has disabled public write access.

Re: За старостилците и реалната вреда от тях 10 Фев 2005 22:32 #4989

 • Фенерски
 • Фенерски's Avatar
...
The administrator has disabled public write access.

Един грешен 'старостилец' 25 Ян 2006 18:04 #10553

 • Anonymous
 • Anonymous's Avatar
Не знам дали някои от вас са се интересувал, как, защо и от кого е въведен възлюбения ви нов календар.

Това е било едно противоцърковно решение през 20те години в Гърция, което обаче не се приело от народа в Русия. А св. Николай Сръбски е гледал на новостилците като на схизматици. Сега се опитват да ни убедят че всичко си било наред, ами ако е наред и календара е БЕЗ значение, защо БПЦ не върне стария календар за да е мир? По рано нали си бяхме по него, КАКВО пречи да се върне и да затворим устите на разните зилоти? Koй всъщност прави за народа съблазни? Ние или новостилците?

Аз бих казал че смяната на календара е саме външна проява на едно много по дълбоко отстъпление от Православието. И въпросът днес вече не е само в календара. Това е само следствие.

Това което ме учудва е любовта и толерантността с които много от вас говорят за другите 'християнски' конфесии, но когато стане въпрос за 'старостилците' (в същност това е термин измислен ot тези които промениха календара и искаха обединение с другите 'християни', аз не се окачествявам като старостилец, а като православен) изведнъж всичките отскачате като ужилени. Илиза че католиците са ви по-братя от такива зли схизматици и разколници като нас.

Интересно че при нас никой не говори с такава горещина и злоба против БПЦ, нещо което в обратна посока обаче се наблюдава. Защо?

Що се отнася до Владика Фотий, той не се е пръкнал изведнъж от някъде си. Той е духовно чадо на Архимандрит Серафим. Значи оказва се до дядо Серафим всичко било наред и след като починал (Царство му Небесно) дошъл отнякъде си злия Фотий, който объркал всичко. А какво ще кажете за матушка Серафим (Царство Небесно), a отец Сергий (който и до днес още е жив). И двамата са духовни чеда на архиеписком Серафим (Соболев). И те ли са 'старостилци' и самозванци. А отец архимандрит Пантелеймон(+)
За мен това са святи хора.
Къде са тези старостилци които отишли в БПЦ?
Аз лично гледам с толерантност на БПЦ и се надявам един ден да се обединим, но това да стане без компромиси за Православието, но ми се струва че докато има хора които говорят с това ожесточение за нас и сипят клевети и лъжи, а дори не познават нито хората нито историята на нашата общност това няма да се случи.
The administrator has disabled public write access.

Re: За старостилците и реалната вреда от тях 25 Ян 2006 20:15 #10555

 • В. Каравълчев
 • В. Каравълчев's Avatar
peter wrote:
Не знам дали някои от вас са се интересувал, как, защо и от кого е въведен възлюбения ви нов календар.

Ами нека ви чуем, може би ще ни кажете нещо съвсем ново?
peter wrote:
Това е било едно противоцърковно решение през 20те години в Гърция, което обаче не се приело от народа в Русия


Не е вярно. Патриарх Тихон приема календара, но когато разбира, че не е приет от всички поместни православни църкви, отменя решението си, докато промяната на календара не се приеме с всеправославно единодушие.
peter wrote:
А св. Николай Сръбски е гледал на новостилците като на схизматици.

А вие знаете ли как е гледал на календолатрите старецът Паисий? А новопросиялото гръцко старчество на отделилите се от Вселенското православие? Как ли се е чувствал приснопаметният старец Клеопа просиял в новокалендарна Румъния? Изяснете ни вашия проблем, календар ли се нарича той или икуменизъм?
peter wrote:
Сега се опитват да ни убедят че всичко си било наред, ами ако е наред и календара е БЕЗ значение, защо БПЦ не върне стария календар за да е мир?.

Който иска да се дели, винаги ще си намира оправдания да го прави. Ето примерно, на горе пишещия о. Иван проблемът му не е календарът, а кръщелната практика. Той за разлика от вас обаче счита за еретици и БПЦ, и БПСЦ и само те и още 500 човека около тях (РАПЦ) за истинска църква. Не може да се угоди на всички. Сигурен съм, че ако БПЦ върне стария стил, автоматично ще последва новостилен разкол. Разни хора, разни идеали.
peter wrote:
По рано нали си бяхме по него, КАКВО пречи да се върне и да затворим устите на разните зилоти? Koй всъщност прави за народа съблазни? Ние или новостилците?

Ами не знам кой точно, сигурно зависи от това, какво е за теб, за мен, за всеки един поотделно календарът. Както казва преподобната майка Мария Скобцова светът е в пламъци, а те са се вчепкали за календар и йерархия.
peter wrote:
Аз бих казал че смяната на календара е саме външна проява на едно много по дълбоко отстъпление от Православието. И въпросът днес вече не е само в календара. Това е само следствие.

Чудесно, посочете го? Св. Игнатий Брянчанинов го е казал доста преди вас, макар и да не прави календарни връзки. А и само той ли...
peter wrote:
Това което ме учудва е любовта и толерантността с които много от вас говорят за другите 'християнски' конфесии, но когато стане въпрос за 'старостилците' (в същност това е термин измислен ot тези които промениха календара и искаха обединение с другите 'християни', аз не се окачествявам като старостилец, а като православен) изведнъж всичките отскачате като ужилени. Илиза че католиците са ви по-братя от такива зли схизматици и разколници като нас.


Любовта към враговете е единственият критерий за истинноста на една Църква според св. Силуан Атонски. Когато примерно видя един католически свищеник, аз знам, че е католически свещеник. Когато видя един униатски свещеник, аз няма как да разбера, че е такъв ако той сам не ми каже. Когато видя един свещеник, на една от стотиците отделили се, необщуващи помежду си и с никого, претендиращи да бъдат истински и пазители на истинското православие "църкви", нямам никакъв шанс да узная кой е... Светите отци казват, че разколът е по-страшен от ерестта, в ерестта всичко е ясно, в разкола уж същото пък... И ако Синодът на противостоящите, говори, че официалната Църква е благодатна, то с малки изключения останалите стотици старостилни общности, за които говоря, не само ни считат за безблагодатни и еретици, но и за хиляди още неща...

peter wrote:
Интересно че при нас никой не говори с такава горещина и злоба против БПЦ, нещо което в обратна посока обаче се наблюдава. Защо?

Хора всякакви и от двете страни. Познавам злобни старостилци, и злабни новостилци. Познавам горещи новостилци, и горещи старостилци. Познавам и топлохладни старостилци, и топлохладни новостилци. Едно е вярно, несъгласието със или отричането на нещо не е необходимо да се прави със злоба. Любезността и добронамереността пък не означават икуменизъм.
peter wrote:
Що се отнася до Владика Фотий, той не се е пръкнал изведнъж от някъде си.?

Никой не се е пръкнал изведнъж от някъде си.
peter wrote:
Той е духовно чадо на Архимандрит Серафим. Значи оказва се до дядо Серафим всичко било наред и след като починал (Царство му Небесно) дошъл отнякъде си злия Фотий, който объркал всичко. .?

Ами всички сме духовни чеда на някого. И за да не си повтарям всичките думи от другите форуми, само ви питам, кого споменаваше архим. Серафим на службата до края на дните си? Не ли патриарха на БПЦ, въпреки откритото си несъгласие с календара. Само не ми твърдете и вие, че дядо Серафим е благословил или направил отделянето.
peter wrote:
А какво ще кажете за матушка Серафим (Царство Небесно), a отец Сергий (който и до днес още е жив). И двамата са духовни чеда на архиеписком Серафим (Соболев). И те ли са 'старостилци' и самозванци. А отец архимандрит Пантелеймон(+).?

Ами какво да кажем. Нашите големи почитания към тях. Всеки някъде в нещо греши, други пък се възползват от немощта на трети... Вашата общност прави голямата грешка да издига в култ авторитети. Апостол Павел допуска хиперболата, че и ангел от небето може да благовести нещо различно - но да не му вярваме...
peter wrote:
За мен това са святи хора..?

Светостта не е безгрешност, предполагам ви е известно?
peter wrote:
Къде са тези старостилци, които отишли в БПЦ?.

Аз лично познавам доста такива. Познавам и един свещеник дето сменя 3-4 църкви?, една от които беше БПСЦ. Знам един гръцки владика, който се изнесе от Киприан със 7 свещеника, 40 монахини, 2 манастира и 30-тина църкви. Знам за друг, и за трети и... изглежда и вие самият не сте много наясно със старостилната летопис в противостоящия й вариант?
peter wrote:
Аз лично гледам с толерантност на БПЦ и се надявам един ден да се обединим, но това да стане без компромиси за Православието,

Дай Боже и ние за това се молим, да станем всички едно.
peter wrote:
но ми се струва че докато има хора които говорят с това ожесточение за нас и сипят клевети и лъжи, а дори не познават нито хората нито историята на нашата общност това няма да се случи.

Не искайте от всички да знаят всичко за всички. Вие искате да се знае вашата история, матеевци тяхната, авксентиевци тяхната, андреевци и т.н и т.н. Но ви уверявам, че тези, които я познават, не са очаровани.
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]