Мобилно меню

Медия ли е интернет

 • n_antonov
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
11 Дек 2004 15:10 #4293 by n_antonov
Медия ли е интернет was created by n_antonov
Отново в затворения пощенски списък на редакторите на в. "Светилник" по повод темата за църковната журналистика се засегна и въпросът медия ли е интернет и ако е, що за медия е. Тук ще публикувам част от писмата отново с цел да провокирам продължение на дискусията вече във форума.

... срещам мнения например, че Интерент бил медия, което мен ме изкарва от равновесие. Защото ако Интернет е медия, значи улиците и телефонните централи са също медии. Може би и летищата и гарите също са медии?

Ами, Смилене, то тогава и радиото не е медия - някакви предаватели и антени. Телевизията - също. Наистина, ако гледаш на интернет като на съвпукност от жици, ами да, не е медия. Но разсъждавайки по този опростенчески модел, тогава не можем да наречем нито радиото, нито телевизията медии...

Спецификата на една медия обаче е пряко обвързана с технологията, върху която се базира. От друга страна, на по-детайлно ниво виждаме и множество начини, по които тази технология се използва. Оттам - имаме подспецифики на спецификата. Наричаме радиото медия, но като говорим за радио, нямаме предвид кабеляците. По същия начин наричаме интернет медия, но нямаме предвид рутерите, които държат гръбнака на мрежата. Медията е в най-общ план посредник между обществото и дадена сфера на живота. Когато един такъв посредник започне малко или много да променя общественото мнение или поне да
му влия, вече се превръща в медия.

Ние правим някакво вестниче, но това, че е вестниче, не го прави медия. То става медия, когато започне да влияе, да действа по някакъв начин в съзнанието на тези, до които стига.

Интернет също разполага с огромни медийни възможности - имаме поточни аудио и видеоформати, имаме "радиостанции" (слагам кавички, защото тук нямаме радиоразпръскване) и "телевизии" (кавичките са посъщия повод), които съществуват изцяло и само в интернет. Когато има важни международни събития имам навика да си гледам BBC по интернет.

Можем да си спорим за думите, но ти индиректно каза това, което исках да чуя - медията е ИДЕЯ, а не кабели и жици. Така че Интернет, разбирана като мрежа от компютри, не е и не може да бъде медия. Медия може да бъде: сайтът, Форумът, дори чатът. Но не и Мрежата. Вестникът е медия, но хартията, мастилото и печатните машини не са медии :) Вече мога да спя спокойно.

:-) -) ) Май спорим за яйцето и кокошката... не е важно кое е точно медията, а как да я използваме рационално, струва ми се.

Това е много точно пояснение. Проблемът на Смилен е, че схваща интернет като мрежа от компютри, а не като мрежа от съдържание. То първото не изключва второто. Неслучайно в протокола TCP/IP, на който е изградена мрежата, имаме дефинирани 8 слоя на комуникация, като най-ниският е хардуерният (кабеляците), а най-високият - приложният, този, до който достигат очите и ушите ни, съдържнието. Междинните слоеве на няколко стъпки свързват най-горния и най-долния, така че съдържанието да може да се "преточи" през кабеляците и да се покаже на местопредназначението си;)

Музика за ушите ми, господа. Точно оттук започва пиесата. Естествено, че интернет-медиите не са като другите медии, защото Интернет не е просто някаква форма, в която се налива съдържание. Технологията диктува езика на медията - и това е било винаги така (и при вестниците, и при радиото, и при телевизията). Но когато свържем два компютъра със съдържание, това не е медия; когато тук си говорим в този списък, това също не е медия. Кольо сам го каза - въздействие върху обществото. Как се въздейства върху обществото - чрез ИДЕИ. Следователно медията е някаква система за разпространяване и генериране на идеи, чрез която аз въздействам на обществото. Но (!) тук ключовият въпрос е: от кого се прави медията - от системните администратори, съвсем не. Нима звукотехниците в радиото правят медията радио. Не. Медията е концепция - техническата страна е просто осъществяване на една концепция. А тази концепция се прави от специални хора, на които това им е заняат - да правят концепции за различни медии.

Please Вход to join the conversation.

 • konstantin
 • Visitor
 • Visitor
11 Дек 2004 17:50 #4294 by konstantin
Replied by konstantin on topic Re: Медия ли е интернет

когато свържем два компютъра със съдържание, това не е медия


А колко на брой компютъра да свържем за да се получи медия? Шегувам се разбира се, но е малко странно това определение - ако една медия не влияе върху обществото , значи не е такава...примерно един вестник който не се чете много, или тв канал който има слаб зрителски интерес, престава да бъде медия? Може и да е така, но предполагам е трудно една и съща медия да се задържи на гребена на зрителския интерес и да влияе непрекъснато на обществото...

Да, медията не е технологията, но не е и само съдържанието - примерно телевизията без предавателите (или без ток дори) престава да съществува като медия, както ще престане и без екип от журналисти, редактори и специални хора. Излиза че медията е съвкупността от двете, не само едното примерно. ( извинявам се на компетентните които ще погледнат с насмешка лаическите ми разсъждения :-) ) ). Не виждам обаче за какво е спорът.

Не мисля че "медията е концепция" - тъй като ми е слабо въображението и не мога да си представя една концепция като такава - получава се нещо с формата на облак - предполагам че хората в медията в процеса на работа могат да си съставят или изяснят концепцията. Не мисля че само от нея се почва обаче.

Добре де, ще си изясним теоретичните постановки, ще се успокоим... и какво? Не виждам реалната полза от нашия спор :-) ) Кольо добре каза че медията е занаят, вероятно практиката е най-добрия учител.

Please Вход to join the conversation.

 • Smilen
 • Visitor
 • Visitor
11 Дек 2004 18:14 #4296 by Smilen
Replied by Smilen on topic Re: Медия ли е интернет
Първо искам да благодаря на Кольо, че е направил достояние за членовете на Форума нашия разговор в списъка.

Жалкото е, че наистина тук нямаме специалист по теория на медиите. Тук веднага бързам да не се съглася с Косьо - теорията не е за изхвърляне. Аз, като студент по икономика, имам представа какво огромно значение има икономическата теория и колко е жалко, че в България тя се подценява. А пък в такава ДЕЛИКАТНА СФЕРА, каквато са медиите, теорията е от първостепенно значение.

Бързам да разсея едно недоразумение. Когато твърдя, че ИНТЕРНЕТ НЕ Е МЕДИЯ по никакъв начин не искам да принизя значението на Интернет за медиите. Тъкмо обратното, искам да го изтъкна. Интернет е едно много широко понятие - то включва много и различни услуги. Всяка една от тези услуги има характера на отделна медия със свои специфики. Това исках да подчертая - сайтът, чатът, интернет-радиото, интернет-телезивията и още сигурно куп неща са ОТДЕЛНИ МЕДИИ. Интернет е магистралата, технологията, пистата за тези медии. Чрез това разграничение, разбира се, ниищо не се решава, но просто малко се усложняват нещата и мисля, се приближават към спецификата на обекта на изследване.

Косьо, като си изясним, теоретичните постановки, като постигнем съгласие по понятията, които използваме - няма да се случи нищо. Но просто ще можем да продължим разговора по-нататък към онова, което ни интересува, а именно присъствието на Църквата в медиите и църковната журналистика.

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
11 Дек 2004 18:42 #4298 by n_antonov
Replied by n_antonov on topic Re: Медия ли е интернет
Косьо, без концепция няма медия. Налагало ми се е да правя или поне да участвам в създаването на концепция за радиостанция. Освен концепцията се включва и програмна схема. Оттам се започва. Едва след това идват парите и техниката, както и хората. Но се тръгва от концепцията, иначе си заникъде. Концепцията е прецизирана, конкретизирана идея.

Смилене, надявам се не твърдиш, че интернет не е медия. Подобно твърдение би било направо нелепо. Не знам какви са ти задръжките, но аз съм правил интернет-радио ("правил" означава, че съм участвал в измислянето му като концепция и в техинечското му изпълнение) и ми е някак си несвойствено да ми обясняваш кое е медия и кое не е, след като с това съм си изкарвал и хляба. Все едно да ме убеждаваш, че се казвам другояче:) Нещо не ми звучи убедително да ми казваш, че съм се изхранвал с нещо, което не съществува;)

Интернет-радиото се прави изцяло със средствата на интернет, т.е. на практика това не е радио. Иначе в това т. нар. радио работят журналисти и се нарича Радио България. Като гледам, страницата не е мръднала, откакто напуснах преди повече от 3 години, но това е друга тема:) За България този тип медии са непознати по обективни причини, но по света те са начин на живот и на бизнес.

Освен това, не забравяйте първичното значение на думата медия в съвременната техническа реч - медията е носител на информация. В този смисъл, медия може да се нарече дори харддискът на компютъра или компактдисковете с програми и музика:) Ние не говорим за такива медии, разбира се, но значението като носител на информация си е съществено.

Please Вход to join the conversation.

 • Smilen
 • Visitor
 • Visitor
11 Дек 2004 23:40 #4303 by Smilen
Replied by Smilen on topic Re: Медия ли е интернет

Смилене, надявам се не твърдиш, че интернет не е медия. Подобно твърдение би било направо нелепо. Не знам какви са ти задръжките, но аз съм правил интернет-радио ("правил" означава, че съм участвал в измислянето му като концепция и в техинечското му изпълнение) и ми е някак си несвойствено да ми обясняваш кое е медия и кое не е, след като с това съм си изкарвал и хляба. Все едно да ме убеждаваш, че се казвам другояче:) Нещо не ми звучи убедително да ми казваш, че съм се изхранвал с нещо, което не съществува;)

Кольо, моля те, Цялата статия веднъж какво казвам. Ако за теб Интернет-радио и Интернет е едно и също нещо за мен са съвсем различни неща, макар че едното не може без другото.

Интернет-радиото се прави изцяло със средствата на интернет, т.е. на практика това не е радио.

Естествено, че не е радио - това е Интерент-радио, нали и аз това казвам. Радио, което се прави СЪС СРЕДСТАВАТА НА ИНТЕРНЕТ, е различно от ИНТЕРНЕТ. Представи си го така: Интернет е театърът като институция, сграда, актьорска трупа и т.н. А Интернет-радиото е постановката на Константин Илиев. Театърът като сцена, техническо, осигуряване и актьорски състав е едно, а постановката като изкуство е нещо друго. Двете, естествено не могат едно без друго, обуславят се и се предполагат взаимно, НО СА РАЗЛИЧНИ НЕЩА.

Като гледам, страницата не е мръднала, откакто напуснах преди повече от 3 години, но това е друга тема:)

Явно не си се постарал достатъчно. Не си им дал достатъчно силен тласък, за да те помнят за дълго и да могат да се оправят без тебе ;)

Освен това, не забравяйте първичното значение на думата медия в съвременната техническа реч - медията е носител на информация. В този смисъл, медия може да се нарече дори харддискът на компютъра или компактдисковете с програми и музика:) Ние не говорим за такива медии, разбира се, но значението като носител на информация си е съществено.

Ако смяташ, че това първично значение ни върши работа за разговора, който ще водим - нямам нищо против да го използваме. Аз съм отстъпвич по хакрактер. Но тогава към понятието медии трябва да включим магистралите, летищата, гарите, политицте, впрегатния добитък, превозните средства, космическите кораби и може би дори Млечния път.

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
11 Дек 2004 23:54 #4304 by n_antonov
Replied by n_antonov on topic Re: Медия ли е интернет
Смилене, честно да ти кажа, изобщо не разбирам какво не разбираш:)

Обясни ми какво те смущава в това, че наричаме интернет медия и ако нещо те смущава, защо тогава си позволяваме да наричаме телевизията медия. И първото, и второто са общи понятия, които включват много неща, като едното основните неща е технологията, от която идва и названието на съответната медия.

След като видът на медията се определя от технологията, значи технологията няма акцидентално присъствие, а е именно негова differentia specifica. Факт е, че интернет е способен да задоволи глада от информационни продукти, който досега беше доставян преимуществено от радиото, телевизията и вестниците, което е безспорно доказателство за това, че интернет е медия.

Може би искаш някакво институционално признание: в журналистическия факултет да се появи катедра по интернет или да излезе доц. Лозанов и официално да признае интернет за медия; СЕМ да започне да следи и съдръжанието на интернет медиите; Народното събрание да сътвори Закон за интернет, подобен на Закона за радиото и телевизията. Това ли ще те убеди, че интернет е медия? Рано или късно ще стане, спокойно, но защо трябва да чакаме и да си изпускаме времето? Нека първо в България започнем да имаме наистина интернет най-сетне, пък тогава ще видиш как и катедричка ще си отворят хората. Там се преподават и без това всякакви измислици, та дано се намерят изобретателни преподаватели и се ориентират своевременно;)

Иначе на Запад вече е практика да се завършва цяло образование чрез интернет (с отдалечено обучение и т.н.).

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
11 Дек 2004 23:55 #4305 by n_antonov
Replied by n_antonov on topic Re: Медия ли е интернет

Ако смяташ, че това първично значение ни върши работа за разговора, който ще водим - нямам нищо против да го използваме. Аз съм отстъпвич по хакрактер. Но тогава към понятието медии трябва да включим магистралите, летищата, гарите, политицте, впрегатния добитък, превозните средства, космическите кораби и може би дори Млечния път.


Това го схващам като майтап, защото няма нищо общо с казаното от мен по-горе;)

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
12 Дек 2004 00:16 #4306 by n_antonov
Replied by n_antonov on topic Re: Медия ли е интернет

Кольо, моля те, Цялата статия веднъж какво казвам. Ако за теб Интернет-радио и Интернет е едно и също нещо за мен са съвсем различни неща, макар че едното не може без другото.


Има някаква очевидна непоследователност в начина ти на мислене. Защо наричаш телевизията медия, а не настояваш да наричаме медии само конкретните теливизонни програми? Човешкото мислене има нужда от абстрактните понятия, образувани с помощта на извлечение, за да опростява работата си. Интернет е именно такова абстрактно понятие, подобно на понятието телевизия и радио. Може би си мислиш, че интернет е точно дефиниран технически термин, който означава нещо съвсем конкретно. Ако е така, значи си в пълна заблуда. Интернет е съвкупност от технологии и идеи също както е с радиото и телевизията. И ако имаме право да наричаме телевизията и радиото медии, имаме право да наричаме и интернет медия, защото и трите имат сходни цели - да информират, да генерират и разпространяват съдържание.

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
12 Дек 2004 00:18 #4307 by n_antonov
Replied by n_antonov on topic Re: Медия ли е интернет

Явно не си се постарал достатъчно. Не си им дал достатъчно силен тласък, за да те помнят за дълго и да могат да се оправят без тебе ;)


Не, просто си намерих по-добра работа и ги оставих да се оправят без мен. Както виждаш, не са ме забравили, името ми стои още отдолу на страницата.

Please Вход to join the conversation.

 • konstantin
 • Visitor
 • Visitor
12 Дек 2004 09:37 #4308 by konstantin
Replied by konstantin on topic Re: Медия ли е интернет

Косьо, без концепция няма медия. Налагало ми се е да правя или поне да участвам в създаването на концепция за радиостанция. Освен концепцията се включва и програмна схема. Оттам се започва. Едва след това идват парите и техниката, както и хората. Но се тръгва от концепцията, иначе си заникъде. Концепцията е прецизирана, конкретизирана идея.


Да сигурен съм че е така. Предполагам обаче, че от първостепенно значение е професионализмът и опитът на хората които съставят тази концепция.

Смилене, да :-) ( ...

Интересно, какво би било точното определение, ако има такова, на понятието "медия"? Може би в превод трябва да се разбира "средство" ("...за масова информация" - не харесвам този израз :-) ) ), или среда за разпространение на информацията. Ако е така, то Интернет е именно такова средство. Encyclopedia Britannica не дава точна дефиниция, само отбелязва че е термин възникнал през 50-те години и се отнася до агенциите за масови комуникации. Webster's dictionary (поне online вариантът) дава незадоволителното определение "Transmissions that are disseminated widely to the public" ("Предавания които се разпръскват широко към публиката"). Могат да се срещнат и други дефиниции - "A generic term for systems of production and dissemination of information and entertainment and of exertion of various kinds of social controls" ("Общ термин за системи за произвеждане и разпространение на информация и забавления и упражняване на различни видове обществен контрол"). А що е информация? Това е също интересен въпрос, по който има доста теория.

Каквото и да решим обаче :-) ) - дали интернет е медия или не, вероятно киберпространството ще си остане такава медия с доста широка и постоянно увеличаваща се аудитория. Въпросът е да я използваме рационално.

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
12 Дек 2004 10:57 #4312 by n_antonov
Replied by n_antonov on topic Re: Медия ли е интернет

Въпросът е да я използваме рационално.


А за да можем да го направим, трябва да се осъзнаем навреме и да не чакаме някой да признае интеренет официално като медия. Официалните признания винаги идват post factum.

Please Вход to join the conversation.

 • ЛИЯ
 • Visitor
 • Visitor
12 Дек 2004 14:39 #4315 by ЛИЯ
Replied by ЛИЯ on topic МЕДИИТЕ
Позволявам си да взема отношение по темата за медиите, защото с дъщеря ми многократно сме разисквали влиянието на средствата за масова комуникация. Дипломата й като "специалист" е по продуцентство, като бакалавър - по PR, като магистър - по PR. В момента тя е в Южна Англия по повод изследвания за защита на докторската си дисертация за придобиване на степен "Доктор по масови комуникации". И аз се чудех на това име на научната степен, но то отразява интегрирането на понятието "медии", възникнало през 50-те години на миналия век.

konstantin отбеляза характерното за медиите - "Предавания които се разпръскват широко към публиката", "Общ термин за системи за произвеждане и разпространение на информация и забавления и упражняване на различни видове обществен контрол".

Не случайно наричат медиите "четвъртата власт", след трите власти в света - законодателна, изпълнителна и съдебна. И всяка управляваща партия се стреми да има контрол над медиите, за да може да манипулира общественото мнение.

В професионалните среди на дъщеря ми наричат медия дори билбордовете, не само ТВ, радио, вестници и интернет, защото и те информират и влияят на мнението на обществото.

Да се пренебрегват средствата за масова комуникация от Църквата показва недостатъчно разбиране на тенденциите в света. Лично аз съм питала в редакцията на в-к "24 часа" защо няма колонка на богослова и отговорът им беше, че всяка религия можела да има претенции за своя колонка, а те били новинарски вестник.

Църквата би могла да има своя образователен сайт, освен ЦВ, за да достига благовестието до повече хора и миряните да стават богословски грамотни.

Please Вход to join the conversation.

 • Smilen
 • Visitor
 • Visitor
12 Дек 2004 19:09 #4316 by Smilen
Replied by Smilen on topic Re: Медия ли е интернет

Трябва да се осъзнаем навреме и да не чакаме някой да признае интеренет официално като медия. Официалните признания винаги идват post factum.

Кольо, не вникваш в думите ми, защото ги възприемаш през някакви твои стереотипи. Твърдя, че радиото, телевизията са технологии, които са много различни от Интернет. Разбирате ли, Интернет е нещо уникално, каквото човечеството до скоро въобще не е познавало. ИНТЕРНЕТ НЕ Е ТОЧНО ТЕХНОЛОГИЯ - ИНТЕРНЕТ Е ХИПЕРПРОСТРАНСТВО. Идин вид друга реалност, друг свят. Това пространкство не е медия. В него обаче, наред с всичко друго, могат да се развиват и медии - нов тип медии, съвсем нов тип. Но тези медии помежду си се различачават. За мен Интернет-сайтът и Интернет-вестникът са съвсем различни помежду си медии. Не ми е достатъчно за тях да говорим просто като за медията Интернет - много опростенческо е и е далеч от истината. Не трябва да оставаме слепи за разликите.
Целта на моето настояване, е да можем по пълно и субтилно да очертаем типологичните характеристики на новите медии, на Интернет-медиите.
Просто Инернет не е само технология, това е ПРОСТРАНСТВО, в което могат да се правят много и различни неща. Не ми се иска да изпускаме от погледа си това. Другото е налагане на една остаряла паррадигма върху нещо съвсем ново и непознато. Не ми се иска да го правим.

Нека да говорим не за медията Интернет, а за новите медии на Интернет.

А това за факултетите и катедрите нито съм го твърдял, нито ме интересува.[/b]

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
12 Дек 2004 19:39 #4317 by n_antonov
Replied by n_antonov on topic Re: Медия ли е интернет

Нека да говорим не за медията Интернет, а за новите медии на Интернет.


Приема се;)

Please Вход to join the conversation.

 • Smilen
 • Visitor
 • Visitor
12 Дек 2004 20:50 #4318 by Smilen
Replied by Smilen on topic Re: Медия ли е интернет
На това място се пие! Само внимавай да не се отметнеш от постигнатия консенсус :)

Please Вход to join the conversation.

 • vladikov
 • Visitor
 • Visitor
05 Юни 2010 15:11 #28767 by vladikov
Replied by vladikov on topic Re: Медия ли е интернет

към онова, което ни интересува, а именно присъствието на Църквата в медиите и църковната журналистика.

Интересно е че чрез медиите (като посредници) получаваме информация за Църквата, което за всеки е ясно че е коренно различно от самата Църква. Но същевремено с това Интернет-пространството ни дава и някакъв online опит в който едновремено и с известна пълнотта и известна доза фрагментираност, можем да се информираме, да обсъждаме Църквата, без обаче да имаме допир с нея. И общуването в и чрез Интернет(и телефона) е оправдано само от разделението в това пространство в което живеем. Тоест фактът на разделението е единствения двигател на медиите и на медииното пространство-Интернет. И в опита за преодоляване на това разделение те стават посредници или дори виртуално пространство.
Но и главната цел на Църквата също е да премахне разделението. Между Бога и човека и между отделните хора и в това време-пространство в които Адам е въвел смърта. И решението на този главен въпрос е Христос. Той е новото време-пространство Което събира всички(в манастира Хора(Константинопол) на една стенопис Христос е наречен-Земята на живите) И тук няма посредници, всичко е личностнно, събрано от/в Личността.
И може би в много случай медиите могат да се превърнат в конкуренти на Църквата. Да заменят Вечното време-пространство което не може да се разкаже и обясни от посредници(медии) с някакво виртуално пространство което събира хората. Защото двете имат сходни цели, но избират различен път.

Разбирате ли, Интернет е нещо уникално, каквото човечеството до скоро въобще не е познавало. ИНТЕРНЕТ НЕ Е ТОЧНО ТЕХНОЛОГИЯ - ИНТЕРНЕТ Е ХИПЕРПРОСТРАНСТВО. Идин вид друга реалност, друг свят. Това пространкство не е медия. В него обаче, наред с всичко друго, могат да се развиват и медии - нов тип медии, съвсем нов тип.

Най- съвършената медия от всички медии до сега. И интересното е че традиционите медии до Интернет( вестникът, радиото и др.) може би и те вече спадат към интернет-медиите защото използват Интернет ресурси в своите издания и предавания и ги разпостраняват.
Може би характерното за Интернет медиите е че те са индивидуални медии ако мога така да кажа. Активноста тук е в потребителя. Той избира с какво да се информира от голямата мрежа взаимосвързани Интернет-медии. Докато да речем преди триисетина години, традиционите медии са давали една по обща монополна имформация, в която големи групи от хора са били "на една вълна"( например вечерните новини, вестниците) Те са били пасивни потребители и информацията е имала по обшностен характер.
По нагоре стана въпрос за откриване на специалност за Интернет-медиите. Богословският факултет не е лошо място за такава специалност.

Please Вход to join the conversation.