Мобилно меню

Църковна жулналистика - що е то?

  • n_antonov
  • Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
11 Дек 2004 14:59 #4292 by n_antonov
В затворения пощенски списък за редакторите на в. "Светилник" се заформи малка дискусия на тема "църковна журналистика". Тук ще публикувам част от някои писма, като се надявам да продължим дискусият тук, за да могат да се включат и останалите, които не са записани за списъка.

Дискусията тръгна от момента, когато по друг повод заявих, че жанрът, в който работим, се нарича църковна журналистика.

Както вече се усъмних, наистина не вярвам някой от вас тук, четищяте този списък, да познава наистина жанра, в който работим, защото този жанр е непознат на нашите ширини, неразработен, няма традиция и няма школа... Но, моля ви, жанрът ни се нарича църковна журналистика и в него имат опит сред нас трима-четирима: къде по-дълъг, къде по-кратък, къде предимно в печата, къде в електронните медии (вестници, радио, телевизия...). Не сме съвсем без опит, тъй да се каже. Писали сме сценарии, били сме автори, потили сме се пред камера, пред микрофон...

Убеден съм, че всеки, който се е опитвал поне малко да оре на нивата на църковната журналистика, ще признае колко труден е този път най-вече поради липсата на традиция.

Така че, забележки като тази за "обрезаце в жанра" считам, че не съм прочел, защото първо нямаме претенция да бъдем какъвто и да било образец и второ - жанрът в случая наистина е малко познат, но някои от нес все пак имат известен опит и преднина пред останалите.

За да има църковна журналистика, трябва да има църковен живот - в случая енорийски. Трябва да има някакво общество. Можем ли да кажем, че го има - забелязват се някакви наченки, нещо мърда, шава, но нищо повече. Така че и ние не можем да правим истинска журналистика на нивото на нашия вестник - може да има наченки на такава, поне според мен. И в този смисъл задачата ни е да провокираме такъв живот, да го инспирираме, доколкото можем чрез вестника.

Правилно - не можеш да правиш журналистика, посветена на нещо, което не съществува. Църковнияг живот в България обаче ве бива тотално да се отрича. Така че, доколкото го има, дотолкова може да има и църковна журналистика.

Значи аз лично напоследък усещам гяляма необходимост от теоретична запознаване по някои въпроси от областта на журналистиката... Интересно е дали в Гърция (в България едва ли) някой се занимава професионално с теория на църковната журналистика. Дали някой преподава такова нещо, много полезно би ни било.

Интересно е, да, но теорията в журналистиката повече вреди, отколкото помага. По-интересна е практиката и определено по-смислена е практиката. Журналистиката е занаят, а не наука. Тя не се усвоява в аудиториите на университета, а в процеса на работа, стига да има от кого да се учиш... нито опитът, нито дипломата представляват каквато и да е предпоставка някой да бъде считан за добър или лош в тази професия...

Иначе темата за това що е църковна журналистика и как си я представяме ние у нас (имитирането на руснаци, гърци, сърби и т.н. би било пагубно на наша територия) заслужава отделна нишка и отделна дискусия. Може би, по-добре във форума.


Очаквам да продължим дискусията тук, тъй като сред членовете на този форум има хора с опит в тази област.

Please Вход to join the conversation.