Мобилно меню

Църковните празници отразени в медиите

 • ra4e
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
09 Дек 2004 14:57 #4266 by ra4e
Не може да не ни направи впечатление как медиите разпростаняват суеверия сред хората. В рубриката Църковен календар на www.focus-news.net за днешния 09.12.2004г се натъкнах на следния материал:

| ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР

Православен

Зачатие на Св. Анна.

Анна, аньовден, св. Анна зимна, зачатие на св. Анна

Св. Анна зимна за българите е покровителка на магьосниците. Този ден е и празник на врачките, вещиците, омайниците.
Св. Анна е и майка на Богородица. Тя закриля брака, семейството, девойките, бременните жени и вдовиците.
В нощта срещу празника магьосниците могат да примамват чуждото плодородие; тогава се извършват най-различни заклинания и прокоби (за раздяла, болест и смърт). Поверията твърдят, че тогава черните магии "хващат". Затова строго се спазват различните забрани: жените не работят нищо, не бива да пипат вълна, за да не се разболеят децата и добитъкът; мъжете не бива да излизат от селото, защото по поляните играят самодивите и видят ли мъж, отвличат го.
Пред вратите мъжете запалват купчинки говежда тор, която прогонва злите сили. Жените мажат виметата на животните с въглен, чесън и мазнина, за да не им се отнеме млечността. Птиците държат зътворени, за да не ги примамят с магии.
Девойките слагат под печките сол и жито, похлупват ги с паница и на сутринта с тях захранват животните, за да ги предпазят.
Всички стопани следят кой ще влезе пръв в къщата им; ако е мъж, през годината ще се раждат мъжки животни, ако е жена - женски. Момите посаждат пшеница в гърне и натопяват клонки от вишна или ябълка във вода. Ако пшеницата покълне, а клонките се разлистят, значи момата ще се омъжи през следващата година.

Дълго време, според тогавашните разбирания, семейството на Йоаким и Анна нямало деца. Бездетството в древността се е считало за Божие наказание и такива семейства, освен личната си тревога трябвало да понасят и обществения укор. В малкия градец Назарет, където те живеели, бездетството не се посрещало със съчувствие.
Естествено, молитвата и надеждата на двамата била за дете. Някои обясняват с тези тревоги и вълнения името, което Йоаким и Анна дават на дългоочакваната си рожба. Защото Мария, означава "надежда" и е близко до Мара името, с което свекървата на Рут - Ноемин, искаше да бъде наричана след нещастията, които преживя, тъй като Мара означава "горчивина" или "изпълнена с горчивина". Няколко празници в годината църквата е посветила на Йоаким и Анна - общо честване на паметта им на 9 септември, Зачатие на св. Анна на 9 декември, Успение (смъртта) на св. Анна на 25 юли.
Счита се, че името Анна е второто по разпространение в християнския свят. Носещите това име честват именния си ден на празника "Зачатие на св. Анна" - 9 декември. Несъмнено от изброените празници, посветени на паметта на бабата и дядото на Христа, този е с най-светло настроение.
Още от началото на VII век за него има написан специален текст и беседа от известния автор на църковни молитви и химни св. Андрей Критски. В текстовете на това богослужение четем думите, вложени в устата на Анна:"Радвайте се заедно с мен, всички колена Израилеви! Аз нося рожба до сърцето си. Спасена съм от укора за бездетството ми. Тъй беше угодно на Бога, който чу молитвата ми, излекува болката ми и ми даде каквото сърцето ми желаеше." Така преданието е допълнило евангелския разказ, без да му противоречи, като по един естествен и много човешки начин е запазило спомена за семейството на нашия Господ.


Какво православие, какви магьосници??? Че и светица закрилница на магьоснци, врачки и др. дяволски служители!!! Това си е жива ЕРЕС!

В рубрика ЦЪРКОВЕН календар трябва да се отрази празника според Православната църква, а не според народопсихологията на автора. По този начин се наложиха нови празници (като Хелуин, Свети Валентин и т.н) като се измества акцента от нашите църковни празници.:) И не на последно място искам от тук да поздравя нашата Ани, послучай именния и ден. С пожелание все така всеотдайно да ни просвещава и да ни разкрива пророчествата в Стария Завет.
Да си ни жива и здрава, Ани!

Please Вход to join the conversation.

 • Фенерски
 • Visitor
 • Visitor
11 Дек 2004 19:22 #4300 by Фенерски
Ами какво ли да кажем пък за "добрия белобрад старец", дето ще ни нападне по Рождество... :)

Please Вход to join the conversation.

 • Добромир
 • Visitor
 • Visitor
12 Дек 2004 22:32 #4319 by Добромир

Не може да не ни направи впечатление как медиите разпростаняват суеверия сред хората.

Зашо да прави впечатление? Този стил вече е традиция :( . Малко са вестниците, които пишат по друг начин.

Please Вход to join the conversation.

 • borisdd
 • Visitor
 • Visitor
17 Дек 2004 23:00 #4365 by borisdd
В-к "24 часа" пък предлагаше "Луксозен православен календар", а непосредствено отдолу имаше май нещо за щуротиите на Big Brother...

Please Вход to join the conversation.

 • Anelia
 • Visitor
 • Visitor
28 Дек 2006 22:34 #16121 by Anelia
Здравейте! Мисля, че е голям проблем смесването на суеверието и остатъците от езичеството с християнската вяра. И на мен ми се иска да възкликна като dedo pop в темата "Детски песнички за Рождество":

Да, аман от народни обичаи и традиции. В повечето случаи нямат нищо общо с християнството, дори откровено противоречат


Харесвам митологията, приказките за самодиви, караконджули и т.н., но да ги приема заистина...? :? lol: Тия дни по медиите се говори упорито за така наречените "мръсни дни"-от Рождество до Йорданов ден. Портите на оня свят се отваряли и тъмните сили нахлуват на тълпи в нашия. :P

Не съм наясно от къде идва точно тази теория, но хората, особено по селата са твърдо убедени в нея. Какви ли не предпазни мерки не се вземат. Най-вече палене на свещи, огньове, кандила, тамян и т.н. Подобни съвети валят от радиото и телевизията, могат да бъдат прочетени в различни вестници и то не само жълти. Един съвет обаче не чух - да запалим огънчето на вярата в сърцата си. :idea:

Защо православните българи така бъркат суеверието с истинската вяра. За разлика от протестантите например - при тях суеверието е заменено с дълбоко познание на Библията, друг е въпросът как я тълкуват.

Вярно, че на запад също се вихри дядо Коледа и елфите му, най-вече в рекламите и детските филми, но в него освен децата под 10г. предполагам, че други не вярват?

Някои смятат, че българите са запазили езическите си вярвания и са ги смесили с християнските принципи поради насилственото покръстване по времето на Борис I. Как мислите? :?:

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
28 Дек 2006 23:15 #16122 by n_antonov

Някои смятат, че българите са запазили езическите си вярвания и са ги смесили с християнските принципи поради насилственото покръстване по времето на Борис I. Как мислите? :?:


Не, нещата са от много по-скоро, отколкото предполагате. Изобщо, да се прави паралел с времето на Борис I е меко казано несериозно. "Малко" е отдавна. Според мен, тези дивотии се подхранват съвсем преднамерено и целенасочено през годините на атеизма. От тогава датират и кукерските идиотщини и какво ли още не. Нашите дядовци и прадядовци кукери не са били. Добре е да се направи един контент-анализ на периодичния печат около такива празници преди 9 септември 1944 г. Дали наистина изобилства от глупостите, с които ни заливат днес? Едва ли. Не бива всичко да се струпва на българския народ. Той е такъв, какъвто са го направили неговите управници. А те са се трудили доста усърдно да му вдъхнат простотия през последните 50-60 години.

Please Вход to join the conversation.

More
29 Дек 2006 10:03 #16123 by hanna
Здравейте,

Вчера вечерта имах една среща с един пастор - Димитър Дакашев. Той съвсем сериозно отначало заяви, че в Православието има окултизъм. Аз, разбира се не можех да разбера той какво има пред вид и му заявих, че това не е вярно. Защо мислите той останал с такова впечатление? Присъствал той на Велики петък в храм "Св. Александър Невски", там била една екстрасенска, която подарила нова плащаница за храма /пасторът естествено не знаеше това парче плат за голямата маса как се казва, но аз се сетих за какво иде реч/. Служещият архиерей /слава Богу не разбрах името му защото пасторът не го знае/ пред всички похвалил "лечителката-екстрасенска" Х и заявил: "ето, такива лечители и хора ни трябват в православието", като по този начин всъщност благословил нейната дейност всместо да я изобличи...
Затова и пасторът приел, че толерирането на екстрасенството и врачуването от някои архиереи /знаете, че за баба Ванга някои архиереи най-малкото се двуомят дали не е от Бога призована...!?!/ означава, че Православната Църква приема тези неща, напълно противоречащина Свещеното Писание.
Трябваше ми много време /почте цяла вечер/ за да му обясня, че това няма ама нищо общо с православното учение и че ако някои си позволяват да правят такива неща, то за това ако няма църковен съд си има Божи.

נר לרגלי דברך

Светило за нозете ми е Твоето слово /Пс. 119/118:105/

Please Вход to join the conversation.

More
29 Дек 2006 10:13 #16126 by hanna

Не може да не ни направи впечатление как медиите разпростаняват суеверия сред хората. В рубриката Църковен календар на www.focus-news.net за днешния 09.12.2004г се натъкнах на следния материал:b]


Здравей Раче,

Аз пък се натъкнах на почти същия материал в bg-mama.com за мой най-голям потрес! Значи този ужас се тиражира и се разпространява и дори в един такъв сайт, който е създаден с чудесната цел българските майки да си помагат взаимно, се мъдри както детски зодиак / :!: /, така и тези ужаси с именните дни... Като прочетох това в бг. мама, аз на шега си помислих, че явно не случайно имам органическа неприязън към врачуване, баене, екстрасенство и пр. сатаниски деяния, както и към всякакъв род смесване на религии /синкретизъм/ и наричам всички тези действия с пророческото "гнусота" /шикуц/.


:) И не на последно място искам от тук да поздравя нашата Ани, послучай именния и ден. С пожелание все така всеотдайно да ни просвещава и да ни разкрива пророчествата в Стария Завет.
Да си ни жива и здрава, Ани!


Благодаря, благодаря! Е, чак пък просвещава... :oops: . Не мога да не споделям, това което зная за Свещеното Писание с хората защото чувствам някакво приятно задължение да го правя. В смисъл - познавам не зле Писанието и съм длъжна да го говоря и доколкото се може да го изяснявам като текст. Не мога да нарека това проповед защото проповедта е със слово и с дело. Но тъй като аз не мисля че имам християнски дела, то поне на думи да го кажа на хората и да ги вдъхновя да го четат, пък току виж някой ден от толкова говорене на Писанието взема че и го поизпълня с Божия помощ :wink: .
Поздрави!

נר לרגלי דברך

Светило за нозете ми е Твоето слово /Пс. 119/118:105/

Please Вход to join the conversation.

 • dedo pop
 • Visitor
 • Visitor
29 Дек 2006 19:25 #16130 by dedo pop

Не, нещата са от много по-скоро, отколкото предполагате. Изобщо, да се прави паралел с времето на Борис I е меко казано несериозно. "Малко" е отдавна. Според мен, тези дивотии се подхранват съвсем преднамерено и целенасочено през годините на атеизма. От тогава датират и кукерските идиотщини и какво ли още не. Нашите дядовци и прадядовци кукери не са били. Добре е да се направи един контент-анализ на периодичния печат около такива празници преди 9 септември 1944 г. Дали наистина изобилства от глупостите, с които ни заливат днес? Едва ли. Не бива всичко да се струпва на българския народ. Той е такъв, какъвто са го направили неговите управници. А те са се трудили доста усърдно да му вдъхнат простотия през последните 50-60 години.


От известно време се замислих върху същото. От разговорите си със възрастни хора, примерно родени до 1920 г. разбрах едно - че всички тези "народни обичаи" не може да се датират по рано от 9 септември 1944 г. Онази власт имаше голям интерес на мястото на църковните празници да постави обичаи, като ги представи за етнографски ценности. Вече направих елементарно разравяне във книги отпреди 1944 г. Никъде на видях кукери, коледни обреди, мръчсни, вълчи или миши дни и т.н. глупости. От малкия си опит като свещеник видях, че са необходими не повече от пет (5) години за да се изкорени един обичай, или да се въведе нов, като никой няма нищо да си спомня от миналите 5 години.
Никола, четеш ми мислите. Благодаря.

Please Вход to join the conversation.

 • Smilen
 • Visitor
 • Visitor
30 Дек 2006 12:41 #16136 by Smilen
[/quote="dedo pop] Вече направих елементарно разравяне във книги отпреди 1944 г. Никъде на видях кукери, коледни обреди, мръчсни, вълчи или миши дни и т.н. глупости. [/quote]

A защо не допускате възможността тези обичаи да са съществували, без да са били отразявани в медиите. От една страна, били са целенасочено премълчавани. От друга страна, доколкото са характерни за селското население, то е естествено да не намират място в издания, отразяващи преимуществено градския живот. Все пак не бива да забравяме, че официалната култура преди Преврата е подчертано градска. След Преврата пък градската култура е унищожена и естествено селският начин на живот заема отворилата се празнотата. За тоталитарната власт това е, разбира се, много изгодно.

Please Вход to join the conversation.

 • Akte-X
 • Visitor
 • Visitor
30 Дек 2006 14:23 #16137 by Akte-X
Съгласна съм с Smilen

Баба ми е родена 1923 , а дядо ми 1918 та и двамата са ми разказвали , че като малки са ходили (особено дядо ми) да кукеруват. Момичетата все още са хвърляли някакви венцета. Пръскали са декември месец със сол байрчета и са се пускали момичета по голи крака , която се нарани някъде и й потече кръв -това било знамение , че ще се омъжи скоро. Още тогава се е празнувал бабин ден. Март месец се е правила голяма забава и за тази забава се е правила огромна питка , в тази питка са се слагали 2 халки от метал , една червено боядисана пръчка и една черна. Трябвало едната халка да се падне на момиче другата на момче, Ако момиче извадило червена пръчка то тя щяла да има много деца , а ако извадила черната то тя щяла да има само едно. Ей такива дяволий. След което повечето от обичайте са "зарязани" (не се практикували) - особено праз ПСВ и ВСВ.

Та според мен нещата не са от преди 30 или 40 години. Нещата са от преди много по-вече години , може ми и векове .

Please Вход to join the conversation.

 • dedo pop
 • Visitor
 • Visitor
30 Дек 2006 17:21 #16138 by dedo pop
Дядо ми е роден 1902 г. Доста от нещата, които съм го питал, казваше че не ги помни да са били от неговото време.
Със сигурност ги е имало, в някакав блед вариант. Но сега, с помощта на етнографията и медиите ги поставиха като първостепенни в бита на българина. Това вече не ми харесва.

Please Вход to join the conversation.

More
30 Дек 2006 20:42 #16140 by hanna

Със сигурност ги е имало, в някакав блед вариант. Но сега, с помощта на етнографията и медиите ги поставиха като първостепенни в бита на българина. Това вече не ми харесва.


Здравей отче,

Много си прав според мен, че такива езически обичаи е имало, но те са били рядко разпространени и на тях не се е поставял акцент или с други думи - те не са били рекламирани по вестниците. Спомням си, че по комунистическо време в учебниците ми по литература беше написано, че поп Богомил е бил своего рода духовен борец против лъжите на поповете и калугерите, прогресивен реформатор на християнството и разбира се, макар и не ориентиран, борец против социалните неправди на феодализма... Твърдеше се, че именно поп Богомил е прославил България със своето учение, което пък просветило Европа и стигнало до Франция дори и пр. и пр... Точно по време на същия атеизъм бяхме лъгани, че една нощ княз Борис осъмнал с идеята да покръсти целия народ защото само християнството можело да обедини славяните и българите в един народ... Християнството било и по-прогресивно и ни свързвало в Европа. Та така - явно християнството е прогресивно само дотолкова доколкото комунистите кажат и докогато те кажат. И понеже то не им се връзва с човеконенавистната им доктрина и практика - нарочно възкресиха езическите традиции и обичаи и ги екпортираха и на Запад като своего рода културно наследство.

נר לרגלי דברך

Светило за нозете ми е Твоето слово /Пс. 119/118:105/

Please Вход to join the conversation.

 • dedo pop
 • Visitor
 • Visitor
30 Дек 2006 21:08 #16143 by dedo pop
В девети клас, в учебника по икономическа география на света пишеше, че България е на второ място в света (на първо СССР естествено) по производство на битови радиокасетофони. При което попитах дали са чували за Япония, Сони и Панасоник. От тогава ми се срина доверието във всичко, писано в периода 1944-1989 г. Не подценявайте ролята на пропагандата, комунистите умееха (умеят и сега) такъв P.R. да правят, че и най-големите частни фирми могат да им завидят. И за голямо съжаление представянето на църковните празници като битови продължава и сега, в още по-лош и опасен вариант.

Please Вход to join the conversation.

More
30 Дек 2006 21:13 #16144 by hanna

И за голямо съжаление представянето на църковните празници като битови продължава и сега, в още по-лош и опасен вариант.


Дам, така си е! Щом и архиереи благославят врачки и не ги изобличават за врачуванията им... Боже, отче, какво ще правим? А?

נר לרגלי דברך

Светило за нозете ми е Твоето слово /Пс. 119/118:105/

Please Вход to join the conversation.

 • Боряна
 • Visitor
 • Visitor
02 Ян 2007 14:21 #16149 by Боряна

... Баба ми е родена 1923 , а дядо ми 1918 та и двамата са ми разказвали , че като малки са ходили (особено дядо ми) да кукеруват. Момичетата все още са хвърляли някакви венцета. Пръскали са декември месец със сол байрчета и са се пускали момичета по голи крака , която се нарани някъде и й потече кръв -това било знамение , че ще се омъжи скоро. Още тогава се е празнувал бабин ден ....


А ти от кой край си? Или поне споменатите твои баба и дядо?
Предполагам в различни райони на страната са имали различно влияние езическите обичаи.

Please Вход to join the conversation.

 • Anonymous
 • Visitor
 • Visitor
02 Ян 2007 15:46 #16150 by Anonymous

n_antonov написа:
Не, нещата са от много по-скоро, отколкото предполагате. Изобщо, да се прави паралел с времето на Борис I е меко казано несериозно. "Малко" е отдавна. Според мен, тези дивотии се подхранват съвсем преднамерено и целенасочено през годините на атеизма. От тогава датират и кукерските идиотщини и какво ли още не. Нашите дядовци и прадядовци кукери не са били. Добре е да се направи един контент-анализ на периодичния печат около такива празници преди 9 септември 1944 г. Дали наистина изобилства от глупостите, с които ни заливат днес? Едва ли. Не бива всичко да се струпва на българския народ. Той е такъв, какъвто са го направили неговите управници. А те са се трудили доста усърдно да му вдъхнат простотия през последните 50-60 години.


От известно време се замислих върху същото. От разговорите си със възрастни хора, примерно родени до 1920 г. разбрах едно - че всички тези "народни обичаи" не може да се датират по рано от 9 септември 1944 г. Онази власт имаше голям интерес на мястото на църковните празници да постави обичаи, като ги представи за етнографски ценности. Вече направих елементарно разравяне във книги отпреди 1944 г. Никъде на видях кукери, коледни обреди, мръчсни, вълчи или миши дни и т.н. глупости. От малкия си опит като свещеник видях, че са необходими не повече от пет (5) години за да се изкорени един обичай, или да се въведе нов, като никой няма нищо да си спомня от миналите 5 години.
Никола, четеш ми мислите. Благодаря.


В тази връзка беше направен и опит вместо църковни празници, да се въведат разни "битово народни" празници, като ден на пастира, ден на пожарникаря, ден на студента и тям подобни измишльотини.

А всъщност толкова малко хора знаят че на 8 дек. например се чества св. Климент Охридски (ст.стил), и от там ето ти ден на студента...

Please Вход to join the conversation.

 • Akte-X
 • Visitor
 • Visitor
02 Ян 2007 15:53 #16151 by Akte-X
Бургас/Чирпан и Стара Загора :)

Please Вход to join the conversation.

 • Боряна
 • Visitor
 • Visitor
02 Ян 2007 19:50 #16152 by Боряна

Бургас/Чирпан и Стара Загора :)


:) аха. хм, аз пък си мислех, че кукерството е разпространено основно по пернишкия край ;)
Жалко, че няма как да попитам моите баби и дядовци ...

Please Вход to join the conversation.