Мобилно меню

За гнусотата и мръсотията!

 • WallRus
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
21 Окт 2013 18:38 - 21 Окт 2013 18:42 #34559 by WallRus
От няколко години в българското (църковно) обществено пространство вирее един "религиозен" паразит, едно псевдо-християнско ТВ предаване с отчайващо слаб рейтинг, една евтина, гнусна, (и вероятно)поръчкова ефирна продукция наречена "Вяра и общество". Печално известната, разработена, още по времето на соц-а, стратегия за запазване властта на старата комунистическа власт в условията на демокрацията, което включва разпадането и дискредитирането на Българската Православна Църква, чрез анти-църковна пропаганда и изфабрикуването на лъжливи компромати по неин адрес, изглежда е част от дейността на подобни ТВ памфлети. Тенденциозното "каляне" на БПЦ е сякаш неделима част от всеки епизод, на тази евтина ТВ продукция. В същото време, постоянни гости там са протестански фундаменталисти, ислямисти и представители на родни и чужди секти и нехристиянски общества, със съмнителна дейност и финансиране. Проблемът е докога ли християните в България и Българската Православна Църква ще търпят подобна гавра с българските и християнските ценности?
Last edit: 21 Окт 2013 18:42 by WallRus.

Please Вход to join the conversation.

 • refab
 • Visitor
 • Visitor
21 Окт 2013 20:11 #34562 by refab
Според мен, това е едно Ваше мнение, което изобщо не отговаря на истината и действителността, а също така и на добрия стил. Аз лично съм точно на обратни позиции на Вашите, и без да изключвам възможни минуси на предаването и авторите му, считам, че то е едно от не толкова многото хубави неща, които ги има и се случват по темата със и около БПЦ и изобщо с религиозността в България.

Please Вход to join the conversation.

 • WallRus
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
21 Окт 2013 21:05 - 21 Окт 2013 21:15 #34563 by WallRus
Уважавам вашето мнение, но пососочвам като пример, подкрепящ моята и опровергаващ вашата теза, последният "брой" на ТВ памфлет "Вяра и общество". Темата на предаването се фокусираше върху интересите на Главно мюфтийство към определени имоти, пекрасно, но акцентът на предаването, включително и в неговата реклама по БНТ беше ПОРЕДНАТА СЕНЗАЦИЯ, този път за смъртта на дядо Кирил. Виждате как се подхожда от един човек като уважаемия водещ на това предаване, който претендира да е християнин, към един толкова съкровен момент от битието на индивида, какъвто е смъртта и то на висш духовник. Разбира се, всички помним, как същият този водещ, приживе на въпросния митриополит, го преследваше неотлъчно и настойчиво му намекваше, че е, едва ли не, мутра, а неотдавна в ефир му заяви, че е станал митрополит благодарение на Държавна сигурност. Някой ще ми възрази, че той просто търси истината - ОК, но нещата бяха представени много ... "рИалити", така по американски, да видим колко е загрижен, за смъртта на "мутрата" Кирил. Е, аз не му повярвах, изобщо, за Вас не знам. То си беше казано, търси се СЕНЗАЦИЯТА, а за вярата, ако остане време... И другият момент, защо въпросният синдикалист не сподели своите спомени и произтичащите му от тях притеснения, веднага след кончината на митрополит Кирил, а го прави цели четири месеца (около 130 дни!) след това. Навярно, сега се е сетил или сега са го подсетили? Все пак, идват избори за цели три епархии и навярно, това е моментът за "изплуването" на нечии спомени...
Last edit: 21 Окт 2013 21:15 by WallRus.

Please Вход to join the conversation.

 • refab
 • Visitor
 • Visitor
21 Окт 2013 21:16 #34566 by refab

................ ПОРЕДНАТА СЕНЗАЦИЯ, този път за смъртта на дядо Кирил.................... Разбира се, всички помним, как същият този водещ, приживе на въпросния митриополит, го преследваше неотлъчно и настойчиво му намекваше, че е, едва ли не, мутра, а неотдавна в ефир му заяви, че е станал митрополит благодарение на Държавна сигурност. Някой ще ми възрази, че той просто търси истината - ОК, но нещата бяха представени много ... "риалити", така по американски, да видим колко е загрижен, за смъртта на "мутрата"(каквито внушения правеше водещият) Кирил. И другият момент, защо въпросният синдикалист не сподели своите спомени и произтичащите му от тях притеснения, веднага след кончината на митрополит Кирил, а го прави цели четири месеца (около 130 дни!) след това. ..............


На първият пунк в цитирания от мен Ваш текст си отговаряте сам. А, иначе, явно не сте имал възможност* да следите внимателно предаването и интервюто с Константин Тренчев, защото в противен случай нямаше да пропуснете неговата реплика, че своевременно е подал сигнал - информация за това, което е чул от митрополита, на прокуратурата, но от него (сигнала) не е последвало нищо.


* Ако не бъркам,предаването "Вяра и общество" може без затруднение да се намери и да се гледа и на запис. Мисля, че достойството ви задължава или да ми повярвате за съобщението за сигнала, подаден от Тренчев, или да гледате отново предаването. И в двата случая, обаче, би трябвало да се извините за несправедливите обвинения.

Please Вход to join the conversation.

 • WallRus
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
22 Окт 2013 14:58 - 22 Окт 2013 22:25 #34572 by WallRus
Ако под „самото отговаряне” визирате "наивното" ми предположение, че „въпросният ТВ водещ, навярно, „просто” търси истината” това не е „селф-отговаряне”, защото тук "посях" ("известна") доза ирония... Относно втория „пункт” [от немски – „точка”, неуместно използвано (от вас) тук] за това, че споменатият синдикалист (с лулата, която така и никога не запали...) алармирал „веднага” за споделената му информация, ‘питанката’ ми беше, защо след като е видял, че световната конспирация се е задействала срещу... „някой си” Тренчев и на сигнала му съответните органи не са реагирали, той не е дал своевременно широка медийна и обществена гласност на своята информация и произтичащите му от нея опасения, както направи в последния брой на ТВ еретичен отпадък „Вяра и общество”, изчаквайки цели 130(!!!) дни, моментът на изборите за митрополит в три църковни епархии?

И, да, имАх нещастието да стана свидетел на коментирания брой, на евтината антихристка пропаганда, на това аматьорски-скучновато предаване.
Last edit: 22 Окт 2013 22:25 by Zhelev.

Please Вход to join the conversation.

 • refab
 • Visitor
 • Visitor
22 Окт 2013 18:35 - 22 Окт 2013 18:42 #34577 by refab

......................... споменатият синдикалист (с лулата, която така и никога не запали...) алармирал „веднага” за споделената му информация, ‘питанката’ ми беше, защо след като е видял, че световната конспирация се е задействала срещу... „някой си” Тренчев и на сигнала му съответните органи не са реагирали, той не е дал своевременно широка медийна и обществена гласност на своята информация и произтичащите му от нея опасения, както направи в последния брой на ТВ еретичен отпадък „Вяра и общество”, изчаквайки цели 130(!!!) дни, моментът на изборите за митрополит в три църковни епархии?

..................


Щом като имате конкретни критични питания по отношение на Тренчев - за лулата (която не пали, според Вас), а също и защо не е разгласил по-рано разговора си с митрополита, една възможност е да се обадите или да отидете в централата на "Подкрепа" и да поискате лично той да Ви отговори. Ако постъпите така и имате успех, чакаме тук резултати. :)
Last edit: 22 Окт 2013 18:42 by refab.

Please Вход to join the conversation.

 • WallRus
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
22 Окт 2013 21:21 #34579 by WallRus
Когато аргументите свършат и се окаже, че си защиЩавал (по-)грешната теза, от малкото, тайно джобче биват из-вадени глупавите и инфантилни предложения... Трогателно, уви...

Please Вход to join the conversation.

 • ivan61
 • Visitor
 • Visitor
23 Окт 2013 09:20 - 23 Окт 2013 09:22 #34586 by ivan61
Според мен, това е едно Ваше мнение, което изобщо не отговаря на истината и действителността, а също така и на добрия стил. Аз лично съм точно на обратни позиции на Вашите, и без да изключвам възможни минуси на предаването и авторите му, считам, че то е едно от не толкова многото хубави неща, които ги има и се случват по темата със и около БПЦ и изобщо с религиозността в България.


Напълно съм солидарен с refab.
Има ли изобщо някакъв /какъвто и да е /разговор за религията /каквато и да е тя / освен "Вяра и общество" по БНТ?

Не се заблуждавайте Fresh Boarder като казвате..... В същото време, постоянни гости там са протестански фундаменталисти, ислямисти и представители на родни и чужди секти и нехристиянски общества.......
Да те са езичници дараги според писанията на отците а и според самото Ивангелие!
Кръстоносците ,които не бяха езичници а "само отклонили се" от Православието ....сринаха Иерусалимската патриаршия,Атон,Цариградската .....и т. н. и все в "името " на Спасителя.....а нито ислямисти нито протестанти го сториха и преди и след тях.
Казвате....Печално известната, разработена, още по времето на соц-а, стратегия за запазване властта на старата комунистическа власт в условията на демокрацията, което включва разпадането и дискредитирането на Българската Православна Църква, чрез анти-църковна пропаганда и изфабрикуването на лъжливи компромати по неин адрес, изглежда е част от дейността на подобни ТВ памфлети. Тенденциозното "каляне" на БПЦ.....
Тук сте прав.Но това ,че "пост комунизма " се оказа много по-лош от времето на Тато Живков си е проблем на българите а не на БПЦ.
Тя БПЦ "крета" от времето след Екзарх Стефан ...,но съществува и си е още жива.
Е досиета там имало ,и това онова .....та нима св.Иоан Златоуст не пострада от интригите на властимащите?Но той "остана" в църквата завинаги нали?
Досиета винаги ще има .Та Самият Спасител бе разпнат поради лъжливите доказателства .
Църквата винаги ще я има .Ако не там някъде другаде.
А предаването си е ОК.Ако излезе нещо по-добро само за Православно ще бъде чудесно .
Както е казъл народа " на сушата и градушката помага".Ако Държавата отпусне пари може и да се появи нещо ново....? е за каква самостоятелна църква става въпрос след като чака подаяния?
Last edit: 23 Окт 2013 09:22 by ivan61. Reason: грешка

Please Вход to join the conversation.

 • WallRus
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
23 Окт 2013 10:54 - 23 Окт 2013 14:22 #34588 by WallRus
Не бих могъл да открия път, по който да (из)вървим заедно по-(у)добна... теза. "Ела зло, че без теб по-зло". Няма малко и голямо зло. ЗЛОТО е едно. Това, че в ТВ ефир няма друго продукция, която да се фокусира върху религията, не означава, че евтината и зле "гримирана" имитация на религиозно предаване, със заявено и подчертано ПРАВОСЛАВНИ позиции, е приемлив вариант. Г-н Благоев няма качества на журналист, но има качества на... ченге, именно затова е опасно лицемерието му. Подривната гнусотия, неуспешно имитираща загриженост за християнските ценности и настоящето и бъдеще на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия, която се излива от ТВ памфлет на инославието "Вяра и общество", не е нищо повече от зле акуширана дефекация на един уродлив плод – плодът на фундА-МЕНТАЛНО-безпросветния еретизъм.
Last edit: 23 Окт 2013 14:22 by WallRus.

Please Вход to join the conversation.

 • ivan61
 • Visitor
 • Visitor
26 Окт 2013 06:47 - 26 Окт 2013 06:50 #34605 by ivan61
...Г-н Благоев няма качества на журналист, но има качества на... ченге, именно затова е опасно лицемерието му. ....
Си е Ваше мнение.
А и тайните и явни ченгета, които някога познавах ги забравих и по имена и физиономии. До това ,че те много са грешили като служители на "онази "власт е наше /Ваше и мое /мнение.Според други българи наши приятели ,съседи и изобщо сънародници тайните ченгета са допринесли много за просперитета на Родината .И са си прави нали?
Едно нещо знам - Небесният ни Отец никък не обича някой си да се опитва да съди -като в случая май всички ние.Това е лошото за нас г-н Fresh Boarder а ченгетата и "вся остальная сволач" са вече в миналото .Те не са в състояние да променят отново мисленето на българите. Българина вече не вярва на никой ....лошото е ,че най-малко вярва на БПЦърква за което ченгетата много работиха .Бумеранга сега се връща....Ченгетат,БНТ и останалите "лоши "ще си отговарят.А ние ?Ща продължаваме ли да ги съдим или оправдаваме?
Last edit: 26 Окт 2013 06:50 by ivan61. Reason: грешка

Please Вход to join the conversation.

 • WallRus
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
26 Окт 2013 15:55 - 26 Окт 2013 16:57 #34607 by WallRus
Не съдя и не оправдавам, защото съм православен. Но нямам право да си затварям очите, пред нечистотията на греха, когато виждам как тя разяжда "венеца" на божието творение. Аз не мразя човека, а греха, който го убива. И мога да отдам силите си, доколкото те ми позволяват, в борбата с този грях.
А "ченгетата" са допринесли за родината, толкова колкото сатана е допринесъл, за... телеологията, напр....
Last edit: 26 Окт 2013 16:57 by WallRus.

Please Вход to join the conversation.

 • ivan61
 • Visitor
 • Visitor
26 Окт 2013 23:02 #34608 by ivan61
.....А "ченгетата" са допринесли за родината, толкова колкото сатана е допринесъл, за... телеологията, напр....
Това казвам и аз ........До това ,че те много са грешили като служители на "онази "власт е наше /Ваше и мое /мнение.
За съжаление множеството от сънародниците са от по-долу посочената група ,която не само напълно оправдава "служителите " на сатаната ,но за тях те са герои!
.....Според други българи наши приятели ,съседи и изобщо сънародници тайните ченгета са допринесли много за просперитета на Родината .И са си прави нали?....
Е това беше моят проблем .Не стига ,че едните ни правеха на идиоти а другите се правеха на маймуни за да им угаждат за собствено удобство ами сега трябва да им простя и на едните и на другите.За да стане това по -лесно започнах да им обръщам "0" внимание.И сега почти нямам проблеми а само се опитвам да се моля за тях.
Това ,че ги коментирам с вас а и някои други форумци не е защото ме интересуват а защото се опитвам на вас да помогна.
....Аз не мразя човека, а греха, който го убива. И мога да отдам силите си, доколкото те ми позволяват, в борбата с този грях........
Омразата е малко след гордоста по степен в нашите грехове което и вие знаете много добре.Затова Спасителя е казъл
"Защото, ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец;ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви."Матей 6:14-15

Please Вход to join the conversation.

 • WallRus
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
27 Окт 2013 18:53 - 28 Окт 2013 10:46 #34614 by WallRus
Спасителят ни научи, че който нож вади, от нож ще погине. И ни завеща да не съдим, за да не бъдем съдени. Но каза, че за оногова, който прелъсти и излъже някой от онези малките, е по-добре да си надене воденичен камък на шията и да се хвърли в морето. Впрочем, това направи и Иуда, след като осъзна, какво означава да предадеш Сина Човечески. Православните, съвсем понятно, обичаме да цитираме словото Божие, но рядко даваме като пример, Неговите, не по-малко значими, действия. А с тях Иисус ни каза, че трябва да гоним търговците(на души) от храма (на живота). Нима бихме могли, да не се вслушаме в Словото Му?!...
Last edit: 28 Окт 2013 10:46 by WallRus.

Please Вход to join the conversation.

 • ivan61
 • Visitor
 • Visitor
01 Ное 2013 09:09 - 01 Ное 2013 09:12 #34650 by ivan61
......Спасителят ни научи, че който нож вади, от нож ще погине. ...
Е това май е в Старият Завет.
А Той нашият Спасител ни учи да се обичаме един други нали?

...... че за оногова, който прелъсти и излъже някой от онези малките, ....
Понеже лека полека излизаме от темата,аз лично не гледам "Вяра и общество" доверявам се на съпругата ми във фактите ,но не и на нейният коментар.Та по повод на последният Ви цитат не съм чул в предаването да се прокламира нещо ,което да съблазни "някой от тези най-малките"

Едно зная и повтарям в случай като този .Това са думите на Спасителя ..."ако някой не бъди призван от Небесният ни Отец той не би могъл да Ме последва" Трудно е "да се рита срещу ръжен" Т.е. ако си призван , колко ли ще ти е доста трудно да вървиш срещу течението.
А Апостол Петър казва по повед кръщението на езичника стотник Корнилий "Кой съм аз да Му се опълча на Всевишния ако Той така е решил"
Е ако предаването се издържа от някоя протестанска църква и т.н. тогава коментариите са излишни .
С уважение Иван -пред Бога Иоан
Last edit: 01 Ное 2013 09:12 by ivan61. Reason: допълнение

Please Вход to join the conversation.

 • WallRus
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
01 Ное 2013 11:04 - 01 Ное 2013 11:16 #34651 by WallRus
Издържа се от глупостта, невежеството и бруталния цинизъм на едни "призвани", "родени" еретици. Интересно, дали уродливостта на автора и водещ, и екипа на "Вяра и общество" не е наказание за нечий чужди грехове, на техни близки напр. Със сигурност специализираната лекарска намеса ще се отрази положитело на тези необразовани и побеснели богохулни псета. Впрочем, ако Българската Православна Църква-Българска Патриаршия беше действително толкова консервативна, архаична, ретроградна и авторитарна (както твърди уродливият водещ на предаването), то със сигурност той и екипът на „Вяра и общество” трябваше отдавна да са „получили” „Анатема!” от същия този Синод, заради това, че от години бълват зловонната си духовна нечистотия и гнусота срещу Името Божие. Поне така се прави в нормалните(/цивилизовани) православни държави.
Last edit: 01 Ное 2013 11:16 by WallRus.

Please Вход to join the conversation.

 • refab
 • Visitor
 • Visitor
01 Ное 2013 11:37 #34654 by refab

Издържа се от глупостта, невежеството и бруталния цинизъм на едни "призвани", "родени" еретици. Интересно, дали уродливостта на автора и водещ, и екипа на "Вяра и общество" не е наказание за нечий чужди грехове, на техни близки напр. Със сигурност специализираната лекарска намеса ще се отрази положитело на тези необразовани и побеснели богохулни псета. Впрочем, ако Българската Православна Църква-Българска Патриаршия беше действително толкова консервативна, архаична, ретроградна и авторитарна (както твърди уродливият водещ на предаването), то със сигурност той и екипът на „Вяра и общество” трябваше отдавна да са „получили” „Анатема!” от същия този Синод, заради това, че от години бълват зловонната си духовна нечистотия и гнусота срещу Името Божие. Поне така се прави в нормалните(/цивилизовани) православни държави.


WallRus, препоръчвам ти да се замислиш относно крайно (ама много крайно) експресивния език, който използваш в тази тема. Според теб той, заедно с доводите ти, доколко е съответен спрямо явлението, което критикуваш, и което, всъщност по-скоро си изфабрикуваш?... Дали не живееш в прекалена степен в някакъв твой субективен свят, който се свръхконцентрира и напряга, "измисля" си някакъв обект - изкупителна жертва, и изригва в ругатни, клетви и пр., маскирани като уж законна "християнска" ярост!?... Моето мнение е, че за съжаление поне в настоящия момент ти имаш някои неблагополучия, за които не си даваш достатъчно сметка и ги прехвърляш на друго място. В действителност и за съжаление, този сюжет (на прехвърляне и пр.) често е валиден за много хора, като не изключвам и себе си от това множество. Нека поне да се стремим към минимум реалистичност, истинност и към умереност, ако не успяваме добре да си владеем енергиите, страстите!
Поздрав!

Please Вход to join the conversation.

 • WallRus
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
01 Ное 2013 14:44 #34657 by WallRus
Не мога (и нямам право) да оправдая изкривените внушения на един слаб журналист, породени, навярно, от психическите отклонения и интелектуалните му зардунения. Не харесвам (ДС-)пагона под расото, но не хресвам и евтината тенденциозност на пропагандната (журналистическа и още по-лошо „православна”!) некадърност, на някои (универсални)християни. Имах колега от магистърската ми програма в Бог.Ф на СУ, която е изключително ерудиран, сериозен и добронамерен човек, журналист. Тя започна работа във „Вяра и общесво”... и (скоропостижно) напусна. Всеки сам може да се сети за причините...

Връщам поздрава!

Please Вход to join the conversation.

 • refab
 • Visitor
 • Visitor
01 Ное 2013 16:56 #34660 by refab

..............Имах колега от магистърската ми програма в Бог.Ф на СУ, която е изключително ерудиран, сериозен и добронамерен човек, журналист. Тя започна работа във „Вяра и общесво”... и (скоропостижно) напусна. Всеки сам може да се сети за причините...


И Горан Благоев има разни минуси, разбира се, не може да няма!

:)

Please Вход to join the conversation.

 • WallRus
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
24 Дек 2013 16:23 #35415 by WallRus
Перифразирайки един велик български автор и написаната от него реплика за един велик български филм, мога само да констатирам: едно е да имаш минуси и недостатъци, друго е да ги "видиш" и да си ги признаеш, а пък е трето и четвърто да ги при-познаеш като свои качества... 'Ей, това наричам аз мистичен дебилизъм! А деформираните недоразумения от "Вяра и общество" го владеят в пълнота.

Please Вход to join the conversation.

 • ivan61
 • Visitor
 • Visitor
26 Дек 2013 07:58 #35424 by ivan61
Не е желателно за самите тях си форумци участващи в дъскусията да забравят какво е казъл Спастеля по повод на изказване като това по-горе...."1.Не съдете, за да не бъдете съдени;
2. защото, с какъвто съд съдите, с такъв ще бъдете съдени; и с каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери./Матей 7:1-2 /
И бихме попитали а вие
WallRus предлагате ли нещо ако не по- добро то поне "нещо си " , което за да змести това "толкова скандално " за вас ТВ предаване ?

Please Вход to join the conversation.

 • WallRus
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
26 Дек 2013 14:43 - 26 Дек 2013 14:45 #35428 by WallRus
Предлагам (Ви), да се запознаете по-старателно с правилата на българската граматика.
Last edit: 26 Дек 2013 14:45 by WallRus.

Please Вход to join the conversation.