Мобилно меню

Въпроси за руската православна църква.

  • poptolev
  • Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
13 Авг 2013 21:44 #34093 by poptolev
1. Доколкото съм успял да разгледам фотографии от руски църкви съм останал с впечатлението че в руските православни храмове няма владишки трон. Това вярно ли е или бъркам ? И ако е вярно защо е така ?

2. Забелязал съм, че при тях някои свещеници също носят митра (но без кръст отгоре). При това не става дума за монаси, ами и за бялото свещеничество. От къде е дошло това правило в руската православна църква ?

3. В йерархичната структура съм забелязал, че имат:

- патриарх;
- митрополит;
- архиепископ;
- епископ

При това епископите са подчинени на архиепископите, пък тия последните на съответните митрополити. Това как се връзва с канона, че една епархия може да има само един епископ ?

Благодаря предварително на всички, които ще отговорят на въпросите ми.

Тошко Поптолев

Please Вход to join the conversation.

More
13 Авг 2013 23:14 #34094 by Zhelev
Ще започна отговора по-отдалече. Навремето в 90-те години посети БФ на СУ един американски проф. Пол Манолис, грък (Graduate Theological Union of Berkeley). По време на разговорите ни той сподели и нещо от младостта си. Провеждат му изпит за получаване на докторската степен по история 5-6 професори в дома на големия Фр. Дворник. В юутната обстановка на дома Пол стои напрегнат и слуша въпросите на светилата от журито, които си пийват уиски и пушат пури. По едно време един му задава въпрос: "Защо на етруските обувките им са били заострени отпред?" "Нито знаех че са били заострени, нито пък и дали са носели обувки", казваше ни тогава проф. Манолис, но все пак трябваше да отговоря нещо и като се окопитих от изненадата от странния въпрос, отговорих уверено: "Вероятно това е източно влияние!" Задалият въпроса професор ме изгледа със задоволство и отвърна: "Остроумен отговор!" "Бях сигурен, завърши Манолис, че и оня професор не знаеше защо са били остри обувките на етруските!"
Така че не мога да отговоря на въпроса за архиерейските тронове, но и аз едва сега осъзнавам, че нямам спомен от тронове в руски храмове. И в духа на Пол Манолис: може би това у нас да е източно/гръцко влияние. Когато Николай стана епископ и викарий в София, започна да кара председателите на храмове да слагат архиерейски тронове навсякъде. В резултат в параклиса на БФ/СУ сега има един голям грозен трон, доволно широк като за покойния еп. Генадий, събира праха и я го ползва някой 1 път в годината, я не, през другото време явно пречи, но пари сме давали - пречи не пречи, ще го търпят! А в малката като маршрутно такси църква "Св. Николай" на ул. "Калоян" само тронът липсваше - той заема място поне за 2-ма богомолци.
В руската църква има твърде много техни си отличия за свещениците: да носят митра (но без кръст отгоре!), по 2 набедреника и пр. измишльотини, неосребрявани във ведомостта, обикновено. Но нека да се радват хората и да си мислят, че владиците проявяват милост към тях.
В административните названия на архиерейските степени също има разнообразие. Но поне при тях всеки епископ обикновено управлява и някаква епархия, територия някаква. Само че над него има архиепископ или митрополит, а над всички тях е патриархът. Иначе казано пирамидалната структура е ясна и пълна. Това обаче не прави по 2-ма епископа в една епархия, защото равнището на власт е различно. По-сбъркана е нашата система с епископи без епархии, защото титлите на древлепросиялите епархии са си кухи титли. Но и с новия устав не се стигна до традицията в почти всички православни църкви - митрополитите да се избират от средата на архимандритите.
Отговорите ми не претендират за пълна компетентност по повдигнатите въпроси и затова ще ми бъде интересно да чуя и други отговори.

Please Вход to join the conversation.