Мобилно меню

Предизвикателство пред обществото и църквата!?

 • refab
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
01 Юни 2013 16:27 - 01 Юни 2013 16:38 #33633 by refab
Открай време споделям убеждението, което е базирано на безусловни научни позиции, че ВЕЩЕСТВОТО АЛКОХОЛ Е ТЕЖЪК НАРКОТИК! Обръщам внимание, че пиша не за вино и бира, а за веществото алкохол, и, евентуално, за алкохолни концентрати. Идеята ми е, че обществото, а съответно и християнската църква рано или късно би трябвало да ИЗПОЛЗВАТ ТОЧНАТА И СЪОТВЕТНА СЛОВЕСНА ТЕРМИНОЛОГИЯ по отношение на алкохола, а именно, както вече отбелязах - да го назовават ТЕЖЪК НАРКОТИК, редом със всички останали такива. Известни са ми доводи и/или шикалкавения, че "дозата прави лекарството или отровата", че "всичко е в мярката", "прекаления светец и Богу не е драг" и т.н. Повече или по-малко приемам тези доводи, още повече, че без алкохол и тютюн хората по света може би ще се изпотрепят помежду си. Това, за което пледирам, обаче е, че РАНО ИЛИ КЪСНО, повтарям: ВЕЩЕСТВОТО АЛКОХОЛ ТРЯБВА ДА НОСИ ТОЧНОТО СИ И ПРАВИЛНО ИМЕ - ТЕЖЪК НАРКОТИК, И ДА СЕ НАРЕЖДА АВТОМАТИЧНО СРЕД ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ТЕЖКИ НАРКОТИЦИ! Децата, напр., от малки трябва да знаят и това обстоятелство, а не само да им се казва, че възрастните могат да употребяват алкохолни напитки законно, но внимателно, т.е. без злоупотреба. Религиозен момент в тази история е, че Христос е употребявал вино, т.е. напитка, съдържаща алкохол(тежък наркотик).Също така, виното, но преосъществено (съгласно християнската доктрина и пракитка) се използва при причастието. Пак отбелязвам, че ВИНОТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАРЕЧЕ ТЕЖЪК НАРКОТИК, макар, че съдържа такъв, т.е. нещата, по отношение на неконцентрираните напитки - бира и вино, са условни и относителни спрямо класификацията на тежките наркотици. Истината, обаче, си остава тази - веществото алкохол е тежък наркотик, и тъй като значението на думите, на словото е много голямо ( това е така отчетливо в християнството!), важно е да се използва точната терминология!... Повод за тази тема е поредното от ежедневните съобщения,което прочетох преди малко, че пиян шофьор с над 2 промила е направил катастрофа, при което е убита една жена - шофьор на другата кола. ПАРАДОКСАЛНОТО Е, ЧЕ ВЕРОЯТНО НИКОЙ НЯМА ДА НАЗОВЕ ТОЗИ ЧОВЕК НАРКОМАН, какъвто всъщност е, поне в периода на опиянението му! Особено хората от невежата тълпа и неговите роднини и приятели ще са убедени, че той е бил пиян, злоупотребявал е редовно, може би, с алкохол, "но не, в никакъв случай не е (долен) наркоман"!
Last edit: 01 Юни 2013 16:38 by refab.

Please Вход to join the conversation.

 • refab
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
12 Юни 2013 18:31 #33665 by refab
:) Какво става - никой ли няма или не иска да вземе отношение към въпроса за алкохола - така, както съм го поставил (и провокативно) в тази тема?... Апропо, добавям един цитат от книгата "Наркотиците" на Юлиан Караджов:

"От гледна точка на фармакологията алкохолът е ИКЛЮЧИТЕЛНО опасно средство: дозата, в която той проявява желаните си ефекти, е само 3 до 5 пъти по-малка от смъртната доза. Сред другите вещества , описани в тази книга, едва ли съществува такова, чийто терапевтичен показател да е толкова нисък. Единственият фактор, който донякъде намалява токсичността на алкохола, е неговото бързо разграждане в организма."... И един друг цитат от същата книга: "Мнението, че алкохолът не е наркотик, е едно широко разпространено заблуждение, КОЕТО СИЛНО ИЗКРИВЯВА ОТНОШЕНИЕТО НА НАШЕТО ОБЩЕСТВО КЪМ УПОТРЕБАТА МУ.", и още: "Алкохолът е един от най-опасните наркотици, НО ПО ТРАДИЦИЯ ОТНОШЕНИЕТО КЪМ НЕГО СИ ОСТАВА ЛИБЕРАЛНО."

Не ви ли струва странно това, че обществото - държава, християнски църкви и всякакви други общности, най-малкото бягат (като дявол от тамян ;) ) от тази номинация: АЛКОХОЛЪТ - ТЕЖЪК НАРКОТИК!?... Предполагам, че някой ще се подразни от моето ОЖЕСТОЧЕНИЕ(?) за използване на КОРЕКТНАТА терминология. Дори и да се случи това (подразване), все пак си остава истината, че огромен процент от хората всяка вечер, напр., задължително и години наред се наливат с концентрати или с големи количества бира и вино, и съответно са си парекселанс НАРКОМАНИ! :ohmy:

Please Вход to join the conversation.

 • refab
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
16 Юни 2013 13:29 #33685 by refab
Ще ми се да обърна внимание на едно от обстоятелствата - по данни от медиите, с което не били съгласни протестиращите в Турция - идеята на правителството да не продава алкохол от десет вечерта да шест часа сутринта. Аз лично не преценявам автоматично такава ограничителна мярка като негативна, при положение, че става дума за ТЕЖЪК НАРКОТИК.
Ето и един цитат от Интернет за Алкохолният ембрионален синдром:

"Алкохолът преминава плацентарната бариера и може да компрометира растежа на плода и теглото му, да създаде типичен израз на лицето,да нанесе щети на невроните и на мозъчните структури, и да причини друго физическо, психическо или поведенческо разстройство.

При изследването се установи, че в Съединените щати 10-15% от бременните жени признават, че наскоро са употребили алкохол, и до 30% са декларирали употребата му в някакъв момент по време на бременност.
Основният ефект на FAS (фетален алкохолен синдром) е трайно (необратимо) увреждане на централната нервна система, особено на мозъка. Мозъчните клетки и структури са слабо или патологично развити вследствие на пренатална алкохолна експозиция. Често е създаването на набор от първични когнитивни и функционални увреждания (включително слаба памет, дефицит на вниманието, импулсивно поведение, и негативни и несъответни причинно-следствена мотиви), както и вторични увреждания (например, проблеми с психичното здраве и наркомании). Рискът от увреждане на мозъка съществува по време на всяко тримесечие, тъй като мозъкът на плода се развива през цялата бременност."


Чудя се дали някой свещеник, богослов или "обикновен" потребител няма да вземе все пак отношение - да даде някакъв формален (може би и "раздразнено-отегчен"!?)отговор на моята идейна и логическа ПРОВОКАЦИЯ по един от най-големите парадокси в християнската и други (всички?, освен по-строго мюсюлманските?) цивилизации - едно вещество - тежък наркотик, се предлага масово,почти без никакво ограничение (освен възрастово) и на нищожна цена. В минимална част дори присъства (но пресътворено!?) в едно от най-големите християнски тайнства!
Поне може (този/тези свещеник/свещеници, богослов/богослови и т.н.) да цитира: "цял свят лежи в злото" (Йоан 5:19)!?, или пък да заподозре, че с тези ми позиции - за алкохола, мога да "тръгна" към някакъв вид еретически уклон... :S :)

Please Вход to join the conversation.

 • refab
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
11 Юли 2013 08:48 - 11 Юли 2013 08:54 #33829 by refab
Ето линк на статия за пияния таксиметров шофьор, който изби и увреди хората на спирката:
www.dnes.bg/...ina.193338
Според вас - онези, които биха прочели този коментар, този човек имал ли е убеждението и знанието, че АЛКОХОЛЪТ Е ТЕЖЪК НАРКОТИК!?... Считал ли се е за НАРКОМАН?... Пак припомням на всички - включително и на парекселанс богословите, посещаващи този сайт, някои от които са значими фигури в науката и в религиозната практика, че Е ВАЖНО НЕЩАТА ДА БЪДАТ НАЗОВАВАНИ С ТОЧНИТЕ ИМ ИМЕНА! Невежество и пораженство е да се БЯГА от лингвистичната и идейна, така да се каже,истина!... Обществото, църквата - християнството бяга ли от такива истини?

П.п. Нека всеки, който пие по-отчетлива доза разреден или особено концентриран алкохол, да знае, че е поел ТЕЖЪК НАРКОТИК,ЧЕ В ПЕРИОДА НА ТАЗИ УПОТРЕБА СИ Е ПАРЕКСЕЛАНС НАРКОМАН
Last edit: 11 Юли 2013 08:54 by refab.

Please Вход to join the conversation.

 • vladikov
 • Visitor
 • Visitor
11 Юли 2013 22:44 #33841 by vladikov
Бог да прости загиналата от пияния таксиметров шофьор, а има и ранени...

refab, това че никой не пише по темата е знак. Постоянно повтаряте и „крещите“ че „алкохолът е тежък наркотик“. Какво да каже човек на това, а и защо като го знаете това, с такова постоянство „провокирате“(по вашите думи)? Призовавам Ви за по-внимателни и смирени констатации, да не забравяме че Христос е превърнал няколко делви чиста вода в „тежък наркотик“ в Кана Галилейска. А в притчите Си използва непрекъснато образи свързани с виното(новите и старите мехове, лозарите, лозето, гроздовете...)
Като не пиете, не пиите, но това не е всеобщ закон. Рисковано е да се пие. Ако се пие заради самото пиене се получава затворен кръг, т.е. зависимост, но има и други мотиви за пиене, примерно тези от който са пили сътрапезниците на Христос(а й Той не мисля че не е опитал) в Кана Галилейска.

Please Вход to join the conversation.

 • refab
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
11 Юли 2013 23:07 - 11 Юли 2013 23:32 #33843 by refab

Бог да прости загиналата от пияния таксиметров шофьор, а има и ранени...

refab, това че никой не пише по темата е знак. Постоянно повтаряте и „крещите“ че „алкохолът е тежък наркотик“. Какво да каже човек на това, а и защо като го знаете това, с такова постоянство „провокирате“(по вашите думи)? ..................


"Човек може да каже", че наистина обществото може да почне да нарича веществото алкохол с точното му име - тежък наркотик. Защо да не знаят напр. децата това ТОЧНО ИМЕ още от малки? Защо да не залегне тази номинация в личното и обществено несъзнавано!?... Паралелно, може да се направи разграничението, че условно казано, виното и бирата в малки (НАИСТИНА МАЛКИ!!!) количества съдържат малки количества тежък наркотик и поради тази причина се "изплъзват" от тази квалификация (пак го повтарям за н-ти път и за хора като Вас, Владиков)!

Ех, Владиков!... Благодаря за включването Ви! :) .. Оставам с надеждата и дори убеждението, че в действителност сте вникнал по-добре и диференцирано в проблематиката, отколкото показвате!... Поздрав!

|П.п. Владиков, истината (дори и "изкрещяна"), а не мътно-алкохолно невежество, е тази, която ще ни направи свободни: виното в малки! (има си научни норми) количества и приемано достатъчно рядко, т.е. както го е пил и Христос - убеден съм, не може да се нарече тежък наркотик. Обаче ракия, уиски, водка ( все пак в дози над определен малък брой милилитри) и прочие, както и много вино и бира(съгласно диал. закон за количеството и качеството) са си (ТЕЖКА)НАРКОМАНСКА ИСТОРИЯ - контролирана или не !...
Обръщам внимание, също така, че в един сюблимен момент Христос казва, че няма да пие повече вино:"29. И казвам ви, че отсега нататък няма да пия от тоя лозов плод до оня ден, когато с вас ще го пия нов в царството на Отца Си" (Матей, 26)

Ето снимката на убитото от алкохолен наркоман момиче:

1.bp.blogspo...%D0%B0.jpg
Last edit: 11 Юли 2013 23:32 by refab.

Please Вход to join the conversation.

 • refab
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
23 Юли 2013 20:01 #33971 by refab
Почина и шестгодишното момиченце*, жертва на наркотизирания с алкохол шофьор:

www.dnes.bg/...ata.194409

Мисля, че би трябвало поне в минимална степен нейната смърт да лежи на съвестта и на всички душевни и духовни мишки (метафора), които не смеят да гъкнат в обществото и пред себе си дори, че алкохолът е тежък наркотик.

Рано или късно и на алкохолните напитки най-малкото трябва да има някакъв вариант на надпис както при цигарите, който да посочва истинската същност на алкохола и огромната му опасност!...

П.п. Чудя се дали съм убедил някой съществено употребяващ алкохол и прочел коментарите, че си е наркоман, т.е. е от подразделение на армията съставена от хероиномани, морфинисти, кокаинисти, употребяващи амфетамини и т.н., като е напълно възможно да е по-лош, по-тежък случай, от част от тях.

* вижда се как днес англичаните участват в радостта на раждането на поредния престолонаследник. Така са се радвали и родителите и роднините на починалото днес момиченце, когато то се е родило, на прохождането, на първите му думи и т.н.... Но... в обществото трябва(!?) да се продава напълно свободно (с известни законови възрастови ограничения) тежък наркотик, без дори да е назован така!... :ohmy: Странен свят, "целият лежащ в злото"!

Please Вход to join the conversation.

 • refab
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
17 Ян 2014 18:41 - 17 Ян 2014 19:26 #35906 by refab
Една от хилядите ( и милионните, всъщност) истории с ЛЕГАНИЯ ТЕЖЪК НАРКОТИК АЛКОХОЛ:

"....започнал да пие от 5.00 ч. сутринта. Детето пък все плачело, което провокирало и агресията му – удрял го с юмрук в корема и го хвърлил на дивана.

При аутопсията лекарите установили, че малката Мария е с разкъсани вътрешни органи..."

www.dnes.bg/...iia.212887

Да видим отново дали някой ТУК ще се противопостави на моята идея, че обществото, заедно с християнската църква трябва най-малкото да класифицират официално..., да наричат веществото алкохол с истинскота му име - ТЕЖЪК НАРКОТИК!
Last edit: 17 Ян 2014 19:26 by refab.

Please Вход to join the conversation.

 • refab
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
23 Апр 2014 22:09 - 23 Апр 2014 22:12 #37044 by refab
Невероятна мизерия, падение и срам за общество, институции (в това число и религиозни изповедания) и хора! :ohmy: :evil:

Осъдиха един болен човек за това, че е отглеждал "два стръка марихуана в саксии" за да си лекува-облекчава, мултиплената склероза, при положение, че стотици милиони и милиарди хора се наливат най-свободно, пермаменетно и до загуба на съзнание И ДО ГОЛЕМИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ с течности, съдържащи ТЕЖКИЯ НАРКОТИК АЛКОХОЛ и не се наказват за това. Тези течности, някои от които с висок алкохолен градус, се продават "под път и над път" и на нищожни цени! Пожелавам успех на осъдения в Страсбург (Слава Богу, че сме в Европа!) и да съсипе гнусниците политици, учени (прависти и др.), религиозни дейци - всичките заедно - алкохолни фенове и мътнодушни невежи, ведно с цялата алкохолно-наркоманна тълпа

www.dnes.bg/...ana.223292

П.п. Случвало се е да пия алкохол, повече в миналото, но отдавна съм почти пълен въздържател. Никога досега не съм пушил марихуана.
В ИНТЕРЕС НА ИСТИНАТА И ПРАВДАТА ще добавя и това, че наскоро в едно предаване по италианската телевизия съобщиха за случай, в който някакъв млад келеш, който не много време преди това пушил марихуана, сгазил на пешеходна пътека един юноша, който починал.Май дори не го бяха вкарали в затвора, както не вкараха и пияния убиец Стависки!

Човек може спокойно да се "интоксикира" (обръщам специално внимание на кавичките!) само със Светия Дух! Всичко останало - разните психотропни опияняващи субстанции, повече или по-малко са от дявола или той участва с поне своя частица в тях
Last edit: 23 Апр 2014 22:12 by refab.

Please Вход to join the conversation.