Мобилно меню

Кой ще е (най-уместният) патриарх?

 • Don Quijote
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
15 Ное 2012 22:04 - 15 Ное 2012 22:11 #32744 by Don Quijote
Колебаех се. Кой ще е най-уместният (трудно стигнах и до думата) предстоятел на БПЦ? А дали, пък, БПЦ не е заложник на ДС, както се изтъкна напоследък? Лично аз уважавам доц. Николчев и оценявам положително преподавателската му дейност, поне що се отнася до личния ми опит в БФ на СУ. Но мисля, че тук той сгреши (поне отчасти). Да, 80% от членовете на Синода (умишлено не използвах Свети) са с пагони, но има и трима които не са. И конкретно за единия бих желал да споделя мнението си. Ловчанският Митрополит Гавриил. Надявам се, никой да не заподозре в този пост нещо поръчково, но това е моето мнение, провокирано от грозните събития в Православната ни Църква, в последните седмици. Та относно моят "фаворит"- няма досие, не се е забърквал в скандали. Не се държи непристойно - ше рече не търгува с църковна земя и имоти, не архонтисва неграмотни мутри, и служебният му автомобил не струва колкото един апартамент на бул. "Витоша", прим.. Бих посочил още един удачен пример за "кандидат-патриарх" - Русенският Митрополит Неофит, но за съжаение здравословното му състояние едва ли, ще му позволи бремето на патриаршеското було. Въпреки, че при желание и заявена готовност от негова страна, това би била една положителна стъпка за църквата ни. Все пак, не е важен конкретният митрополит, конкретното име, единственото смислено в предстоящата "коронация" ще е запаването на единството и силата на Светата Христова Българска Православна Църква, както и монашеската "читавост" и християнската ревнителност на бъдещия пред-стоятел на Светата Българска Патриаршия.
Last edit: 15 Ное 2012 22:11 by Don Quijote.

Please Вход to join the conversation.

More
15 Ное 2012 22:18 - 15 Ное 2012 22:34 #32745 by Kosio
Всеки си има някакви симпатии, но защо не оставим малко място и за Божия промисъл? Всякакви подобни анкети разделят хората още веднъж изкуствено на лагери, защо е необходимо да толерираме това? Разбирам да бяхме избирателите на патриаршеския избирателен събор... но за добро или лошо не сме. Трябва по-скоро молитва и послушание, отколкото усещането, че избираме владици от каталог.

Ако сме реалистични и се основаваме на опита, основното качество, което трябва да има един владика в България е преди всичко да не вреди, повечето от тях това качество поне го имат.

Относно коментарите Ви за здравето на дядо Неофит, в Двери направихме тази грешка веднъж: позволихме коментари на нашите страници за здравето на дядо Амвросий. Историята показа, че не сме били прави, във всякакъв смисъл - дядото в момента си е жив и здрав и си се справя съвсем добре.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
Last edit: 15 Ное 2012 22:34 by Kosio.

Please Вход to join the conversation.

 • Psarasa
 • Visitor
 • Visitor
16 Ное 2012 07:35 - 16 Ное 2012 09:41 #32746 by Psarasa
Много ми е неприятно, че непрекъснато ме прибавят в групи: "За еди кой си да стане патриарх...", "Против не знам си кого..." Без малко да си затрия фейсбука. Прекалено много медии (класически и социални) се набъркаха, на хората им писна. Едно интервю по темата www.btv.bg/s...riarh.html
Last edit: 16 Ное 2012 09:41 by Kosio.

Please Вход to join the conversation.

More
16 Ное 2012 08:00 - 16 Ное 2012 08:07 #32747 by Kosio
Рибар, много ме впечатли вчера написаното от една жена, смисълът на което беше, че последните дни (видите ли) враговете на Църквата се активизирали. Просто не мога да повярвам! При положение, че точно на хората извън Църквата им се искаше да чуят нещо позитивно и се зарадваха за хубавите неща, които се разкриха за патриарха като ето това: www.monitor....?id=361288 ...

След това какво стана: точно хора от Църквата заляха медиите с ужасни новини. Митрополит пуска компромати срещу други митрополити в сайта си, в официалния си сайт. Обявява публично пред цяла България, че спазвал мълчание, но всъщност това не е монашеско мълчание, а агресията на обидения горделивец. Всеки с малко усет за човешките отношения (дори последният атеист) разбира това и ни се смее. Миряни правят някакви фейсбук групи, в които се боричкат, прибавят към тях хора от периферията, които нямат имунитет към църковните дрязги и не знаят дори какво означава да се причастиш и изповядаш. През последните дни ние, църковните хора се проявихме като най-върлите врагове на Църквата... Когато Църквата разполага с "църковници"-активисти (и клирици и миряни), за какво й трябва изобщо да има външни врагове.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
Last edit: 16 Ное 2012 08:07 by Kosio.

Please Вход to join the conversation.

 • Димов
 • Visitor
 • Visitor
16 Ное 2012 10:18 - 17 Ное 2012 23:50 #32748 by Димов
Ами според мен може да си имаме фаворит за патриарх,това е нормално.За мен най-подходящия е дядо Гавриил.
Last edit: 17 Ное 2012 23:50 by Kosio.

Please Вход to join the conversation.

More
16 Ное 2012 13:10 - 16 Ное 2012 13:16 #32749 by Kosio
Лично и неангариращо мнение: този разговор никак не ми харесва. За да се проведе задълбочено, трябва да се посочват кусурите на един или друг владика, а (уверявам Ви) - няма владика без кусури. На поне това никак не ми е приятно: не защото не виждам кусурите им, а защото ги виждам твърде добре. Това не е църковният подход. Нека всеки от нас да си върши работата и поне за малко да се зарадва от нашата нищожност във всемира. Слава Богу, не отговаряме за всичко!

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
Last edit: 16 Ное 2012 13:16 by Kosio.

Please Вход to join the conversation.

 • Don Quijote
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
16 Ное 2012 19:10 - 16 Ное 2012 19:13 #32750 by Don Quijote
Идеята ми, уважаеми, не е, че всичко трябва да се сведе до обикновен "каталогов" избор. Затова, нека не изпадаме в ерес и да "обожваме" който и да е от светейшите ни митрополити. Все пак, (колкото и не-вероятно да ви звучи) те също са човеци(от плът, кръв и пороци), и то човеци с пагони (без споменатите вече изключения). Затова мнението ми на "активен" православен беше, че изборът е твърде стеснен точно поради "пагонизацията" на Светия ни Синод. Но който има очи ще види...
Все пак, християнството е религия на действието, а не на апатията и нихилизма. Иначе бихме на(за)газили в съвсем дълбоки(и мръсни) води.

[Приятелски съвет: Замисляйте се и четете повечко преди да подписвате постинмгите си с цитати от песни на музиканти "къпещи" се в окултното. Твърде грозно е. Поне пречупепено през християнска призма.]
Last edit: 16 Ное 2012 19:13 by Don Quijote.

Please Вход to join the conversation.

More
16 Ное 2012 19:52 - 16 Ное 2012 21:49 #32751 by Kosio
Ако бяхте прочели останалите ми съобщения, щяхте да разберете, че не идеализирам никого. Но искам да попитам всички, които участват в подписки и групи против един или друг митрополит и разни други виртуални активизми, давате ли си сметка, че и службата на ДС, и слугинажът, и комунизмът и горделивият фанатизъм са само някакви конкретни форми на злото. Давате ли си сметка, че злото има и много други форми? Сигурни ли сте, че останалите от вас няколко имена като "чисти" (защото вие искате да предопределите избора точно между тях) са хора, чиято душа познавате по-добре отколкото душата на бившите агенти на ДС или на злощастния дядо Николай?

Относно Pink Floyd и не само progressive rock-а, не виждам защо да не развиваме вкус към хубавата музика. Ето Ви нещо за четене dveri.bg/6fk8 Сега ако обичате, без повече лични нападки. За какво точно дойдохте на гости в нашия форум - да агитирате за дядо Гавриил или пък да си разкъсвате дрехите? Всъщност дядо Гавриил благословил ли Ви е да агитирате за него? Смятате ли, че му правите добра услуга? Защо каква музика харесвам толкова много Ви вълнува, а дали проявявате църковно отношение към проблемите - не?

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
Last edit: 16 Ное 2012 21:49 by Kosio.

Please Вход to join the conversation.

 • Don Quijote
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
16 Ное 2012 22:28 - 16 Ное 2012 22:48 #32760 by Don Quijote
Не гостувам на Вас. Опазил(ме) Бог! Относно "хубавата" музика, тя може да се чуе в храма или в концертната зала. НЕ и НА СТАДИОН! Все пак, музиката е духовен "експириънс", стълба към Него, не стадна еуфория и бутафорна клоунада.
За останалото - не заслужавате да хабя думите си за Вас. А и едва ли бихте "стоплили" нещо.

Относно митрополитските благословии, нека е ясно, не съм длъжен да се "отчитам" пред едно нищо, т.е. пред Вас. Заявявам само, че със сигурност съм получил и бих могъл във всеки един момент отново да получа митрополитските благословии които пожелая и от които бих имал нужда. Но се отказвам от подобно желание, тъй като намирам благословията на един смъртен за безпредметен акт, а благословията на Христа за заветът, който ни е даден. Разбира се, пътят към нея със сигурност не минава през чалгата, пък била тя и прогресив. Прогресивен е Вагнер. Или Прокофиев. Или Хиндемит. А вашето рокче е просто поредния лесносмилаем комерс. Една (саксонска) естрада с (комични)претенции...
Last edit: 16 Ное 2012 22:48 by Don Quijote.

Please Вход to join the conversation.

More
16 Ное 2012 22:48 - 17 Ное 2012 01:47 #32761 by Kosio
Ядосвайте се и ме обиждайте колкото желаете, но това няма да промени факта, че по същият начин, по който сте предубеден към част от най-добрата нецърковна музика, правена някога в историята на човечеството (защото смело мога да кажа това за "Atom Heart Mother"), така сте предубеден и към част от митрополитите ни. Забележете какво точно Ви изкара от релси - фактът, че не хукнахме в един глас да плануваме как да направим един или друг владика патриарх.

Само едно не можах да проумея в логиката Ви и в логиката на други, постъпващи като Вас: 100% ли сте сигурни, че нищо не е скрито, толкова ли много вярвате на Комисията по досиета и многобройните правителства, които са стопанисвали тези архиви. Какво Ви кара да сте убедени, че тези от владиците ни, които нямат нищо или почти нищо в досието си, са някакъв принципно по-различен вид хора? Защо смятате, че те също нямат тайни, които да крият и грехове, за които да се каят? Само че тези, чиито досиета бяха в по-голямата си част разкрити, поне претръпнаха: и сега имат един страх по-малко. А тези, чиито досиета ги няма, но могат да се появят във всеки един момент? А ако наистина не са сътрудничели - чудесно, поздравления за правилния избор, но въпреки това те също носят белезите на тази епоха. Има и други видове белези. Цялата ни Църква носи тези белези и дори да си направим пластична операция - белезите ще си останат.

Вие можете ли да надникнете в тяхната душа - и на разобличените, и на "чистите"? Аз мога ли? Господ ли сме?

Смятате, че когато Ви говоря за Божия промисъл и за смирение приказвам празни приказки? Вие въобще вярвате ли в нещо (освен, че рокът е много лоша и разлагаща музика...)

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
Last edit: 17 Ное 2012 01:47 by Kosio.

Please Вход to join the conversation.

 • Don Quijote
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
16 Ное 2012 23:03 - 16 Ное 2012 23:04 #32762 by Don Quijote
Категорично вярвам и съм убеден, че положително нямате и (елементрано)понятие "за Божия промисъл". Видимо е, че освен тоталната Ви теологическа неграмотност, която, разбира се, не сте длъжен (а и не сте "годен")да притежавате, не познавате и смирението. В противен случай, едва ли щяхта да имате самочувствието да обявавате митроплитите без досиета за потендциални грешници. Проявете малко срам, богопбоязън или поне такт. А, навярно, в лековатата атмосфера на("прогресивната)махленска-чалга-рок-разюзданост тези понятия са неизвестни?
Last edit: 16 Ное 2012 23:04 by Don Quijote.

Please Вход to join the conversation.

More
16 Ное 2012 23:09 #32763 by Kosio
Благодаря за квалификациите, но давате ли си сметка, че със своята изключителна теологическа подготовка току що казахте, че на земята съществуват човешки същества, които НЕ СА потенциални грешници!!!

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • Don Quijote
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
16 Ное 2012 23:17 - 16 Ное 2012 23:39 #32764 by Don Quijote
Не бих могъл да изразя подобни твърдения. А комичните Ви заключения, навярно, отново са плод на "прогресивния" Ви интелект и чалга-рок -"християнство"то Ви.
Last edit: 16 Ное 2012 23:39 by Don Quijote.

Please Вход to join the conversation.

More
16 Ное 2012 23:18 #32765 by Kosio
Добре, оставих Ви да се изкажете докрай. Довиждане.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • iwan
 • Visitor
 • Visitor
17 Ное 2012 04:00 - 17 Ное 2012 04:11 #32766 by iwan
Ако погледнем строго канонично и юридически - към момента (подчертавам към момента) изборът е ясен и единствен - Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил. За всички останали потенциални кандидати тегне забрана по силата на правилата на Вселенските събори или Устава на БПЦ. Уставът на БПЦ е задължителен законово. Прилагането на правилата на Вселенските събори все пак си остава само въпрос на вяра и уважение към Божиите угодници и Светоотческите традиции. Т.е. въпрос на принципи. Ако някой друг поеме пред Бога тежестта да бъде Ангел на Българската Църква няма ли това да бъде първа стъпка към погазване на нейната ортодоксалност? Вярно е, че съществуват сестри-църкви, в които това не е било проблем в миналото, но... налага ли се и ние в днешно време да бъдем като тях? От друга страна никак не е важно кой ще бъде патриарх, а как ние заедно ще се молим Богу за общото ни спасение. P.S. Лично аз също вярвам, че и Високопреосвещения Русенски митрополит Неофит би бил достоен и бих го приел с радост за патриарх.
Last edit: 17 Ное 2012 04:11 by iwan.

Please Вход to join the conversation.

More
17 Ное 2012 09:11 - 17 Ное 2012 09:32 #32767 by Kosio
Къде в устава на БПЦ пише, че тези хора могат да бъдат изолирани, без преди това да бъдат осъдени по надлежния ред и да им се даде възможност да се защитят? Тук нещата не са по-дълбоки от медийните интервюта на г-н Николчев.

Тук има една по-интересна поставена тема. За "предопределянето" на избора. Моят въпрос е от кого точно този избор е *предопределен*. Защото това *предопределяне* на избора би било прекрасно, ако Бог ни е насочил към него, но в същото това време е ужасно зловещо, ако човеци са се опитвали да го *предопределят*. Защото (дори да действаме чрез безкомпромисна акривия), едва ли можете да поставите всичките разкрити 11 агенти под общ знаменател, случаят на всеки от тях е различен както е различна и неговата душа. Но някой тук се опитва да направи точно това. Следователно следвало би следвало да ни светне една жълта предупредителна лампичка.

Бог действа чрез нас единствено ако (поне малко) се смирим и започнем да се учим да изпитваме взаимна любов. Не можем да се обичаме, ако се разделяме в групи (чисти и нечисти), не можем да се обичаме, ако онези всичките са "те". Не можем да твърдим че се обичаме, ако не можем да проведем дори кратък разговор с някой, който е на противоположното мнение, без да започнем да го обиждаме и да излиза пяна от устата ни. Има ли подобен вид любов в групата "Искаме Гавриил за патриарх" или в петицията срещу всички останали митрополити, която почна да се развява вчера? Петицитята - ясно като я прочетеш, да погледнем сега групата. На пръв поглед: нещо супер-позитивно. Но погледнете в дълбочина и ще видите всичко: лепенето на етикети и осъждането - Гавриил е *единствения* възможен кандидат, защото другите са омаскарени. Не ни трябва дори да ги познаваме - те са такива и такива. Всички заедно, личностите нямат значение. А-то и Б-то на християнската ни вяра - също. Не можете да ме убедите, че по този начин правите това, което иска Бог.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
Last edit: 17 Ное 2012 09:32 by Kosio.

Please Вход to join the conversation.

 • skitnik
 • Visitor
 • Visitor
17 Ное 2012 10:00 #32768 by skitnik
Може би беше необходимо всичко това да се случи за да можем да видим в сърцата си, да видим вярата си. Забравихме сякаш, че Църквата е на Господ, че Църквата е наша само доколкото ние сме на Господ. Бих препоръчал на всеки изкушен в "предопределението на избора" да си прочете отново историята за Саул и Давид и да види, че човешкият избор не нарушава Божиите намерения и Бог се грижи за Своето достояние. Който и да стане патриарх Бог го е допуснал да стане. Да не забравяме също така, че патриархът не е вся и всьо, патриархът не е цар самодържец и митрополитите не са негови боляри. И как може да определим кой е най-уместният, по какви критерии и доколко ние сме "уместни" за да определяме "най-уместният"?! Разбира се това не означава, че не можем да си имаме предпочитания :) , но си мисля, че вместо да натрапваме предпочитанията си на другите е по-уместно да се молим Бог да си намери човек по Неговото Си сърце.

Please Вход to join the conversation.

More
17 Ное 2012 15:03 - 17 Ное 2012 18:28 #32770 by Kosio

Цитат: да не забравяме също така, че патриархът не е вся и всьо, патриархът не е цар самодържец и митрополитите не са негови боляри.


Много, много важен момент. При положение, че правата на българския патриарх са толкова ограничени, нека привържениците на стратегията "да популяризираме нашия кандидат, като обявим всички останали за недостойни, да ги изобличим толкова гръмко, че да ни чуят и до Цариград" да се спрат за момент и да си помислят... Добре, да допуснем, че кампанията бъде успешна и "техният човек" (който и да е той) стане патриарх. Нима останалите митрополити няма да си спомнят след години за тази "предизборна кампания" и да го винят за нея, да изпитват недоверие. А бъдещият патриарх ще трябва да стои в една зала с тях, да работи с тях и да зависи от тях. Година след година.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
Last edit: 17 Ное 2012 18:28 by Kosio.

Please Вход to join the conversation.

 • Димов
 • Visitor
 • Visitor
17 Ное 2012 21:17 #32773 by Димов
Kosio,надявам се не съм в листата ти на хората,които правят реклама на своя фаворит за патриарх...
не пиша във форума от вчера и имам претенции,че мога да изразя мнението си спокойно.Надявам се никой не си мисли,че пиша поръчково...моето мнение е ,че който и да стане патриарх,ще е по воля Божия...като православен християнин бих приел всеки кандидат,дори и дядо Николай.Надявам се новия патриарх да бъде избран час по скоро.

Please Вход to join the conversation.

 • Димов
 • Visitor
 • Visitor
17 Ное 2012 22:19 - 17 Ное 2012 23:52 #32777 by Димов

Извинявай, че ти затрих мнението без да искам.

Аз дори не забелязах ,не ми е проблем:)))благодаря все пак...не знам тук ли е мястото да споделя...
хареса ми много изказването на съпругата ти по една от телевизиите,че ние православните християни в БПЦ няма къде да си говорим (нямаме условия)и за това си общуваме в православните сайтове'',много е вярно това:))
Last edit: 17 Ное 2012 23:52 by Kosio.

Please Вход to join the conversation.

 • skitnik
 • Visitor
 • Visitor
18 Ное 2012 14:57 - 18 Ное 2012 21:09 #32778 by skitnik
dveri.bg/akq8r

Групите "против" са по-интересни. ;)
Last edit: 18 Ное 2012 21:09 by Kosio.

Please Вход to join the conversation.

 • WallRus
 • Visitor
 • Visitor
26 Ное 2013 11:43 #34956 by WallRus
Определено православна България "получи" възможно най-"уместният" патриарх..

Please Вход to join the conversation.