Мобилно меню

Въпроси

  • Наката
  • Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
21 Май 2012 01:03 - 21 Май 2012 01:04 #32444 by Наката
Въпроси was created by Наката
Здравейте. Заглавието е общо, и съвсем умишлено. Категорията се казва Църква и общество и понеже не знам достатъчно за Църквата ми се ще да задавам някои въпроси. Пък и който друг иска може също да го направи. Надявам се да не е проблем.

Първият ми въпрос е защо българското богословие е с академична, а не практическа насоченост. Има добри богослови, особено от Търновския богословски факултет. Наблюдавам интернет пространството и дори вашия форум, виждам, използвате сложни богословски термини, но се чудя знанието Ви допринася ли по някакъв начин за достигането на обикновения човек, който си няма идея от богословие, с истините на вярата и си тъне в в своето незнание, езичество и суеверие. И има ли смисъл от знанията ви, ако се разпространяват само в тесен кръг?
Разбира се, нямам предвид богословието да изземе ролята на Църквата, а просто да си вземе своята.
Last edit: 21 Май 2012 01:04 by Наката.

Please Вход to join the conversation.

More
21 Май 2012 08:08 - 21 Май 2012 20:35 #32445 by Kosio
Replied by Kosio on topic Отг: Въпроси
Точно към екипа на Двери е странно, че отправяте този въпрос. Вече 7 години нашите статии са изключително ценна сламка за хората, проявяващи интерес към православната вяра. Вижте обратните връзки към нашия сайт откъде са, 70% са отвъд "затворения клуб на благочестивите". Въпросът е уместен, но тези, към които трябва да го зададете принципно не са достъпни - така че Ви се налага да го отправите към нас. :-)

Част от "академичните ни богослови" биха станали много по-задълбочени, ако се бяха сблъскали малко повече със "суровата действителност", някои от тях са стигнали дотам, че смятат за срамно, когато техен колега изразява идеите си на разбираем език. Точно тази чистота и "тръпка" в науката, която прави изследователя истински изследовател сякаш е прикрита зад някакъв щит от боботене, украсен с наукоподобен стил на изразяване, пребиваване в "академичността" заради самата "академичност", лични комплекси. Тези хора са толкова учени, колкото и проповедници.

Доколкото до добрите богослови, фактът че са добри показва, че имат здрава връзка с реалността. Ако обаче по цял ден стояха във фейсбук, сигурно нямаше да могат да се развиват, нали?

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
Last edit: 21 Май 2012 20:35 by Kosio.

Please Вход to join the conversation.

  • Наката
  • Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
21 Май 2012 19:38 - 21 Май 2012 20:34 #32446 by Наката
Replied by Наката on topic Отг: Въпроси
Нямах предвид Двери. Двери наистина има доста статии, които са едновременно на добро богословско ниво и разбираеми за доста хора. Бих отличил особено тук материалите от Атанасий Лимасолски, които публикувате.
Всъщност по-скоро визирах цялостните тенденции в българското богословие (което между другото не е особено развито, но прави се, каквото може) В Америка например има много жива църква, същото важи и за богословието - има и академично и достъпно за хората. А по принцип за мен един такъв богослов е отец Георги Флоровски. Ако може от него да се взима пример - чудесно.

Част от "академичните ни богослови" биха станали много по-задълбочени, ако се бяха сблъскали малко повече със "суровата действителност", някои от тях са стигнали дотам, че смятат за срамно, когато техен колега изразява идеите си на разбираем език. Точно тази чистота и "тръпка" в науката, която прави изследователя истински изследовател сякаш е прикрита зад някакъв щит от боботене, украсен с наукоподобен стил на изразяване, пребиваване в "академичността" заради самата "академичност", лични комплекси.

+++ Имаш една безалкохолна бира от мен :)
Last edit: 21 Май 2012 20:34 by Kosio.

Please Вход to join the conversation.