Мобилно меню

Още за арх. Рафаил

  • Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
12 Окт 2004 12:08 #3209 by
вижте част от една много силна полемика между дякон Кураев и архим. Рафаил:

www.karelin-...es.php?nam ... cle&sid=21

и

www.kuraev.ru/rafail.html

и двамата са (парадоксално!) с много сходни интелектуални нагласи, но на коренно различни позиции. как мислите, това дали има нещо общо повече с психологическите им типове, отколкото с рационалните им мнения? този въпрос живо ме вълнува.

поздрави
пламен

Please Вход to join the conversation.

  • n_antonov
  • Visitor
  • Visitor
12 Окт 2004 12:29 #3211 by n_antonov
Replied by n_antonov on topic Re: Още за арх. Рафаил
Нямам възможност засега да прочета статиите, но им хвърлих поглед диагонално. Като цяло, хареса ми тонът между двамата. Когато двама психически и емоционално здрави хора дискутират интелигентно, останалите могат само да се наслаждават, дори чисто естетически.

Всъщност, по колко въпроси и големите стожери на православното богословие през вековете, които възпяваме и в църква, са стоели на противоположни позиции, без да отричат правото на опонентите си да споделят собствено мнение?

Впрочем, доколкото виждам, двамата спорят само по един тезис в книгата на дякон Кураев, т.е. дискусията изобщо не стои на плоскостта - противник и привърженик на икуменизма. Освен това, само човек, който е прекарал последните десет години от живота си в пещера, не би бил наясно, че Кураев не е икуменист.

Please Вход to join the conversation.