Мобилно меню

Православие и фитнес: "Здрав дух в здраво тяло"

  • Uliks
  • Visitor
  • Visitor
26 Мар 2012 20:57 #32268 by Uliks
Каквото и да правим, ядем ли, пием ли, пък и спортуваме ли, трябва да го правим за Божията слава. Защото дори и постът, и поклоните, и молитвата, могат да бъдат за осъждане в противен случай. Моли се преди тренировка Бог да укрепи духа и тялото ти и се уповавай Нему, за да те пази от травми. Най-добрите спортисти обикновено са вярващи християни и в това може да се убедите, като гледате олимпийските игри. Бившият мистър Олимпия Рони Колман многократно е заявявал, че е вярващ, включително и от подиума на състезанието. А той беше ненадминат атлет.
Погледнете щангистите и силовите трибойци? Когато гледаш как човек седемдесет килограма вдига 200, нима няма да прославиш Бог, че ни е направил така учудващо силни? Пък и още нещо искам да кажа, изхождайки от опита си на спортист. Фитнесът, както и силовият трибой, са предимно мисловни спортове, колкото и странно да звучи. Първо умът трябва да свърши работата, ако той не е концентриран, ако не съумее да накара мускулите да работят на пълен капацитет, нищо няма да се получи. Мнозина мислят, че това е само блъскане на щанги, но далеч не е така. Максимален брой мускулни влакна се съкращават само при максимална концентрация и съответно максимално количество нервни импулси. Затова и понякога има нечовешки силни спортисти-защото работят с ума, а не с мускулите.
А по отношение на хормона на растежа, да постът ще го стимулира, но това не означава още растеж на мускулите. Без достатъчно белтъчини, няма растеж. Пък и целта на поста е съвсем друга все пак. Най-важно е да постим духовно.

Please Вход to join the conversation.