Мобилно меню

Кой има нужда от вероучение

  • Ани Василева
  • Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
03 Юни 2011 16:36 #31120 by Ани Василева
Кой има нужда от вероучение was created by Ани Василева
Във връзка с:
www.dveri.bg.../13383/33/

В Русия вече се сблъскват с проблема на отчуждените деца на вярващите от Църквата, защото може би са отвратени от изкуствено-насилственото благочестие.

Да си поговорим с атеистите тогава за любов, за вяра, за саможертва и може би ще се научим на нещо непознато – ще срещнем Божия образ там, където си мислехме,че го няма.
Ще срещнем Вапцаровата песен там пред бесилото и усмивката в ъгъла на устните му, а погледът ще е в небето и близо до нас. И Бог се вглежда в него и не пита: религиозен ли беше? А пита: приличаш ли на мен? Прилича ли на Него някой, който е готов без небесна награда да се жертва за всички хора, за да имат по-добър живот те, за да не мизерстват те?...
А ние какво казваме? Казваме ли: прости и на тях или заличи и нас от Твоята книга?...

Преходна е плътската любов.

Кой ще говори за Тебе, Господи? Какичката, която пее на момчето, чийто баща току що е напсувал майка му пред него за това, какво е да уважаваш жената до теб?

Истинската радост струи само от добротата.

Рамки, рамки и чекмеджета, не можете да поберете Него и пътепоказател валиден за всички не можете да дадете.

Защото Той идва при нас по неведоми пътища.

А ежедневието пак ни сломява и ни се струва най-трудно, защото солта ни не е солена. Гладни заспиваме и жадни за живот оставаме и Кръвта му не усещаме и нашата кръв си пазим и жалки сме.

Не бъдете като нас, мили деца, огледайте се и вижте колко е хубав изгревът.
Заслушайте се в тихия ветрец и чуйте думи за един човек, който можете да сте – един достоен човек, чист, но не само чист, а и целенасочен с една идея голяма, но не само смел и силен, не просто умен и творец на думи и дела , но и светъл в този свят – на света свой, не чужд, защото близък до всеки с усмивка за отсрещното лице, човек топъл и нежен в своято суровост, концентриран в себе си и раздаден по своему.

Това си ти, млади човеко, това си истинският ти, не скривай това твое красиво лице, не го променяй, не им вярвай, че така не ще оцелееш в този свят. Пътепоказател е сърцето, което умее да пусне, което ликува просто от факта, че ни има.

Знай, млади момко и млада хубавице, че е имало и преди теб достойни българи, които за тебе умряха.

Поговори си с тях и дишай и за тях. И живей с тях. За нас.

Please Вход to join the conversation.