Мобилно меню

От св. Николай до Дядо Коледа и децата.

 • vladikov
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
30 Дек 2010 16:42 #29711 by vladikov
Здравейте, понеже сме в дните около Рождество, ми се струва, че е актуален момент за тази тема. Знаем че Дядо Коледа е една далечна реплика на Свети Николай Чудотворец, който дарявал децата с подаръци в миналото. Как мислите, днешният Дядо Коледа не предполага ли, създаването в децата, на един имунитет, против вярата. В смисъл че децата се радват на подаръците носени им от приказния старец, но в един момент, те неизбежно разбират, че старецът е приказен, и това е била някаква игра на техните родители. И на тези пораснали деца като им заговорят за Църквата за Христос, много вероятно е да приемат тези думи също като приказка, като нещо което един ден ще се разкрие, че не съществува, какъвто опит имат вече с Дядо Коледа.
Но, ако Свети Николай носи подаръците, тогава всичко си идва на мястото. Защото това че родителите казват на децата, че Светецът им носи подаръците е едно благодарение към светеца и Бога. И тази еволюция от реалният св. Никола до идеалния, приказния Дядо Коледа се отразява и на вярата, която децата дават, на един светец, или на един приказен старец, в първия случай имат възможност да я запазят и като възрастни, а в другия, тя ще се опровергае. Как мислите?

Please Вход to join the conversation.

 • Иво
 • Visitor
 • Visitor
31 Дек 2010 09:53 #29712 by Иво
Тъй като става въпрос за децата, не мислите ли, че всичко зависи от възпитанието, което им се дава в семейството, детските градини и училищата?
Аз лично смятам, че е трудно да се обясни на едно дете, каква е връзката между Дядо Коледа и Рождението Христово. В този смисъл, не ми харесва, че белобрадия старец е наречен Коледа, макар да ми е ясна връзката с подаръците, които носи той, и подаръците, които са донесени на новороденият Христос. Вие сте напълно прав, Владиков, децата в един момент губят връзката между Дядо Коледа и Божественото тайнство на Коледните празници.
За това обаче трябва да се погрижим ние като родители, както и образователните институции.
Нима има по-важно от покълването на Христовото зрънце във всяко едно дете?
А какво се случва в голямата част от българските семейства? На Бъдни вечер навсякъде гърми гнусна чалга, леят се алкохол и свински мръви в кардиоопасни количества, оплюват се здраво съседи и колеги, и се псува на всяка втора дума! Именно с тази "приказна" атмосфера децата свързват тези Святи празници.
Затова смятам, че възпитанието в Православната Вяра е задължително за всички, от детските ясли до старческите домове! Тогава няма да имаме повод да си задаваме подобни въпроси, колега Владиков :) .

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
31 Дек 2010 10:18 #29713 by n_antonov
Смятам, че Дядо Коледа е прекрасна възможност за проповед на децата, а и не само на тях.

Ако всичко не се свежда само до "хо-хо-хо", "кажи сега едно стихотворение" и т.н. клишета, а им се разказва за вълшебната вечер на Рождество, приказката за елхата, която тъгувала, че има само бодли и няма какво да поднесе на Младенеца, пък Господ я украсил със звездички, традицията да се дават подаръци, която идва от трите влъхви, и чудесата от живота на св. Николай Мирликийски като пример за това как човек изпълнява в живота си Божиите заповеди... всичко може да се превърне в една трогателна и увлекателна проповед, която ще остави следа в душата на всяко дете за цял живот и никога няма да бъде забравена, дори в съзнателния си живот човек стане атеист.

Казвам това от опит. Моят баща е актьор и по празниците го канят да бъде Дядо Коледа на разни събития, включително и в частни домове, където разказва всички тези неща на децата и честно казано, не само деца се трогват.

Това е прекрасна възможност за проповед, която не трябва да се изпуска!

Please Вход to join the conversation.

 • Златина
 • Visitor
 • Visitor
31 Дек 2010 11:27 #29714 by Златина
Аз мисля, че едно дете ще е ощетено без приказката за чудния старец, който раздава подаръци. Бил той дядо Коледа, дядо Мраз или св. Николай. Честно казано не мога да разбера страхът у някои вярващи от приказките, които не били "религиозни" и т.н. Първо, децата не мислят като нас, техният свят е приказен, независимо от това какво и как им говорим ние. Този приказен свят се надживява естествено с възрастта, пак независимо от това дали са вярващи или не самите деца или техните родители. А зад нашите страхове прозира може би несигурност заради "невидимостта" на нашата вяра. Това ми се струва наивно. Ако детето вижда сериозно отношение у своите родители към вярата, към Бога и т.н., то няма да ги смеси с приказното, което по това време вече ще надживява. Доста по-късно в пубертета ще подложи на критика вярата си и това няма да бъде заради приказките, а защото подлага на критика авторитета на родителите.
А що се отнася до това, кой ще носи подаръците, то за мен е по-добре да си е съвсем приказен герой, който един ден децата да свържат с любовта на родителите си, отколкото реален религиозен персонаж, от когото ще се окажат "полу-изъглани". Уж истински, но пък не носи подаръци. Аз лично не мога да казвам на моите деца, че св. Николай им носи подаръци. Въпреки че в Украйна Никулден е голям празник за децата, и те получават тогава някакви предимно сладки подаръци от "свети Николай". Според мен това не допринася за религиозността на децата.

Please Вход to join the conversation.

 • vladikov
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
31 Дек 2010 16:12 #29715 by vladikov
До тук виждам че всички сме съгласни, че децата е хубаво да получават подаръци за Коледа. Но на мен ми е интересна, тази трансформация, на почитта към историческата личност св. Николай Мирликийски до днешния митичен, приказен образ на Дядо Коледа (утвърден през 30-те години от Кока-Кола.)., с който вече сме свикнали, и без който не можем да си представим Рождество Христово. Но това е един секуларизиран приказен образ, който почти е загубил връзката със своя първообраз. А за децата Дядо Коледа не е просто приказка, а е приказка която се материализира по Коледа. И наистина, по думите на Никола, за човекът, играещ ролята на Дядо Коледа се отваря огромно поле за проповед. Но това е една конкретна, лична възможност за проповед, докато образът си остава секуларен.
Как мислите, не е ли вариант епископите и свещениците, да преподават подаръците на децата(а те визуално имат доста прилики с Дядо Коледа, особено по беловласите). Примерно след Литургията на Рождество, да се раздават подаръци. Това ще е хубав образ че Христос е извор на всеки дар и че той е дарен за да се осъществи в Църквата-Тялото Христово. Не е ли това вариант да се въцъркови образът на Дядо Коледа?

Please Вход to join the conversation.

 • o'style
 • Visitor
 • Visitor
31 Дек 2010 18:23 #29716 by o'style
Мога да споделя как стоят нещата в Чехия. Там Дядо Коледа, Дядо Мраз няма. Там има Свети Николай (Mikuláš). При това го отбелязват в нощта срещу 6 декември, т.е. когато по католическия календар честват светеца. Зададох въпрос на една чехкиня каква е разликата между Santa Claus и техния Svatý Mikuláš. В отговор тя ми каза, че става въпрос за една и съща личност, но че традициите са различни. Тя спомена, че честването на Santa Claus е американска традиция, а в същото време чехите, както вече споменах, отбелязват съответния празник в навечерието на 6 декември като отново светецът раздава лакомства и плодове на добрите деца. Тя спомена още, че в Чехия на Рождество Христово подаръците ги дава малкият Иисус (In the Czech Republic it is little Jesus who gives gifts at Christmas).

www.myczechr...m/czech_cu ... holas.html

Лично аз смятам, че това е по-добрият вариант - свети Николай да раздава подаръците в деня, в който се чества, а на Рождество Христово да знаем, че подаръците са от Иисус.

П.С. www.myczechr...m/czech_cu ... stmas.html
"Czech children believe that Christmas gifts are brought by Baby Jesus (Ježíšek) who comes into the room through the window to leave the presents."

Please Вход to join the conversation.