Мобилно меню

Децата и религията

 • evro
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
15 Дек 2010 00:33 #29618 by evro
Здравейте,
казвам се Елка, омъжена съм от 12 години, имаме дъщеря Мария на две години. Чакахме това Чудо 10 години. Обещах Му да я възпитам с християнска вяра и доброта. И двамата със съпруга ми сме православни, аз нося вярата в сърцето си, постила съм броени пъти в живота си, взимала съм причастие веднъж-дваж, спазвам обетите си, търся вината у себе си, търся прошка когато греша, милосърден човек съм, опитвам се да живея в мир със себе си, благодаря и казвам "обичам те" когато обичам, спрях да чукам на дърво и да се заслушвам в хороскопа, но... не ходя на служба, не ходя в Църквата на всички празници, не зная молитви. В Църква обикновено ходя когато съм уплашена и имам нужда от Божията милост (моля се на Бог да проси това ми "лицемерие"). Това е моя християнски живот.

Мария познава Бога от свекърва ми и мен, обича да целува иконите у дома, често говорим за Него. От Св. Мина насам няколко пъти ходим заедно в Храма, усещам че приема това с интерес и не като на игра, въпреки че прави същия ритуал, дарява цвете, палим свещ и молим Бога.
Преди няколко вечери, на приспиване, ей така извденъж пожела да види Бог, това всъщност е повода да потърся съвета ви. Казах и че Бог е на небето, високо и че може да го види на иконата до леглото ни, повтори ми го няколко пъти, следващата вечер отново пожела да Го види, но се съгласи че може да Го види там на иконата. Кажете ми как да постъпя (?), първосигнално се стъписах, как да и обясня, не искам да я подвеждам, но пък е твърде малка да поеме моята вяра. Имаме детски библии, не сме ги дочитали, но има интерес различен от този към детските книжки, някак с уважение (или на мен така ми се струва, но съдя по това че не ги драска и къса като останалите). Твърде сензитивна съм към нейното поведение, допускам че от дългото чакане да се появи съм се превърнала в "супермайка" и не ме съдете за това.
Кажете ми колко рано е твърде рано и колко късно е твърде късно да въведем децата в религията, вероятно трябва да преосмисля и своето поведение...

Благодаря ви и до скоро!

Please Вход to join the conversation.

 • milipili
 • Visitor
 • Visitor
15 Дек 2010 15:43 #29623 by milipili
Replied by milipili on topic Re: Децата и религията
Здравей, ние също чакахме нашето чудо 10 години. И то се роди момиченце. Допреди няколко (3-4) години си задавах същите въпроси като теб. Тогава един свещеник ми припомни добре известните думи: "Докато детето ти е под 12 г. му говори за Бога, когато стане на повече от 12г. говори на Бог за детето си"
естествено, че ти сама съвсем интуитивно ще усетиш кога й е времето на дъщеря ти да започне да навлиза по-дълбоко във вярата и по-редовно на богослуженията. Не се притеснявай, това ще дойде само; аз също се притеснявах докато тя-моята дъщеря не стана на 4 и сама започна да иска да идва с мен всяка неделя на служба, а по пътя за църква и обратно си говорихме какво и как е било там и за дядо Боже въобще. Не я насилвай, не си мисли, че си закъсняла, прави всичко така, че детето да му е интересно и да го желае. По принцип децата са съгласни с всичко което им предлагат родителите (до една възраст)... И още нещо - говори с нея за Бога, за вярата и за чутото и видяно в църква като с голям човек, сериозно и с уважение. Аз бях сащисан колко много разбират децата от дълбочината на въпросите които ми задаваше още от мъничка... Вече е на 8 и всеки път след проповед ми се усмихва - "всичко разбрах този път" :)
А, и още нещо - с чиста съвест мога да река, че най-най-най-щастливите ми мигове в живота са тези прекарани с дъщеря ми на литургия. Желя ти ги и на теб. Успех!

Please Вход to join the conversation.

 • razgovor
 • Visitor
 • Visitor
15 Дек 2010 16:12 #29624 by razgovor
Replied by razgovor on topic Re: Децата и религията
Чрез кръщение и причастие тя ще види Бог най-пълно. Децата, а и възрастните имат нужда от това общуване :)
Нещо по темата: [url:32scwmas]www.dveri.bg...ry/84/119/[/url]

Please Вход to join the conversation.

 • Иво
 • Visitor
 • Visitor
16 Дек 2010 13:56 #29632 by Иво
Replied by Иво on topic Re: Децата и религията
Привет, Ели!
Мисля, че действията ти до момента са били напълно правилни :) ! Но, въпросите ще стават все повече, и Мария ще има нужда от нови "доказателства". Затова, ще бъде прекрасно, за теб, Мария и цялото Ви семейство, ако се доближите още повече до Бога, чрез присъствие на прекрасното тайнство-Литургията, и започнете по-често да вземате Свето Причастие!
Желая щастие и любов на теб и семейството ти :) !

Please Вход to join the conversation.

 • evro
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
16 Дек 2010 15:30 #29633 by evro
Replied by evro on topic Re: Децата и религията
Благодаря сърдечно за съветите и подкрепата които намирам.

Имах нужда да ви открия!
Весели празници!

Please Вход to join the conversation.