Мобилно меню

За евтаназията

  • borisdd
  • Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
04 Сеп 2004 10:25 #2881 by borisdd
За евтаназията was created by borisdd
На този адрес: www.mediapoo...bulgaria/2 ... 04bg.shtml има статия зя евтаназията. Какво е мнението на православното християнство и лично вашето по темата?

Please Вход to join the conversation.

More
04 Сеп 2004 13:08 #2883 by Kosio

На този адрес: www.mediapoo...bulgaria/2 ... 04bg.shtml има статия зя евтаназията. Какво е мнението на православното християнство и лично вашето по темата?


Негативно! Ако напишеш в google "евтаназия", този линк ще се появи на първо място, така че обвинението на автора от mediapool, че православната църква няма отношение е превземка!

synpress.bgl...evtanazia/

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

  • Добромир
  • Visitor
  • Visitor
04 Сеп 2004 13:59 #2884 by Добромир
Replied by Добромир on topic Re: За евтаназията
Авторът на статията неправилно твърди, че православната църква няма мнение по въпроса за евтаназията. Иначе статията не е лоша. Добре е този въпрос да бъде поставен за широко обсъждане.

Според мен трябва да има разлика между църковното и държавното решение в този случай. Дори църквата да забранява евтаназията (като убийство или самоубийство), държавата би трябвало да я разреши (при определени условия и в съответствие с определена процедура, разбира се)! Всеки гражданин има свободата да се разпорежда със своя живот, включително да си го отнеме (дори без "уважителни причини" - тежка болест и др.под.). Ако за тази цел има нужда от медицинска помощ (например лекарски съвет), тя трябва да му бъде оказана. По този въпрос законодателят не трябва да се съобразява с мнението на никоя религия.

За да стане позицията ми по-ясна, представете си следния по-маловажен случай: мюсюлманите в България решават да прокарат закон, който да забранява употребата на алкохол (защото е забранен от Корана). Ще бъдете ли доволни?

Please Вход to join the conversation.

More
04 Сеп 2004 15:10 #2886 by Kosio

Според мен трябва да има разлика между църковното и държавното решение в този случай.


Значи мненията ни не съвпадат.

Първо - и двамата ще се съгласим, че за един християнин нещата са еднозначни - евтаназията е убийство. Тук ще оставим настрани сложните и тежки диалеми, които могат да възникнат - какво да се прави, ако животът на пациента се поддържа съвсем изкуствено, кой и кога трябва да вземе решението за изключване на апаратурата... Тук вече еднозначен отговор едва ли може да се намери, в учебниците по етика също едва ли го има. Пожелавам никой от нас да не се сблъсква с тази диалема лично.

Но след като пренасяме нещата в обществена плоскост - защо да не се забрани евтаназията? Логиката е същата, каквато е и при забраната на смъртното наказание - убийството трябва да бъде абсолютно недопустимо, независимо дали причините са благородно звучащи или не! Нещо повече, има демократични държави, където опитът за самоубийство сам по себе си е престъпление - неуспешните самоубийци могат да лежат в затвора, могат и да бъдат настанени в психиатрични клиники.

Преди години в Япония имало твърде популярен и пикантен съдебен процес, в който една жена убила любимия си по негова молба, докато били заедно в леглото. По мотиви от тази действителна история дори беше заснет филм, който получи доста международни награди. Та ако следваме логиката, че всеки отговаря сам за собствения си живот, можем да стигнем твърде далече. Следващата стъпка е да заживеем в някаква антиутопия, подобна на тази от популярните разкази на Робърт Шекли, където главният герой по собствено съгласие "подарява" живота си и се включва в игра на ловец и дивеч, където дивечът е... той. Можем да разрешим и гладиаторските битки - естествено срещу голяма награда за гладиаторите. Чувал съм, че такива вече има наистина в сенчестата и необозрима Русия - истински бой, където се лее кръв (и естествено залози), не американско театро, подобно на това, което в един момент излъчваха и по БТВ.

Не съм съгласен, че дори от гледна точка на обществото всеки има правото да прави каквото си пожелае със собствения си живот. Най-малкото, не е дидактично.

Нещата не са толкова лесни - в противен случай светът отдавна да се е преборил с нарко-мафията. Пак по същата логика - просто бихме легализирали твърдите наркотици, пазарът на дрога щеше да се развали и да престане да носи милиарди долари на мафията. Но трябва ли хората да се самоубиват с наркотици пред очите ни и да смятаме, че в "въпрос на личен избор". Не е толкова лесно!

Така че не виждам, защо позицията на църквата и позицията на държавата да не съвпадат - животът е абсолютна ценност. Дори и аргументите на двете страни да са различни. Държавата... просто се нуждае от поданици, за да не изчезне.

Това, което съм съгласен с автора е, че "Решението" бе прието чисто механично, без истинска дискусия в обществото. Както се случи и със смъртното наказание, бих добавил аз. И изобщо за каква "дискусия в обществото" можем да говорим, ако "обществото" не съществува? Днес една власт ще забрани, утре друга със същата лекота ще разреши. И така до безкрай. По този въпрос не споря, съгласен съм.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.