Мобилно меню

10-то слово на св. Серафим Саровски на български или руски?

 • Harry
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
13 Май 2010 21:54 #28576 by Harry
Здравейте братя и сестри! Честит празник!

От доста време в моята енория се води спор, дали миряните могат да се молят със затворени очи по време на богослужение. Някои силно осъждат тази практика и казват, че това не е подобаващо.

Светите отци обаче препоръчват молитвата със затворени очи, понеже тя подпомага съединяването на ума със сърцето (по св. Игнатий Брянчанинов).

Също св. Серафим Саровски е говорил по въпроса в словото си „Молитва” (10-то или 11-то):
„Когато си на молитва в църквата, е полезно да стоиш със затворени очи с вътрешно съсредоточение и да отваряш очите си, само когато отпаднеш духом, или когато те налегне сън и те кара да задремеш, тогава трябва да съсредоточиш погледа си върху икона или свещта горяща пред нея.”

Този цитат е превод от английски, понеже само на английски успях да открия съответното слово в библиотеката на Богословския факултет на СУ. Въпреки усиленото търсе, не успях да намеря книга с поученията на св. Серафим Саровски на български или руски.

Днес си купих книгата „Поучения на св. Серафим Саровски” на Зографското издателство, но за голямо мое учудване там не е поместено съответното слово...

Моят въпрос или молба е, дали някой, който има поученията на св. Серафим Саровски на български или руски, може да провери, дали там ще открие словото „Молитва” – трябва да е 10-то или 11-то? След това, ако може, да ми каже, в кое издателство точно го намира?
Трябва ми словото на руски или български, понеже аргументът ми едва ли ще бъде приет като е превод от английски...

Благодаря предварително!

Поздрави в Христа
Хари

Please Вход to join the conversation.

 • Ани Василева
 • Visitor
 • Visitor
14 Май 2010 10:57 #28580 by Ани Василева
Здравей Хари, по въпроса ти не мога да ти помагна, но се зарадвах много да те видя във форума, защото преди 3/4 години само ти ме подкрепяше в споровете по форумите за българския език в богослужението, ако си спомняш.
Та, успех в начинанието и все така напред с хубави и важни теми! :)

Please Вход to join the conversation.

 • РРР
 • Visitor
 • Visitor
14 Май 2010 13:38 #28581 by РРР
Просто съм изумена в какви неща се вторачват хората!...
Важно е дали се молиш от сърце и с любов, всичко останало са излишни подробности. Няма правило как да се молим, молитвата е тайна.

Ето какво пише старецът Порфирий:
"Не си служете с технически похвати. Не е нужно столче, нито навеждане на главата, нито затваряне на очите. Мнозина казват: “Седни на столче, наведи се и се съсредоточи”. Какво става обаче?… Опитайте и ще видите! Не е необходимо особено да се съсредоточавате, за да кажете Иисусовата молитва. Когато имаш в себе си божествена любов, тогава не е нужно никакво усилие. Където и да се намирате, било седнали на малък, било на голям стол, било в колата, било навсякъде, в училище, в канцеларията, на работа – можете да казвате молитвата с думите: “Господи Иисусе Христе, помилуй ме” и то благо, с мир, без принуда и натиск. "

Целият материал тук .

Please Вход to join the conversation.

 • Snejana
 • Visitor
 • Visitor
14 Май 2010 15:08 #28582 by Snejana
Избранные практические поучения Батюшки Серафима (из Летописи Серафимо-Дивеевского монастыря)

serafim-libr.../MolitvySe ... henia.html


5. В церкви на молитве стоять полезно с закрытыми очами, во внутреннем внимании; открывать же очи разве тогда, когда уныешь, или сон будет отягощать тебя и склонять к дреманию; тогда очи обращать должно на образ и на горящую перед ним свечу.

Если в молитве случится плениться умом в расхищение мыслей, то должно смириться пред Господом Богом и просить прощения, говоря: согреших, Господи, словом, делом, помышлением и всеми моими чувствы.

Посему всегда должно стараться, чтоб не предавать себя рассеянию мыслей; ибо чрез сие уклоняется душа от памяти Божией и любви Его, по действию диавола, как говорит св. Макарий: все супостата нашего тщание есть, да мысль нашу от памятования о Боге и страха и любви отвратить (Сл. 2, гл. 15).

Please Вход to join the conversation.

 • Harry
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
14 Май 2010 21:10 #28584 by Harry
Благодаря на всички за отговорите (и специално на Снежана).

Ваш брат в Христа,
Хари

Please Вход to join the conversation.