Мобилно меню

НА ВНИМАНИЕТО НА СВЕЩЕНИЦИТЕ

 • Иван Калев
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
25 Ян 2010 04:42 #27408 by Иван Калев
НА ВНИМАНИЕТО НА СВЕЩЕНИЦИТЕ was created by Иван Калев
ЧИН
за Изповед и отричане от окултизма и връщане към лоното на Православната Църква

ПРИЛОЖЕНИЕ

За тези, които по незнание са се обръщали към разни лечители,екстрасенси, врачки или са се занимавали с някакъв вид окултизъм и желаят да се покаят и да се върнат в лоното на Светата Православна Църква публикуваме
Чин на отречение от занятията на окултизма и изповед на обръщали се към окултисти, по образец, утвърден от Руската Православна Църква и даващ практически резултати.
Искреното покаяние за греха от окултни занимания не веднага освобождава от последствията на тези занятия. Човек може още дълго да изпитва въздействието на демоните, което се изразява в периодично усилване на страстите, нахлуване на богохулни помисли, изострено нервно-психическо разстройство, влечение към самоубийство, възобновяване на виденията, запазване на "енергийните източници", а също и от пряко чувствено нападение от бесовете насън или наяве. Както показва опитът на Руската Православна Църква за пресичане на тези последствия е необходимо да се извърши отречение от окултните занимания по следния начин:
След приемането на подробна изповед, свещеникът не чете разрешителната молитва а пита каещия се:
Въпрос: Желаеш ли да се отречеш от пагубните за душата и тялото занимания на окултизма?
Отговор на каещия се: Желая от цялото си сърце.
Въпрос: Признаваш ли, че занятията на различните видове окултизъм, такива като екстрасензорика, биоенергетика, безконтактен масаж, хипноза, народно целителство, нетрадиционна медицина, кодиране, разваляне на магии, чародейство, магьосничество, гадание, спиритизъм, астрология, контактуване с духове, полтъргайст, контактуване с "висш разум", с НЛО, включване към "космическа енергия", парапсихология, телепатия, "дълбинна психология", йога и другите видове източни култове, медитация, а също и други видове окултизъм водят до тясно общение с падналите духове?
Отговор: Признавам и се разкайвам за тези занимания.
Въпрос: Разкайваш ли се за придобиването, пазенето, изучаването и разпространението на литература на окултна тематика, посещението на лекции и занятия, в гледането на кино и фотоматериали на окултна тематика, а също в пропагандата и разпространението на окултни знания?
Отговор: Разкайвам се от цялото си сърце и обещавам да унищожа всичко, което имам като литература, посветена на окултните науки.
Въпрос: Разкайваш ли се за тежкия грях на привличане на близките си към занятията на окултизма?
Отговор: Искрено се разкайвам и обещавам да приложа всичките си усилия за това да убедя съблазнените от мене да оставят тези богопротивни занимания.
Въпрос: Признаваш ли, че нестандартните "способности" и "дарования", придобити в резултат на окултни занимания, имат за източник сатанинските сили и отказваш ли се от тези способности?
Отговор: Признавам, че не подателят на всяко благо Бог, а падналите духове са източник на моите "свръхчовешки способности". Признавам, че ползването им е служение на сатаната и неговите ангели и обещавам занапред при каквито и да било обстоятелства да не прибягвам до тези "способности".
Въпрос: Отричаш ли се от сатаната и от сатанинските занятия на окултизма?
Отговор: Отричам се от сатаната и всичките му дела, и всичките му ангели, и цялата му гордост и цялото му служение посредством занятието... (Тук каещият се назовава конкретния вид окултизъм, с който се е занимавал. Отречението се повтаря три пъти.)
Въпрос: Обещаваш ли да не се занимаваш с окултизъм занапред?
Отговор: Обещавам.
Въпрос: Обещаваш ли да пребиваваш в послушание на църковното свещеноначалие и пастирите на Руската (Българската) Православна Църква?
Отговор: Обещавам и в уверение на това целувам Кръста и Евангелието на Спасителя Господа мой Иисус Христос. Амин.
Каещият се целува Кръста и Евангелието. След това свещеникът чете над него обичайната разрешителна молитва.
По аналогичен начин се построява изповедта на такъв, който не се е занимавал целенасочено с окултни науки, но се е обръщал към окултисти за помощ.
Печата се по: "Что необходимо знать о современньiх магах, экстраненсах и других служителях окультизма". Сретенский монастьiрь, 1998
Списание "Православна вяра", брой 1, 2004 година, храм "Света Петка стара" - София

Please Вход to join the conversation.

 • bore
 • Visitor
 • Visitor
25 Ян 2010 11:36 #27410 by bore
Няма ли да въведат за всеки грях отделен чин на изповед за по-голяма прегледност? :lol:
Много интересно как искреното покаяние и изповед не помагат, но някакви формули помагат. Така излиза от Вашата теза... Значи, за да се освободи някой от влияноето на маговете трябва да го направи по "магически" начин, а не като се изповяда и отрече от делата си искрено? Дайте формули и за други грехове - ако се пресичат "на 100% ефективно" ще се възползвам на часа! :lol:

Значи това е брошурка печатана от едикойси манастир. Кой е съставил чина? Одобрен ли е от св. Синод на РПЦ? Силно се съмнявам.
Понеже заглавието е "на вниманието на свещениците" - какво мислят свещениците пишещи във форума? Все-пак по-важно е да чуем тяхното мнение, а не моето.

Please Вход to join the conversation.

 • ЛюбимеЦ 12+1
 • Visitor
 • Visitor
26 Ян 2010 13:16 #27412 by ЛюбимеЦ 12+1
Replied by ЛюбимеЦ 12+1 on topic Re: НА ВНИМАНИЕТО НА СВЕЩЕНИЦИТЕ
Който е съставял тези редове,явно е абсолютно незапознат,и просто преповтаря неща които не разбира.
Например:

биоенергетика, енцефалографията, народно целителство, НЛО, йога , медитация

Биоенергетиката,ами че нашето тяло има много и различни енергии,енцефалографията и електрокардиографията тогава да вземем да ги забраним :mrgreen:
Хипноза,проведена от специалисти тя явно работи.
Народно целителство,ами аз дори имам преподавател в БФ на когото родителите му имат такава практика,билките препоръчани от специалист помагат.
НЛО,дори Ватикана се занимава с тези проблеми,явно неграмотния монах съчинявал поредната боза не е запознат как действат едни от най-добрите специалисти в света.
Йога,прекрасна система за физическо усъвършенстване.
Медитация,какво автора нарича медитация не е ясно,ясно е че не е запознат със нея.Медитация се нарича и една от формите на католическата практика.

Please Вход to join the conversation.

 • NIKHTA
 • Visitor
 • Visitor
26 Ян 2010 13:21 #27413 by NIKHTA


...Йога,прекрасна система за физическо усъвършенстване.


Особенно тантра-йога. Направо върши чудеса.

Моето уважение към автора на горния постинг, но цитираното от мен някакси не се вписва в представите ми като вярно.

Please Вход to join the conversation.

 • bore
 • Visitor
 • Visitor
26 Ян 2010 13:45 #27414 by bore
Вижта сега, хайде да не комантираме йогата медитацията и т.н. Имаше теми за това. Наистина е много прекалено билколечението и т.н. да попадат под осъждане за вещерство. Въпросът е - е ли този чин православен или е стъкмен от някой полуграмотен поп под силно католическо /схоластическо по-скоро/ влияние? Залагам на второто. някой свещеник от тук четящите би ли го използвал?
А не трябва ли да има официално становище на епископско ниво относно подобни апокрифи? Явно се тиражират с известен успех. Смятам, че подобни практики трябва да се прекратяват още преди да са добили популярност.
В тази връзка няма какво да се чудим когато миряните искат от свещениците 7 литра светена вода за разваляне на магия, защото така заръчал ходжата. /последното е истински случай отпреди месец - два./

Please Вход to join the conversation.

 • Ivailo
 • Visitor
 • Visitor
26 Ян 2010 15:01 #27415 by Ivailo
Това за нетрадиционната медицина наистина е много неясно. Първо, дефиницията се променя почти постоянно и (за съжаление) доста "нетрадиционни" неща с окултна насоченост или поне лъженаучна база навлизат масово като част от mainstream медицината. Второ, макар за мен да остава загадка защо, но до колкото знам билколечението все още се води нетрадиционен метод. Ясно е, че въпросният чин не касае пиенето на чай от жълт кантарион (например), но все пак използваното понятие размива твърде много смисъла.

Please Вход to join the conversation.

 • Cemiramez
 • Visitor
 • Visitor
26 Ян 2010 15:09 #27416 by Cemiramez

Въпросът е - е ли този чин православен или е стъкмен от някой полуграмотен поп под силно католическо /схоластическо по-скоро/ влияние? Залагам на второто. някой свещеник от тук четящите би ли го използвал?


Все католиците за всичко виновни. Е, ако това ви помага да се чувствате освободени от отговорност.... Схоластиката нали и тя католическа. Всичко което е 'pfe' е от католиците и/или под силно католическо влияние. А знае ли някой от вас как наистина е при католиците? Говоря не за филми от типа на "Птиците умират сами", "Кралица Марго", "Духовете на Гоя" и книжки от типа на "Черната гвардия на Ватикана"..... При католиците както и при православните. Има всичко и на теория и на практика, и истински неща и дивотии. Както казах и в един друг постинг в друга тема, вятърът на промяната духа тука отдавна. За щастие тези неща които са истинки и прави на практика при католиците се доближават все повече до православието. Поне в Полша, аз за други страни не мога да отговарям.
bore,знам, че си чувствителен и лесно раним, за това те моля да не го приемаш лично. Да то е лично, но не към тебе, а от мене, понеже отдавна се събира в мене подобно напрежение по отношение на горесподеления проблем и натурално стана, че се изсипа след твоя постинг. Моля те да ме извиниш.

Що се касае до останалите повдигнати в тази тема проблеми, бих искала и аз да споделя нещо. Духът на истината е навсякъде но не не в пълнотата си, а различни 'степени' и това е объркващо особено за хора, които не са стъпили здраво на краката си във вярата си. Според мене в гореизброения списък за това как и какво да изповядваме проблемът се състои в това, че вниманието ни бива концентрирано на последствия, а не на истински причини за грехове. Не видях в списъка назвован нито един грях с името си.
Миналият февруари месец, нашата фирма, която вече навърши една годинка, нае консултант. Много интелигентна, ерудирана, опитна, харизматична личност. Многотърпелива, с аналитично мислене, улавяща същината на проблемите и помагаща ни сами да стигнем до решенията им. Работихме с нея точно до края на декември, значи около 8 месеца и аз се отказах. В началото всичко беше добре, имаме проблеми в организацията, имаме проблеми в комуникацията в екипа и с клиентите, добре ни помагаше. Организираше школения за висша менаджерска кадра, добре. Неконвенционален поглед на нещата, нетрадиционни решения и предложения, добре. Разни тестчета от типа на 'ако всичко би било възможно, ако не би бил ограничен от време и пари, с какво би се занимавал', и разни да го наречем терапии или помощни средства, според мене зачерпнати от зен буддизма и йога. Добре, на онзи етап все още не виждах нищо лошо, защото те бяха на такова ниво че не противоречаха на християнските ми убеждения. Но нивото се задълбочи и започнаха да излизат противоречия и срам-несрам - страх. Да, голямо момиче, ама ме беше страх какво правя аз. Седим един отбор мендажери и дишаме със затворени очи с цел всяка мисъл да напусне главите ни. После правим някакви асани за не знам какво си - за концентрация, за положителна енергия, за мъдрост. Аз се ядосах:" Добре де, може ли да седнеш така и така и хоп мъдростта ти дошла, не го вярвам!" Обаче те ( работеха вече с друга специалистка) се ядосаха, че не съм била концентрирана. После заставаме в асана 'планина' или както там се казва и си затваряме очите, а едната от тях говори за това как корените й растат до самите недра на земята и от тях черпи сокове, как е спокойна и стабилна. Отворих си аз очите тайно, ама аз съм все още едно непослушно дете и гледам всички със затворени очи и такива едни 'ох, вглъбени в друга реалност". Стана ми смешно. После ме питат: 'как се чувстваш като планина?' Аз съм известна с това, че не се цензурирам и след като някой ме пита нещо, значи знае какво прави, следователо изстрелях като карабин машинови:" ЗЛЕ!" Онези двете пак се ядосаха. Те се ядосват 'високо духовно', т.е. не го показват, но аз усещам. На следващаат сесия нямаше никого освен мене и двете майсторки-консултантки. Седим ние, а аз усещам, че нещо не е наред. Както и да се преструваха и двете бяха много нервни и неспокойни. Обиди ме това, че прехвърлиха на мене цялата отговорност за неуспеха на предприетото сътрудничество. По много ловък начин, така манипулирайки понятия и принципи. Аз седях и ми ставаше все по-мъчно и по-тъжно, чувствах се като зарязано дете, на което се отказва помощ, ядосвах се че ми разтуриха фирмата, разгребаха я на всички равнища, а сега ме зарязват, прехвърляйки цялата вина и отговорност на мене. И като взех думата:" Вашето поведение на практика е в разрез с вашите теории и днешната среща е доказателство за това. През всички тия 8 месеца ме убеждавахте как всичко е супер, как върви добре, какво рзвитие, а сега ми давате обратната информация и натоварвате мене с отговорността за негативния резултат. Не може ли просто да застанете пред себе си и да преборите страха си и да си кажете 'е, не успяхме'. Малко смирение по отношение на слабостите си! Бих ви уважавала много повече, а сега ви презирам. Това което направихте беше подло. Седите и двете като две кълбета нерви, де ви буддийското спокойствие и безразличие. Вие на луда за моите собстени пари ли ме правите? Хайде, аз се разберем така - една среща аз с вас асани и дишане, а в неделя с мене на църква, става ли, на причастие?" А те въртяха глави със съжаление към мене и ми казаха че това е последната ни среща. Не довършиха дори чисто техническата работа по организацията във фирмата. Ама аз си намерих точно преди новата година нов консултант, който не вкарва идеология.

Та искам да кажа че нищо не разбирам и добре че Иван Калев отвори тази тема! Ето повод да кажа нещо от нивото на страха си и да питам от нивото на незнанието си. За какво става дума всъщност с тия йоги, дишане и зен техники? Нали и в православието има грубо казано, дишане, концентрация, вглъбяване. Това бяха ( са) две много интелигентни и деликатни жени, специалистки, професионалистки в своята област. Много внимателно и с дълготърпение работеха с нас. Не втъпляваха идеологии като с 'ведро да изсипват', а така една изпусната в точно определно място дума... Не ни насилваха нито поставяха условия в традиционния смисъл на думата. Просто с желязна и едновременно деликатна аргументация ни убеждаваха че това е част от процеса и добре би било, но рзбира се, ние винаги можем да се откажем, разбира се, те уважават нашите принципи и ценности.... Искам да подчертая, че когато ние ( аз и моят съдружник) тръгнахме да търсим специалисти-консултанти, не търсехме 'духовно спокойствие и равновесие'. Просто се убеждавам, че зад почти всички този тип специалисти, консултинг-организации за развитие, усъвършенстване уменията на менаджерската кадра, ect., неминуемо е вплетена ( в една или друга степен) буддистката философия и философията на йога. Защо, нима с автентично християнство 'не става'?! Или може би аз се бъркам, може би в целия този 'development' заимстваното с цел помощ от йога и будизъм до такава степен и в такава сфера не е опасно?... Малко съм глупава сега. Но се надявам да разберете естеството на проблема, който се опитвам да поставя и разчитам на помощни отговори.

Предварително благодаря!

Сърдечни поздрави!

Please Вход to join the conversation.

 • bore
 • Visitor
 • Visitor
26 Ян 2010 15:19 #27417 by bore

Все католиците за всичко виновни


Така ли излезе? Не съм искал да кажа това, както и не се обиждам, нито се чувствам свободен от отговорност и затова повдигам въпроса относно това псевдо чинопоследование. :) Въпросите, които те интересуват изискват компетентни отговори и може би трябва да се отвори нова тема за тях. Аз не се чувствам подготвен да ти отговоря категорично и изчерпателно.
По тази тема зададох моите въпрпоси и очаквам отговори от духовенството. :)

Please Вход to join the conversation.

 • Cemiramez
 • Visitor
 • Visitor
26 Ян 2010 15:37 #27418 by Cemiramez
bore, радвам се че не го прие лично! Просъединявам се към тебе по отношение на въопросите ти зададени към доховенството. А моите въпроси са към всички с една огромна молба, нека отговорите бъдат от сърцата ви, не от книгите! Тези от книгите ги знам наизуст и така не ме ползват с нищо!

Предварително благодаря!

Please Вход to join the conversation.

 • ЛюбимеЦ 12+1
 • Visitor
 • Visitor
30 Ян 2010 11:00 #27432 by ЛюбимеЦ 12+1
Replied by ЛюбимеЦ 12+1 on topic Re: НА ВНИМАНИЕТО НА СВЕЩЕНИЦИТЕ

Особенно тантра-йога. Направо върши чудеса.

Моето уважение към автора на горния постинг, но цитираното от мен някакси не се вписва в представите ми като вярно.


Не зная какво да ви кажа,,мисля че не сте много запознат със изтока и различните им системи.С тези думи не искам да ви засегна.
Няма защо да спираме на тантризма,той е компилативен и не е много сериозно развит,много по-сериозни са китайските разклонения на даоизма,и дори по-истински е класическия индийски трактат "книга на "бог" Кама".
Когато казвам йога аз разбирам такава каквато е представена от Б.К.С. Айенгар,дисциплина по която се провеждат световни първенства и която няма религиозни примеси.

Please Вход to join the conversation.

 • Мирон
 • Visitor
 • Visitor
30 Ян 2010 17:31 #27433 by Мирон

Който е съставял тези редове,явно е абсолютно незапознат,и просто преповтаря неща които не разбира.

Не зная какво да ви кажа,,мисля че не сте много запознат със изтока и различните им системи. С тези думи не искам да ви засегна.

Не веднъж, ами цели два пъти по адрес на различни хора пишете, че "са незапознати" и "не разбират". Явно Вие сте единственият "запознат", идвам до тоя извод от това Ваше двукратно натякване. Написал сте, че

Йога,прекрасна система за физическо усъвършенстване.

Интересувам се, какво по-точно й е "прекрасното" от християнска гледна точка на тази "система"?
Аз също мога да бъда класифициран като "незапознат", но от елементарната си обща култура знам, че основната цел на Йога е "сливането на човека с природата". Това ли й е "прекрасното" на Йога за Вас, разбиращият и запознат с черните източни практики християнин?

Please Вход to join the conversation.

 • ЛюбимеЦ 12+1
 • Visitor
 • Visitor
30 Ян 2010 17:59 #27434 by ЛюбимеЦ 12+1
Replied by ЛюбимеЦ 12+1 on topic Re: НА ВНИМАНИЕТО НА СВЕЩЕНИЦИТЕ

от елементарната си обща култура знам, че основната цел на Йога е "сливането на човека с природата"

И от къде го знаете?
Кое класическо произведение по темата сте чели? :mrgreen: :mrgreen:
В спортната дисциплина "йога" по която има световен шампионат няма религиозни отенъци.
"сливането на човека с природата" като цел дори на индуистката "йога" звучи като виц,самадхи не е "сливане със природата",но това вече е друга тема,на която не и е мястото тук.

Please Вход to join the conversation.

 • NIKHTA
 • Visitor
 • Visitor
30 Ян 2010 18:13 #27435 by NIKHTA

от елементарната си обща култура знам, че основната цел на Йога е "сливането на човека с природата"

И от къде го знаете?
Кое класическо произведение по темата сте чели? :mrgreen: :mrgreen:
В спортната дисциплина "йога" по която има световен шампионат няма религиозни отенъци.
"сливането на човека с природата" като цел дори на индуистката "йога" звучи като виц,самадхи не е "сливане със природата",но това вече е друга тема,на която не и е мястото тук.


Уважаеми Любимец, много е нагло от ваша страна да ни взимате за балъци, че даже е и обидно. Вижте сега, това е сериозен форум, моля ви се, давайте малко по-сериозно.

Аз силно казано съм се занимавал с йога, но все съм бил в обкръжение на хора практикуващи йога, и то не на любителско ниво, а много повече, че даже и лично се познавам с Павлос Хасанагас, учредителя на Йога обществото в Македония. Още повече моя най-добър приятел е женен за жена отдала се напълно на йогата, и за толкова мисля че знам за какво иде реч.

Йогата има религиозни оттенъци уважаеми Любимец, (и не само оттенъци) и много трудно ще убедите некой че това е една безопасна медитативна техника насочена към телесното здраве.

Много ще ми бъде интересно как се побеждава в "спортната дисциплина" йога на състезанието?

Please Вход to join the conversation.

 • Мирон
 • Visitor
 • Visitor
31 Ян 2010 09:01 #27436 by Мирон

от елементарната си обща култура знам, че основната цел на Йога е "сливането на човека с природата"

И от къде го знаете?
Кое класическо произведение по темата сте чели? :mrgreen: :mrgreen:
В спортната дисциплина "йога" по която има световен шампионат няма религиозни отенъци.
"сливането на човека с природата" като цел дори на индуистката "йога" звучи като виц,самадхи не е "сливане със природата",но това вече е друга тема,на която не и е мястото тук.

В книгата "Йога" на Венцислав Евтимов, издание 1992 година, на стр. 17 пише, че "основна цел на Йога е сливането на човека с природата", точка, кратко и еднозначно ясно. Ако чак толкова държите, ще ви цитирам и точния ред, може и снимка на страницата да Ви пратя на мейла. Предлагам обаче да спрете с представянето си като "експерт" и неоспорим капацитет, нека да не стигаме чак дотам, и вместо това да ми отговорите на простичкия въпрос, който вече Ви зададох и подминахте - какво й е "прекрасното" на Йога от християнска гледна точка?

Колкото до религиозните оттенъци и Йога - да, в Йога няма и следа от християнството. Има едни други следи.

Please Вход to join the conversation.

 • ЛюбимеЦ 12+1
 • Visitor
 • Visitor
31 Ян 2010 09:31 #27437 by ЛюбимеЦ 12+1
Replied by ЛюбимеЦ 12+1 on topic Re: НА ВНИМАНИЕТО НА СВЕЩЕНИЦИТЕ

Йогата има религиозни оттенъци уважаеми Любимец, (и не само оттенъци) и много трудно ще убедите некой че това е една безопасна медитативна техника насочена към телесното здраве.


Вие сте пример за човек който е попаднал под влиянието на някой шарлатанин,спортната дисциплина "йога" няма религиозни нюанси.
Това което се преподава от недоучили шарлатани е криптоиндуизъм или някое разклонение.

Много ще ми бъде интересно как се побеждава в "спортната дисциплина" йога на състезанието?

Има си начини да разберете.

В книгата "Йога" на Венцислав Евтимов, издание 1992...

Подозирах че Евтимов е класик :mrgreen: ,такъв какъвто е Патанджали например .
Как правилно се насочихте към български интерпретатор,който не само не владее санскрит,но и никъде не се позовава на основателя на тази цисциплина.

Please Вход to join the conversation.

 • Мирон
 • Visitor
 • Visitor
31 Ян 2010 12:54 #27438 by Мирон

В книгата "Йога" на Венцислав Евтимов, издание 1992...

Подозирах че Евтимов е класик :mrgreen: ,такъв какъвто е Патанджали например .
Как правилно се насочихте към български интерпретатор,който не само не владее санскрит,но и никъде не се позовава на основателя на тази цисциплина.

Вие сте един крайно безполезен събеседник. С този си коментар отново не казвате нищо по същество, дори мога да го определя като трети пореден опит да се представите като "експерт". След първите Ви два напълно безуспешни опита сега обявявате и автор на книга за йога като "невежа". Безполезността Ви като събеседник идва обаче оттам, че за втори път отбягвате да отговорите на въпроса ми за "прекрасното" у йога от гледна точка на християнството. Християните отхвърлят йога, включително и Вашия древноиндийски непрокопсаник. В Уикипедия, например, намерих (само заради Вас) едно много грозно, а и по същество много глупаво твърдение, приписвано на Вашия Патанджали, а именно, че Любовта била "човешка особеност, проявяваща се само когато излезем от бездействието. В нея сме непричастни към страданието и свободни от впечатления, стремежи и резултати", ето оттук е цитираното. Вие, ако сте християнин, нали разбирате колко налудничаво е това негово мнение за Любовта? Всъщност, ако сте наистина християнин, би трябвало да отхвърлите този Ваш измислен авторитет. Само Ваша ще е ползата от това, както и загубата, естествено. Аз от своя страна само мога да Ви уверя, че в краткия ни разговор (като вид мое действие) съм воден от собствена съпричастност към видимото Ви заблуждение, от собствени впечатления върху неговия характер, и от собствени стремежи по-скоро да Ви накарам да се замислите върху думите си, отколкото да усилвате заблуждението си чрез несъществено и безполезно за Вас самоизтъкване чрез спорове.

От моя страна разговорът ни е приключен, тъй като не виждам смисъл от него и нямам какво повече да Ви кажа.
Поздрави.

Please Вход to join the conversation.

 • ЛюбимеЦ 12+1
 • Visitor
 • Visitor
01 Фев 2010 08:16 #27439 by ЛюбимеЦ 12+1
Replied by ЛюбимеЦ 12+1 on topic Re: НА ВНИМАНИЕТО НА СВЕЩЕНИЦИТЕ

Вие сте един крайно безполезен събеседник. С този си коментар отново не казвате нищо по същество, дори мога да го определя като трети пореден опит да се представите като "експерт". След първите Ви два напълно безуспешни опита сега обявявате и автор на книга за йога като "невежа". Безполезността Ви като събеседник идва обаче оттам, че за втори път отбягвате да отговорите на въпроса ми за "прекрасното" у йога от гледна точка на християнството. Християните отхвърлят йога, включително и Вашия древноиндийски непрокопсаник. В Уикипедия, например, намерих ......................
Поздрави.

Безполезен съм,защото ви казвам че качественно мнение не може да има личност като В.Евтимов,нито пък Уики е източник за информация.
Истинско познание по темата може да има само ако сте запознат с академични трудове на хора които познават езика на оригинала,и правят текстокритичен анализ на изворите.
Ако това не ви е ясно,то тогава няма за какво да пишете неща които сте научили от някой шарлатанин,или от Уикипедията,те винаги ще си останат несериозни.

Християните отхвърлят йога

коя йога отхвърлят,"йога" в момента е събирателно понятие на различни течения.Ако отхвърлят спортната дисциплина "йога" то тогава ще трябва да отхвърлят и плуването,и кроса,и бодибилдинга,и гимнастиката .

обявявате и автор на книга за йога като "невежа"

Естественно че В.Евтимов е невежа,той е преписвач,няма негови лични открития.
Освен това ОСНОВАТЕЛЯ НА "ЙОГА" УЧИ ЧЕ ПРАКТИКУВАЩИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ХРАНИ ТРИ ПЪТИ НА ДЕН.
В "ЙОГА СУТРА" няма никакви гладувания,пости,разтоварващи дни и т.н.
Това е само един от многото примери как интерпретатори изкривяват даден път.

Please Вход to join the conversation.

 • labros
 • Visitor
 • Visitor
01 Фев 2010 18:34 #27441 by labros
Господин Любимец, моля обяснете термина спортната дисциплина "йога" и какво общо има той с бягането, плуването, гимнастиката... и респективно с вярата на християнина...

Please Вход to join the conversation.

 • bore
 • Visitor
 • Visitor
01 Фев 2010 19:22 #27442 by bore
Може би ставам досаден, но някой няма ли да вземе отношение по темата? В смисъл смятате ли за адекватно това чинопоследование? Да, не, защо и т.н.

Please Вход to join the conversation.

 • forerunner
 • Visitor
 • Visitor
01 Фев 2010 23:52 #27443 by forerunner
Replied by forerunner on topic Re: НА ВНИМАНИЕТО НА СВЕЩИТЕ
Боре, ти си го казал - това "тайнство" е конструирано на принципа "клин клин избива", по магически начин да преборим магията. По-скоро ми прилича на въпросник за кастинг за влизане в тайно сдружение. Аз лично никога не бих се "възползвал" от това чинопоследование, изпитвам същата погнуса, както от Киприановите молитви. Това е моето скромно свещеническо становище.

Please Вход to join the conversation.

 • ЛюбимеЦ 12+1
 • Visitor
 • Visitor
02 Фев 2010 07:39 #27444 by ЛюбимеЦ 12+1
Replied by ЛюбимеЦ 12+1 on topic Re: НА ВНИМАНИЕТО НА СВЕЩЕНИЦИТЕ

Господин Любимец, моля обяснете термина спортната дисциплина "йога" и какво общо има той с бягането, плуването, гимнастиката... и респективно с вярата на християнина...

Накратко,има световно първенство по йога,където това е спортна дисциплина,и няма религиозна насоченост.
Спорта няма общо със религиозните или философски разбирания на спортиста,затова всеки може да спортува всичко,стига да го влече и да намира радост в това.

Please Вход to join the conversation.

 • Мирон
 • Visitor
 • Visitor
02 Фев 2010 15:02 #27456 by Мирон

Накратко,има световно първенство по йога,където това е спортна дисциплина,и няма религиозна насоченост.

Накратко, искате да кажете, че шампион в първенството става онзи, който най-бързо може да си бръкне в носа с палеца на левия крак. :lol:

В спортната дисциплина "йога" по която има световен шампионат няма религиозни отенъци.
"сливането на човека с природата" като цел дори на индуистката "йога" звучи като виц,самадхи не е "сливане със природата",но това вече е друга тема,на която не и е мястото тук.

Писахте по-назад горецитираното, в червено. Представихте мнението си безапелационно, като "експерт". Неясно защо силно се стреснахте от цитираното от мен твърдение, че сливането на човека с природата е основна цел на Йога - звучало Ви като виц, и прочие. Защо така се стреснахте от това, не разбрах, обаче същевременно намерих един "спортен клуб", досущ точно като това, което Вие описвате. Ето тук чета същото като онова мое твърдение за основната цел на Йога (сливането на човека с природата), което Вие определихте като невежо. Съответните хора от този "спортен клуб" също като мен казват, че основната цел на въпросната Йога е, цитирам ги "... хармонично свързване, сливане, общуване на човека ( микрокосмоса ) с природата ( макрокосмоса )". Позовават се, също като Вас, на Вашия древноиндийски непрокопсаник, онзи същия клетник Патанджали, но твърдят това, което Ви казах и аз, а Вие отхвърлихте като "невежество" - че основната цел на йога е сливането на човека с природата. Тази основна цел, вероятно знаете, освен Йога се нарича и пантеизъм. И не е "спортна дисциплина".

Та, да си дойдем на думата. Стана вече ясно, че невежата сте Вие. Стана ясно и защо не можете да отговорите на двукратно зададения мой въпрос (какво й е прекрасното на Йога от християнска гледна точка).

Please Вход to join the conversation.

 • ЛюбимеЦ 12+1
 • Visitor
 • Visitor
02 Фев 2010 16:33 #27457 by ЛюбимеЦ 12+1
Replied by ЛюбимеЦ 12+1 on topic Re: НА ВНИМАНИЕТО НА СВЕЩЕНИЦИТЕ

Съответните хора от този "спортен клуб" също като мен казват, че основната цел на въпросната Йога е, цитирам ги "... хармонично свързване, сливане, общуване на човека ( микрокосмоса ) с природата ( макрокосмоса )". Тази основна цел, вероятно знаете, освен Йога се нарича и пантеизъм. И не е "спортна дисциплина".


Хората които са правили сайта, който вие посочвате щяха да са коректни ако покажат в кой стих на 'Йога сутра" пише това.
По същия начин когато се обяснява какво е християнство обикновенно се цитира Библията,след това разглеждаме цитата,вижда се дали е точен,дали превода е извършен от специалисти или е нещо от рода на "Превод на Новия Свят".

"йога" е сега е събирателно понятие на много шарлатански отклонения.
Шарлатаните сеещи своите учения зад понятието "йога" представят свои виждания;повечето и презентатори са представители на линията "Рамакришна",това са проповедници на една фондация която разпространява индуизъм.
За разлика от тях има и нерелигиозни представители,такава е спортната дисциплина.

Думите ви за пантеизма просто не си заслужава да се коментират,няма сериозно изследване върху индийската философия(класическата йога е философска система) което да ни показва някакъв пантеизъм.

...(какво й е прекрасното на Йога от християнска гледна точка)

Всеки спорт когато ни развива е добър.
От християнска(юдейска,мюсюлманска,....) гледна точка мислите ли че спортната гимнастика е добра?

Please Вход to join the conversation.

More
02 Фев 2010 19:58 #27458 by Kosio
Никога през живота си не съм имал досег с йога, но когато се опитвам да спортувам съм си измислил някакви упражнения за изстягане и разстягане, от които определено се чувствам по-ободрен. Доколкото до религиозната окраска, съгласен съм, че в тази посока също може да се прекали. Пример - съпрузите ще трябва доста да се постарят, докато открият за брачното си ложе нещо, която не е описано в Кама Сутра.

Любимец, тъй като наистина не сме много навътре, на мен поне би ми било любопитно да чуя вкратце личното ти мнение за различните популярни в България йога школи. Кои са по-близо до 'спортната йога' и в кои несъмнено има религиозен елемент. Не е необходимо всички да приемат мнението ти, но е интересно да го има. Предполагам най-популярните течения са само няколко?

Много от моите колеги-програмисти борят с йога стреса в професията ни и определелено това не е повод да мисля нищо лошо за тях. Дали пък примерно боди билдингът, с който аз се опитвам да се занимавам (с променлив не/успех) е много по-несъвместим за един християнин - във фитнес залите е пълно с огледала. 3 дни седмично, по 2 часа съзерцаваш себе си и се кефиш на тялото си. Целта сигурно е да станеш нарцис (макар че има и социален, клубен елемент - за младите хора във фитнес залите това занимание замества ходенето по кафенета). Ако искам да ровя в тази посока, мога да съчиня дълъг анатемизъм срещу боди билдинга. Всъщност мога да съчиня дълъг анатемизъм срещу всичко!

P.S. Все още не съм имал възможност да се занимавам с пейнтбол, но ми се струва най-отличният спорт за борене на стреса.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • Мирон
 • Visitor
 • Visitor
02 Фев 2010 22:39 #27459 by Мирон

Хората които са правили сайта, който вие посочвате щяха да са коректни ако покажат в кой стих на 'Йога сутра" пише това.
...
"йога" е сега е събирателно понятие на много шарлатански отклонения.
Шарлатаните сеещи своите учения зад понятието "йога" представят свои виждания ...
Думите ви за пантеизма просто не си заслужава да се коментират ...

Е, Вие определено прекалявате! Не стига, че при цялата си незапознатост Ви посочих цели два независими един от друг примера, които ясно демонстрират тъкмо пантеизма (сливането на човека с природата) в Йога, ами се увличате и дотам, че без никакви факти в отговор продължавате да отричате очевидното. Йога се препоръчва именно с този пантеистки надпис на байрака, и просто ще ме амбицирате съвсем сериозно да се заровя, и да Ви отрупам до ушите с още независими примери, които Ви опровергават. Абсолютно същият пантеизъм по отношение на Йога посочва и Честъртън във "Вечния човек", Клаус Кенет в "2 000 000 километра ...", описвайки личния си опит в Индия, сигурно и те са невежи и шарлатани според Вас?!

Всеки спорт когато ни развива е добър.
От християнска(юдейска,мюсюлманска,....) гледна точка мислите ли че спортната гимнастика е добра?

Какъв "спорт", каква "гимнастика" какви пет лева? Ако си въобразявате, че с този етикет изтривате пантеизма в Йога, грешите.
Не стига, че вредите на себе си, а заблуждавате и останалите по тоя начин.

Между другото, в кръга на шегата, ще Ви разкажа една кратка история. Група будистки монаси, практикуващи йога, дошли в столицата на едно турско малоазиатско емирство, и започнали да проповядват учението си. И те така като Вас положили огромни усилия да убедят събеседниците си мюсюлмани, че Йога е нещо "прекрасно". Турският емир бил толкова силно впечатлен, че оттогава сред турците се разпространило характерното сядане "по турски". По отношение обаче на учението им се получило така, че оттогава в езика им трайно се настанила думичката "будала".
С тази шеговита история изобщо не искам да Ви засегна, разбира се.

Please Вход to join the conversation.

 • ЛюбимеЦ 12+1
 • Visitor
 • Visitor
03 Фев 2010 07:52 #27461 by ЛюбимеЦ 12+1
Replied by ЛюбимеЦ 12+1 on topic Re: НА ВНИМАНИЕТО НА СВЕЩЕНИЦИТЕ

Е, Вие определено прекалявате! Не стига, че при цялата си незапознатост Ви посочих цели два независими един от друг примера, които ясно демонстрират тъкмо пантеизма (сливането на човека с природата) в Йога, ами се увличате и дотам, че без никакви факти в отговор продължавате да отричате очевидното. Йога се препоръчва именно с този пантеистки надпис на байрака, и просто ще ме амбицирате съвсем сериозно да се заровя, и да Ви отрупам до ушите с още независими примери, които Ви опровергават. Абсолютно същият пантеизъм по отношение на Йога посочва и Честъртън във "Вечния човек", Клаус Кенет в "2 000 000 километра ...", описвайки личния си опит в Индия, сигурно и те са невежи и шарлатани според Вас?!

Глупости,никой от източниците който сте намерили не посочва кой стих,къде,и в какъв контекст изобщо има някакво понятие за пантеизъм.
Във философската система "йога" теистичното начало е отделено от творението,няма никакви податки за пантеизъм.
Кажете моля хората на които се позовавате кои са им източниците,от къде вадят изводите си,в кой стих,коя глава на "Йога сутра" има анонс за тези нелепи твърдения.

Какъв "спорт", каква "гимнастика" какви пет лева?
Между другото, в кръга на шегата, ще Ви разкажа една кратка история. Група будистки монаси, практикуващи йога, дошли в столицата на едно турско малоазиатско емирство, и започнали да проповядват учението си. И те така като Вас положили огромни усилия да убедят събеседниците си мюсюлмани, че Йога е нещо "прекрасно". Турският емир бил толкова силно впечатлен, че оттогава сред турците се разпространило характерното сядане "по турски". По отношение обаче на учението им се получило така, че оттогава в езика им трайно се настанила думичката "будала".
С тази шеговита история изобщо не искам да Ви засегна, разбира се.


Това е нелепо,"йога" не е будистко течение а индуистко,от където сте взели този пример е показател за невежество по отношение на източните системи.
Сядането по "турски" е защото в тези региони не се използвали маси и столове,почти до модерните времена.
Основната ви грешка е че смятате че някой ви убеждава в някаква вяра,това е просто смешно,явно не сте чели за какво си говорим.
Става въпрос че за разлика от "йогата" която е презентира от ордена Рамакришна съществува и ненатоварена със философски и индуистки корени спортна такава.
Тази спортна дисциплина е едно много добро занимание за физическата култура на тялото.

Please Вход to join the conversation.

More
03 Фев 2010 08:15 #27462 by Kosio

Тази спортна дисциплина е едно много добро занимание за физическата култура на тялото.

Въпрос: нека да говорим за това, което наричаш "спортна дисциплина". След като има първенства, очевидно освен хората, които се занимават "непрофесионално" има и истински спортисти. Ако говорим конкретно тези, които са толкова добри, че биха могли да печелят състезанията, смяташ ли, че за тях йогата е просто спортно занимание? Според теб има ли една граница, отвъд която не можеш да напреднеш повече, без да минеш в сферата на "неизчистената" йога? Защото, ако е така, треньорите/инструкторите ще чувстват за свой дълг след време да "побутнат" натам по-напредналите.

BTW този въпрос може да се зададе и за източните бойни изкуства, естествено. И вероятно при всяко от тях, отговорът ще е различен?

От друга страна (като се замисля) всеки спорт се извращава малко или много, когато се превърне в професионална работа.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • Мирон
 • Visitor
 • Visitor
03 Фев 2010 09:03 #27463 by Мирон

Глупости,никой от източниците който сте намерили не посочва кой стих,къде,и в какъв контекст изобщо има някакво понятие за пантеизъм.
Във философската система "йога" теистичното начало е отделено от творението,няма никакви податки за пантеизъм.
Кажете моля хората на които се позовавате кои са им източниците,от къде вадят изводите си,в кой стих,коя глава на "Йога сутра" има анонс за тези нелепи твърдения.

Вие четете ли изобщо какво ми отговаряте? Не сте в телевизионно състезание, и не може да отговаряте на въпросите ми с въпроси.
Цитирах Ви автор на книга за йога, самата книга и точната страница, в която можете да видите пантеизма в йога, цитирах Ви и сайт на "спортен" клуб йога, където имате много подробно обяснение от тяхна страна, прочетете го, вместо да го копирам тук. Те напълно независимо от онзи г-н Евтимов също твърдят, че основната цел на йога е пантеистичното сливане на човека с природата. Разбирам пълната Ви безпомощност и невъзможност да опровергаете тези два безпристрастни и напълно независими един от друг примери, но това изобщо не означава, че имам да Ви доказвам каквото и да било със стихове, откъдели си били вадели изводите и пр. Тези хора очевидно задълбочено се занимават с йога, и със сигурност много по-добре от Вас знаят какво казват, в какъв контекст го казват и откъде идват изводите им. Не можете да прикриете пантеизма в йога, като се правите на недоразбрал.

Please Вход to join the conversation.

 • ЛюбимеЦ 12+1
 • Visitor
 • Visitor
03 Фев 2010 13:44 #27466 by ЛюбимеЦ 12+1
Replied by ЛюбимеЦ 12+1 on topic Re: НА ВНИМАНИЕТО НА СВЕЩЕНИЦИТЕ

Цитирах Ви автор на книга за йога, самата книга и точната страница, в която можете да видите пантеизма в йога, цитирах Ви и сайт на "спортен" клуб йога, където имате много подробно обяснение от тяхна страна, прочетете го, вместо да го копирам тук. Те напълно независимо от онзи г-н Евтимов също твърдят, че основната цел на йога е пантеистичното сливане на човека с природата. Разбирам пълната Ви безпомощност и невъзможност да опровергаете тези два безпристрастни и напълно независими един от друг примери, но това изобщо не означава, че имам да Ви доказвам каквото и да било със стихове, откъдели си били вадели изводите и пр. Тези хора очевидно задълбочено се занимават с йога, и със сигурност много по-добре от Вас знаят какво казват, в какъв контекст го казват и откъде идват изводите им. Не можете да прикриете пантеизма в йога, като се правите на недоразбрал.

Нищо не сте "цитирали" В.Евтимов е преписвач ,той е последовател на Шивананда,т.е. е пленен от идеите на ордена "Рамакришна".
Той не е академичен иследовател на индуисткото философско наследство,нито се придържа към идеите на Патанджали.
Сайта който давате за пример е от същото разклонение,нали все пак може да анализирате че не всеки който си слага някакъв етикет е носител на дадено съдържание.
Много общности се наричат "християнски" но не са такива,някои дори се наричат носители на истинското "християнство" но практически са култ,който е отхвърлен от всички деноминации.
Преди да разберете моята "безпомощност" малко поне помислете,какво знаят тези с които се запознахте чрез Гугъл е дискусионен въпрос,няма стихове в произведението на Патанджали които да дават такива насоки каквито се прокламират в това което вие приемате.
Още повече че в "Йога сутра" се препоръчва начин на живот който е диаметрално противоположен на тези "занимаващи се".
Те се занимават вярно,но се занимават със това което им препоръчва Шивананда,Вишнудевананда,Парамхамсайогананда,Сатянанда..
Преди да повторите отново за пантеизма ,се запознайте със изворите на философската система,какъв "пантеизъм" когато теистичното начало е отделено от творението.

Вие май не сте разбрали основното,не се явявам привърженик на религиозно-философските насоки които предлага индийската култура.
Като всеки християнин се опитвам да бъда коректен анализатор,това че не се съгласявам със хора, които не познават основите на една от философските системи не ме прави последовател на същата.

Според теб има ли една граница, отвъд която не можеш да напреднеш повече, без да минеш в сферата на "неизчистената" йога?

Напредване свързано със качественно изпълнение на дадени пози не зависи от "вярата" на човек.

Колкото до бойните изкуства(аз такива съм тренирал,по-точно вин чун) има много добри майстори които са мюсюлмани,християни,будисти,таоисти.
Разбира се болшинството са таоисти,а най-рекламирани са будистите(манастира Шао лин).
Еврейската система "крав мага" е много добра,както и имащото шинтоистки елементи айкидо.

Кои са по-близо до 'спортната йога' и в кои несъмнено има религиозен елемент. Не е необходимо всички да приемат мнението ти, но е интересно да го има. Предполагам най-популярните течения са само няколко?

Какво е положението във София не мога да кажа,във Варна има тренировки по "йога" където водещия не предлага никакви други насоки освен физкултура.
Елемента на религиозност се появява ако по-напредналия иска да бъде мъничък гуру :) , така е защото религиозния елемент много по-лесно манипулира последователите.
Общо взето много малко са хората които вземат насериозно индуисткия елемент в "йога",повечето а аз дори мисля че подавляващата част са практикуващи които искат здраве,релакс,и гъвкаво тяло.
Най-несъстоятелно е течението наречено "сахаджа йога",там профанизма е повече откъдето и да е било,на второ място бих поставил бакти йогата обновена от Свами Прабхупада,на трето тантра представена от любителя на кадилаците.

Please Вход to join the conversation.

More
04 Фев 2010 09:53 #27470 by Kosio

.
Преди да повторите отново за пантеизма ,се запознайте със изворите на философската система,какъв "пантеизъм" когато теистичното начало е отделено от творението.


Любимец, Мирон - имам едно предложение към вас. Смятам, че тази дискусия е достатъчно важна, за да се продължи. Искате ли, за да не преливаме от пусто в празно и да имаме някаква обща тема за разговор, всеки от нас да прочете първите 4 глави на ето тази книга:

www.alexandr...__tom.html

И след това да споделим впечатленията си - така ще имаме някаква обща база за разговор. Текстът не е толкова дълъг и това е напълно осъществима задача. Аз поне исках да прочета този текст от дълго време и все не си намирам повод.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.