Мобилно меню

Хърватска Православна Църква - вампир от WW2

 • Eksarch
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
29 Дек 2009 13:07 #27025 by Eksarch
Нови събития от Хърватска - група граждани на Р. Хърватска които себе си декларират като православни Хървати са основали Хърватско православно общество www.hrvatski...lavci.com/
и са на път да си направят собствена църква по примера на Черногорците.

Малко исторически сведения: през 1942 в т.н. Независима Държава Хърватска /NDH/ изкуствена дъжава - сателит на Германия, основава т.н. Хрватска православна църква с цел пълна асимилация на сръбското население. Зверствата срещу Сърби, Евреи и Цигани достигат демонски облик, особено в конц. лагера Ясеновац където са избити над 1 000 000 хора. Според свидетели и оцелели има и случаи когато от тези масови кланета населението е бягало дори в казармите на Вермахта и СС за да се спаси...
Безброй са и мъчениците убити заради вярата си след отказ да станат римо-католици, като един от най-ярките примери е свети свещеномъченик епископ Сава (Търлаич) Горно-карловачки който е бил одран жив, намазан със сол и закопан до кръста след което са минали с коне върху него.

Епископите на Сръбската православна църква /Далматинският Фотий и Горнокарловачкият Герасим/ чиито епархии са на територията на Р. Хърватска са изпратили протестно писмо до премиера на Р.Хърватска - Ядранка Косор, в което споделят притеснението си.
Митрополит Йован Загребско-Люблянски коментира новопоявилата се организация като опит за абсолютна асимилиация на сръбското православно население в Хърватска.

Please Вход to join the conversation.

 • Eksarch
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
29 Дек 2009 13:11 #27026 by Eksarch
Още информация можете да получите на (на сръбски език):
www.politika...e/Svet/Osn ... ca.lt.html

Please Вход to join the conversation.

 • Eksarch
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
29 Дек 2009 16:39 #27035 by Eksarch
Има допълнителни включвания по темата, следя как се развиват събитията, но по-късно когато се прибера ще направя преводи от сръбските и хърватските портали.

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
29 Дек 2009 19:02 #27039 by В. Каравълчев

Малко исторически сведения: през 1942 в т.н. Независима Държава Хърватска /NDH/ изкуствена дъжава - сателит на Германия, основава т.н. Хрватска православна църква с цел пълна асимилация на сръбското население.

Оправете си историческите сведения!
Хърватия не е изкуствена държава създадена през 1942 г., както вие твърдите, а малко повече от 1000 години по-стара!
Двете дукства Панонска Хърватия и Приморска (Далматска) Хърватия, които съществуват още през ІХ век са обединени през Х в. Томислав (910-928) обединява двете дукства и е коронован за пръв хърватски крал през 925 г. - Tomislav, rex Croatorum. Тоя същия Томислав, който ако не знаете нанася поражение на нашия цар Симеон Велики в битката при Босненското плато.

Please Вход to join the conversation.

 • Zlatkov
 • Visitor
 • Visitor
29 Дек 2009 21:47 #27045 by Zlatkov
Replied by Zlatkov on topic Православни хървати
Православни хървати има, или по-точко е имало в сърцето на Хърватско - областа Лика. До края на ХІХ век са се наричали хървати, но по-късно под сръбско влияние приемат името сърби. Тук проблемът е още по-дълбок, защото етническата граница между сърби, хървати и босненци е всъщност религиозна - сърбин католик или мусюлманин няма.
Независимата Хърватска държава не е изкуствена, но е включвала и много нехърватски земи.
Безспорно в концлагера Ясеновац са извършени огромни зверства. Но един милион загинали в Ясеновац е просто напълно неверно. В цяла кралска Югославия жертвите на Втората световна война са около милион. Излиза, че всички жертви са докарани в Ясеновац и убивани там.
От всички сериозни изследвания данни за най-много жертви дава Музея на Холокоста в САЩ - 97 000 души - [url:au9i9v1o]www.ushmm.or...d=10005449[/url]. Така че числото един милион, давано от сърбските източници, е леко завишено само с десет пъти.
Уважаеми Екзарх, преди да напишете нещо, проверете го в някой независим източник.

Please Вход to join the conversation.

 • Мирон
 • Visitor
 • Visitor
29 Дек 2009 22:32 #27046 by Мирон
Replied by Мирон on topic Re: Православни хървати

... етническата граница между сърби, хървати и босненци е всъщност религиозна - сърбин католик или мусюлманин няма.

Здравейте. Помня, че си бяхме говорили за разликата между евреи и юдеи. Тук, по-горе, виждам същото, което видях и тогава у Вас - че с изключителна лекота омешвате произхода с вярата. Няма начин етническата граница между два етноса да е "всъщност религиозна". Ние не можем да изберем произхода си, но вярата си избираме. При едното става дума за Божията воля, а при другото - за човешката свободна воля.

Колкото до сърбите, дори бих Ви допълнил, с риск да прозвуча крайно - не само католик или мюсюлманин, ами и православен сърбин няма, особено като се има предвид какво сториха тези хора, сърбите, през последните няколко десетилетия.

Please Вход to join the conversation.

More
30 Дек 2009 10:10 #27050 by Kosio

не само католик или мюсюлманин, ами и православен сърбин няма, особено като се има предвид какво сториха тези хора, сърбите, през последните няколко десетилетия.

Определено прозвуча крайно и много добре знаеш, че сума ти хора с удоволствие бихме се черкували в Сърбия, ако можехме всяка неделя да се телепортираме там :) -(

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • Мирон
 • Visitor
 • Visitor
30 Дек 2009 12:05 #27051 by Мирон
Replied by Мирон on topic Re: Православни хървати

Определено прозвуча крайно и много добре знаеш, че сума ти хора с удоволствие бихме се черкували в Сърбия, ако можехме всяка неделя да се телепортираме там :) -(

Здравей, Косьо. Да, знам, крайно е. И е обобщение, което още веднъж го формализира. При сърбите, според мен, няма нищо друго на преден план, освен национализма, и то е дори не национализъм, ами е шовинизъм на квадрат и на куб. Не успявам да видя никаква, или почти никаква добродетел, присъща на тези хора. Не помня едно добро, което дружно да са направили. Дори и черногорците не ги изтърпяха, и се отделиха от тях. Не успявам, не помня - нека това да покаже, че не ги съдя колективно, а може и в мен да си е проблема.

За непредубедеността блазе ти. Аз съм претоварен с предубеждения по отношение на сърбите, и сигурно никога няма да успея да се освободя от тях. Не ги сравнявам с нас, или пък с други, за да не се подведа допълнително. Изобщо не ги възприемам като християни, ако съдя за тях както по движещия ги шовинизъм, така и по стореното на другите. Ние може да имаме много кривици за изправяне, но не сме постъпвали като животни спрямо другите. Дори и по време на възродителния процес не е имало такива тежки извращения като в Сребреница, или като в Косово по-късно.

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
30 Дек 2009 12:41 #27052 by В. Каравълчев
Мироне, недейте така! Аз лично съм видял толкова добро и уважение от сърби, което българин за чужденец едва ли би направил. През 1995 г. примерно, бях 6-7 месец енориарш в една прекрасна сръбска църква в Англия.
Ето тази:
www.dveri.bg...w/6513/64/
Дойде големия сръбски празник Видовдан и сърбите по този повод организираха голямо тържество, на което винаги присъстваше и престолоносладника принц Александър Караджорджевич. Тогава раната от сръбско-хърватския конфликт си беше съвсем прясна, но въпреки това един заможен хърватин предоставяше целия си хотелски комплекс безплатно на сърбите (прави го и до днес) за да отбелязват празника си. На тържествения обяд - около 700-800 души сърби, отец Александър ме сложи да седна на трапезата отляво на принц Александър, а отдясно седна бащата на отец Александър - отец Миленко. Сам отец Александър седна до своя баща... В тази църква съм чувствал толкова топлина, колкото рядко дори и в собствената си енория...
Не може да слагате под един знаменател цял народ, заради извършеното от група хора. Какво е виновен обикновеният американец за това, което върши правителството му?

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
30 Дек 2009 13:03 #27053 by n_antonov
Мисля, че да се изгражда мнение за един народ само на базата на телевизията и вестниците, без реален досег до хората и опит от общуването с тях, е наша основна грешка, когато си правим изводи за различни нации.

Така например, моето семейство в Сърбия се е радвало на такова гостоприемство, каквото никъде другаде не сме видели (без майтап!). Имаме да се учим от тях. Говоря за църковно гостоприемство, а също и за обикновено човешко. При това, тъкмо бяхме признали независимостта на Косово. От България бяхме наплашени да не стъпваме там, че ще ни спукат гумите на колата и какви ли още не простотии. Дори нашите граничари ни предупредиха и ни съветваха да не ходим.

Нищо подобно. Напротив. Носеха ни на ръце навсякъде, където отидохме, а обиколихме доста. И за Косово - нито дума, нито намек дори! Понеже бяхме с нова лъскава кола, само се шегуваха с нас, че понеже вече сме в ЕС, можем да си позволим такъв лукс, а те... горките... Това беше всичко за политика, което чухме там. А бяха дори в предизборна кампания точно тогава. Чухме дори да казват: "Това сега си го заслужихме (т.е. откъсването на Косово, изолацията и т.н.), защото когато вие бяхте в изолация, а ние ходехме на почивки в чужбина и пътувахме по цял свят, не направихме нищо за вас".

Никой не отрича, че има шовинизъм. И те си го знаят сами. Познават си го, със сигурност по-добре от нас. И "талибани" сред епископите също има, както при нас. Но има и други, каквито ние си нямаме и дори няма изгледи да си проимаме след някоя и друга година. В това ни е цялата беда. Така че, да не гледаме в паницата на съседа.

Мога да ви разкажа и за турците - за това колко невероятно топли и гостоприемни хора са, весели и обичащи живота.

Please Вход to join the conversation.

 • Мирон
 • Visitor
 • Visitor
30 Дек 2009 14:15 #27055 by Мирон
Венци и Никола, съгласен съм и приемам думите ви за верни. Писах го и до Косьо по-горе - мнението ми е със сигурност несправедливо и е близо до нивото на глупостта дори само заради обобщаването. Така са ми се стекли нещата, и то не е само от телевизията и вестниците, както предполага Никола. Единият ми род е от Западните покрайнини, и не от добро са дошли насам. Чудеса са ми разказвали, чудеса. Последните ми лични впечатления са само отпреди две години. Не ми се навлиза в подробности, както защото темата е друга, така и защото мнението ми е малозначително, предубедено и от цялостна гледна точка несправедливо.

Не слагам под един знаменател целият им народ, напротив - признавам, че мнението и обобщението ми са със сигурност ще са погрешни, ако се вгледам във всяка отделна част от общността им. Държа обаче на мнението си само защото през последните години в съзнателния ми живот видях с очите си, че който имаше възможността да се отдели от тях, от сърбите, го направи. Трудно или лесно, първи или последни като черногорците, но всички се отделиха от тях. Това, да ти се разбягат така съседите, едва ли е по тяхна вина. Не знам дали помните и по какъв срамен начин мина провъзгласяването на независимостта в тяхната Скупщина - със 126 гласа от общо 250, тоест, само с един-единствен глас над петдесетте процента ( справка тук ). Представям си ако това се бе случило у нас, само един-единствен глас да натежи при обявяването на нашата собствена независимост. Ми то срамна работа е това, включително и по отношение на прословутия им национализъм.

Please Вход to join the conversation.

 • Zlatkov
 • Visitor
 • Visitor
30 Дек 2009 14:19 #27056 by Zlatkov
Replied by Zlatkov on topic Re: Православни хървати
Мирон, под православен имам предвид православен по произход, по традиция, не говоря за това доколко човек е вярващ, практикуващ и пр. Просто сърбите се определят като православни. Разликата между сърби и хървати през ХХ-ти век е само религиозна.
Естествено, че правя разлика между етнос и религия, просто съвременния сръбски етнос е изграден изцяло върху православието, по-точно върху тяхното разбиране за православие. Въобще не може и да става дума за сърбин мусюлманин или католик. Това е немислимо, просто такъв няма. Ако Вие можете да ме поправите, моля, дайте ми пример.

Please Вход to join the conversation.

 • Мирон
 • Visitor
 • Visitor
30 Дек 2009 15:08 #27057 by Мирон
Replied by Мирон on topic Re: Православни хървати

Мирон, под православен имам предвид православен по произход, по традиция, не говоря за това доколко човек е вярващ, практикуващ и пр. Просто сърбите се определят като православни. Разликата между сърби и хървати през ХХ-ти век е само религиозна.

Здравейте. Няма такова нещо "православен по произход" или "по традиция". Аз лично не вярвам в Христа заради родителите или съседите си, или защото така съм възпитаван, а защото сам съм избрал това, по своя воля и убеждение. Когато спазвам пост, не го правя, защото така е написано в календара. Когато се причастя, не го правя, защото и други хора някакви, познати или непознати, правят така. Иисус е първият "християнин" от предхристиянската епоха, и слава Богу, че са го последвали по свой избор и вяра хората, а не са се запънали в традицията или в произхода си.

Разликата между сърбите и хърватите е далеч по-простичка - едните са сърби, а другите са хървати. По Божията воля е дали ще се родиш сърбин, или хърватин, или пък българин.

Естествено, че правя разлика между етнос и религия, просто съвременния сръбски етнос е изграден изцяло върху православието, по-точно върху тяхното разбиране за православие. Въобще не може и да става дума за сърбин мусюлманин или католик. Това е немислимо, просто такъв няма. Ако Вие можете да ме поправите, моля, дайте ми пример.

Не, не мисля, че съвременния сръбски етнос е изграден върху православието. Сърбите като цяло сториха такива неща през последния век, от които още поколения напред трябва да се срамуват. Дали има сърбин мюсюлманин или католик не знам, но и Вие със сигурност не знаете. Колко сърби познавате, и знаете това, в което вярват - хиляда, десет хиляди, или сто хиляди? Един милион сърби ли познавате, или два милиона? Колкото струват моите обобщения, толкова струват и Вашите, това искам да кажа с последните два въпроса.

Поздрави.

Please Вход to join the conversation.

 • Eksarch
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
30 Дек 2009 22:55 #27059 by Eksarch

Малко исторически сведения: през 1942 в т.н. Независима Държава Хърватска /NDH/ изкуствена дъжава - сателит на Германия, основава т.н. Хрватска православна църква с цел пълна асимилация на сръбското население.

Оправете си историческите сведения!
Хърватия не е изкуствена държава създадена през 1942 г., както вие твърдите, а малко повече от 1000 години по-стара!


АЗ написах че държавата Хърватска основава ХПЦ през 1942, а не че самата държава е основана през 1942, Каравълчев, моля четете по-внимателно!

Please Вход to join the conversation.

 • Eksarch
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
30 Дек 2009 23:17 #27061 by Eksarch
Нека да се върнем на темата: в епархиите на СПЦ които са на територията на бившите югославски републики, но извън Сърбия - започва процес на създаване на поредната "автокефална православна църква". През последните десетилетия се оказа че епархиите на СПЦ извън Сърбия са повече от тези които все още са. След разпада на поредната изкуствена федерация започва процес на роене - хората които са православни, но не са граждани (в случая) на Сърбия или не се чувстват като етниччески Сърби, си правят собствена църква. Трябва да призная че след Черногорската и Македонската "православни църкви" евентуалната появата на Хърватска такава определено би ме изненадала.

Друг допълнителен проблем (всъщност точно той предизвиква първия) е че Хърватите, Албанците и ислямизираното население (неправилно наричано Бошнаци) смятат православието за сръбски патент, и че някой от тях автоматично си губи нациоаналната принадлежност и става Сърбин ако стане православен. За всичко това, разбира се, не малка вина имат и Сърбите.

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
31 Дек 2009 12:03 #27062 by В. Каравълчев

АЗ написах че държавата Хърватска основава ХПЦ през 1942, а не че самата държава е основана през 1942, Каравълчев, моля четете по-внимателно!

Тогава е може би редно да обясните, какво означава "изкуствена държава"?

Please Вход to join the conversation.

 • Мирон
 • Visitor
 • Visitor
31 Дек 2009 14:54 #27063 by Мирон
Хм, реших и аз да почета "по-внимателно" 8)
"Изкуствена държава" според мен означава нещо като "фалшива" и "недействителна" държава. Държава, която не бива да се приема сериозно. А в контекста на основаната от нея ХПЦ означава нещо малко по-различно. Определяйки държавата като "изкуствена", г-н Екзарх вероятно иска да уязви не толкова самата светска държава Хърватско, колкото създадената от нея ХПЦ. Една "изкуствена" държава създава своя поместна църква; следователно каква може да е тази поместна църква, освен подлежаща на същите квалификации като съответната "изкуствена" държава, а именно - изкуствена, фалшива и недействителна.

Ако това се има предвид, тогава следва да разбираме, че според г-н Екзарх "изкуствените" държави (като Хърватско) могат да създадат само "изкуствена" църква (като ХПЦ), а истински православни църкви могат да създават само "истинските", "действителни" и неподлежащи на критика откъм изкуственост и оригиналност държави. А далеч по-дълбокият смисъл на всичкото това е, че църквите се създават от държавите. Ако няма държави, няма да има и църкви. Бог да ни е на помощ, ако държавата ни изчезне в един прекрасен момент.

:lol: :lol: :lol:

Please Вход to join the conversation.

 • Zlatkov
 • Visitor
 • Visitor
01 Ян 2010 13:28 #27064 by Zlatkov
Replied by Zlatkov on topic Сърбия и Православие
Честита Нова Година на всички!

Мирон, не искам дискусията да се превръща в някакъв личен спор между нас. Аз не познавам всички сърби, никой не би могъл и да ги познава освен Господ Бог. Познавам много сърби, хървати и босненци, познавам и много българи от бивша Югославия. Попрочел съм и някоя друга книжка, доста съм се поровил и по интернет. Сръбският етнос от края на 19-ти и началото на 20-ти век е съставена изцяло от православни хора (поне по традиция). Такова животно като сърбин мюсюлманин просто нема и не може да има. Ако един сърбин приеме исляма или римокатолицизма, той автоматично се изхвърля от общността.
В сърцето на Сърбия - Санджак, люлката на сръбския народ, територията на първата сръбска държава, живеят предимно мюсюлмани, които говорят на сръбски език (или сърбо-хърватски, както се наричаше в бивша Югославия), които днес се декларират като боснеци или като мюсюлмани по националност. Безспорно преди приемането на исляма те са били сърби мюсюлмани. Но отдавна са загубили сръбското си самосъзнание. Кажете им, че са сърби, и не мога да гарантирам за живота Ви. Малко по на юг, в сърцето на Косово има няколко хърватски села Яньево, Летница и др. Географски са много по-близо до Сърбия, говорят на преходен диалект между сръбския и българския език, но през ?0-ти век са предпочели се самоопределят като хървати, а не като сърби.
В Босна и Херцеговина религията по произход и по традиция е тази, която изцяло определя етноса - римокатолиците са хървати, православните са сърби, а мюсюлманите са босненци (а допреди 1995 г. ги определяха като мюсюлмани по националност, което ессетвено беше абсурдно. Чувал съм заявления от рода на аз съм мюсюлманка по националност, ама иначе съм атеистка. Малко се получаваше като дървено желязо).
Разликата между сърби и черногорци е още по изкуствена и интелектуална - огромното мнозинство от черногорците се определя като сърби, но една част декларира отделно самосъзнание като черногорци. Напрактика граница между сърби и черногорци няма. За мен те са един народ.
Тук възниква и въпросът доколко сърбите, хърватите и босненците са три отделни народа, а не един, защото говорят на един общ език с минимални различия. Но това не е тема на този форум.

Please Вход to join the conversation.

 • Мирон
 • Visitor
 • Visitor
01 Ян 2010 17:35 #27066 by Мирон
Честита Нова година и от мен, на всички.

Здравейте, г-н Златков. Няма никакъв "личен спор" между нас, уверявам Ви. Не Ви познавам лично, Вие мен също, и дори само това е напълно достатъчно, за да нямате основание да се опасявате от прояви на лично отношение. От друга страна, полагам усилие да се отнеса учтиво и с разбиране както към нелепицата, която твърдите, така и към необяснимото твърдоглавие, с което продължавате да си противоречите без никакво притеснение. В коментара Ви от днес, 13.28 часа, например, казвате "аз не познавам всички сърби", и съвсем малко по-късно отново заявявате, че "такова животно като сърбин мюсюлманин просто нема и не може да има". Отгоре на всичкото заявявате с някаква според мен доста пресилена самоувереност, че ако сърбин приеме католицизма или исляма, той "автоматично" се изхвърлял от общността - това Ваше твърдение е най-меко казано безсрамно, в случай, че държите на думите си, според които "всички сърби би могъл да познава само Господ Бог".

Какъв избор имам, според Вас, в този случай и при вида на тази Ваша обърканост? В единият случай мога да се отнеса "толерантно", да Ви честитя отминалия празник и да Ви призная правото да твърдите каквито си искате глупости. В другият случай бих могъл да потърся странична и неангажираща статистическа информация, с която да опровергая твърдоглавото Ви твърдение. Склонен съм по-скоро към второто, и то не поради желание аз да изляза прав от разговора, а Вие крив. Избраната от мен анонимност тук е най-яркото ми свидетелство за липсата на такова желание както в евентуалните ми разговори с Вас, така и при други случайни и непредвидени спорове по различни дребни въпроси в бъдеще. В такъв случай Ви обещавам да Ви докажа с факти, че в Сърбия има сърби-мюсюлмани, и че твърденията Ви не са верни.

Колкото до думите Ви за мюсюлманите в Санджак, те ми звучат по-ултра и хард-националистически от мнението на сръбския радикал Шешел, според когото "огромна част от хърватите са всъщност сърби-католици, а мюсюлманите от Босна и Херцеговина и Рашка са сърби-мюсюлмани". Мнението му за "сърбите-мюсюлмани" и "сърбите-католици" обаче не приемайте като факт, тъй като то си е просто негово твърдение пред Хагския трибунал, може да се види на страничката му от Уикипедия . Споменавам го само за сравнение с Вашето мнение, че сърби мюсюлмани и католици нямало. Ще Ви издиря факти, и ще Ви ги пратя заедно с източника на информация в лично съобщение, за да не натоварвам без нужда темата на г-н Екзарх.

Желая Ви здраве и много успехи през новата година.
Поздрави.

Please Вход to join the conversation.

 • Eksarch
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
01 Ян 2010 22:49 #27067 by Eksarch
Честита Нова година на всички!
допълнително уточнение: написах че НДХ е изкуствено създадена, като имах предвид дъжавата под нацисткия режим на на Анте Павелич, като сателит на Третия райх, с териториите които никога не са били част от Хърватска. А не историческата Хърватска, основана през 852 г. от княз Търпимир.

П.П.
защо за пореден път останах с впечатление че г. Каравълчев има проблем с канализиране на собствената си агресията?

Please Вход to join the conversation.

 • Eksarch
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
01 Ян 2010 23:19 #27068 by Eksarch
относно темата за Хървати, Сърби и Босненци. Нещата никак не са сложни, поне за мен (роден съм в София, но по-голяма част от живота ми е минала в СФРЮ, а по-късно и в СРЮ).
Както и Сталинският режим в СССР, така и Титовият в Югославия е измислял нови нации. В старата Югославия имаха специално разработена терминология: народи (нациите които съставляваха основното население на републиките, три от които нови) и народности (малцинствата от съседните на СФРЮ страни: Унгарци, Българи, Албанци...). Аз съответно принадлежах към народностите.
В миналото на територията на днешни Хърватска, Босна, Черна Гора, Косово и Сърбия е имало много Хървати и Сърби, от които е имало и Сърби католици (по-късно всички стават Хървати) както и православни Хървати (основно в Далмация, Дубровник и Черногорското карйбрежие) като всички тези Хървати по-късно стават католици.
Днешните Бошняци са ислямизираните Хървати и Сърби - все едно да си измислим помашка нация.
Процесът на ислямизацията на Сърби и Хървати в Босна е дълга тема, но ако има заинтересовани с голямо удоволствие ще споделя познанията си. Само ще спомена че има вързка с Богомилството, което в Босна става държавна религия и даже се развиват богомилска йерархия и храмове (!).

Please Вход to join the conversation.

 • Eksarch
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
01 Ян 2010 23:34 #27069 by Eksarch
снимка на реставриран богомилски храм-горбница в град Травник, Р. Босна и Херцеговина.
Имам сериозни съмнения че точно така е изглеждала постройката, но да речем че поне каменните базиси на колоните и плочата са оригинални.

Please Вход to join the conversation.

 • Zlatkov
 • Visitor
 • Visitor
02 Ян 2010 14:24 #27072 by Zlatkov

Днешните Бошняци са ислямизираните Хървати и Сърби - все едно да си измислим помашка нация.

Не е точно така по няколко причини:
1. Босненците са многократно повече от помаците.
2. Повечете босненски мюсюлмани са потомци на богомилите, макар че има и ислямизирани сърби и хървати сред тях.
3. Сръбската, хърватската и босненската народност започват да се образуват още от Средновековието, а не по времето на Тито.
4. Междунационалнат омразата между хървати, босненци и сърби е доста силна. Справка - Втората световна война - от един милион жертви, дадени в тогавашна Югославия, по-голямата част от жертвите са в резултат на вътрешни политически и междунационални и политически борби между хърватски усташи, сръбски четници и титови партизани.
Междудругото една част от българските помаци се чувстват българи, една част се турчеят, а трета част се чувстват помаци - нито българи, нито турци. Тка че етническият произход е едно, а самосъзнанието е съвсем друго. Например мюсюлманите в Санджак или в Източна босна са сърби по кръв, но днес се чувстват и се декларират като друга народност босненци. Друг пример са мюсюлманите от анклава Бихач в Западна Босна (сигурно си спомняте, че често се споменаваше по новините по време на Босненската война). През средновековието те със сигурност са били хървати, но днес се чувстват и декларират като мюсюлмани.

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
02 Ян 2010 14:52 #27073 by В. Каравълчев

написах че НДХ е изкуствено създадена, като имах предвид дъжавата под нацисткия режим на на Анте Павелич, като сателит на Третия райх, с териториите които никога не са били част от Хърватска. А не историческата Хърватска, основана през 852 г. от княз Търпимир.

Много интересна интерпретация! Ако може и да кажете, кои са тези територии, които никога не са били част от Хърватия? Защото като се замисли човек, ще се окаже, че не само Хърватия, но и Балканите, Европа и въобще повечето държави са изкуствени :wink: А ако приложим тази теория за изкуствената държава конкретно към България... :roll:

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
02 Ян 2010 14:54 #27074 by n_antonov
Изобщо не мога да разбера за какво спорите. Държавите по принцип са изкуствени образувания. Няма "естествени държави". В повечето случаи са резултат на редица политически компромиси. Едва ли някой може да посочи 100% "справедлива" държавна граница, основана изцяло на "естествени" принципи и критерии.

Please Вход to join the conversation.

 • Zlatkov
 • Visitor
 • Visitor
02 Ян 2010 15:22 #27075 by Zlatkov

Едва ли някой може да посочи 100% "справедлива" държавна граница, основана изцяло на "естествени" принципи и критерии.


Аз мога, островните държави в Тихия океан! :D

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
02 Ян 2010 19:49 #27076 by В. Каравълчев

Изобщо не мога да разбера за какво спорите.

Не мисля, че става въпрос за спор, но определено за мен е въпрос на обективност! С две думи - "естественото образувание" кралство Югославия (СХС) от 1918 г., срещу изкуствената държава Хърватия - сателит на Германия!

Please Вход to join the conversation.

 • Мирон
 • Visitor
 • Visitor
02 Ян 2010 21:10 #27077 by Мирон

Не мисля, че става въпрос за спор, но определено за мен е въпрос на обективност! С две думи - "естественото образувание" кралство Югославия (СХС) от 1918 г., срещу изкуствената държава Хърватия - сателит на Германия!

Хахах :lol: абсолютно вярно 8)
Неволно правя аналогия с нас по онова време. Царство България по онова време включва в границите си земите на Македония, след което ги губи. С две думи, включваме Македония, бидейки изкуствена държава (сателит на Германия), след което си ставаме отново "оригинална" държава в реални граници, след руската окупация.

Please Вход to join the conversation.

 • Eksarch
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
02 Ян 2010 21:39 #27078 by Eksarch
:D
Г. Каравълчев, аз имам работа, имам и доста неща да върша покрай къщата си, както и имам и доста срещи с приятели и ангажименти към тях - с други думи ако сте самотен това не означава че други хора са длъжни да Ви обръщат внимание и да спорят с Вас.
Изразните средства с които работя са тези на визуалните изкуства: занимавам се с графичен и медия дизайн, съвременна живопис - не съм с хуманитарно образование, културолог, философ или богослов. Ако не се изразявам компетентно и това дава повод да се залавяте за всяка моя дума - то тогава проблема е Ваш. Тук исках просто да споделя новината от сръбските и хърватските информационни портали които следя и която касае православните християни, и има отношение към процесите в Сърбия и СПЦ.

Please Вход to join the conversation.

 • Мирон
 • Visitor
 • Visitor
02 Ян 2010 22:30 #27079 by Мирон

:D
Г. Каравълчев, аз имам работа, имам и доста неща да върша покрай къщата си, както и имам и доста срещи с приятели и ангажименти към тях - с други думи ако сте самотен това не означава че други хора са длъжни да Ви обръщат внимание и да спорят с Вас.
Изразните средства с които работя са тези на визуалните изкуства: занимавам се с графичен и медия дизайн, съвременна живопис - не съм с хуманитарно образование, културолог, философ или богослов. Ако не се изразявам компетентно и това дава повод да се залавяте за всяка моя дума - то тогава проблема е Ваш. Тук исках просто да споделя новината от сръбските и хърватските информационни портали които следя и която касае православните християни, и има отношение към процесите в Сърбия и СПЦ.


А не може ли просто да обясните защо наричате Хърватско "изкуствена държава"? Все пак, това е Ваше лично мнение, с което и аз не съм съгласен, така че би било добре да поясните мнението си, вместо да се държите така просташки без видима причина.

Please Вход to join the conversation.