Мобилно меню

за календарната реформа

 • poklonnik
 • Visitor
 • Visitor
10 Дек 2009 10:17 #26872 by poklonnik
Replied by poklonnik on topic Re: за календарната реформа

Кольо, в новото календарче и за виното и рибата в пост ли има новости?


Нали имало указания, че вино и риба се разрешава само в храмовете, които имат храмов празник на съответния ден? Питам, защото и аз още не съм го виждал това календарче. Това е пълно безумие, няма никакъв смисъл и е напълно неизпълнимо. Хората не си носят храната в храма, за да я ядат там. По този начин изглежда се цели примерно на Никулден всички храмове, които нямат храмов празник, да се изпразнят, а народът да се изсипе в енориите с храмови празници, за да може да похапне малко блажничко. Представете си тълпи от хора в градинките край църквите, нарамили торби с храна. Освен това, що за понятие е понятието храмов празник? На Никулден всички храмове имат празник, защото празнуваният светия е светия на всички християни, а не само на тези, които по случайност са се паднали в енорията на храм, наречен св. Николай Мирликийски. Още повече, че не храмовете празнуват, а хората.

Всичко ни е обърнато с главата надолу.


Това в календарчето за рибата на Никулден "само ако е храмов празник" е пълна глупост. Оказва се, че и за венчавките (които се забраняват пак само в него) са били отбой: dnes.dir.bg/...22988.html

От няколко места вече чувам, че някой пишман богослов, който е правил календарчето за 2010, по своя инициатива е въвел тия промени и сега старците се чудят как да се измъкнат от конфузната ситуация в която ги е вкарал. Дали някога ще се излезе с открито съобщение за това, извинение за неудобството и наказание на виновния?
И за пореден път - кой управява БПЦ-БП?

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
10 Дек 2009 10:45 #26873 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: за календарната реформа

Това в календарчето за рибата на Никулден "само ако е храмов празник" е пълна глупост. Оказва се, че и за венчавките (които се забраняват пак само в него) са били отбой: dnes.dir.bg/...22988.html

Всъщност, вече няколко журналиста си изкарват хляба като плагиатстват новини и анализи от Двери! Нашата новина:
www.dveri.bg.../10444/29/
беше за пореден път изплагиатствана от човек, който счита себе си за църковен журналист и публикувана във в. Стандарт. От там бе пусната и в другите медии. Ако някой се съмнява, че е така - да сравни датите. По същия начин една друга "църковна" журналистка си вади хляба във в. Монитор. Има и други. Да са живи и здрави! Лошо към никого не храним, но се предполага, че човек, който не е безрализличен към Църквата е на малко по-високо етично ниво :roll: Но, борба за хляб... едни захранват с него тщеславието си, други правят отчаяни опити да бъдат забелязани :P

Please Вход to join the conversation.

 • Argirov
 • Visitor
 • Visitor
10 Дек 2009 11:21 #26874 by Argirov
За тези тук, за които не е достатъчен прекрасният синтез в статията на Венци, ето малко връзки към Съвещанието в Москва от 1948г, което много се цитира и от двете страни.

В библиотеката на Кротов се намират ДЕЯНИЯ СОВЕЩАНИЯ ГЛАВ И ПРЕДСТАВИТЕЛЕЙ АВТОКЕФАЛЬНЫХ ПРАВОСЛАВНЫХ ЦЕРКВЕЙ В СВЯЗИ С ПРАЗДНОВАНИЕМ 500-ЛЕТИЯ АВТОКЕФАЛИИ РУССКОЙ ПРАВОСЛАВНОЙ ЦЕРКВИ 1948 год . На хартия са издадени в два тома. На ниво патриарх са били представени Руската, Грузинската, Сръбската и Румънската църкви; от нашата в схизма по това време църква е водил делегацията екзарх Стефан; били са представени Антиохийската и Александрийската патриаршии; Полската, Албанската и Чешката (в процес на обособяване) православни църкви. Някои от документите (но не и този за календара) са подписвани и от Георг VІ, арменският патриарх-католикос.

При подготовката на това съвещание въпросът за календара е включен изрично по инициатива и с най-голямо съдействие на екзарх Стефан (дейно е участвал и бъдещият патриярх Кирил, но по други въпроси). Пленарните доклади за календара са от доцента в Московската Духовна Академия А.И.Георгиевски (последният на страницата), архимандрит Методий от Българската екзархия , председател на българското подворие в Москва (първият на страницата) и от проф.-протер. Петър Винтилеску от Румънската църква (вторият на страницата). При доклада на архим.Методий има подробна библиографска справка за трудовете на проф. Н.Н.Глобуковский, който последните петнадесетина години е живял и работил у нас и чиито трудове нашата богословска общественост и сега пази, ползва и отбелязва.

Това е самата Резолюция по въпроса "За църковния календар" (третата на страницата), а това са протоколите от Заседанията на комисията "За църковния календар" (вторите на страницата), председателствана от архимандрит Методий и в работата на която е взел лично участие светителя архиеп.Серафим (Соболев). В протоколите на комисията обърнете внимание на ролята на Румънската църква за приемане на 4-та точка от текста, въз основа на която сега Руското подворие у нас служи по поправения Юлиански календар, а Българското подворие в Москва - по Юлианския календар.

Възползвайки се от "възможността" за служене по единия или другия календар за неподвижните празници - закрепена в решенията на това Съвещание от 1948г - и по икономия Свещеният синод на Московската патриаршия дори излиза с определение от 23.06.1967г "За разрешаване на православните енориаши в Швейцария, които са под юрисдикцията на Московската патриаршия да празнуват неподвижните празници [и] пасхалния кръг по новия стил . За съжаление в мрежата може само да се намери рефериран съответният брой на Списанието на Московската патриаршия от Научно-изследователския и изчислителен център на МГУ с перспектива да бъде публикуван и в електронен вид. Това Определение обаче е добре коментирано и цитирано от проф.Владислав Ципин в негония многократно издаван курс по Църковно право

«Имея в виду практику Древней Церкви, когда Восток и Запад (Рим и азийские епископы) праздновали Пасху по-разному, сохраняя полное молитвенно-каноническое общение между собой, принимая во внимание опыт Православной Финляндской Церкви и наших приходов в Голландии, а также исключительное положение прихожан храма Воскресения Христова среди инославного мира, разрешить православным прихожанам, проживающим в Швейцарии и находящимся в юрисдикции Московской Патриархии, совершать неподвижные праздники и праздники Пасхального крута по новому стилю»

От цитата се разбира, че това става на много места и Московската патриаршия е счела за необходимо да излезе със санкция по този въпрос.

Предвид дебелата българска следа по развитието на календарния въпрос през миналия век, предлагам и труда на покойния проф.Тодор Събев Църковно-календарният проблем в България през ХХ век , публикуван в т.5 от трудовете на Научния център "Преславска книжовна школа" през 2001г. Без да го познавам лично, питая най-искрени чувства към паметта му и към трудностите, които е изпитвал в ежедневието си на човек гледащ миналото, породени от необходимостта да запазва спомена за събитията и да ги съотнася едно спрямо друго, използвайки несъвършените, измислени от човека календари. В този труд има толкова информация, че почитателите на "стария" стил има достатъчно какво да четат и осмислят.

При всичките дискусии, кога съзнателно - кога не, се подминава повече или по-малко безспорният въпрос за Пасхалията и се акцентира върху датите на неподвижните празници, като се спазва една в най-голяма степен непрецизност на изказа, която при това има и пространствено-времево обусловени особености. В България до 1916г е имало едно съотношение между светския и църковния календар. При тогавашната светска реформа са въведени понятията стар стил и нов стил и те са имали съответно значение за състоянието на нещата до и след 1916г. При реформата на църковния календар през 1968г понятията се обръщат и стар стил започва да се нарича състоянието между 1916 и 1968г, а нов стил - след тази година.

И никой, абсолютно никой от поддръжниците на така наречения сега "стар стил" не си дава сметката, че всъщност омразните му православоотстъпници - празнуващи по измисления според него "нов стил" - празнуват неподвижните празници точно на датите, на които са били празнувани преди 1916г - най-вече през любимото, умилно и превъзнасяно до иконообразност Българско възраждане. Тези "новостилци" просто взимат минеите, непоправяни през вековете, гледат датата и четат, каквото е написано, без да е необходимо да смятат и да прелистват страниците, за да намерят службата за съответния светия. Ако искат православогледащите да смятат съвсем качествено и умопомрачително, нека се обърнат към математиците. Те такива засукани формули могат да им измислят (не че са необходими, а само за задоволяване на нечия вродена потребност от сложнотии), че само имащите знания на ниво професор да могат да предскажат кога кой светец трябва да се чества.

В българското интернет пространство, се появи една статия , директен превод от руски, в която се твърди, че ... в църковния календар събитията от живота на Иисус Христос следват едно след друго, при което е поразително, че тези моменти, които са били свързани с някакви особени прояви в материалния свят, ежегодно се ознаменуват от особени явления, които наричаме чудеса. На края на този труд, защото все пак това е труд, независимо от оценките за него, наред с любимото "строго календарно слизане на благодатния огън върху Божигроб" се акцентира и върху "освещаването на водното естество на Водици" по такъв свръхестествен начин, че дори водата от чешмата в комуналката става свята, както и се споменава неизвестното за мен "слизане на облак върху върха на планина Тавор" всяка година на Преображение, въпреки че дори през "зимата" там почти няма дори един-единствен облак. За кого беше викал Ян Хус от кладата?

Аргиров

Please Вход to join the conversation.

 • РРР
 • Visitor
 • Visitor
10 Дек 2009 16:11 #26879 by РРР

Култови реплики от предаване на Нова телевизия, в което бива защитаван старият календар:

"Това е спицифика на Правосланието - да пази древните обичаи".
"Грехът /на новия стил/ лежи върху целия народ - върху мен, върху семейството ми и върху детето ми. Грехът е отблъскване на Божията благодат и съдействие. Канонът е необходимият минимум."
"Да се върне светоотеческият календар - на Атон, на Йерусалим и на св. Отци, древният календар".


Да, това го слушах и аз и се чудех откъде, аджеба, изровиха тия "компететни" хора.

Между другото, едно от обясненията на Фотиевите старостилци за въвеждането на новия стил е, че папа Григорий като измислил теорията за новия календар, вече нямало как да се отрече от нея, защото се знае, че папата е непогрешим. И ако се каже, че папата е сбъркал, ще фалира католическата църква. Та този му "грях" сме възприели и ние и просто е недопустимо да служим по този стил, както и да приемаме тайнствата на всички, които служат по него, защото ставаме съучастници на папския грях.

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
10 Дек 2009 19:35 #26880 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: за календарната реформа

Та този му "грях" сме възприели и ние и просто е недопустимо да служим по този стил, както и да приемаме тайнствата на всички, които служат по него, защото ставаме съучастници на папския грях.

Интересно, защо тези хора продължават да отъждествяват григорианския с новоюлианския календар. Двата календара нямат много общо и са дело на съвсем различни хора, при това, тези хора живеят в съвсем различни епохи. Това, че двата продължават да съвпадат - до 2800 г., се дължи единствено на факта, че и двата са доста прецизни и точни с лек превес на акуратността у новоюлианския. Въобще, толкова много може да се изпише за несъстоятелността на всички обвинения спрямо новия стил, но лично на мен темата ми е безинтересна и ако го правя, то е само заради историческия факт. Знам, че подобни статии не могат да предизвикат обрат у хардлайнерите, предубедените не се интересуват от фактите, но историчесата истина е, че календарния въпрос до началото на ХХ век не е вълнувал въобще умовете на православната църква. Дори един такъв педант (в добрия смисъл на думата) като св. Никодим Светогорец пише за него в Пидалиона неща, които никак няма да са по вкуса на съвременния старостилец. Надявам се скоро да бъда готов с третата и четвъртата част на статията и там непременно ще направя кратък обзор и на казаното от светите отци и съвременните старци по въпроса. Но продължавам да съм твърдо убеден, че е излишно, дори пагубно да се хабят сили в разисквания по календара.

Please Вход to join the conversation.

 • Мирон
 • Visitor
 • Visitor
10 Дек 2009 21:20 #26881 by Мирон
Replied by Мирон on topic Re: за календарната реформа

Надявам се скоро да бъда готов с третата и четвъртата част на статията и там непременно ще направя кратък обзор и на казаното от светите отци и съвременните старци по въпроса. Но продължавам да съм твърдо убеден, че е излишно, дори пагубно да се хабят сили в разисквания по календара.


Напълно е излишно, и е дори вредно, и аз мисля така.
Четох първите две части. Чел съм за календарната реформа и това тук , също дава много полезна информация.

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
10 Дек 2009 22:21 #26882 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: за календарната реформа
Е, аз съм длъжен да довърша цялата статия, още повече, че има доста неща, които не са известни или се знаят от много малко хора. Щом съм отделил от времето си за две части, ще намеря още малко и за останалите 2-3. Дали има полза, не знам, но е нелепо и вътри и вън от Църквата да се шуми и да се манипулират и плашат хората с преповтарянето на неверни неща, включително и откровени лъжи. Ето, вече колко години продължават с техния "високопарен" орос на Първия Вселенски събор - хората четат и вярват, без да проверяват има ли такова нещо, няма ли - на доверие, щом отеца го казва...- щом го е определил такъв авторитетен форум, кои сме ние да го оспорваме. Да, ама не, няма такъв канон, всичко се тълкува и нагажда според посланието ни, според това, какво искаме да внушим и никой не се интересува истина ли е, достоверно ли е... Ето и пощата ми се задръсти от доброжелатели и съветници. А това е най-сигурния знак, че не съм сгрешил като съм писал. И определено не мисля, че е вредно. Досега в българското интернет пространство основно се тиражираха преповтарящите се в обвиненията си апологии на старостилците (основно на групата на Фотий) и нито едно (мисля, че не греша?) нормално мнение, което да каже вярно ли е всичко това, в което ни обвиняват. Мълчим, а мълчанието днес никой не тълкува като "исихия", а като съгласие, слабост, безсилие и най-вече вина!

Please Вход to join the conversation.

 • Argirov
 • Visitor
 • Visitor
11 Дек 2009 08:56 #26885 by Argirov

Чел съм за календарната реформа и това тук , също дава много полезна информация.

Браво! Това е книга точно на архимандрит Методий, председателят на комисията, изработила Московското решение от 1948г. Ето това е първоизвор! Той ако не знае кое как е станало, кой да знае? Преподавател в семинарията, живял е до 80-те години, а е превеждал в ръкопис трудовете на проф.Глобуковский още през 30-те години като йеромонах. Чувал се е гласът му, а сме го позабравили и то точно по това, по което е бил в силите си.

Аргиров

Please Вход to join the conversation.

 • forerunner
 • Visitor
 • Visitor
11 Дек 2009 09:39 #26886 by forerunner
Replied by forerunner on topic Re: за календарната реформа
Венци, това, което пишеш е суперполезно и идва в точния момент. Бих добавил само, че текстът трябва да бъде малко по-емоционален, защото на старокелендарната агресия трябва да се отвръща подобаващо. Крясъците им не могат да се надвият със спокоен тон, тях (старокалендарните разколници) трябва да ги нараниш, за да се надяваш нещо да им щракне. Може да се подсетиш как еп. Атанасий се отнася към тях -
www.verujem....anasije_za ... olnika.pdf
- полусериозно, полуподигравателнто.
И все пак да си кажа, че си държа на моето - който и да е епископ, светител, дори ангел да е - когато лично ме обижда с такива думи - "чрез своето пренебрежение към църковния Устав, новостилците извършват своя грях на непослушание към Църквата открито, съзнателно и дръзко" (думи на еп. Серафим Соболев) - мисля, че имам право да го наричам както подобава. Писнало ми е от пишман авторитети, раздаващи правосъдие и имащи се за последна инстанция.

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
11 Дек 2009 09:51 #26887 by n_antonov
Replied by n_antonov on topic Re: за календарната реформа

И все пак да си кажа, че си държа на моето - който и да е епископ, светител, дори ангел да е - когато лично ме обижда с такива думи - "чрез своето пренебрежение към църковния Устав, новостилците извършват своя грях на непослушание към Църквата открито, съзнателно и дръзко" (думи на еп. Серафим Соболев


Така ги е виждал нещата, казал го е също толкова дръзко и емоционално. Вероятно е бил напълно искрен в емоцията си, подтикнат от също толкова искрена любов към Христос и църквата. На църковните събори, на които са се събирали все възпявани от църквата отци и богослови, да не мислите, че са се милвали с перце? Разгаряли са се доста страсти, хвърляли са се обвинения, остри изсказвания, не всеки св. отец е бил перфектен в аргументацията си и е отстоявал най-безпогрешната позиция. Важното е кой е бил двигателят на всичко това - ревността, породена от любов към Истината, или друго. Тогава изказвания като това на еп. Серафим Соболев могат да бъдат спокойно простени и забравени, както от тези, към които са отправени, така и от Бога.

Страшното е, когато личните емоции и виждания за нещата на едни или други авторитети в църквата започнат да се превръщат в повод за разкол и разединение, въвличащи множество странични и незапознати с детайлите на проблема хора. Защото бас държа, че 99% от почитателите на старостилството не познават детайлите (както и аз, разбира се), а най-често точно там се оказва, че е "заровено кучето" (както казва поговорката). Затова статии като тези на Венци са винаги полезни и добре дошли особено за такива като мен, на които тази тема никога не е била интересна.

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
11 Дек 2009 11:42 #26888 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: за календарната реформа

мисля, че имам право да го наричам както подобава.

Отче, разбира се, че имаш право да кажеш това, което мислиш, по начин, който ти импонира. Аз въобще не говоря за това. Просто за себе си съм получил много от владика Серафим и винаги ми е бил много близък. Може би и това е причината да продължавам да дълбая и да се опитвам да си обясня причината, която е продиктувала тази негова твърда позиция в защита на стария стил. Моето лично мнение е, че дядо Серафим и на думи и на дела е бил истински пастир, стъпващ на миналото и гледащ далеч в бъдещето. Голям духовник, познаващ отлично руския човек, руската душевност. Народ, люшкащ се от крайност, в крайност. Каква ирония на съдбата, тия дето до 1917 г. отделяйки от залъка си строили храм след храм, след 1917 г. със същите ръце ги разрушават. Защото, колкото и да разделяме комунистите от останалия народ, истината е, че е нямало откъде да се вземат изведнъж толкова комунисти и разрушителите са същите тези хора, които до вчера са съграждали. Учудващо е, колко малко трябва и колко бързо се разделя народа. В този ред на мисли, мнението ми е, че владика Серафим просто е бил длъжен да заеме такава позиция по въпроса за календара. Една прибързана и ненавременна реформа на патр. Никон доведе до разкол, който сигурно никога няма да бъде излекуван в Русия. Новото разделение РПЦ – РПЦЗ (задгранична) вече отдавна е надхвърлило границите на вътрешното противопоставяне и се е превърнало в поредния разкол. Сам владика Серафим немалко време пребивава в този разкол... Тогава? Може ли някой да си представи, какво би станало, ако РПЦ беше приела новия стил? Що ли за разкол щеше да се роди? Защото Русия, не е България и там нямаше да се размине с една шепа хора гравитиращи около Фотий. Руският Фотий щеше да отцепи сигурно половината църква, ако не и повече. Ще спомена само, че настроенията на Всеправославния събор 1948 г. са били в полза на новия календар. Решаващо значение за оставането на стария стил в Русия са оказали точно доклада на архиепископ Серафим и мнението на големия църковен историк В. Болотов. Те обръщат мнението и не позволяват календара да се промени. За мен обаче по-интересно е друго. Защо никога глашатаите на стария стил не се опитат сами да си изяснят истината, да попрочетат нещо, да потърсят, а винаги се задоволяват с доволно дълго тиражираните лъжи и полуистини от техните ментори? Най-малкото, да си зададат въпроса, абе защо владика Серафим след тази гореща апология не постави въпроса за отлъчването, за прекратяването на общение с новостилните църкви? Нали все това ни навират в очите, че сме нарушили това и това, и заради тези нарушения сме отпаднали... Защо дядо Серафим, след като привежда в доклада си подобни аргументи, не само не иска отлъчването на новостилните, но и съслужава с тях? Ето, само на този въпрос да си отговорят честно е достатъчно. Но не го правят. Ние вече не обичаме да четем, да търсим, да се ровим – от това боли глава, ние обичаме да се информираме и да робуваме на авторитети, при това авторитети, които сами сме си създали. Много е тъжно...

Please Вход to join the conversation.

 • Ivailo
 • Visitor
 • Visitor
11 Дек 2009 13:48 #26889 by Ivailo

Защо дядо Серафим, след като привежда в доклада си подобни аргументи, не само не иска отлъчването на новостилните, но и съслужава с тях? Ето, само на този въпрос да си отговорят честно е достатъчно. Но не го правят.

Венци, в това според мен е разковничето на почти всеки (частен) спор с тези хора. За мен точно това е един от първите "практически" аргументи при дискусия с хора, манифестиращи с мнението на дядо Серафим :) )
Изказвам просто мисъл... :)

Please Вход to join the conversation.

 • РРР
 • Visitor
 • Visitor
11 Дек 2009 16:09 #26890 by РРР

За мен обаче по-интересно е друго. Защо никога глашатаите на стария стил не се опитат сами да си изяснят истината, да попрочетат нещо, да потърсят, а винаги се задоволяват с доволно дълго тиражираните лъжи и полуистини от техните ментори?


Защото се страхуват да не бъдат "прелъстени". Те си спазват послушание и това го третират като подвизаване.

Please Вход to join the conversation.

 • o'style
 • Visitor
 • Visitor
11 Дек 2009 22:56 #26892 by o'style
Привет, включвам се в дискусията, защото донякъде темата ми е интересна, но някои коментари ме объркаха и затова бих желал да си ги изясня.

който и да е епископ, светител, дори ангел да е - когато лично ме обижда с такива думи - "чрез своето пренебрежение към църковния Устав, новостилците извършват своя грях на непослушание към Църквата открито, съзнателно и дръзко" (думи на еп. Серафим Соболев) - мисля, че имам право да го наричам както подобава.


Може ли едно пояснение като за човек, който не е с богословско образование и недоумява обидата в това съждение? Кое е обидното тук и защо?

Защо дядо Серафим, след като привежда в доклада си подобни аргументи, не само не иска отлъчването на новостилните, но и съслужава с тях?


Кога архиеп.Серафим е съслужил с новостилци? На мен не ми е известно подобно нещо, защото знам, че той в края на живота си е живял и служил в България, където все още е бил действащ т.нар. стар стил. Той живее до 1950г., а въпросната промяна става 1968г. С други "новостилци" ли е съслужил и кога? Може би е по-правилно да се каже, че е съслужил със схизматици или той идва в България след падането на схизмата? Иначе това, че не е пожелал отлъчване звучи доста солидно :roll:

С нетърпение очаквам в най-скоро време Руската православна църква да излезе с официален акт за канонизацията му. Знам, че документите се обработват в Синодалната комисия по канонизация на светците под председателството на митр. Ювеналий. Просто, комунизмът взе прекалено много святи жертви и тази комисия не смогва да обработи всички документи.


Аз се чудя защо след като определени думи на този човек се явяват толкова важни, че една група хора да се отделят в отделна юрисдикция, ползвайки ги като крайъгълен камък и обяснение на действията си, въпросната Синодална комисия към РПЦ не задейства този случай с предимство пред другите и да излезе най-после със становище - светец ли е този човек или не е. На мен лично това, което се случва в руския храм в София, ми напомня ,от една страна, случващото се на Рупите преди време, че и до днес, а от друга - случващото се в Рилския манастир. И така и не мога да реша към кое от двете да го причисля, защото съмнението винаги излиза наяве след като няма официално решение.

И накрая искам да споделя едно впечатление - когато един сравнително неутрален човек попадне на спор между "новостилци" и "старостилци", той не може да разбере кой и защо е прав и дали има прави в случая, защото често думите на едните биха звучали по същия начин ако ги изрекат и другите - най-прост пример е, че и едните, и другите се обвиняват взаимно, че не са част от Христовата Църква, защото са в разкол. Обяснението на новостилците е, че старостилците са в разкол, защото се отделят от официалното Православие и по този начин отпадат от Църквата, а пък обяснението на старостилците е, че новостилците не са част от Църквата, защото ползват папски календар. Още се чудя се защо "новостилците" не са толкова ревностни в защитата си, когато дискутурат религиозни въпроси с протестанти, католици и т.н., но появи ли се някой старостилец и хоп да го изядат даже с дрехите. А пък в "старостилците" ме учудва това, че най-смело се отделят самостоятелно и се смятат за единствени.

Погледнато отстрани всичко това звучи адски объркващо, защото всичко може да се завърти, така че другите да изглеждат, че са в грешка.

И един последен въпрос към богословски грамотните: В какво и как се изразява единството, да речем, между БПЦ и СПЦ, когато едните честват дискутираното напоследък Рождество Христово на 25 декември, а другите на 7 януари, а в същия момент на 25 декември куп други деноминации честват Рождество Христово, т.е. защо не сме в единство с католиците, въпреки че празнуваме на една дата, и защо и как оставаме в единство със Сръбската Църква, въпреки че празнуваме един и същи празник в различни дни? Надявам се някой да може да ми обясни този въпрос също, благодаря :)

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
12 Дек 2009 11:54 #26893 by n_antonov
Replied by n_antonov on topic Re: за календарната реформа

И един последен въпрос към богословски грамотните: В какво и как се изразява единството, да речем, между БПЦ и СПЦ, когато едните честват дискутираното напоследък Рождество Христово на 25 декември, а другите на 7 януари, а в същия момент на 25 декември куп други деноминации честват Рождество Христово, т.е. защо не сме в единство с католиците, въпреки че празнуваме на една дата, и защо и как оставаме в единство със Сръбската Църква, въпреки че празнуваме един и същи празник в различни дни? Надявам се някой да може да ми обясни този въпрос също, благодаря :)


Здравейте! Единството между християните никога не се е определяло от това на коя дата кой какво празнува. Календарът не може да бъде и никога не е бил критерий за единство или разединение. В този смисъл, всичките въпроси, които си задавате, изглеждат само привидно заплетени. Всъщност, те изобщо не стоят на дневен ред. Нито празнуването на 7 януари ни прави по-разединени от католиците - особено ако в себе си продължаваме дори и неосъзнато да сме в плен на западното богословие, което е особено характерно точно за Русия и Гърция предимно до средата на ХХ в., а сетне макар и да поотслабва, това явление не е изчезнало напълно и до днес,- нито празнуването на 25-ти декември ни прави поклонници на папата.

Колко века точно християните са празнували Пасха на различни дати? Това очевидно не е нарушавало единството на църквата. В такъв случай, стремежът да се оеднакви празнуването на Пасха в различните поместни традиции не е продиктуван от идеята, че това е критерий кой е в църквата и кой - не, защото това не е богословски проблем. Критерият за единство е единство в богословието, а не в календара.

Please Вход to join the conversation.

 • forerunner
 • Visitor
 • Visitor
13 Дек 2009 00:14 #26896 by forerunner
Replied by forerunner on topic Re: за календарната реформа

който и да е епископ, светител, дори ангел да е - когато лично ме обижда с такива думи - "чрез своето пренебрежение към църковния Устав, новостилците извършват своя грях на непослушание към Църквата открито, съзнателно и дръзко" (думи на еп. Серафим Соболев) - мисля, че имам право да го наричам както подобава.


Може ли едно пояснение като за човек, който не е с богословско образование и недоумява обидата в това съждение? Кое е обидното тук и защо?

Здравейте,
отговарям конкретно - обидното е това, че този, който проявява дръзко непослушание към Църквата и Устава се нарича разколник, а аз смятам, че не съм такъв. Ни най-малко не смея да си помисля, че аз или някой друг може да е безгрешен, защото наследството, което имаме от Адам - повредената ни природа, която все още е подвластна на греха, е причината ние постоянно да грешим. Но затова е дошъл Христос, да ни даде надеждата, че чрез него може да насладим живот вечен и т. нат. Значи ние не можем да водим съвършен живот и не се обиждаме, когато ни казват, че сме грешници, че съблазняваме другите с нашия неблагочестив понякога начин на живот, или както е казано тук www.dveri.bg...10459/101/ , извършваме антимисия. Но ние сме в Църквата, не разделяме Тялото Христово и полагаме общи усилия да се спасим. Т. е. ние открито, съзнателно и дръзко търсим пътя към вечността, защото все още имаме здрав разум и знаем кое е най-важното в този свят - Христос, а не календара или традициите, а също така знаем, че спазването на каноните и Уставите не означава сухо буквоядство, а, ще перифразирам о. Флоровски - означава съпреживяване на епохата, в която са приети и творческото им прилагане с Дух и Истина в сегашността. Затова не считам, че съм разколник.
Никола, съгласен съм, че тези думи са казани в една обстановка, изпълнена с емоции, в ситуация, която можем да сравним с всел. събори, където също е имало размяна на неблаговидни обвинения. Все пак обаче в тази епоха са творили Афанасиев, Лоски, Флоровски, Шмеман, споменатия Болотов и много други, които не са си позволявали, въпреки своята пристрастност в дадена ситуация, да сипят хули и обвинения, поне не съм срещал някъде да има записани такива. Между впрочен и техните последователи не си позволяват да осъждат, да изобличават - да, но не повече.
Може да съм досаден, простете ми.

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
13 Дек 2009 17:48 #26897 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: за календарната реформа

Кога архиеп.Серафим е съслужил с новостилци?

Здравейте!
Този събор (1948 г.), за който говорим и на който владика Серафим взима активно участие е Всеправославен, а не събор на РПЦ. В него участие взимат както представители на църкви, придържащи се към стария календар, така и на новостилни. Един от най-интересните доклади на този събор е на румънския представител. Неразривна част от всеки събор, още повече на Всеправославен е общото служение - съслужението, заявяващо нашето единство, измолващо помощ свише във вземането на решения и т.н.

Аз се чудя защо след като определени думи на този човек се явяват толкова важни, че една група хора да се отделят в отделна юрисдикция, ползвайки ги като крайъгълен камък и обяснение на действията си...

Каква вина има владика Серафим, че някой е решил да тълкува по такъв начин думите му?
Какво общо може да има между владика Серафим, който почива в 1950 г. и Росен Сиромахов, който разколниците на Киприан в Гърция правят епископ през 1993 г. и слагат началото на старостилния разкол в България? Защо тези, които познаваха лично владика Серафим – архим. Сергий и архим. Серафим (Алексиев) не се отделиха от БПЦ, а въпреки своето открито несъгласие с въвеждането на стария стил си останаха в БПЦ? Защо Фотий не създаде разкол докато двамата по-горе споменати архимандрити бяха в разума си, а стори това ден преди смъртта на единия и след като сругия вече беше изпаднал в старческа деменция? Ето такива въпроси трябва да си задавате, а не да търсите вина у владика Серафим. Недейте така! Ще вземе да изкарате владика Серафим виновник и организатор на разкола на Фотий! Точно така постъпват мнозина с думите на Христа:
„Не мислете, че дойдох да донеса мир на земята; не мир дойдох да донеса, а меч; (Мат 10:34)
„Тогава им рече: но сега, който има кесия, нека я вземе, тъй също и торба; а който няма, нека продаде дрехата си и да купи нож” (Лук.22:36)
и грабват оръжието.
Нали разбирате, гордостта и самомнението не търсят истината, а оправдания за постъпките си. При тях няма алтернатива, гордостта не им позволява да допуснат възможност, че може и да са сгрешили. Това е трагедията на старстилците...

И накрая искам да споделя едно впечатление - когато един сравнително неутрален човек попадне на спор между "новостилци" и "старостилци", той не може да разбере кой и защо е прав и дали има прави в случая, защото често думите на едните биха звучали по същия начин ако ги изрекат и другите - най-прост пример е, че и едните, и другите се обвиняват взаимно, че не са част от Христовата Църква, защото са в разкол. Обяснението на новостилците е, че старостилците са в разкол, защото се отделят от официалното Православие и по този начин отпадат от Църквата, а пък обяснението на старостилците е, че новостилците не са част от Църквата, защото ползват папски календар.

Ами вие сам сте си отговорили на голяма част от въпроса. Мога само да допълня отговора ви. Поместните, канонични православни църкви, независимо от това кой стил следват, са в пълно общение помежду си. Тия, който ги обвиняват в разкол, се разпарчетяват всяка година. Днес само гръцките старостилни разколи са над 30!!! Всеки един от тях твърди, че притежава на 100% процента пълнотата на истината – православието, затова и всеки един от тези разколи претендира да бъде на „истинските православни християни”, на „по- и най-истинските”. Тези разколи не само, че не са в общение помежду си – нали старият стил е редно да ги обедини, но и често взаимно се анатемосват. Старецът Паисий чудесно отговаря на въпросите за папския календар. Когато му казват, че едно от обвиненията срещу новия стил е, че ползва папския календар, той отговаря, че ние ползваме папски, а те езически (юлианския календар е въведен по времето и с указ на Гай Юлий Цезар).

Още се чудя защо "новостилците" не са толкова ревностни в защитата си, когато дискутурат религиозни въпроси с протестанти, католици и т.н., но появи ли се някой старостилец и хоп да го изядат даже с дрехите. А пък в "старостилците" ме учудва това, че най-смело се отделят самостоятелно и се смятат за единствени.

Няма нищо за чудене. Колко точно отговаря св. Йоан Богослов на въпроса ви:
„Те излязоха от нас, но не бяха наши; защото, ако бяха били наши, щяха да останат с нас; но те излязоха, за да стане явно, че не са всички наши.” (1 Йн. 2:19)Как да разговаряш нормално с тези хора, които са уж православни, изповядват уж същото, което и ние, служат по същия начин като нас и т.н., а същевременно не са с нас и не искат да бъдат с нас, защото се считат за повече от нас, понеже „пазели едни 13 дни” и заради тях предпочитат уединението на разкола. Католикът като го видиш, го познаваш, той не ти иззема идентичността, той не се представя и не иска да бъде православен, протестантът също. Той не се опитва да те измами в идентичността си, той е много по-честен спрямо теб и затова ти си длъжен да отвърнеш със същото. Как бихте се чувствали, ако някой ви открадне самоличността и започне да се представя за вас, а за вас самия твърди, че сте измамника? Надявам се да съм разбран правилно?

И един последен въпрос към богословски грамотните: В какво и как се изразява единството, да речем, между БПЦ и СПЦ, когато едните честват дискутираното напоследък Рождество Христово на 25 декември, а другите на 7 януари, а в същия момент на 25 декември куп други деноминации честват Рождество Христово...

Единството е в Евхаристийното общение! Христос е този, който ни сближава и обединява, Христос и неговото правилно изповядване. Календарът не може да ни обедини. Ето, до ХVІ в. всички православни и всички инославни сме имали един календар, служили сме и сме чествали всичко на едни и същи дати - значи ли, че сме били в единство? През този период няма нито един глас на протест от православна страна, че ние празнуваме с тях или че те празнуват с нас. На никой наум не му е идвало, че това означава някакво единство. Къде спа св. Григорий Палама, св. патриарх Евтимий, св. Марк Ефески и стотиците други авторитети, много от които влизат в антилатинска полемика.
Мисля, че ап. Павел е изчерпал въпроса, но явно и той, и Библията са престанали да бъдат авторитет за старостилците:
’’Тачите дни, месеци, времена и години. Боя се за вас, да не би напразно да съм се трудил помежду ви’’ (Гал. 4:10-11)

Please Вход to join the conversation.

 • o'style
 • Visitor
 • Visitor
14 Дек 2009 01:07 #26898 by o'style
Благодаря и на трима ви за поясненията :)

Не обвинявам архиеп.Серафим за създаването на старостилната юрисдикция, защото това се случва десетки години след смъртта му, но е факт, че той е поставен на челно място в тези среди, което не означава, че не може да бъде почитан и от официалното православие, стига обаче да бъде канонизиран и обявен за светец.

Моите чувства към българските старостилци са чувства на тъга и съжаление, нещо като болката от загубата на много близък човек, когото виждам по улиците или зная, че е някъде там, но с когото не мога да общувам пълноценно, заради стената, която сме допуснали да се издигне между нас.

Желая ви ползотворно и спасително посрещане на предстоящите празници :)

Please Вход to join the conversation.

 • poklonnik
 • Visitor
 • Visitor
14 Дек 2009 08:55 #26899 by poklonnik
Replied by poklonnik on topic Re: за календарната реформа
Едно отклонение, за което моля да ме извините.
Относно старостилците - малко едностранно е да ги преценяваме (и тритикуваме) само във връзка с календара.
Те се отцепват от православното християнство и заради икуменизма. Който за съжаление виждаме в действие постоянно :(

Please Вход to join the conversation.

 • РРР
 • Visitor
 • Visitor
14 Дек 2009 10:35 #26900 by РРР
Те винаги ще намирят повод да останат отцепени. Просто така им е удобно и особено финансово изгодно.

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
14 Дек 2009 12:05 #26901 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: за календарната реформа
PPP е напълно права. Икуменически прояви е имало и много преди старостилците да се отделят в разкол. Както казва, св. Нектарий Егински, който сам участва в диалога с инославни, любовта задължава да търсим възможност всички да се спасят! Ето вече доста години БПЦ напусна ССЦ, не участва и в проявите на КЕЦ, да е чул някой старостилците да са заявили желание за диалог? Даже и да върне стария стил БПЦ, сигурен съм, че хората около Фотий няма да се върнат в църквата, просто ще си намерят друго оправдание. Първото ще бъде, че БПЦ е част от вселенското православие и дори и без да участва в икуменическото движение, индиректно става част от него.

Please Вход to join the conversation.

 • poklonnik
 • Visitor
 • Visitor
14 Дек 2009 12:23 #26902 by poklonnik
Replied by poklonnik on topic Re: за календарната реформа
Имах предвид изцепките на Тихон в Рим, рицарските ръкоположения в Силистренско, служения на православни свещеници с темплиери и всякакви подобни прояви. В Двери пише доста по тия въпроси, някои от тях се рекламират дори.

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
14 Дек 2009 14:00 #26903 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: за календарната реформа

В Двери пише доста по тия въпроси, някои от тях се рекламират дори.

Кое се рекламира? Когато Фотий създава българския клон на Киприановия разкол, нито един от гореупоменатите не е заемал митрополитска катедра. Тогава в БПЦ напълно липсваха циркове като настоящия. Диалога се водеше от 3-4 професори и двама митрополити и почти никога не е прекрачвал границите на допустимото! Освен това се знае, че старостилците също ползват меко казано "неправославни" фондове :wink: Или парите на инославните не миришат :?:

Please Вход to join the conversation.

 • poklonnik
 • Visitor
 • Visitor
14 Дек 2009 14:22 #26906 by poklonnik
Replied by poklonnik on topic Re: за календарната реформа

В Двери пише доста по тия въпроси, някои от тях се рекламират дори.

Кое се рекламира? Когато Фотий създава българския клон на Киприановия разкол, нито един от гореупоменатите не е заемал митрополитска катедра. Тогава в БПЦ напълно липсваха циркове като настоящия. Диалога се водеше от 3-4 професори и двама митрополити и почти никога не е прекрачвал границите на допустимото! Освен това се знае, че старостилците също ползват меко казано "неправославни" фондове :wink: Или парите на инославните не миришат :?:


Мен това много ме смущава:
[url:f4g0jckz]www.dveri.bg...iew&id=227[/url]
съчетано с това:
[url:f4g0jckz]www.monitor....?id=225141[/url]
[url:f4g0jckz]bnt.bg/bg/ne..._bylgarija[/url]

Please Вход to join the conversation.

 • bore
 • Visitor
 • Visitor
14 Дек 2009 15:03 #26907 by bore
^ Доколкото знам на о. Иван от синода 1 стотинка не са му дали, а има да храни гладни деца. Поканили са го, дават пари. Да не бързаме да го осъждаме, защото не сме на мястото му.
И мен много неща ме смущават - най-вече псевдофанатизма съчетан с лицемерие. Владишките припадалки. Мутрите в църквата. Псевдопослушанието и псевдосмирението граничещо с овцедушие. Смущава ме това, че клира гони хората от Христос, вместо да ги привлича. Но всичко това няма да се промени чрез разкол, вЕрвай ми! Само ще се задълбочи. Познавам старостилни монаси - не ми се говори за какво лицемерие става въпрос - бият владиката Николай по всички параграфи!

Please Вход to join the conversation.

 • poklonnik
 • Visitor
 • Visitor
14 Дек 2009 15:16 #26908 by poklonnik
Replied by poklonnik on topic Re: за календарната реформа

^ Доколкото знам на о. Иван от синода 1 стотинка не са му дали, а има да храни гладни деца. Поканили са го, дават пари. Да не бързаме да го осъждаме, защото не сме на мястото му.


Не го осъждам, само ме смущава тази проява.
Аз пратих и тази година пари на онази сметка, разбира се много по-малко от "рицарите", щото съм си беден. Но оправдането "от синода 1 стотинка не са му дали" не ме трогва! То по тая логика да вземе да приеме исляма барабар с децата шейховете могат да му дадат 180 000, даже 1 800 000 може би, нали? По на далавера е. Ако се търси изхранване на децата на всяка цена - да. Но тогава що не ги остави на държавата?!
Ако обаче ще изхранваме православни християнчета - вече би трябвало да има значение от чия ръка взимаме подаянието. И да внимаваме повече.

Please Вход to join the conversation.

 • bore
 • Visitor
 • Visitor
14 Дек 2009 15:30 #26909 by bore
^ Някога бил ли си гладен, не защото постиш, а защото НЯМА? Гладни деца виждал ли си?
В материалите не видях о. Иван да е извъшил богослужение с темплиери и прочие бабини деветини, нито даже ги е канил в храма. Ако видиш гладен будист ще го нахраниш ли? Или ще го накараш първо да се отрече от заблудата си? Притчата за самарянина чел ли си? Помниш ли я? Разбрал ли си я?

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
14 Дек 2009 15:37 #26910 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: за календарната реформа
Кое е смущаващото, че отец Йоан е приел това дарение? Ако следваме тази логика, ще трябва да изпозатворим половината храмове в България и сигурно всички, построени в последните 20 години. Необходимо ли е да изследваме произхода на всеки лев пуснат в църковните касички? Или едното е съзнателно, а другото по незнание? Не виждам някъде да пише, че о. Йоан е участвал в ритуалите, за разлика от доста водачи на църквата ни, които дори лично са ги ръководили. Извинявайте, обидно е най-богата институция в България да няма една социална кухня, да не поддържа един социален дом... Прочетохте ли обръщението на гръцкия архиепископ? Ако сте го пропуснали, направете го:

www.dveri.bg.../10471/33/

Срам ме е, че непрекъснато ревем за пари и се самооправдаваме, с какво ли не, но когато някой реши нещо да промени, го изкарваме по-лош от дявола. Една социална кухня към църквата работеше в Бургас и всички, включително и митрополита скочиха срещу нея, защо? Доброто срещу църквата ли работи или за нея? Хайде сега, отец Йоан бил такъв , крадец, лъжец... Защо? Защо тия дето хвърлят камъни срещу него не се опитат да нахранят не сто, едно чуждо дете? И как може да разделяте децата на православни, инославни, мюсюлмани. Когато някой в нужда ви поиска помощ, питате ли го каква религия изповядва? Срамно е за един християнин да прави такова разделение. Простете, ако думите ми са ви засегнали, но мен лично вашите -дълбоко ме обидиха.

Please Вход to join the conversation.

 • poklonnik
 • Visitor
 • Visitor
14 Дек 2009 15:38 #26911 by poklonnik
Replied by poklonnik on topic Re: за календарната реформа

^ Някога бил ли си гладен, не защото постиш, а защото НЯМА? Гладни деца виждал ли си?
В материалите не видях о. Иван да е извъшил богослужение с темплиери и прочие бабини деветини, нито даже ги е канил в храма. Ако видиш гладен будист ще го нахраниш ли? Или ще го накараш първо да се отрече от заблудата си? Притчата за самарянина чел ли си? Помниш ли я? Разбрал ли си я?


Бил съм гладен и съм виждал гладни деца. Случаят не е такъв - нито отецът е гладен, нито децата. А и вече споменах, и аз, и други хора помагат. Не само на този дом, при това. Не адресираш правилно въпросите си.

И да, ще нахраня гладен будист. Даже гладен католик :)
Но няма да продам вярата си за пари.

Please Вход to join the conversation.

 • poklonnik
 • Visitor
 • Visitor
14 Дек 2009 15:39 #26912 by poklonnik
Replied by poklonnik on topic Re: за календарната реформа

Хайде сега, отец Йоан бил такъв , крадец, лъжец...

Това пък къде го прочете?!
Ега ти изопачаването :(

Please Вход to join the conversation.