Мобилно меню

за календарната реформа

 • galalex
 • Visitor
 • Visitor
02 Фев 2010 11:53 #27453 by galalex

Простете :lol: :lol: :lol: Вие сте били само "истински" :roll: Това епитетче е редно да върви и със съдържание :wink: Защото някой, когато си лепне табелка "истински", означава, че си е повярвал за всичко останало, включително и праведност...


Това с присмиването, това с подигравките - мнооого добре ви учат в максимово-масонските покои! Открай време комунистическите отрочета са владеели до съвършенство изкуството да осмиват различния от тях, да подлагат на подигравки, оплюване и анатемосване този, дето умее да мисли - за разлика от тях - зомбираните последователи на еврео-масонството! Мдааа, какво повече мога да очаквам от едни дето мислят по предварително зададен от комунисти калъп? Нищо повече от жлъч, камъни и храчки! Те комунистите и пред 10-ти /също като предшествениците си, чийто герб е петолъчката/ и след 10-ти продължават да се гаврят с обикновения човек, пък аз съм седнала да говоря с техен представител!Ито с надеждата, че имам мислещи хора, християни насреща си! ВСУЕ!
Бог да се смили над душата Ви!

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
02 Фев 2010 12:00 #27454 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: за календарната реформа
Така и не разбрахме, какво се крие зад табелката "истински" :wink: Докажете, че можете да мислите, както твърдите. Ако не може да го направите, не мисля, че комунистите са ви виновни :D

Please Вход to join the conversation.

More
02 Фев 2010 12:09 #27455 by Kosio

Защото някой, когато си лепне табелка "истински", означава, че си е повярвал за всичко останало, включително и праведност...

Бог да се смили над душата Ви!

Виждам в отговора Ви единствено потвърждение на думите на Венци. Доколкото до чувството за хумор, то е добра защита от сектантството. Щом искате да говорим с Вас сериозно - така да бъде: още едно съобщение в неподходящ и невъзпитан тон и излитате от форума, заедно с посланията си.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • alexey stambolov
 • Visitor
 • Visitor
11 Мар 2010 11:03 #28015 by alexey stambolov
Replied by alexey stambolov on topic Re: за календарната реформа

Този апокриф за странника и Иисусовата молитва още ли се разпространява? Като цяло е зловреден, но е послужил и за нещо хубаво - два разказа на Дж. Д. Селинджър. :wink:

Защо да са зловредни "Откровените разкази на странника"? Да приемем, че могат да се нарекат "апокриф" (в смисъл, че са с неясен произход), но не мога да разбера кое им е зловредното.

Иисусовата молитва практикувана в неясен контекст от хора, които не са наясно с вярата си и искат изведнъж да станат "много духовни", без напътствия от истински духовник може да доведе до нарушаване на психическото и духовното равновесие.
Това не е мантра, както и не може духовен наставник да ти бъде един апокриф. Такива книги попаднали в ръцете на некатехизирани хора са вредни за тях. Това ми е мисълта. Човек първо трябава да се запознае с Новия Завет [...]

Разбирам мисълта ти, братле, но това, което пишеш, изобщо не е аргумент против книгата. Странникът се е научил на Иисусовата молитва под ръководството на духовен отец.
Освен това, по същатата логика, ако "Добротолюбието" се чете без напътствие и духовно ръководство, дори нещо повече - без покаяние и стремеж към очистване на сърцето, човек може да изпадне в голяма духовна прелест. Да кажем ли тогава, че "Добротолюбието" е зловредно? Вреда може да донесе всяка друга духовна книга, вкл. и Новият Завет, ако се чете така (справка: повече от 1.500те разклонения на протестантството).

Покажи ми в "Откровените разкази" нещо противно на Православната вяра, за да покажеш, че наистина са зловредни. Извинявай, че ти пиша така, но човек трябва да внимава какво говори и още повече - какво пише, защото написаното остава и волно или неволно може да подведе някого.

Please Вход to join the conversation.

 • bore
 • Visitor
 • Visitor
11 Мар 2010 11:41 #28016 by bore
^ Прав си, браточка - вече няма да правя така. Не'аш грижи, батенце!
Verba volant, scripta manent! :wink:

Please Вход to join the conversation.

 • Nikola_Kar
 • Visitor
 • Visitor
21 Юни 2010 22:20 #28825 by Nikola_Kar
Replied by Nikola_Kar on topic Re: за календарната реформа
Православен (Стар) стил manastir.nar.../IsCal.htm

www.pravosla...o.htm#stil

Please Вход to join the conversation.

 • ЛюбимеЦ 12+1
 • Visitor
 • Visitor
23 Юни 2010 02:28 #28834 by ЛюбимеЦ 12+1
Replied by ЛюбимеЦ 12+1 on topic Re: за календарната реформа

"Православен" (Стар) стил

Честито, имате нови супер "православни" епископи - Дим Дуков и Харалампи,и двамата са цвете за мирисане :mrgreen:
По този повод "Спартакус","Александър", "Neron",суингърите от „Кадифени фантазии", и всички други поделения на "Джемини" са изпратили поздравителни телеграми до новите "епископи", постъпило е и предложение флагът


да бъде развяван пред епископските им катедри. :mrgreen:
На "верните" им четито :mrgreen:

Please Вход to join the conversation.

 • Иван Калев
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
24 Юни 2010 19:23 #28865 by Иван Калев
Replied by Иван Калев on topic Re: за календарната реформа
Мислех, че тази тема вече е забравена. Аз просто изпълних едно послушание и своя граждански дълг. Според мен би трябвало темата да бъде заключена! Спаси Господи!

Please Вход to join the conversation.

 • o'style
 • Visitor
 • Visitor
 • Пенчев
 • Visitor
 • Visitor
21 Фев 2011 12:26 #30245 by Пенчев
Replied by Пенчев on topic Re: за календарната реформа
Добре, добре, г-н Каравълчев, извинете за квалификациите. Просто исках наистина да уверя, че не съм някакъв "прикрит модернист", а наистина приемам т.нар. стар календар за църковен. Затова си позволих тези думи, а иначе не боледувм от желание да споря и да се обяснявам по въпроси, които за себе си съм преценил и решил.

Щом Вие мислите така - Ваша воля! Мнението Ви с нищо не ме дразни, нито може да ме ангажира. Не смятам да участвам в дискусия за календара.

Това, което ме издразни, съм го написал - наглостта и лицемерието на Вашите опоненти, както и нечистоплътността на цялата работа около тази подписка.

Що се отнася до заядливия ми тон, уви - заядлив е... Трудно ми е да се извиня - в случая да кажем на тези, срещу които пиша - за това, че съм им стъпил под крака. Понеже цитирам постинги, за да онагледя това, което искам да кажа и да подкрепя с факти твърдението си, че опонентите на Венци Каравълчев си служат с лъжа и манипулация, не намирам как мога да ги съкратя, без да се навреди на смисъла на целия постинг. Ако модераторите могат да го направят така, че хем да им харесва, хем да се запази онагледявнето на това, което е нужно, нека да изтриват каквото си искат. В крайна сметка не аз решавам, а те, благодарен съм, че тук поне човек може все пак да си каже мнението свободно.

Що се отнася до "глупавата фраза", глупава е като се замисли човек. Естествено, че Църквата, както и въобще всички хора, не празнуват дати, а събития. Всеки човек на рождения си ден какво празнува, че днес е 22 февруари ли?

Но и Църквата, и всички ние празнуваме определени събития на определени дати, а не изобщо. Защо церемонията на паметника на В.Левски да не се провежда през лятото - та тогава времето е хубаво и биха се събирали повече хора... Да, ама не - на 19 февруари си е, по стар стил при това.

Глупава му е фразата на владиката също така, защото веднага след произнасянето й човек би могъл да отиде и да му стисне (да му целуне) ръката с радостен възглас: "Дядо Владика, честит рожден ден! И Честито Рождество Христово! И честит Ваш полувековен юбилей като осъзнат християнин!" - и това по никое време. Ама всички тези събития си струва да се честитят, нали?

Това имам предвид. Вие какво, смятате че един архиерей не може да сгреши и да каже някоя глупост ли? И така да смятате, добре...Ваша воля, аз си оставам при своето мнение.

Please Вход to join the conversation.

 • Justin Zografski
 • Visitor
 • Visitor
10 Дек 2012 21:23 - 10 Дек 2012 21:24 #32898 by Justin Zografski
Replied by Justin Zografski on topic Re: за календарната реформа
Боре, до там ли стигнахме БПЦ да ни постановява колко обичаме Христос и дали сме достатъчно подготвени за причастяване?
Та нали това е личен въпрос на всеки от нас с неговия духовник, който и определя тези правила, съобразявайки се с човека, заради когото Господ е пострадал и възкръснал!
Съветвам те да прочетеш следното: Колко дена трябва да пости християнинът преди св. Причастие? Може ли да се причасти без пост?
Автор: Проф. д-р Йоанис ФУНДУЛИС, превод презв. Стефан Стефанов
В тази статия се казва нещо много интересно: "На древната Църква не е бил познат многодневният пост като сухоядене, а единствено пълното въздържание от храна като подготовка за приемане на Свето Причастие. Най-яркото доказателство за това е неделната Литургия. Служенето на света Литургия предполага, че верните ще се причастят. А как биха могли да се причастят, ако постът преди Причастие беше задължителен, след като постът в събота (с изключение на едната Велика събота) е забранен от строгите забрани на свещените канони (64-то Апостолско правило, 55-то правило на Пето-шестия Вселенски събор)? Същото важи и за Светлата седмица, за която 66-то правило на Пето-шестия събор постановява християните всекидневно да се наслаждават със Светите Тайни (т. е. да се причастяват), а в същото време през всичките тези дни се предвижда пълно прекратяване на поста."
Last edit: 10 Дек 2012 21:24 by Justin Zografski.

Please Вход to join the conversation.