Мобилно меню

за календарната реформа

 • Златина
 • Visitor
 • Visitor
16 Ян 2010 11:53 #27293 by Златина
Replied by Златина on topic Re: за календарната реформа
Здравейте, Амон, хубаво е да слушаме съвестта си. Хубаво е да развиваме нейната чувствителност. Хубаво е никога да не правим компромис с нея, каквото и да ни струва това (на последното за съжалание са способни единици и Бог оценя това). Но трябва задължително да имаме предвид, че както всички наши душевни сили, дарувани ни от Бога, така и нашата съвест е белязана от печата на греха, който пронизва цялата ни природа. Това означава, че тя също има нужда от освещаване, от прочистване, от съзряване под влияние на лечителното действие на Светия Дух у нас. Не говоря дори за съвестта на невярващите хора, макар че и при тях тя е глас Божий и вътрешен съд. Съвестта на християнина също носи белезите на неговата незрялост, плътска душевност и т.н. Затова много често ние натоварваме съвестта си с неща, които тя, ако беше зряла и "познаваща гласа на своя Пастир", нямаше да приеме за свои. Така е и с вашия случай.

Заради едно решение на Църквата, което съвестта ви не приема, вие всъщност обиждате Христос, който присъства в пълнота и цялата си благодат в св. Тайни в най-близкия ви храм. В обърнатото огледало на съвестта ви второстепенното е заело мястото на първостепенното. Аз съм сигурна, че вие не се отнасяте дръзко и богохулно към св. Причастие в църквите около вас - в смисъл, не го хулите, че е "само хляб и вино" и т.н., защото иначе сигурно щяхте да бъдете в някоя старостилна секта. Но самият отказ да се причастявате с истинското Тяло и Кръв Христови, с които се причастяват вашите братя в Христа във вашия град, вече свидетелства за пренебежение към Христовите светини. Дано го разберете.

Преп. Филотей Зервакос, който също като вас е болеел силно за разделението на християните поради един такъв маловажен въпрос като календара и неведнъж е казвал, че желае връщането на стария стил, в същото време казва, че ако трябва да опише всички ереси, които старокалендарците са създали след въвеждането на новия календар, сигурно животът няма да му стигне. Той дава не едно и две свидетелства за трагичната участ на старостилци, които са хулели св. Тайни в Църквата, само защото е служила по новоюлиянския календар.

И вашата притча за съседката ... една майка може и да открадне, но Майката-Църква - не. Плащате дан на чувствителността и фантазията си.

Please Вход to join the conversation.

 • Мирон
 • Visitor
 • Visitor
16 Ян 2010 14:25 #27294 by Мирон
Replied by Мирон on topic Re: за календарната реформа
И аз си мисля, че за обикновена емоция става дума.

Ето, предстои свикването на Велик Събор на Православната Църква, ако се вземе там решение /независимо какво ще е/ за мен въпросът е окончателно изчерпан. А за сега когато съм убеден, че нещо не е полезно аз няма да се задоволя само да кажа не е добре и после да се правя на расеян, а щом не го одобрявам и на дело няма да участвам в това дело. Същевременно се старая никого като личност да не осъждам за каквото и да е било, защото съзнавам, че съм много по лош от всички.

Убеждението, по принцип го казвам, убеждението не е плод на ума. Убеждението е идея, която нахлува, и постепенно завладява ума ни. По-бързо или по-бавно, няма значение. По-добре се доверете на ума си, и продължавайте да сте отворен към различни идеи, различни от тази, която вече Ви е завладяла ума. Защото, ако наистина съзнавате, че сте "много по-лош от всички", тогава не би трябвало това убеждение да Ви завладее до такава крайна степен, че още преди вземане на общо съборно решение, та и "независимо какво ще е", Вие предварително да сте решил, че въпросът е окончателно изчерпан за Вас.

Please Вход to join the conversation.

 • Амон
 • Visitor
 • Visitor
16 Ян 2010 15:22 #27295 by Амон
Това е неудобството на писането във форума, че и най-малката не подробно пояснена мисъл се тълкува превратно от подозрителния читател. Исках да кажа, че за мен веднъж взето каквото и да е решение от Съборния глас на Църквата ,аз ще приема на мига без всякакво съмнение, тоест даже и китайския календар да бъде одобрен, аз пръв ще го приема, а вие превратно изтълкувахте, че смятам да се инатя като магаре, каквото Ви изглеждам сега, понеже няма как да Ви изложа всички свои доводи. Сега когато няма Вселенско решение аз спазвам светоотеческите съвети /препоръчвам Ви да прочетете цялото съчинение на св. Викентий Лирински ако искате да ме разберете/. Аз спазвам по отношение календара многовековната традиция на Едната Свята Съборна и Апостолска Църква, която навсякъде всякога е съществувала сред всички поместни църкви - тоест да се служи по юлианския календар. Я ми посочете само преди –90 години имало ли е в някоя православна църква да се служи по различен от юлианския календар? Ами преди 190г. или 290 г., или 390 г. или 490 г. и така нататък ? Отношението ми към ЕДНО НОВОВЪВЕДЕНИЕ, КОЕТО ПО МНОГО НАЧИНИ ПРЕДИЗВИКВА СПОРОВЕ, РАЗДОРИ И РАЗДЕЛЕНИЕ СРЕД ПРАВОСЛАВНИТЕ Е ОТРИЦАТЕЛНО, защото само лукавия е инициатор на ТАКИВА идеи .

Please Вход to join the conversation.

 • Атила
 • Visitor
 • Visitor
16 Ян 2010 16:58 #27297 by Атила
Replied by Атила on topic Re: за календарната реформа

Ето, предстои свикването на Велик Събор на Православната Църква, ако се вземе там решение /независимо какво ще е/ за мен въпросът е окончателно изчерпан.

Такъв вече е имало (не знам, какво разбирате под Велик), не сте ли чели решенията на събора 1948 г.?

Please Вход to join the conversation.

 • Мирон
 • Visitor
 • Visitor
16 Ян 2010 18:21 #27298 by Мирон
Replied by Мирон on topic Re: за календарната реформа

Това е неудобството на писането във форума, че и най-малката не подробно пояснена мисъл се тълкува превратно от подозрителния читател. Исках да кажа, че за мен веднъж взето каквото и да е решение от Съборния глас на Църквата ,аз ще приема на мига без всякакво съмнение, тоест даже и китайския календар да бъде одобрен, аз пръв ще го приема, а вие превратно изтълкувахте, че смятам да се инатя като магаре, каквото Ви изглеждам сега, понеже няма как да Ви изложа всички свои доводи.

Здравейте, Амон. Тъкмо напротив. Ако забелязвате, аз изобщо не си позволявам да тълкувам по какъвто и да е начин думите Ви, и изрично съм цитирал без никакво преиначаване казаното от Вас.

Щом декларирате, че оттук нататък ще приемете каквото и да е решение от "Съборния глас на Църквата", тогава не виждам защо все още не сте го приел. Не виждам какво Ви спира да се съобразите с точка 4 от резолюцията по календарния въпрос на събора в Москва през 1948 г., за който Ви напомня и Атила по-горе. В нея ясно е записано, че:

"Съвещанието счита задължително за клирици и миряни на една православна църква, които живеят в пределите на друга православна църква, да следват стила на оная църква, като един от обичаите, спазването на които, в името на единството и любовта, ни заповядват светите канони".

За справка: "Деяния Совещания глав и представителен автокефальннх православннх церквей в связи с празднованием 500-летия автокефални Русской православной церкви", Москва 1948, том II, стр. 433.

По силата на точка 4, например, румънската църква в София, от солидарност към Българската църква, е празнувала по стария стил в периода 1948-1968, макар че Румънският патриархат е приел новия стил още през 1923 г. По силата на същото руската църква в София празнува по новия стил. Не разбирам, а Вие какво още чакате?

Please Вход to join the conversation.

 • Амон
 • Visitor
 • Visitor
16 Ян 2010 23:43 #27299 by Амон
Многоуважаемий Мирон,
Цитираното от вас визира поведението на"клирици и миряни от една православна църква, които живеят на територията на друга православна църква" в нашия случай нямаме такава ситуация, а нещо по-важно пропускате.
Понеже имате добра памет и знание по повод решенията на това Съвещание /не го бъркайте с Вселенски или Поместен Събор/ , то на мен ми остава само да Ви напомня и неизгодното за новостилците, което се премълчава. В точка 3 пише, че Съвещанието препоръчва на "всяка Автокефална Църква" да се "ПОЛЗВА ОТ СЪЩЕСТВУВАЩИЯ В ТАЗИ ЦЪРКВА КАЛЕНДАР" а не да въвежда нов календар" Та ако трябва да се спазват решенията на Московското Съвещание, то трябва БПЦ ДА ЗАПАЗИ СЪЩЕСТВУВАЩИЯ ДРЕВЕН ПРАВОСЛАВЕН МЕСЕЦЕСЛОВ, А НЕ да нарушава решенията му. И по отношение на това което пишете за Румънската църква също грешите,- те приемат не през 1923 г., а 24г. новия стил след успешно проведените преговори от Мирон Кристя с Вселенската Патриаршия в замяна на сменения календар да получат достойнството да станат Патриаршия. Което и става на 30 юли 1925 г. без съгласието на другите сестри - църкви, че даже и местните епископи начело с Митрополит Мелхиседек са били против. Нещата са пределно ясни и е излишно да се търси под вола теле, защото никой от вас не можа да изреди поне няколко сериозни предимства на този измислен нов календар, а бягате по периферията с дребни несъществени "доводчета". Какви са тези изсмукани от пръсти имагинерни 13 дни, я ми посочете имало ли е един поне божи ден през последните хиляда години когато не се е служило света литургия, че ще "поправяте" с цели 13 дни. Моля съобщете ми датите когато Църквата ги е прескочила и не е имало богослужения???? Просто спора е абсолютно безсмислен понеже същността на предателството е друга, да СПОРИМ, РАЗИСКВАМЕ И ДА СЕ ЛИШИМ ОТ БРАТСКАТА ЛЮБОВ, ЗА ДА ЗАСТАНЕ НЕ ХРИСТОС, А ЛУКАВИЯ ПОМЕЖДУ НИ. Простете, но аз не желая да наливам повече вода в мелницата на лукавия.

Please Вход to join the conversation.

 • Златина
 • Visitor
 • Visitor
17 Ян 2010 00:31 #27300 by Златина
Replied by Златина on topic Re: за календарната реформа

бягате по периферията с дребни несъществени "доводчета".


Значи да обиждате Христос в Св. Тайни, като Ги считате за опетнени от някакви 13 дни, е "дребен довод"? Та съвестта ви се успокоява чрез причастяването с "по-чист" Христос в друга страна? Отдавна съм се убедила, че старостилците са едни безкрайно объркани хора и всичко им е наопаки. Ами, ето, Амон, аз пък мога да ви обвиня, че вие нарушавате вековното предание на Църквата, като променяте датите на нейните празници. Църквата е установила Рождество да се празнува на 25 декември, св. Василий на 1 януари, Богоявление на 6 януари и т.н. А вие сега изменяте на древното предание и си измисляте някакви съвсем нови дати, които Църквата никога не е чествала. Намерете ми едно свидетелство за някой св. отец, че е празнувал Рождество Христово на 7 януари. И не ми излизайте с математически уравнения, а с нещо написано черно на бяло, защото аз във всички църковни книги чета, че вече 20 века Рождество е на 25 декември. Това е преданието, което трябва да пазим.

Please Вход to join the conversation.

 • Мирон
 • Visitor
 • Visitor
17 Ян 2010 13:17 #27303 by Мирон
Replied by Мирон on topic Re: за календарната реформа
Здравейте, Амон.

Многоуважаемий Мирон,
Цитираното от вас визира поведението на"клирици и миряни от една православна църква, които живеят на територията на друга православна църква" в нашия случай нямаме такава ситуация, а нещо по-важно пропускате.

Много правилно сте ме разбрал. Цитирах Ви точка 4 по две основни причини. Първата е, за да си спестя в разговор уточнението дали Вие сте част от БПЦ, или сте от друга поместна църква, но живеете тук. Ако сте част от друга поместна църква, тогава точка 4 се отнася до Вас. Ако сте част от БПЦ, тогава никак не Ви разбирам. Нямам богословско образование, и познанията ми са много повърхностни, но дори и при това мое слабо познание излиза, че сте в разкол.

Понеже имате добра памет и знание по повод решенията на това Съвещание /не го бъркайте с Вселенски или Поместен Събор/ , то на мен ми остава само да Ви напомня и неизгодното за новостилците, което се премълчава. В точка 3 пише, че Съвещанието препоръчва на "всяка Автокефална Църква" да се "ПОЛЗВА ОТ СЪЩЕСТВУВАЩИЯ В ТАЗИ ЦЪРКВА КАЛЕНДАР" а не да въвежда нов календар"

Не става дума тук за изгодно или неизгодно решение. Благодаря Ви, че споменавате точка 3 от московското съвещание, защото от това споменаване ясно се разбира накъде Ви е повело погрешното убеждение. БПЦ не е въвеждала "нов календар", както Вие не по разума си твърдите. Вероятно знаете, че григориянския календар, по който служат католици и протестанти, реформира и пасхалията, и в това е неговия недостатък, докато тук, в БПЦ, не става дума за никакъв "нов календар", а за същия стар юлиански календар, само че поправен и приет на Цариградската всеправославна конференция през 1923 година. Пасхалията по този календар си остава същата, т. е. александрийската. На тази конференция не са присъствали от РПЦ, поради събитията след Октомврийската революция, и от БПЦ, поради схизмата. В България през 1916 г. е приет григорианският календар от държавната власт за всички държавни институти, но той никога не е приеман от БПЦ.

И накратко, за да не Ви губя излишно времето - ако Вие твърдите, че календарът, по който служи БПЦ след 20 декември 1968 г. е григорианския с променената Пасхалия, то ще Ви помоля да ми го докажете с факти. Ако обаче нямате такива факти, и сте съгласен, че календарът в БПЦ след 20 декември 1968 г. е същия добре познат юлиански календар с поправката, приета в 1923 година, тогава не виждам защо Вие не се съобразявате с точка 3 от московското съвещание. Не вярвам убеждението, което Ви е обзело, да е по-силно както от разума Ви, така и от фактите.

Поздрави.

Please Вход to join the conversation.

 • Амон
 • Visitor
 • Visitor
17 Ян 2010 19:05 #27304 by Амон

В България през 1916 г. е приет григорианският календар от държавната власт за всички държавни институти, но той никога не е приеман от БПЦ.

Ето драга Златина, Мирон ти отговори, че датите в богуслужебните книги не съответстват с гражданските дати след 31 март 1916 г. и затова, защото когато по гражданския Григориански календар е 7 януари, то тази дата съответства на 25 декември по Юлианския църковен Месецеслов. За да се убедиш, че сериозно грешиш с изтъкнатите от теб "доводи" те съветвам да се запознаеш с Окръжното Послание на Св. Синод на БПЦ от 4 юли/21 юни 1916 г. под номер 3551.
Сега по "доводите" на Мирон:

БПЦ не е въвеждала "нов календар", както Вие не по разума си твърдите.

БПЦ с решение №3953 от 18 юли 1968г. ПРОМЕНИ И ЗАПОЧНА ДА ПРАЗНУВА С 13 ДНИ РАЗЛИКА ПОВЕЧЕ ОТ 80% ОТ ДАТИТЕ НА ЧЕСТВАНИТЕ СВЕТЦИ В ПРАВОСЛАВНИЯ МЕСЕЦЕСЛОВ ПО КОЙТО СЛУЖАТ РУСКАТА, СРЪБСКАТА, ИЕРУСАЛИМСКАТА И Т. Н. ЦЪРКВИ" Това "чудо" което е въвела БПЦ драги Мироне както искаш можеш да го кръстиш - може да го наричаш и "смяна на ланските калпаци" , НО НЕ Е ЗАПАЗВАНЕ НА СЪЩЕСТВУВАЩИЯ КАЛЕНДАР. Така че точка 3 не се спазва от БПЦ, а не от моя милост. Ти нещо започна на бялото,- черно да казваш, че и в разума на другите се съмняваш, явно брате гредата в окото ти е бая голяма. Нарочно не отговарям на темата за Съвещанието от 1923 г. защото явно не си запознат с много от фактите и събитията последвали тази трагедия.

Please Вход to join the conversation.

 • Златина
 • Visitor
 • Visitor
17 Ян 2010 19:48 #27305 by Златина
Replied by Златина on topic Re: за календарната реформа

Ето драга Златина, Мирон ти отговори


А какво стана с "доводчето" ми, че демонстрирате презрение към Христос, който присъства в Своите св. Тайни във вашия град, заради "истинните 13 дни".

Please Вход to join the conversation.

 • Мирон
 • Visitor
 • Visitor
17 Ян 2010 20:04 #27306 by Мирон
Replied by Мирон on topic Re: за календарната реформа
Амон, предпочитам да се обръщате приятелски на "ти" към други, а не към мен, за да запазим добрия тон.
Юлианският календар, както знаете, е съставен и приет в 46 година преди Рождество Христово. Когато се появило християнството, астрономическа обсерватория е имало само в Александрия. Затова Александрийската църква единствена по онова време е съставлявала всяка година календарни таблици, с които определяла и съобщавала на всички останали църкви кога се пада през дадена година Пасхата. Когато отците на Първият Вселенски събор чули доклада на Александрийската църква и разбрали, че църковният календар е изостанал с 3 денонощия от съставянето си до 325 година, те изобщо не оспорвали това положение, и никой от тях не се осмелил да каже, че това изоставане няма никакво значение за Църквата, но всички единодушно взели решението да се изпуснат З денонощия от църковния календар, за да се изравни той с астрономическия. Това същото прави и БПЦ през 1968 година, премахвайки натрупаните 13 дни разлика. Календарът си остава същият - юлиански.

За точка 3 мислех, че сме се уточнили - БПЦ никога не се е ръководила по друг календар, освен по юлианския, така че точка 3 не се отнася до нея. Не си губете времето с празни приказки. През 1923 година Цариградската всеправославна конференция не приема "нов календар", а приема единствено поправки в юлианския календар, и Пасхалията си остава същата, както Ви писах и по-горе, александрийската. Вие явно не четете какво Ви пиша. Явно замъглението на ума Ви е прекалено силно, защото и факти не виждам, а само разгневено писане с главни букви. Още веднъж ще Ви помоля еднозначно да уточните какво Вие твърдите за календара - юлиански ли е според Вас календара, по който служи БПЦ след 1968 година, или е григориански? Аз твърдя, че БПЦ следва юлианския календар с поправките, приети на Цариградската всеправославна конференция, и поради това точка 3 от московското съвещание не се отнася по никакъв начин към БПЦ - защото календарът си е същият, юлианският.

За приемането на григорианския календар от държавата през 1916 година не коментирайте БПЦ, тя не го приема, и до днес си спазва стария юлиански календар с александрийската Пасхалия, и с поправките, направени и приети през 1923 година в Цариград.

За календара в руската, сръбската и иерусалимската православни църкви не говорим тук. Още през 334 г. папа Либерий обявява 25 декември (а не 7 януари, както се отбелязва в Русия, Сърбия и пр.) за деня, в който ще се почита Рождество Христово. Почитащите го две седмици по-късно имат сериозен проблем с календара и датите, а не БПЦ.

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
17 Ян 2010 21:05 #27307 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: за календарната реформа

Та ако трябва да се спазват решенията на Московското Съвещание, то трябва БПЦ ДА ЗАПАЗИ СЪЩЕСТВУВАЩИЯ ДРЕВЕН ПРАВОСЛАВЕН МЕСЕЦЕСЛОВ

Ще може ли да внесете малко яснота по въпроса? Какво представлява този древен православен Месецослов? От кога датира, колко е древен, кой го е фиксирал, какво представлява... :?: Но ще ви помоля, да не ни насочвате към книгата "Нашата вяра" и че там пишело така. Благодаря ви предварително за отговора.

Please Вход to join the conversation.

 • Argirov
 • Visitor
 • Visitor
18 Ян 2010 10:16 #27309 by Argirov

Какви са тези изсмукани от пръсти имагинерни 13 дни,[?-б.м. и сл.] я[Я] ми посочете[,] имало ли е един поне б[Б]ожи ден през последните хиляда години[,] когато не се е служило света литургия, че ще "поправяте" с цели 13 дни.[?] Моля[,] съобщете ми датите[,] когато Църквата ги е прескочила и не е имало богослужения????


Тези дни са се натрупали от вмъкването или невмъкването на високосния 29 февруари за една или друга година през вековете. Когато по някакви правила е решено, че годината е високосна, то на 29 февруари се чества отделно преп. Йоан Касиан Римлянин +435. Когато годината е обикновена, то преп.Йоан Касиан Римлянин се чества на 28 февруари заедно с другите светии за този ден: преп.Василий Изповедник ок.750, св.мчц Кирана Солунска ок.450 и др. Това, че в изданието за 2010г на православния календар БПЦ не е включила този преподобен, не означава нито, че той не е бил включван през годините в други нейни издания, нито, че не е бил поменаван при богослужения по подобаващия начин.

Така че тези "излишни" и след това "пропуснати" дни са дошли от отделното или заедно честване на преп.Йоан Касиан. Както някъде беше отбелязано, може би за някои би било "по-справедливо" да се пропуснат съответният брой високосни години, т.е. "за компенсация" съответния брой пъти прeп. Йоан Касиан да се чества заедно с преп.Василий Изповедник, а не отделно... Или пък за определен период напред преп.Йоан Касиан да го честваме винаги с другите светии на 28 февруари, а на високосния 29 февруари през съответните високосни години да се чества по един от "пропуснатите" дни, пак за компенсация... Като при това второто отделните поместни църкви ще трябва на този ден да честват различни светии, в зависимост от "пропуснатите" дни при "променянето" на минея във всяка една от тях... Как ли това би задоволило чувството за благочестие на някои хора и Божието чувство? И защо трябва ние да разсъждаваме за станалото и решеното кой начин е хак дин?

Аргиров

Please Вход to join the conversation.

 • Argirov
 • Visitor
 • Visitor
18 Ян 2010 11:49 #27311 by Argirov

Ала като знаях мало да чета, други свещеници ненавидеха ме, почто они все на то време бяха орачи. И от безумная младост моя не хочах да им се покорявам; като бяха тако прости и неучени. А они ме наваждаха на архиерея. И колико ма крати аргосва, и ненавиждаше ме. И имаше архиерей протосингела грека, неученого, некнижнаго. Он ме много ненавидеше. Понеже то ест вещ природна учен чловек ученаго люби, и прост простаго, и пиян пиянаго. И тако неспокойно няколико години проминувах живение мое.

Какви "богослужебни съображения" или други фактори препятстват приемането на новия стил от страна на някои юрисдикции? Имам предвид аргументи извън позоваването на старината, утвърдената практика, консерватизма, национализма, Византия, Русия и подобни идеологеми. Защото фактът, че някои юрисдикции упорито го предпочитат, едва ли може да се обясни само с консерватизъм идеологическа индоктринираност.

Още няколко разсъждения върху горните.

По традиция православната Църква определя разпознаваем ритъм на живот водена от правила, които макар при утвърждаването си да са били в съзвучие с общото битие, то с течение на времето са се откъснали от първооснованията и са започнали да водят свой самостоятелен живот в Църквата (но само в Нея).

По традиция астрологията определя някакви периоди за "властване" на отделните зодии, но с течение на времето тези периоди са загубили връзката си с първоизточника - например зодията Овен е от 21 март до 20 април, докато Слънцето, което виждаме на небето, сега е в "зодиакалния знак" Овен доста по-късно: от 19 април до 13 май.

Придаващите на календара повече функции и свойства за живота на отделния човек, отколкото на обикновен запис на календите, обичат да превъзнасят съвпадението "кириопасха". То не се е запазило при повечето православни църкви, но се среща по естествен начин в римокатолическата църква. И какво от това?

Всяка силна религия - в периоди на своята сила - е обемала и организирала по естествен начин целия живот, като е била органична негова част. Как сега да възродим силата на православието, а не да правим магически заклинания пред календара му? Възраждането на православието естествено ще реши и "календарния", и много други проблеми; шаманстването около такива проблеми никога няма да направи православието силно.

Горният цитат - за всички нас писан първоначално като автобиографични бележки - може много лесно да бъде преведен на езика на съвременния спор между "елинисти и волтерианци". Силата на светиите е, че техни думи и постъпки са верни и правилни и при различни от първоначално породилата ги ситуации, защото Божието е действало в конкретния случай в тях и чрез тях; споровете за календара губят всякакъв смисъл, когато ги няма конкретните числа върху стената. Ние за числата върху стената ли спорим?

Аргиров

Please Вход to join the conversation.

 • Амон
 • Visitor
 • Visitor
19 Ян 2010 01:55 #27323 by Амон
Напълно сте прави прежде пишещи; Когато вековна традиция се променя в живота на Църквата, трябва да има някаква причина. Каква е тя и какъв е резултата от нея? Нали е писано : по плодовете на делата им ще ти познаете. Дела, които носят смут, раздор и разделение в Църквата не са плод на Св. Дух, а на......

Please Вход to join the conversation.

 • Мирон
 • Visitor
 • Visitor
19 Ян 2010 07:49 #27325 by Мирон
Replied by Мирон on topic Re: за календарната реформа

Напълно сте прави прежде пишещи; Когато вековна традиция се променя в живота на Църквата, трябва да има някаква причина. Каква е тя и какъв е резултата от нея? Нали е писано : по плодовете на делата им ще ти познаете. Дела, които носят смут, раздор и разделение в Църквата не са плод на Св. Дух, а на......

Както вече споменах по-горе, през 334 година е постановено Рождество Христово да се почита на 25 декември. Следователно, уважаеми г-н Амон, вековната традиция Ви повелява да не внасяте смут и разделение, а да се съобразите с поправката на юлианския календар от 1923 година, приета от БПЦ през 1968 година, и да не пътувате до Сърбия, за да отбелязвате Рождество Христово на 7 януари с недоразбралите.

Please Вход to join the conversation.

 • alexey stambolov
 • Visitor
 • Visitor
19 Ян 2010 22:01 #27333 by alexey stambolov
Replied by alexey stambolov on topic Re: за календарната реформа

Този апокриф за странника и Иисусовата молитва още ли се разпространява? Като цяло е зловреден, но е послужил и за нещо хубаво - два разказа на Дж. Д. Селинджър. :wink:

Защо да са зловредни "Откровените разкази на странника"? Да приемем, че могат да се нарекат "апокриф" (в смисъл, че са с неясен произход), но не мога да разбера кое им е зловредното.

Please Вход to join the conversation.

 • Argirov
 • Visitor
 • Visitor
27 Ян 2010 13:07 #27419 by Argirov

Какви "богослужебни съображения" или други фактори препятстват приемането на новия стил от страна на някои юрисдикции? Имам предвид аргументи извън позоваването на старината, утвърдената практика, консерватизма, национализма, Византия, Русия и подобни идеологеми. Защото фактът, че някои юрисдикции упорито го предпочитат, едва ли може да се обясни само с консерватизъм идеологическа индоктринираност.

Може би приемането или непримането на един или друг календар е свързано не толкова с висшата власт в някоя поместна православна църква, а с изпълнението й - с онова мнозинство, което я изгражда върху някоя обособена географска или друга човешка област. Когато всеки отделен човек от многото е привърженик на този или онзи календар или бил какъвто и да бил факт от поместния църковен живот, то много трудно и дори невъзможно е за управата да наложи нещо различно от общоприетото. Тя единствено може да учи своите хора, докато се достигне до естествено приемане на едно или друго нещо и то да ги учи само, ако самата управа чувства необходимост и сила да извърши съответното образование... Ако пък се полениви и не действа навреме и с необходимата сила, то после ще трябва да употреби непропорционално по-големи усилия при нарастналата и избуяла от само себе си леност в душите. Може би очите ни трябва да са обърнати не към отделните поместни църкви като такива, а към всеки един от мнозинството вярващи в тези църкви.

Привържениците на "стария стил", критично погледнато, са съгласни в следното:

1. Съществува необходимост от определяне на дело за всяка година на деня на християнския празник Възкресение Христово. Практически приложими указания за това в Евангелията липсват. Строгият преглед показва, че липсват и пълни преки канонически и догматически правила за определянето му, но за това те не са съгласни или поне не искат да разсъждават върху този въпрос.

2. През началните векове е измислен начин за предварително определяне на този празник. Този начин е формално напълно определен и някои дори го намират най-малкото за "прост и красив", без да могат да дадат определения за тези понятия.

3. Начинът е бил общоприет за цялата Църква за дълъг период от време.

4. Авторът или авторите на този начин за пресмятане са неизвестни и още повече - неизвестни са в пълнота принципите, залегнали при изработването му; не приеманите понастоящем за принципи, а истинските тогавашните принципи, залегнали в основата на математическите сметки - за съжаление адептите и върху това нямат ясно разбиране.

5. Липсва воля за осмисляне на каквото и да било - съществуващо или ново - определяне на празника Възкресение, а има само воля за сляпо спазване на вече веднъж известната техника.

Тази, най-общо казано, липса на воля за разсъждение се изразява по няколко начина:

а) липса на съзнание за съществуващите празноти от знания, които бяха споменати в горното изброяване;

б) липса на воля за осъзнаването им;

в) липса на воля за придобиване на знания, които биха запълнили празнотите;

г) липса на възможности за формулиране на каквато и да била собствена теза;

д) липса на умения за обличането в математически формулировки на която и да е теза, независимо дали става въплос за изработване на нови формули или за превеждане на старите формули на съвременен език;

е) отказ от разсъждения върху определянето на празниците, граничещ с отказ от разсъждения върху каквито и да е истини на вярата. Това, че последното е точна характеристика на суеверието остава без коментар;

ж) отказ от придобиване на разбиране за заобикалящия свят - за неговите цели (макар и грешни) и за неговите методи за постигането им - дори по един конкретен и определен повод, което в цялост води до невъзможност и отказ за каквато и да било органична промяна на този свят в съответствие с истините на вярата, а само до силово налагане на религията.

Несвързаните със сакрализирането на календара - в противоположност на адептите на "стария стил" - напълно съзнателно и информирано разсъждават върху всичките горни въпроси и твърдо приемат едновременното празнуване на Възкресение Христово, независимо от техниката на определянето му. За тях това е израз на единството във вярата и не е свързано с никакви извънверови разсъждения върху празника. Информираността им е техният щит и закрила срещу всякакви външни атаки срещу вярата. Те спокойно могат да разсъждават върху нещата и затова не се страхуват, че някой зложелател може да им навреди по някакъв начин, ако изложат пред него своите знания и незнания. В техни ръце тези знания и незнания не са слабо място, а силно оръжие срещу противниците на вярата.

При привържениците на "стария стил" липсата на знания и увереност в тях, липсата на увереност в собствените им възможности да ги обяснят навън от църквата, ги води към прибягване до други щитове срещу противците. Те издигат допълнително "стария стил" като преден предпазен пост срещу опитите за атаки срещу вярата им.

Изграждането на този преден защитен вал върви по следната мисловна верижка:

1. За човека времето е линейно, еднопосочно, без начало и без край. В него единствено Бог се ориентира безпроблемно, може да се движи напред и назад и да свързва несвързваемити за нас неща, защото Той е поставил неговото начало и край.

2. За да не се удави в него, човек използва повтарящи се неща и процеси, които му дават ориентирни точки във времето.

3. За определяне на някои периодичности Църквата има собсвени източници и механизми, произлизащи от основите на самата вяра - това са денят и седмицата и свързаните с тях периодичности на църковния живот. Тяхното здраво основание във вярата се потвърждава и в следните им особености:

а) дневният цикъл като че ли е свързан с основния цикъл на двинието на най-забележимата звезда, поставена от Бог върху небето, но понякога спокойно нарушаваме връзката между нейния и църковния ден и нощ, защото така изразяваме други истини на вярата;

б)седмичният цикъл, макар и да няма свързаност с някакви външни за Църквата явления, й е дотолкова присъщ, неотменим и важен, че тя го самоподдържа в себе си в продължение на векове и накрая го е внедрила сред човечеството, убеждавайки го, че това е едно добро и полезно периодизиране на живота не само за църковни, а и за други цели.

4. Пасхата се определя по начин, който претендира да е независим от собствените понятия на Църквата; най-малкото се използват понятия, които нямат смисъл в Църквата, а имат смисъл извън нея. Веднъж определена, тя налага организация на част от Църковния живот за определен период.

5. Постепенно през вековете е възникнала необходимост от определяне и на още една периодична организация на църковния живот, която е намерила реализация в минея. При установяването й е бил използван външният за църквата календар - августовските календи са съществували и преди решението на тях да се чества подвига на седемте братя Макавеи и майка им Саломия. Връзката между тази организираност и външните времеви белези са много по силни, отколкото вътрешните връзки в самата организираност - с някои изключения, такива почти липсват.

6. Провъзгласява се собствено-църковна връзка между двете последни периодични организации на времето. Провъзгласява се, че същестуват някакви вътрешни техни характеристики и свойства, които ги свързват. Например: "[Благовещение] Започва от четвъртък на третата седмица на Великия пост и стига до сряда на светлата седмица", а отбелязването на паметта на св.ап.Йоан Богослов "Започва от съботата на втората седвица след Пасха и стига до 6-тата неделя на Светите отци". Какви точно вътрешни свойства определят обаче това не е ясно. Това външно за Църквата съвпадение ли е или е вътрешно? Защо за Благовещение има такива правила, а за Сретение няма такива правила? В Марковите глави винаги се казва "Ако се случи на...", а ако не се случи на нито една от тези глави, то се прилага общото правило. Всичките ли Маркови глави непременно трябва някога да се случат? Те са задължени да се случат поради вътрешни свойства на църковния живот или поради външни причини? Те са възникнали поради вътрешни свойства на минея и триода или при свързването им посредством календара? Те изразяват някакви самостойни истини на вярата или са практически указания за прилагането на другите важни правила за организиране на църковния живот, пръснати на различни места в църковните книги, които правила - макар и прости - взаимодействат по сложен начин едно с друго и лесно може нещо да бъде изтървано в ежедневието от слабия човешки ум?

Тук е и ролята на привържениците на "новия стил": да прегледат критически Марковите глави и да кажат как те се съчетават при посредничеството на поправения юлиански календар или някакъв друг. Но тук пък се сблъскваме с по-първата и по-основната задача: въобще за превеждане на книгите на съвременен език, заедно с онези правила и бележки, които дават основа за съставянето на практическите указания, които "старостилците" издигат за щит. Иначе като индуските магове ще трябва да вдъхваме живот - плът, кожа, кръв и дух - в бял, гол и отдавна разсъхнал се скелет. Последното издание на Устава е от преди четвърт век и в него има много неща, които тогава вече не са били актуални. През вековете - при неразбирано преписване - там са се натрупали такива несъответствия, че аз се чуда как въобще може да се въведе ред в тази материя, без да реже до кокал.

Аргиров

Please Вход to join the conversation.

 • bore
 • Visitor
 • Visitor
27 Ян 2010 13:23 #27420 by bore

Този апокриф за странника и Иисусовата молитва още ли се разпространява? Като цяло е зловреден, но е послужил и за нещо хубаво - два разказа на Дж. Д. Селинджър. :wink:

Защо да са зловредни "Откровените разкази на странника"? Да приемем, че могат да се нарекат "апокриф" (в смисъл, че са с неясен произход), но не мога да разбера кое им е зловредното.

Иисусовата молитва практикувана в неясен контекст от хора, които не са наясно с вярата си и искат изведнъж да станат "много духовни", без напътствия от истински духовник може да доведе до нарушаване на психическото и духовното равновесие.
Това не е мантра, както и не може духовен наставник да ти бъде един апокриф. Такива книги попаднали в ръцете на некатехизирани хора са вредни за тях. Това ми е мисълта. Човек първо трябава да се запознае с Новия Завет, да обикне Христос, да е сигурен, че на Го бърка с някой друг и чак тогава да започне да практикува тази молитва. Също така е добре съответния човек да е наясно с православната догматика и литургичното и преживяване, а именно Евхаристията. Също така трябва и да участва в евхаристийното Тяло.
Това ми е мисълта. В главите на много хора четящи апокрифи е хаос, ако не си забелязал.
Съжалявам за офтопика!

Please Вход to join the conversation.

 • Cemiramez
 • Visitor
 • Visitor
27 Ян 2010 18:20 #27422 by Cemiramez
Replied by Cemiramez on topic Re: за календарната реформа
Напълно подкрепям становището и аргументацията на Боре по отношение на какво е това Исусова молитва и апокрифно четиво! Аз го разбирах интуитивно и ми беше труднно за самата мене си да си обясня и за това лично благодаря за аргументацията.

Поздрави!

Please Вход to join the conversation.

 • Ksenia
 • Visitor
 • Visitor
28 Ян 2010 13:32 #27423 by Ksenia
Боре, твоят off topic ме накара да се замисля дали когато употребяваме думата "апокриф" я употребяваме правилно.

Нека посетим глобалната "клюкарница" Уикипедия. :)
"Апокриф (от гръцки απόκρυφος: "таен", "скрит"), означава словесно писмено произведение, което се разпространява „нелегално”, т. е. независимо и/или въпреки волята на контролиращата институция – Църква, държава, и т. н."
Нещо май "Откровените раскази на странника" не отговарят на това определение за "апокриф", нали.

И още, Св. Теофан Затворник в едно слово за Иисусовата молитва казва, че Иисусовата молитва някои християни не я практикуват дори като неколкократно словесно призоваване на Името Господне като част от ежедневния си молитвослов поради "благоговеен страх" като за нещо, което сами без наставник не могат да практикуват; казва още, че този им "благоговеен страх" твърде много ги доближава до страха на езичниците от идолите им. От друга страна, св. Теофан Затворник упреква в идолопоклонничество към практикуването на Исусовата молитва и тези, които отделят от молитвеното си време за Иисусовата молитва и които мислят, че правят нещо "велико" и само за избрани християни.

Истината е, че в Писанието се казва: Хлопайте и ще ви се отвори; а св. ап. Павел казва: Непрестанно се молете, за всичко благодарете.

Та, какво означава непрестанна молитва? Каква е тази непрестанна молитва? Как се молим непрестанно? И, как ще изпълним тези заповеди - едната на Христос да чукаме за да ни се отвори, а другата на св. ап. Павел непрестанно да се молим без да изпадаме в двете крайности на идолопоклонничество, за които става въпрос по-горе?

Спомних си, че св. Григорий Синаит казва: молитвата това е Христос и не е това, което аз правя, а това, което Той прави с мен (в мен - във вътрешния ми човек).

Самата книга, която е руска е от жанра "руска православна литература". Спомнете си за 5-те тома "Отец Арсений". Руснаците си имат и друг типично техин си жанр - " православно фентъзи".
Който вярва на този типично руски жанр - вярва; който не - не. Всеки има право да следва това и този, който сам си избере.

Please Вход to join the conversation.

 • bore
 • Visitor
 • Visitor
28 Ян 2010 14:20 #27424 by bore
^ Апокриф съвсем условно казано, благодаря за уточнението. Относно другите неща - прочети внимателно поста ми. Имам предвид, че не трябва постоянната молитва да се превръща във фиксидея или мантра. Иначе никога не трябва да ни е страх да се молим, особено когато се чувстваме извънредно недостойни и грехопаднали.

Please Вход to join the conversation.

 • Ksenia
 • Visitor
 • Visitor
28 Ян 2010 16:30 #27426 by Ksenia
Внимателно те чета, Боре. Прочетох още веднъж мнението ти, но моят постинг е в друга насока, изключваща разглеждането на Иисусовата молитва като мантра. Но...това са рисковете на виртуалната беседа. :)

Please Вход to join the conversation.

 • galalex
 • Visitor
 • Visitor
02 Фев 2010 10:12 #27445 by galalex
А може ли да сложа само факти, без коментар? Коментара ще го оставя на "всезнаещите" и тия дето се изживяват като последни авторитети - даже се поставят над апостолите- ама то има Кой да ги съди за самозабравянето им! Аз не претендирам нито за изчерпателност на по-долу показаните факти /защото не само това са фактите-който търси намира!/, нито за "последна инстанция", но си струва да се замислят тези, които все още го владеят това качество - мисленето...И...всеки да си направи избора и изводите сам за себе си...Защото всички после ще отговаряме поединично за избора си...
[url:2cizmzef]picasaweb.go...&filter=1#[/url]

Please Вход to join the conversation.

 • РРР
 • Visitor
 • Visitor
02 Фев 2010 10:36 #27447 by РРР

[url:1ensfr7u]picasaweb.go...&filter=1#[/url]


Това са категорични и оглушителни глупости. Крайно време е старостилната общност, която живее в постоянно съдене на другите, горделиво тупане в гърдите като "единствено праведни" и изживяваща се като "малкото стадо", да вземе да се ограмоти богословски.
Вярата не е нито казарма, да тупате крак в редички, нито математика, да решавате уравнения с неясни стойности.
Има един закон и този закон е любовта. По нейните плодове се познава кой къде е.

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
02 Фев 2010 10:58 #27448 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: за календарната реформа

[url:3aoy5m2q]picasaweb.go...&filter=1#[/url]

Точно така PPP, глупости отвсякъде. Защо господина дето е качил "календарчето с отстъпленията" и болдваните бележчици, не вземе да ни обясни, как така стана, че "Схизматици не могат да вдигат схизма", а тяхната групичка излизайки от "схизматичната" БПЦ се превърна в канонична, при това не просто канонична но и на "истинските"... Глупостта и в царска мантия да се облече - лъщи :!:

Please Вход to join the conversation.

 • galalex
 • Visitor
 • Visitor
02 Фев 2010 11:03 #27449 by galalex

Това са категорични и оглушителни глупости. Крайно време е старостилната общност, която живее в постоянно съдене на другите, горделиво тупане в гърдите като "единствено праведни" и изживяваща се като "малкото стадо", да вземе да се ограмоти богословски.


Точно за това говоря! Много сте ми бързички! Някъде да прочете "единствено праведни"?Някъде да прочете "малкото стадо"? Някъде даже и намек да има в постинга ми за нещо подобно? НЕ! Единствените

категорични и оглушителни глупости

са тези, които си побързал да напишеш! Бог да пази България и българите от самозабравилите се БПЦ и клакьорстващите около нея "на хляб и вода" - т.е. на заплата - самообявили се за "единствено праведни". Всички ние - останалите, немислещите по техния калъп и по тяхното комунистическо-масонско предписание - миряни, сме за тях нищожества...С всеки един постинг го доказват - "превъзходството" и "ограмотеността" си пред "плебеите", ония обикновените, пък видите ли - те /БПЦ/ необикновените, богоизбраните...Като тоооооооолкова много ви е "грижа" за това кой какви оглушителни глупости знае или не знае, като тооооолкова много сте загрижени за миряните си, що не взехте, та да протегнете ръка на децата от Плевен, та да имат отново неделно православно училище? Що не взе г-жа Анула Христова след разговора си с мен /Галина Цветанова/ наистина да говори, както обеща с Митрополит Игнатий, та същия да се поразмърда малко и да даде само една стаичка, където да се събират дечицата и да слушат Словото...ЕДИНСТВЕНО ТОВА СЕ ИСКАШЕ ОТ НЕГО - НИЩИЧКО ДРУГО - ВСИЧКО ДРУГО БЕЗПЛАТНО ГО ОСИГУРИХМЕ СЪС СЪПРУГА МИ!
А? Ей такива едни въпроси задавах преди близо година...И на Светия Синод и на Митрополита в Плевен и на куп други известни и неизвестни служители /на хляб и вода, т.е. на заплатка/от БПЦ!!!
Е! Спрях да ги задавам и направихме сами такова неделно училище, но благодарим на Бог, че ни отвори очите за уродливите служители на самодостатъчната си т.нар. БПЦ....Учим децата на живо Православие! Ей това е! Пък тука като сте ми много умничики - категоризирайте си ни като каквито щете...С какъвто аршин мериш, с такъв щете мерят...Ние никого досега не сме "измерили", само ни писна да гледаме безучастно как децата ни ги изяждат сектите, а БПЦ седи като ощипана невеста и се куми и се чуди - какво точно аджеба да направи.... Та, затова - нека ни съди един ден Бог, че сме направили неделно православно училище, там където никой не пожела нищо да направи от "действащата" БПЦ!

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
02 Фев 2010 11:19 #27450 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: за календарната реформа

Точно за това говоря! Много сте ми бързички! Някъде да прочете "единствено праведни"?НЕ!

Сигурен ли сте? Знаете ли, на какво е съкращение онова дето сте сложили като заглавие:
ЦИПХ :?:

Please Вход to join the conversation.

 • galalex
 • Visitor
 • Visitor
02 Фев 2010 11:31 #27451 by galalex

Точно за това говоря! Много сте ми бързички! Някъде да прочете "единствено праведни"?НЕ!

Сигурен ли сте? Знаете ли, на какво е съкращение онова дето сте сложили като заглавие:
ЦИПХ :?:


Не ми става ясно къде в абревиатурата ЦИПХ /Църква на Истинските Православни Християни/ се намират буквичките ЕП - Единствено Праведни?
Или освен всичко друго БПЦ е и създателка и на нов български език, нов български правопис, на нови български думички и пр. и пр. Ей, тоя тънък момент съм го пропуснала /ако го е имало/ в най-новата история на БПЦ. Ама какво ли се учудвам - те комунистите си сложиха сами патриарх - по техен образ и подобие - та няма нов български език да измислят...Пази Боже сляпо да прогледа...и да почне да си е самодостатъчно...

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
02 Фев 2010 11:41 #27452 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: за календарната реформа
Простете :lol: :lol: :lol: Вие сте били само "истински" :roll: Това епитетче е редно да върви и със съдържание :wink: Защото някой, когато си лепне табелка "истински", означава, че си е повярвал за всичко останало, включително и праведност... Та кое казвате ви е "истинското" :?:

Please Вход to join the conversation.