Мобилно меню

Въпрос за две руски православни църкви в Лион

  • Марина
  • Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
21 Окт 2009 16:04 #26557 by Марина
Здравейте! :)
След няколко дни ще ходя до Лион и видях, че там има две руски православни църкви, на стотина метра една от друга.

За Свети Николай Чудотворец пише, че е към "Западно-Европейската Епархия на РПЦЗ под омофора на Синода на РИПЦ, преосвещени Ириней, Епископ Верненски и Семиреченски", а за Св. Йоан Руски Изповедник - Женевска и Западно-Европейска епархия, Руска Православна Църква Зад граница, Московска патриаршия.
lyon-orthodo...page2.html

Може ли да ми обясните каква е разликата? Защо църквите са към две различни епархии? Наистина ли и двете са православни?

Please Вход to join the conversation.

  • Smilen
  • Visitor
  • Visitor
21 Окт 2009 16:43 #26560 by Smilen
Здравейте Марина,

изглежда има необходимост да се издаде специален многоезичен наръчник за съкращенията, диоцезите и юрисдикциите на Едната Православна Църква в Западна Европа, за да може човек да се ориентира към кой диоцез пренадлежи съответната енория и дали въобще е православна. Трябва да се каже, че за тази печална и противоканонична ситуация в значителна степен са допринесли руско-езичните православни християни.

Очевидно вторият храм, за който споменавате, е под юрисдикцията на Московската патриаршия. Доколкото тя е в канонично общение с останалите поместни православни юрисдикции, следва да се приеме, че е неделима част от едната Православна Църква.

За първия храм не мога да се ориентирам добре. Той е явно е принадлежал към т.нар. Руска задгранична църква, отделила са от Московската патриаршия в средата на миналия век. Скоро част от тази общност се върна към Патриаршията. Друга част обаче пребивава в схизма. Междувременно, още преди обединението, от задграничната църква се отделят общности - те стават, ако можем да се изразим смешно за нещо толкова печално, двойно задгранични. Понеже съкращенията са твърде сложни и понеже не знам дума френски не мога да разбера към коя част от т.нар. Руска задгранична църква принадлежи въпросният храм - към възсъединената, към пребиваващата в схизма или е някаква двойно задгранична екзотика.

Лично аз съм далеч от мисълта, че в схизматичните общности няма никаква благодат - най-малкото защото това обижда Бога. Факт е обаче, че съвършенството на любовта се проявява изцяло в пълнотата на единството. В това отношение всички православни юрисдикции в Западна Европа търпят критика, но руско-езичната общност е в най-голяма степен чужда на съборния дух.

Желая Ви приятно е успешно пътуване и нека, в който и храм да отидете, да се почувствате у дома, защото Църквата е нашият истински дом, и да изпитате радостта от съборното единство!

Please Вход to join the conversation.

More
21 Окт 2009 17:06 #26561 by Kosio

За Свети Николай Чудотворец пише, че е към "Западно-Европейската Епархия на РПЦЗ под омофора на Синода на РИПЦ, преосвещени Ириней, Епископ Верненски и Семиреченски",

Смилен е прав, по-резервирано към тази църква! Много е възможно да са под омофора на една от тези две схизматични общности:

www.hierarch...rpczv.html
www.hierarch...ripct.html

Тези плетеници на задграничните и истинно-православните църкви станаха прекалено сложни да се ориентира човек. Ту се цепят, ту се преливат една в друга, явно трябва да направим система, която да ги моделира и визуализира.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.