Мобилно меню

Христианството,църквата и джамиите

  • givko
  • Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
15 Авг 2004 10:02 #2606 by givko
Искам в този форум да подемем една дискусия какво можем ние като христиани да направим , за строежа на Български църкви ,понеже вчера бях на обиколка в някои села в централна България и какво видях.Строят се 5 джамии а нито една Българска църква ,не е ли малко комично това .Затова ви призовавам кои с каквото може да помгне но да спрем този абсурд в България.Ако в този форум има и свестеници дори и ихора които имат някаква връзка с митрополити със светиа синод ,то дайте да спрем вече този абсурт.Дори ако трябва да се намеси и държавата.Искам да ви пиша също че много свещеници забравят своите задалжения а стават слуги на дявола понеже стават лакоми за пари и власт.Гонете ги .

Please Вход to join the conversation.

  • Добромир
  • Visitor
  • Visitor
15 Авг 2004 19:33 #2613 by Добромир
Живко, ние не сме "светата" инквизиция и затова никого няма да гоним. Не знам дали си разбрал: всички тук сме обикновени миряни, всеки със своите недостатъци, и въобще не е наша работа да разследваме недостатъците на свещениците. Ако имаш конкретно оплакване срещу някой свещеник, има си църковни институции, където можеш да го подадеш. Нашият форум просто не е предназначен за такъв род дискусии и аз съм почти сигурен, че тази тема скоро ще бъде заключена, за което и гласувам!

В едно съм съгласен с теб: че църковните проблеми трябва да се обсъждат, а не да се премълчават. Прикриването не е решение, а отлагане на решението. Обаче обсъждането им не може да става по този начин! Крайно недостойно е да се ровим в чуждите грехове, без да сме си погледнали нашите. Абсурдно е да тръгнем да "гоним" свещеници: те и без това са съвсем малко на брой. Далеч не всички от тях попадат под твоето определение "слуги на дявола" (всъщност не познавам нито един такъв). Разбира се, недостойни свещенослужители сигурно има, но отново повтарям: тук не е мястото за такива дискусии!

Другият въпрос, който повдигаш, е от подобно естество: чудесно е, ако многото джамии са събудили у теб християнска ревност, но това е и единственият допустим начин за поставяне на въпроса: "Защо аз (в краен случай - ние, християните) правя толкова малко за изграждането на нови храмове в сравнение с мюсюлманите?" Но ти го поставяш доста по-иначе: "да спрем този абсурд", ако трябва, дори с намесата на държавата. Защо е абсурд, защо и как да го спрем, за каква намеса на държавата става въпрос? В крайна сметка тези хора са също български граждани и имат същите права като нас. Ако те изповядват исляма, това не е повод да ги подлагаме на ограничения. Те не са виновни, че са по-ревностни във вярата си от нас. След като тяхното вероизповедание е признато от закона, а те имат желанието да си построят молитвени домове и са се потрудили да набавят необходимите средства, то никой не може да ги спре, а дори да беше възможно, не би било правилно. България е демократична страна и бих искал да остане такава! Естествено, на нас като християни може да не ни е приятно, че има толкова много джамии. Но нека обвиняваме себе си, а не мюсюлманите. Няма смисъл да се сърдим на огледалото за това, че ни показва не такъв образ, какъвто бихме искали.

Please Вход to join the conversation.

  • Gergi
  • Visitor
  • Visitor
16 Авг 2004 01:29 #2615 by Gergi
Този постинг не е за тук. Живко ставаш вече досаден. Не съм казала но ще повторя:

Не ние СПАСЯВАМЕ ЦЪРКВАТА, а ТЯ НАС !!!

пс. заключвам темата.

Please Вход to join the conversation.