Мобилно меню

Зографски манастир

  • В. Каравълчев
  • Visitor
  • Visitor
30 Авг 2009 19:47 #26187 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: Зографски манастир

На Селина няма никаква кула, нито има останки от такава. Съществуват руините на старата келия (келия, а не скит!) "Св. Йоан Предтеча", в която приемаме, че се е подвизвал бъдещият Търновски патриарх. И се намира на около 2 1/2 часа път пеша от монастира, с автомобил може и по-малко, но по времето на Евтимий автомобили не е имало, нали? :wink:

Кулата селина със запустялата килия, в която се заселва св. патриарх Евтимий се намира на 30 мин - половин час пеша от Зограф и по времето на св. патр. Евтимий със сигурност принадлежи на Зограф... Хайде да не се опитваме да трупаме дребни дивиденти от незнанието си! Какво има днес не ме интересува, говорим за ХІV век и по-точно периода от живота на св. патриарх Евтимий, който той прекарва в нея. Житието му е съставено от човек, пребивавал с него там и изрично е указано :!:
Да не си губя времето напразно:
books.google...id=7RmqzPp ... B0&f=false

се намира на брега, точно на границата между територията на Зограф и Констамонит

Ами да наречем Зографските мъченици, Кастамонски примерно! Защо са ги нарекли Зографски? Чел ли си им някога житието?

За служебника на патр. Евтимий (нали правиш разлика между служебник и молитвослов?) - как се е озовал там - не е важно какво ще кажа аз, а какво казват специалистите.

Виждал ли си го? Сигурен ли си, че на него пише "Служебник" :roll: И какво казват специалистите? Че е дар от Лаврата за Зограф или от Търново или... Другаде се опитвам да чукам аз...

Please Вход to join the conversation.

  • desco
  • Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
05 Сеп 2009 18:50 #26219 by desco
Replied by desco on topic Re: Зографски манастир
Де го чукаш, де се пука...

Защо изкривихте така темата и защо така усърно всички заобикаляте въпросът за монашеството ни, особено за "елита" му, зографското монашество? Нормално ли е за вас половината ни атонски монаси да живеят в мира постоянно? Какъв схи-монах може да е някой, който живее в собственото си наследствено жилище в София, например??!?

Косьо, относно заплахите на г-жа д-р Панайотова - толкова е жалко :( (

Please Вход to join the conversation.

More
05 Сеп 2009 22:22 #26220 by Kosio

Косьо, относно заплахите на г-жа д-р Панайотова - толкова е жалко :( (

Не забелязвам да съм сплашен. На сплашен ли приличам? От какво да се страхувам? Ако не пиша то е, защото не смятам, че трябва да съм на всяка манджа мерудия - зная какви са границите на моята компетеност и не ги прекрачвам. Доста хора направиха тази грешка и резултатат беше трагичен.

Какво толкова неразбираемо виждате в позицията ми?

Доголкото до дивотиите на "синодките", личните неща нямат никакво значение и се преглътват спокойно, особено ако си имаш друга професия. Гарантирам Ви, че тези дами изобщо не "управляват църквата", не знам дали изобщо някой управлява БПЦ, което всъщност е проблемът. Жена ми също се занимава в момента с нещо много по-приятно, бебе. Фактът, че нашата роля във всемира е нищожна ни кара да се чувстваме изключително щастливи. Освен това в БПЦ си има има ред и не виждам причина, защо трябва да се набъркваме в истории, които са чужда отговорност! Докато на сайта им не излизат неща, които са пълна излагация за Църквата ни, аз съм ОК. Жетвата е много, а работниците - малко!

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.