Мобилно меню

Старецът Йосиф Ватопедски

  • В. Каравълчев
  • Visitor
  • Visitor
28 Авг 2009 17:58 #26138 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: Старецът Йосиф Ватопедски

Съгласен ли си, че изборът на о. Ефрем за игумен бил незаконен и че кипърците незаконно, едва ли не насила, отнели обителта от старото братство, както на няколко пъти се споменава в писмото? Обаче да твърди това може само човек скаран много сериозно с фактите. Ватопедският игумен Ефрем е избран напълно законно на този пост през 1989 г., изборът му е одобрен от Св. Кинотис на Света Гора, според устава, като малко преди това монастирът става общежителен (дотогава е бил идиоритмичен) със специален томос на Вселенския патриарх Димитрий. Нищо незаконно няма нито в превръщането на Ватопед в общежителен монастир (позволява се от Устава на Света Гора), нито в избора на Ефрем.


Алексей и вие, четящите тези редове, съгласни ли сте че ДПС законно победи в Кърджали? Според закона всичко е законно, нали? Същото става и във Ватопед, идва кипърското братство, ами те са мнозинство, те са два пъти повече от монасите заварени в манастира! Те избират кой да е игумен... Относно санкцията от Св. Кинотис – ами то в писмото ясно е написано кой, кой е в Кинотиса...

Ще завърша този обзор с призива, който отправят светогорските отци-келиоти (ако това писмо действително е писано от светогорци) към „братята християни”: “Горко ни, обични братя християни, помогнете ни, не ни оставяйте на тези два апокалиптични звяра в това трудно антихристово време и ви молим от сърце: погрижете се всички заедно с нас законно и справедливо да бъде избран нов игумен с тайно гласуване от гръцки калугери, които са във Ватопед и старите отци от монастира и светите келии, които бяха изгонени през 1990 г. от кипърците с помощта на Вселенския патриарх Вартоломей и губернатора на Света Гора г-н Константинос Лулис по заповед на Константинос Мицотакис” (стр. 9). Оставям горното без коментар, на съвестта на всекиго от четящите. Ще направя само необходимото уточение, че през 1990 г. Вселенски патриарх е Димитрий, а не Вартоломей. Подчертаните места в текста са мои.


Къде са те учили така да „четеш” текст? Значи не ни харесва информацията в някой източник и започваме да доказваме, че е фалшификат? Със сигурност не в Историческия факултет. Как може светогорци да не знаят кой е бил Вселенски патриарх през 1990, възкликваш победоносно. Неграмотници, ако не и фалшификатори! А защо пропускаш малко преди това, което неграмотните старци са написали в писмото си: „През зимата на 1990 г. .. по заповед на Константин Мицотакис, и при личното присъствие на г-н Вартоломей, тогава екзарх на Вселенския трон, с полицаи от Карея вързаха 11-е уважавани старци на светата обител Ватопед, взимайки ключовете им с които пазеха като зеницата на окото си съкровището на Византийската империя”.
Ето още няколко цитата от писмото:

„Всички ние, отците на нашата Православна вяра и свещено Предание, уважавани старци на по-долу написаните всички свети килии на Света Гора и други около 1000 колиби с монаси, пустинници, аскети и постници не сме съгласни с тази програма, която подготвя Ватопед ... да се свърже с голям път манастира и Урануполи, за да има директна връзка с Византийското село, тип Света Гора, което ще се построи там за туристите. Но пречи Есфигмен, който не е съгласен да минат през областта му...”

„... защото нямаме доверие на игумените на манастирите, тъй като са определени чрез личен избор на правителствата и зависят от външни фактори, с някои малки изключения като Великата лавра..”

„Ако някои оспорват написаното по-горе, ще изпратим лично очевидците на горните случаи да свидетелстват пред правосъдието или пред който друг иска..”

Всяко десето изречение в „опроверженията” на Алексей съдържа: „на което съм очевидец”, „което съм видял със собствените си очи”... Какво си видял, Алексей? Фасадата или кухнята? Разбирай го както искаш. И ти и другият апологет на Ватопед „Екзарха”, дето си държал бисерите (огледай ги пак – да не се окаже, че са камъчета) да не ги хвърля на свиня като мен, със сигурност не сте стигнали по-далеч от фоайето на лъскавата фасада, в която е превърнат днес Ватопед. Ако си мисли някой, че като влезе десет пъти в сградата на Министерския съвет и поговори с портиера, всичко там му е ясно... не знам кого заблуждава! На какво казваш си присъствал? На кое конкретно от изброените десетки беззакония в писмото си присъствал? На изгонването на 70-80 годишните старци от килиите им през зимата на 1990? Защо не писа, че тези мили хора от Ватопед не са им дали дори по едно чувалче въглища, от тия дето са си приготвили за зимата да вземат със себе си? Знаеш ли, лятото през ден минавах покрай Ахелой, един кокал не видях. Тия летописци дето пишат, че на византийците костите им и до ден днешен се белеят след разгрома им от Симеон са пълни лъжци, нищо не е останало... Защо не писа за изсечените църковни гори, за милионите потънали тук и там безотчетно, за църковната утвар, която от поколения се предава от обитател на обитател на килията – византийска утвар, която и турците не са им отнели, но новото братство – да! Къде отиде тая безценна утвар? Да финансира нечия политическа кампания в Кипър? Нито дума за сериозните обвинения, че манастира се ползва от управляващата тогава в Гърция ПАСОК за перачница и финансиране на външни и вътрешни икономически и политически субекти.

Естествено и най-достоверният исторически извор съдържа грешки, които произхождат от невярна осведоменост на автора, от лична пристрастност и т.н., от гледната точка, с една дума. Но да се отрече например една Алексиада, само защото авторката е пристрастна – това никой не смее да направи. Това не е писмо излязло от секретариата на някаква обществена институция, а болката в писмен вид на монаси на възраст между 70-100 години... Сега, че този или онзи били починали от притеснение, това само Господ знае, може и от друго да са починали, но не това е най-важното в писмото и само един пристрастен би се хванал за тези неща!

Please Вход to join the conversation.

  • В. Каравълчев
  • Visitor
  • Visitor
28 Авг 2009 18:14 #26139 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: Старецът Йосиф Ватопедски
Здравейте на всички следящи темата.
Длъжен съм на внеса някои разяснения във връзка с наглед скучните и неясни проблеми, които се обсъждат в нея. Аз лично се опитах да избягам от нея, да я оставя там някъде, по средата, независимо, че не ми беше много приятно да ме квалифицират като лъжец, манипулатор, свиня и т.н. Опитах се умишлено да бавя и отклонявам темата, като дадох на няколко пъти възможност на главния участник в нея да спре…Но се наложи да кажем А. И добре си давам сметка, какво ще стане ако трябва да стигнем до Я! Добре, че не сме в състояние да го сторим.
Искам да се извиня на всички, които следят този разговор, за това, че говорех с недомлъвки, сарказъм и остроумничих, вместо да давам конкретни текстове, да обсъждаме конкретни неща. Тази тема има заряда да се превърне в много по-взривоопасна от темата за преп. Никодим. Нещата са много по-сериозни и дълбоки отколкото ни се струват. Гръцките проблеми не са наши проблеми. Не мисля, че на този етап имаме потенциала да вникнем достатъчно детайлно в тях. Света гора от доста години има две лица. Медийното, официално утвърждаваното, лансираното и официално – църковно санкционираното, това, което виждат поклонниците, пък и тези, които като Алексей са се подвизавали известно време там и мислят, че всичко им е ясно, с всичко са на ти. Но Света гора има и друго лице, истинското, проблематичното, за него, ние в България дори не сме и чували.
Знам колко е опасно да сриваш митове и идеали. Ясно си давам сметка, какво благоговение предизвиква у всеки от нас самото споменаване на думата Атон. Това е Светая светих, за която или само най-добро или нищо. Света Гора е свята земя, наистина, но ние сме свикнали да възприемаме всичко черно-бяло. Другото ни обърква и хвърля в смут. И както за наивниците всичко, което хвърчи е злато, така и за младенците във вярата всичко което е от Света Гора, е „свято” и „духовно”. Но това е привнесеният образ, иконата, която битува като реалност и до днес в съзнанието на почти всички вярващи независимо къде – в Гърция, Русия, България… Това е фасадата, която и до днес поклонниците там виждат, това е фалцетният образ, който ентусиазираният новодомец там си изгражда. Това е онова, което за мнозина е автентичното, монашество от извора, истинското монашество, което не може да бъде сравнявано с нищо друго, просто защото отиващите там нямат друг опит, но истински автентичният монашески живот е заключен зад много врати у старци, като тези написали писмото, за което става дума, но на които никой не им дава думата… В самата Гърция светски журналисти, гонещи сензации понякога открехват тези врати, но след като си направят материала и сензацията – край, продължение на сериала няма. Тези журналисти не милеят за Църквата, тях им трябва само сензационен материал, продължението не ги интересува, защото сензацията бързо се превръща в скучен детайл. Тези журналисти дават трибуна понякога и на тези старци, които са оставили имената и телефоните си дори за връзка във въпросното писмо. Хора необразовани, но мнозина изпълнени с Дух Свети, хора изгонени от манастирите си от... да го наречем условно „новия ред”, който пък носи гръмкото официално „Възраждане на монашеския живот в Гърция” и свързан с...

Тези, които внимателно са следели темата за преп. Никодим Светогорец си спомнят навярно, че към края й нещата отидоха към новите манастирски братства и техните игумени? Е, новите манастирски братства, които „възродиха” монашеския живот на Св. Гора бяха от средите на парацърковните движения „Зои” и „Сотир”. Най-вече от „Зои”. Желязна дисциплина и безпрекословно подчинение. Духът на зоиската полицейска дисциплина се облече с авторитета на светоотеческото послушание. Така започна „възраждането” и несъгласните, старците – не винаги в смисъл на получили харизмата на старчеството, а просто възрастните монаси, живеещи идиоритмично, бяха принудени да напуснат, да бягат, бяха изгонени. Не ги идеализирам, нито ги поставям като положителен полюс на „лошите”. И те са хора като всички останали, но между тяхното „предание” и „преданието” на новите монаси се оказва, че има непреодолима пропаст. За това се ражда сблъсъкът между двете поколения, който описващите процесите на Света Гора ще наричат по различен начин – сблъсък на поколенията, сблъсък между киновийното и идиоритмично монашество, сблъсък на мисионерски ориентираното монашество с консервативното и изолираното от света, сблъсък на ретроградните монаси и либералните, на необразованите срещу образованите, на зоиското (моралистично, протестантско) православие със светоотеческото, което уважава свободата на личността. Този конфликт е все още жив – вече няколко десетилетия след началото на „монашеското възраждане”. Все още има доста живи от старото светогорско поколение, но живеят в изолация. А и те не се натискат да влязат в светлината на прожекторите. Като тези, изгонените конкретно от килиите на Ватопед, на които новото братство им е иззело дори църковната утвар, потирите – под благовидния предлог, че в килиите, където се предават от поколение на поколение подвижници, тънат в прах, представете си. Докато новите монаси ще ги съхранят, опишат, запазят като културно наследство, ще направят музей – навярно музей на монашеството. Е, успели са, фасадата на музея е действително впечатляваща. Големият Янарас (сам възпитаник на „Зои”) има смелостта и доблестта да го напише всичко това и се превърна в персона нон грата, в оня смахнатия професор или просто в един професор. Започнаха да се страхуват дори да казват гласно името му. Когато обаче светски журналисти, нямащи много общо с Църквата, започнаха да пишат и показват случилото се и случващото се, тогава...

Исках да пусна анкета, но ще задам въпроса си тук: Редно ли е в килиите на монасите да има скрити камери за наблюдение? За каква духовност говори това? Не става дума за това какъв човек е бил отец Йосиф Ватопедски, от който тръгна тази тема. Няма да се съглася разговорът да тръгне в посока старец ли е бил или не. В частния случай ставаше дума, че не ме убеждават „пророчествата” му, а в по-общия, че намирам новия монашески ред на Света Гора за много проблематичен. Ватопедските монаси и „новият монашески ред” явно го избраха да бъде символ на този ред, осветен, безспорен авторитет, от който неминуемо се нуждаят. Явно някои слабости в характера на отеца са позволили това да се случи, според мен. Не напразно старецът Йосиф Исихаст се е отнасял с такова недоверие към него.

Ето какво пишат за него монасите-килийници: „Формално старец на Ефрем Куцос е самонаричащият се Пещерник Йосиф, като те заблуждават хората че имат умната молитва, тоест постоянно общение с Бога.”

Всичко започва в периода 1970-1980 г. и има чудесен статия, описваща станалото, които обаче трябва да се чете и между редовете. Автор е известният професор от Атина Сава Агуридис и се нарича: „Как започна в Гърция така нареченият процес на „възраждането на монашеския живот”. Ако някой си мисли, че думите ми за парацърковните организации „Зои” и „Сотир”, които имат основен принос в това „възраждане”, са на Янарас и съответно моя измислица, нека потърси тази публикация.
Мисля, че казах и Б и В, че и повече. Мисля също, че нямаме нито интерес, нито потенциала да стигнем до Я.

Сега ми се иска да се върна на писмото на старците, прогонени от килиите си. Понеже Алексей селективно подбра парчета от него, които пак според него трябваше да покажат, колко гадно писмо е това, че много вероятно то е фалшификат и т.н. Аз ще се опитам с няколко думи да ви го представя. Писмото е от десетина страници, с основен акцент случилото се и случващото се в манастира Ватопед след настаняването на братството на наскоро починалия монах Йосиф Ватопедски. С идването си новото братство налага своето виждане за монашество и много скоро несъгласните (старците от старото братство) са насилствено изгонени от килиите си, като им е отнето абсолютно цялото имущество, вековна църковна утвар предавана от столетия, от поколение на поколение. Изгонени са през зимата на 1990 г., малко след избирането на законния, както го нарича Алексей, нов игумен на Ватопед Ефрем. В писмото се описва и кой какво е преживял, преболедувал, кой е починал и т.н вследствие на това гонение, но болката на старците е другаде. В писмото се описват много от финансовите злоупотреби на ръководството на манастира, обвързването му с водещи политици от управляващата тогава партия в Гърция ПАСОК и превръщането му в партийна перачница за пари, които са дистрибутирани в различни политически и икономически партийни проекти в Кипър и Гърция. С пари от манастира се прави опит не просто да се създаде нова политическа партия в Кипър, но и нейният ръководител, брат на игумена на манастира Ватопед, да се опита да спечели и президентските избори в Кипър.
Само за пояснение тук, вижте кой е претендент номер4: www.dnevnik....003/02/12/ ... _durjaven/


Разбира се, правителството осигурява и необходимия политически чадър над манастира, свързано и с голямо финансиране, средствата, от което така и не биват използвани по предназначение – има описани доста конкретни случая в писмото на старците, ето един от тях – за килията „Св. Харалмпи” от отпуснатите 400 000 евро за реконструкцията й, нито стотинка не стига до живеещия там отец Паисий, а опитът му да ги използва по предназначение завършва с крах. В писмото се говори за милиони вложения в центъра на Атина, за агенцията за недвижими имоти, която си открива игумена Ефрем и за много други гешефти с продажби и замени на имоти и др. Описана е също и желязната армейска дисциплина във Ватопед, като в килиите на монасите са поставени дори скрити камери, така де, в една полицейска структура утечки не трябва да има…
Фалшификат или не, нека всеки сам преценя за себе си, но следящите църковния живот в Гърция знаят, че миналата година финансовата полиция започна мащабна проверка в манастира, която предизвика поредният голям скандал в страната. Проверката още не е приключила, но нещата има вероятност да си дойдат на мястото – все пак в момента на власт в Гърция са Нова демокрация, не ПАСОК и може би политическия чадър е започнал да се поогъва… Но знае ли човек, всички политици на маса са братя. Още повече, че последните данни сочат, че и хора от Нова Демокрация са в паричната далавера.
www.imoti.ne..._news/4507
www.capital....yid=719640
www.dveri.bg...w/7692/29/

ПП. И понеже скандала около писмото беше много голям, когато беше публикувано за първи път, хубаво е да се знае, че нито един от старците поставили имената си в него, не е излязъл с опровержение. Тоест, че текстът е фалшификат и някой умишлено е използвал името му. А имената са близо 100, с телефон на всеки, на който чашата на търпението за близо 30 години възход на Ватопед е преляла. Ако някой желае мога да му изпратя копие от писмото в ПДФ формат.
Извинете и простете, ако на някои съм развалил доброто настроение с така написаното. Лично на мен обаче ми поолекна.

Please Вход to join the conversation.

  • n_antonov
  • Visitor
  • Visitor
28 Авг 2009 18:47 #26140 by n_antonov
Венци, благодаря ти за разясненията. Сега картината ми се подреди. Аз не съм се съмнявал в твоите тези. Знам, че при теб празна приказка няма. Просто действително мисля, че и аз и останалите четящи заслужавахме тази информация.

Иначе, много лесно хората си решават, че като са били някъде, значи са разбрали всичко. Не е толкова просто. Иска се сериозна подготовка и много дълбок поглед върху нещата - както дълбок, така и широк. Винаги съм бил много подозрителен към въздишките по светогорския живот днес (дори и от тези, които са се опитали да го живеят някоя и друга година там и се връщат после да обясняват на всички кое как е). Точно защото знам в чии недра е заченат той - в духовността на "комсомолски" движения като "Зои" и "Сотир".

Само за сведение на новодошлите, ние повечето участници тук се познаваме от доста време, много преди интернет да стане популярен и да се появят форумите. Затова ми е толкова лесно да преценя на кого да се доверя, без много-много да чакам доказателства тук във форума. Между другото, Алексей го познавам много по-отдавна и по-добре от всички участващи в тази дискусия. Екзарха, за съжаление, изобщо не го знам.

Please Вход to join the conversation.

  • alexey stambolov
  • Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
29 Авг 2009 14:40 #26155 by alexey stambolov
Replied by alexey stambolov on topic Re: Старецът Йосиф Ватопедски

...следящите църковния живот в Гърция знаят, че миналата година финансовата полиция започна мащабна проверка в манастира, която предизвика поредният голям скандал в страната. Проверката още не е приключила, но нещата има вероятност да си дойдат на мястото...

Да, нещата си идват на мястото, макар и не в посоката, която вероятно си очаквал. На 10 юли т.г. Районният съд в гр. Ксанти оправда Ватопед по двете основни обвинения - за имота при езерото Вистонида и за имота в Урануполи. Информация за решението на гръцки тук .

Чудя се дали ще пишете за това в "Двери"?

Please Вход to join the conversation.

  • Zlatkov
  • Visitor
  • Visitor
29 Авг 2009 20:20 #26158 by Zlatkov

На 10 юли т.г. Районният съд в гр. Ксанти оправда Ватопед по двете основни обвинения - за имота при езерото Вистонида и за имота в Урануполи.

Чудя се дали ще пишете за това в "Двери"?Тъй като гръцкият език ми е "майчин" (колкото мама го говори, толкова и аз :D ) моля като гръцкоговорящ да направите едно резюме на съдебното решение. Какво имате предвид, че съдът е оправдал Ватопед за два имота? Вероятно за спечелили някакъв спор за собственост, но с кого? Моля Ви още веднъж за по-подродно разяснение!

Please Вход to join the conversation.

  • В. Каравълчев
  • Visitor
  • Visitor
29 Авг 2009 20:47 #26161 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: Старецът Йосиф Ватопедски
Не може да го пуснем в "Двери", защото не го е пуснала никоя гръцка информационна агенция. Няма такова решение за оправдаването на Ватопед. Циркулира преразказ с тълкувание в блоговете. Няма църковна реакция на това решение, ако имаше, то тя щеше да бъде ясно отразена. Когато се появи в един блог новината "Ватопед оправдан от съда в Ксанти" заваляха реакции, но отново в блогове. Оказа се, че от желание да се сложи край на този срамен скандал, някои са побързали да "преразкажат" делото. Тъй като не съм юрист, да не говоря наизуст, но ще напиша за какво всъщност става дума. Караманлис даде ясно да се разбере, че всички сделки ще бъдат анулирани, а Атинският архиепископ помоли Ватопед да върне всички имоти. Става дума за милиард и половина евро. Съдът в Ксанти се е произнесъл според инфото в блоговете само по два момента от спора - езерото Вистонида "езеро" ли е или "морско езеро", от което произтича различен статут и още нещо за правото на едни от жалбоподателите да бъдат такива при спор за имот, който не е в техния район на живеене. От това трудно може да се изведе победоносното "Ватопед оправдан" дори и само в този спор. А има още много обвинения.

Please Вход to join the conversation.

  • alexey stambolov
  • Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
29 Авг 2009 21:15 #26163 by alexey stambolov
Replied by alexey stambolov on topic Re: Старецът Йосиф Ватопедски

Не може да го пуснем в "Двери", защото не го е пуснала никоя гръцка информационна агенция. Няма такова решение за оправдаването на Ватопед.

Ами ако го е пуснала не една, ами НЯКОЛКО гръцки медии (не говоря за блогове), а вие сте го ПРОпуснали - тогава ще го пуснете ли? :wink:

Please Вход to join the conversation.

  • В. Каравълчев
  • Visitor
  • Visitor
29 Авг 2009 22:13 #26166 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: Старецът Йосиф Ватопедски
Разбира се, ще го снабдим и с необходимия коментар. Нали си даваш добре сметка, че просто няма начин подобно оправдателно решение да не е топ новина месеци напред, при положение, че това е скандалът, заради който затвориха парламента, няколко министри бяха принудени да напуснат, Нова Демокрация губи проценти влияние и правителството сериозно се разклати... И изведнъж една такава новина се оказва, че е безинтересна за целия тоя народ!?!
Ще добавим и по няколко думи от гръцки депутати от управляващата партия за това, какъв натиск се оказва върху тях за покриване на скандала - избори идат!

И нещо за размисъл:, дори и да бъде издадена оправдателна присъда, какво? Тя може ли да премахне далаверите, та те са факт, едно съдебно решение може да ги узакони, но не и да ги заличи - като заменките с горите през последните дни от управлението на Станишев - формално закона не е нарушен. Софиянски в момента е съдебно доказано най-чистия човек в България... Само че е хубаво човек като се опитва да стреля напосоки и мъничко да мисли - едно е далавера на министър, на кмет, на политик, на бизнесмен, съвсем друго на църковник, на монах... Щото манастир се създава с друга цел и човек отива там за нещо съвсем различно. Само си представете св. Йоан Златоуст и две агенции за недвижими имоти, няколко фирми и дава пари за да изберат симпатичен нему император, при това роднина пребивавайки непрестанно в умната молитва. Нестежание ли му казваха на оня обет :wink:

Please Вход to join the conversation.

  • alexey stambolov
  • Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
29 Авг 2009 22:22 #26167 by alexey stambolov
Replied by alexey stambolov on topic Re: Старецът Йосиф Ватопедски
Ето текста на новината, която оставям на вашата редакторска съвест да бъде публикувана в "Двери".
Апелативният съд на гр. Ксанти отхвърли жалбите срещу монастира Ватопед

Изненадващо решение на многочленния състав на Районен съд - гр. Ксанти оправдава Ватопедската света обител във връзка със заменките. Районният съд на гр. Ксанти отхвърли жалбите на местни жалбоподатели от Халкидики и Ксанти срещу монастира Ватопед, що се касае до заменките на езерото Вистонида с други държавни имоти, като неприемливи.

По-конкретно, многочленния състав на Районен съд - гр. Ксанти реши със свои решения, под номера 99, 100, 101/09.07.2009 г. да отхвърли жалбата като неприемлива „поради липса на законни интереси” на ищците и понеже според описаното в делото, с оспорвания договор за замяна, в частта му, засягаща езерото Вистонида (а не лагуна, както се оказа), прехвърлянето й на Гръцката държава не засяга, а напротив, защитава предназначението й за общо ползване и статута й на природно богатство. Относно замяната на 8.600 дка в Урануполи, едночленният Районен съд – гр. Ксанти прецени, че били те археологически обект, или гора или горска площ, ги разглежда подобно на имотите, предназначени за общо ползване, поради обширните и значителни ограничения, продиктувани от чл. 24 на Конституцията и съответните закони, следствие на които е и ниската цена на имота.


Източници:
в-к „Апогевматини”

в-к „Етнос”

в. „Хронос”, регионално информационно издание за Тракия

"Емброс", ежедневно издание от Ксанти

„Зоифорос”, църковен сайт

канал "Телевизия без граници"

Изявление на адвокат Стергиос Ялаоглу:

За щастие работите в Гърция се движат според юриспруденцията и законите, а не според телевизионните рейтинги...

"Помолен да коментира пред „Хронос” решението на съда, адвокатът на монастира Стергиос Ялаоглу каза: „Случаят „Ватопед” ще го разнищи правосъдието и никой друг (имам предвид медиите) и правосъдието трезво и необезпокоявано ще отдаде кесаревото кесарю и в даден момент този случай ще послужи за някои да си направят самокритика и да разберат – надявам се, – че нещата в Гърция не се движат в такт с телевизията или със зрителската или слушателската аудитория. За щастие те се движат според юриспруденцията и законите на Гръцката държава от самото й създаване и доднес. За щастие!"

(Можете да използвате правата ми на преводач САМО при условие, че новината бъде пусната така, както е, без никакви коментари, изводи и пр. Ако искате, в отделна "редакторска" статия си пишете, каквото ви просвети Бог.)

Please Вход to join the conversation.

  • alexey stambolov
  • Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
29 Авг 2009 22:32 #26168 by alexey stambolov
Replied by alexey stambolov on topic Re: Старецът Йосиф Ватопедски

Нали си даваш добре сметка, че просто няма начин подобно оправдателно решение да не е топ новина месеци напред, при положение, че това е скандалът, заради който затвориха парламента, няколко министри бяха принудени да напуснат, Нова Демокрация губи проценти влияние и правителството сериозно се разклати...

А ти даваш ли си сметка, че ако писмото на старците от келиите беше истина, т.е. че наистина били прогонени по такъв жесток начин, това нямаше да остане скрито и най-малкото още тогава щеше да се вдигне шум до небесата? Защо например старецът Паисий нищо не говори по въпроса? Къде е бил той - живата съвест на Света Гора? И той ли е бил "подкупен" или "подмамен" от Ватопедския игумен?
Къде бяха и другите - Ефрем Катунакиот, папа Харалампий...? Старецът Порфирий също - по това време е още жив, дори малко след това се връща на Атон, за да остави там последния си дъх.

Защо МЪЛЧАТ, ако е имало такива извращения?!?

Please Вход to join the conversation.

  • В. Каравълчев
  • Visitor
  • Visitor
29 Авг 2009 22:47 #26169 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: Старецът Йосиф Ватопедски
Хайде да не размиваш повече темата, каквото писах, писах. Утре ще пусна и думите на стареца Паисий по време на големия пожар Богородичния пост на 1990 г. Мисля, че вече казах достатъчно много по темата. Който разбрал, разбрал, хората нито са слепи, нито с капаци. Всеки има разум и съвест. Щом лъжат старците, защо ги съдят тия супер духовници във Ватопед? И за какво са му тия милиони на игумена? Ей на такива прости въпроси трябва да си отговаряш, а не да продължаваш да надуваш латерната...

Please Вход to join the conversation.

  • В. Каравълчев
  • Visitor
  • Visitor
29 Авг 2009 23:22 #26171 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: Старецът Йосиф Ватопедски
Хвърлих поглед на дългия списък "големи агенции", които си дал и се оказа, че една-две преписват от Апогевматини (които пък пейсват интерпретацията на блогсферата), който любезно си превел, а другите ни лук яли, ни лук мирисали. Що не преведе например от Етнос новината? Защото там след решението на Ксанти следва и друго - през юли висшият съдебен съвет издава становище, според което ще бъде разгледано компромисното предложение на Ватопед всички имоти да бъдат върнати. И финала, че през август все още нито един имот не е върнат на общината, съдебните дела се влачат изключително мудно, а неосветените страни на скандала вече изглеждат добре покрити... И че предстои обжалване на решението на Ксанти.

Стига си манипулирал - това решение не е оправдателно за Ватопед. Съдът издава спорното решение, че жителите на Урануполис нямат право да подават жалба срещу сделката с езерото Вистонида, защото не живеят в областта на езерото. А те я подават, защото протестират срещу замяната на вистонида с апетитни имоти в Халкидики, тоест - в тяхната област, които манастирът бързо продава на трети лица в Кипър. Естествено, това решение е силно атакуемо, създава прецеденти, според гръцките юристи и те го обжалват в момента и т.н. Това няма значение за българския читател. Не става дума за никакво оправдаване!

Please Вход to join the conversation.

  • alexey stambolov
  • Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
29 Авг 2009 23:33 #26172 by alexey stambolov
Replied by alexey stambolov on topic Re: Старецът Йосиф Ватопедски

Хайде да не размиваш повече темата... Ей на такива прости въпроси трябва да си отговаряш, а не да продължаваш да надуваш латерната...

Аз не знам кой размива темата за о. Йосиф Ватопедски с финасовите "злоупотреби" на о. Ефрем, да ти покажа ли колко пъти все натам биеш? И сега много елементарно се опитваш да се скриеш от истината: уж, че размивам темата! На твоите клеветнически писания отговарям!

Щом лъжат старците, защо ги съдят тия супер духовници във Ватопед?

Много елементарно разсъждаваш, Венци, извинявай, че ти го казвам!
Защото истинските християни "в света скърби ще имат", защото ще бъдат гонени ("блажени изгонените заради правда", "блажени кога ви похулят и изгонят или кажат против вас лъжовно каква и да е лоша дума заради Мен"). Защото "през много скърби ще влезем в Царството небесно".
Защото и Христос беше съден (и Той ли беше престъпник?). Първите християни бяха съдени от Синедриона (св. архид. Стефан, св. ап. Павел), техните потомци пък бяха съдени от римските императори, след това от императорите-иконоборци, униати и др. еретици. Още по-късно пък - от бзбожните турски и атеистични съдилища на всякакви инстанции. И днес продължават да ги съдят, това е отговорът!

Защо толкова пъти съдиха и прогонваха великия Атанасий Александрийски?
Защо осъдиха и лишиха от трона му св. Йоан Златоуст и го пратиха в изгнание?
Защо смятаха за прелъстен преп. Максим Кавсокаливит и бягаха от него като от чумав?
Защо преп. Максим Грек - и той ватопедец - бе лишен толкова години от св. причастие и лежа в затвора, осъден от църковен съд?
Защо толкова клеветяха и продължават да клеветят преп. Никодим Светогорец?
Защо клеветяха и изгониха най-позорно от катедрата му великия светител на нашите дни - св. Нектарий Пентаполски Чудотворец, обвинявайки го в безнравственост и какво ли още не?

Питам те, Венци: къде ли щяхма да бъдем НИЕ (слагам и себе си в това число) във всички тези случаи - на страната на подсъдимия , т.е. на Правдата или на срещуположната страна? Пази, Боже!

Освен това много бързо забравяш едно основно правило при правораздаването - "невинен до доказване на противното".

И бъди сигурен, че нищо, абсолютно нищо не печелиш нито ти, нито аз, нито който и да било друг православен християнин от цялата тази медийна кампания, която се разрази срещу о. Ефрем, Ватопед, Света Гора, Гръцката църква и Православието като цяло.

Please Вход to join the conversation.

  • В. Каравълчев
  • Visitor
  • Visitor
29 Авг 2009 23:39 #26173 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: Старецът Йосиф Ватопедски
За каква правда става дума?!? Колко милиона имаше св. Йоан Златоуст? А офшорка имал ли е? А милиард и половина евро...? Стига с тия наивни апологии. Те и старостилците ги гонят, и сциентолозите също. Какво следва от това?

Вярно е, че в тази история всички са губещи, от това не следва, че трябва да се покриват нещата.

Please Вход to join the conversation.

  • alexey stambolov
  • Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
29 Авг 2009 23:41 #26174 by alexey stambolov
Replied by alexey stambolov on topic Re: Старецът Йосиф Ватопедски
Нали твърдеше, че няма никакво решение? Ето ти го решението, има си номер, съдилище, всичко. И това ако не е безочие!!!

Please Вход to join the conversation.

  • alexey stambolov
  • Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
29 Авг 2009 23:45 #26175 by alexey stambolov
Replied by alexey stambolov on topic Re: Старецът Йосиф Ватопедски

За каква правда става дума?!? Колко милиона имаше св. Йоан Златоуст? А офшорка имал ли е? А милиард и половина евро...? Стига с тия наивни апологии. Те и старостилците ги гонят, и сциентолозите също. Какво следва от това?

Човек, ако съдиите съдеха като теб - само по слухове и медийни сензации - едва ли някой щеше да отърве въжето или затвора.

Слушай, нямам намерение да се занимавам повече с това. Като няма да го публикувате вие, ще го публикуват други. Както стана и с материала за св. Никодим. Пък вие чакайте да осъдят Ефрем и да го пуснете с големи букви!

Please Вход to join the conversation.

  • В. Каравълчев
  • Visitor
  • Visitor
29 Авг 2009 23:47 #26176 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: Старецът Йосиф Ватопедски
Каква наглост от твоя страна. Това решение с номер и т.н. не оневинява Ватопед - очевидно е за цяла Гърция, но не и за теб. Щото не само Двери, но и гърците са пропуснали голямата новина. Решението на съда е, че жалбоподателите нямат право да се интересуват законна ли е или не сделката между общината и манастира, защото не живеят в района на езерото. А не, че не е имало сделка и не че скандала е по-слухове, но ти едва ли можеш да направиш разлика. Преп. Никодим ще излезе като успеем да преведем всичко...

А Ефрем няма да го осъдят. Твърде много пари са вложили в него, за да го осъдят.

Please Вход to join the conversation.

  • В. Каравълчев
  • Visitor
  • Visitor
29 Авг 2009 23:51 #26177 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: Старецът Йосиф Ватопедски

Слушай, нямам намерение да се занимавам повече с това. Като няма да го публикувате вие, ще го публикуват други. Както стана и с материала за св. Никодим. Пък вие чакайте да осъдят Ефрем и да го пуснете с големи букви!

Чудесно, утре като пусна стареца Паисий заключвам темата. А когато другите публикуват и ние ще публикуваме, със съответните коментари и др. подробности. Така де, хората трябва да знаят! :D

Please Вход to join the conversation.

  • alexey stambolov
  • Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
30 Авг 2009 15:35 #26182 by alexey stambolov
Replied by alexey stambolov on topic Re: Старецът Йосиф Ватопедски
Откъс от словото, произнесено от архим. Елисей, игумен на монастира Симонопетра, Света Гора, на погребението на стареца Йосиф Ватопедски, 1 юли 2009 г. Цялото слово на гръцки тук .

„За нас (старецът Йосиф) беше пример за един истински монах. И за всички – не мисля, че има много хора, които да не са останали с такова впечатление от него. Получили сме и благословението му, и молитвата му, чухме и словото му, словото на утеха и когато бяхме малки и идвахме на Света Гора, винаги минавахме през колибата му и винаги получавахме сила и реална любов към Бога. Предаваше ни я с усърдието си, с думите и примера си. И затова наистина от дъното на душата си сме благодарни на този човек, който в крайна сметка почете Света Гора. Украси я. Бог го изяви в наше време. Той му даде много изпитания, но също така и го украси и сега ще му даде вечния живот.

И понеже бяха много близки със стареца Емилиян, често пъти – когато дойдохме на Света Гора – често пъти разговаряха на духовни и практически теми. И затова съм запомнил две неща за стареца. Запомнил съм и ще кажа това, за да го чуят, че голяма радост за стареца (Йосиф) беше да вижда монаси, обичащи Бога. Нямаше по-голяма радост за него да вижда човек, който желае да се подвизава, който желае да се моли, който иска да обича Бога. Това беше нещо характерно за него, което виждахме ежедневно. И нещо друго, което се запечата поне в нашето съзнание - че старецът и в най-трудните моменти не губеше мира и радостта си. Никога не го виждахме омърлушен или наскърбен – тук, и в Неа Скити, и в монастирите, и тук в колибата му. Предаваше ни винаги мира, любовта и доверието си в Бога. И така тази негова характерна черта ни вдъхновяваше и нас да продължим духовната си борба. И Бог го послуша и видя трудовете му да се увенчават с успех и така да достигне до състояние тялото му да тлее, но да приема вече нетлението”.

Please Вход to join the conversation.

  • Zlatkov
  • Visitor
  • Visitor
30 Авг 2009 16:11 #26183 by Zlatkov
Благодаря на Алексей за превода на новината за съдебното решение на районния съд в Ксанти.
Ето и в кратко моя коментар - доколкото разбирам първоинстанционният съд е отхвърлил искът срещу замяната като недопустим. Това означава, че въпросът не е разгледан по същество, а съдът се е произнесъл само и единствено, че конкретните ищци нямат право на иск по конкретния спор. Това не означава, че атакуваната замяна е законосъобразна или целесъобразна. Това решение не е окончателно, щом е обжалвано нека видим и второинстанционното решение.

Please Вход to join the conversation.

  • alexey stambolov
  • Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
30 Авг 2009 16:46 #26186 by alexey stambolov

Благодаря на Алексей за превода на новината за съдебното решение на районния съд в Ксанти.

Няма проблем, аз също съм заинтересован истината да излезе колкото се може по-скоро на бял свят. :)

Please Вход to join the conversation.

  • Андрея
  • Visitor
  • Visitor
31 Авг 2009 18:11 #26194 by Андрея
Replied by Андрея on topic Re: Старецът Йосиф Ватопедски
Бил съм три пъти на Света Гора и разбрах, че това не е само място, но по скоро е състояние на духа ни. Света Гора е голямо изпитание за християните, за мъжете и жените в Цървата. Още един добър повод за смирение. Като да е определено от Бог да ни вдъхновява и да пази Православната традиция. И както духовния живот извън Атон е разнообразен, така е и там. Нали апостол Павел ни призовава да изпитваме духовете! Духовният живот на Атон ни дава и тази възможност.
Много е интересно, как повечето поклонници се надяваме да срещнем някой от атонските старци :) , не разбрали, че можем да го срещнем и в собствената си енория или в съседната или е някой, който познаваме отдавна. На Атон се разбира, че и извън него можеш да намериш прозорлив духовник.
Атон е, както и разбрахме повод за противоречия, за ставане и падане на мнозина.
За съжаление не зная гръцки и общуването с много от монасите, които срещнах не бе пълноценно. Но знам, че срещнах и видях изключителни хора, чийто живот и пример продължават да ме вдъхновяват.
От целият досегашен спор ми направи впечатление: страните пророчества на стареца Йосиф Ватопедски и въпреки това, какво голямо влияние има неговия живот и пример върху множество християни! Подобен пример може да се даде и със стареца Паисий, стареца Гавраил от Тбилиси, иеросхимонах Рафаил Берестов и със сигурност други духовници. Които въпреки прозорливата си дарба и живота им в Христа, пророкуват странни неща, като че чужди на светото Предание.
Можем ли, да открием нова тема: Съвременни православни пророчества..

Please Вход to join the conversation.